Korenwolf Claudia schreef:IGLO heeft een nieuw productlijn met 'SEA FRESH', zeeverse vis dús!
Echter bij die zeeverse producten zit ook een niet-zeeverse product: Pangasius filets! Pangasius is familie van de meervalachtigen. Pangasius is een zoet/brakwatervis die hoofdzakelijk in het Chinese (zwaar vervuilde) Mekongdelta wordt gekweekt voor de consumptie.
IGLO wil ons knollen voor citroenen laten consumeren! Met andere woorden een zoet/brakwatervis als zeevers aanprijzen.
Een biochemicus heeft die filets getest, en de gevonden gehaltes van 2 met naam genoemde bestrijdingsmiddelen, zijn zo laag, dat je als volwassene respectievelijk 11 of 21 kg per dag van die vis zou moeten eten, voordat het enigszins schadelijk is. dit nog afgezien van het feit dat die LD50 waarden, afgeleid zijn van berekende waarden op basis van dierproeven, met een veiligheidsmarge van 50* als het om carcinogenen gaat.
Overigens is een delta het gebied van een een rivier die uitkomt in zee, én leeft Pangasius ook in brak water, ergens halverwege die delta dus. Dan kom je op een vrij theoretische discussie, wanneer trek je de grens in die delta tussen rivier en zee? En in dit geval is de mekong delta, die overigens niet in de buurt van China ligt bij mijn weten, ~39.000 km² groot, dat is zegmaar heel Nederland, minus de waddeneilanden. Dat is plenty voer voor de marketing afdeling van Iglo om er sea-fresh op te zetten.