Het zit zo, koemelk remt de opname van ijzer. Dat komt omdat het maagzuur minder zuur wordt door die koemelk waardoor ijzer minder goed opgenomen wordt.Dat melk niet goed zou zijn vanwege een slechte opname van ijzer heb ik ooit ook geleerd. Daarom drinken wij hier thuis sinaasappelsap (en water) bij het warm eten.
(Dat schijnt de opname juist te bevorderen).
Er bestaan echter 2 grote misvattingen:
1) calcium helpt net bij ijzeropname. Dus het is NIET zo dat alle zuivel de ijzeropname remt, alleen de koemelk producten.
2) het sinasappelsap verhaal is ook bedacht omdat men dacht dat als koemelk het maagzuur minder zuur zou maken en dat ijzer dan niet goed opgenomen kon worden, het omgedraaid ook wel zou werken. Sinasapelsap smaakt zuur dus dat zou (dacht men) het maagzuur ook zuurder maken en dan zou ijzer dus beter opgenomen worden. Inmiddels zijn we erachter dat dat een fabeltje is. MAAR vitamine C zorgt wel voor een betere ijzeropname. Dus een glas sinasappelsap kan dus wel helpen, niet door het zuur maar door de vitamine C.
Opzich is er ook helemaal geen groot drama, melk remt alleen de opname, dus iemand die geen ijzertekort heeft door een andere oorzaak (ziekte etc) en die graag een glas melk bij het eten drinkt hoeft zich geen zorgen te maken. Deze persoon zou bij een normaal voedingspatroon gewoon genoeg ijzer moeten hebben.
groetjes
Isabel