LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] MOETEN WE NIET BIJ DEXIA IN BRUSSEL DMONSTREREN

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
DREAM
Berichten: 70
Lid geworden op: 26 feb 2004 15:05

MOETEN WE NIET BIJ DEXIA IN BRUSSEL DMONSTREREN

Ongelezen bericht door DREAM »

Zie onderstaand stuk, lijkt me beter dat we eens gaan demonstreren bij DEXIA in Brussel. Zij hebben de slachtoffers in Nederland goed het mes op de keel gezet. Want DEXIA Nederland heeft extra inkomsten behaald in het eerste kwartaal.

Brief van dhr. Pierre Richard, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité van Dexia

12-05-2004

Dexia heeft een eerste kwartaal verwezenlijkt dat in alle opzichten voldoening geeft. Het brutobedrijfsresultaat steeg met 27,2% in vergelijking met het eerste kwartaal 2003 onder invloed van een toename van het nettobankproduct met 8,9% en met bedrijfskosten die goed onder controle zijn. De risicokosten daalden opnieuw. Het nettoresultaat groepsaandeel groeide met 56,0% ten opzichte van het 1ste kwartaal 2003. Zonder de niet weerkerende elementen en bij een ongewijzigde consolidatiekring, stijgt het resultaat met 31,8%. Dit bevestigt dat de opbrengstenstructuur, het kostenniveau en de kwaliteit van de activa globaal verbeterd zijn.

Forse groei voor de financiële dienstverlening aan de publieke sector
Tijdens het eerste kwartaal 2004 is de productie voor de langetermijnfinanciering (Duitsland niet meegerekend) met 4,1% toegenomen ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2003 dankzij een forse groei van de nieuwe productie in België, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Een sterke klim van de productie inzake projectfinanciering heeft de daling van de klassieke financieringen voor de lokale publieke sector meer dan gecompenseerd. De uitstaande bedragen inzake langetermijnfinanciering zijn met 8,5% gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal 2003. De uitstaande cliëntentegoeden van het metier zijn met 15,4% toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal 2003 dankzij met name een sterke vraag naar buitenbalansproducten in België.

In de Verenigde Staten is de nieuwe activiteit van FSA in volume met 83,9% toegenomen, waardoor het uitstaand bedrag van het netto verzekerd kapitaal stijgt naar 294,5 miljard USD, d.i. 10,6% meer dan over het eerste kwartaal 2003. Hoewel de rentestijging een negatieve impact op de markt van de gemeente-obligaties kan hebben, denken we – zoals FSA, dat vorige week zijn resultaten bekendmaakte, heeft onderstreept – de vele opportuniteiten op de markt te kunnen blijven benutten.

Het onderliggend nettoresultaat van het metier over het eerste trimester kwam uit op 207 miljoen EUR (+6,5% ten opzichte van het eerste kwartaal 2003 en +11,6% bij gelijkblijvende consolidatiekring en wisselkoers) als gevolg van een stijging van de opbrengsten die veel groter is dan de aangroei van de bedrijfskosten en een daling met 50% van de risicokosten, die daarmee een historisch dieptepunt bereiken. De economische rentabiliteit van het eigen vermogen is opnieuw verbeterd en komt over het eerste kwartaal 2004 uit op 23,4% (is meer dan de 22,9% van het eerste kwartaal 2003).

Sterke stijging voor de financiële dienstverlening aan de retailcliënteel
Deze activiteit profiteerde van een gunstige rentecurve en een veelbelovende omgeving voor de aandelenmarkten, maar ook van goede commerciële prestaties. De productmix is verbeterd dankzij belangrijke arbitrages ten gunste van de depositoboekjes. De beheerde uitstaande bedragen van de ICB’s zijn gevoelig gestegen (met 3,4% sinds het einde van het laatste kwartaal 2003, en met 17,5% op jaarbasis) door het dubbel positief effect van de stijging van de valorisaties en van de netto-inschrijvingen. De stijging van de uitstaande kredieten is versneld en heeft sinds het einde van het laatste kwartaal 2003 2,3% bereikt en 6,3% op jaarbasis, gestimuleerd door de hypothecaire kredieten en de kredieten aan KMO’s.

Het onderliggend nettobankproduct van dit metier is zodoende met 11,7% gestegen, terwijl de kosten slechts met 4,1% op jaarbasis zijn toegenomen en vrijwel stabiel bleven ten opzichte van het laatste kwartaal 2003 door de gunstige weerslag van de geslaagde integratie van Artesia. Het nettoresultaat van dit metier vertoont een klim van 69,8% en de economische rentabiliteit van het eigen vermogen komt uit op 17,8%, tegen 10,9% tijdens het eerste kwartaal 2003.

Een uitstekend kwartaal voor de metiers inzake vermogensbeheer ondanks de negatieve trend in Nederland
Het nettobankproduct vertoont een opleving en zelfs een versnelling voor alle compartimenten van het metier. Dat is tegelijk te verklaren door het herstel van de beursmarkten en een krachtige commerciële dynamiek. Het vermogensbeheer en het administratief fondsenbeheer lieten goede prestaties optekenen en private banking zat tijdens het eerste kwartaal weer in de lift. Dankzij deze goede tendensen, maar ook door de voortdurende inspanningen tot kostenbeheersing is het onderliggend nettoresultaat van dit metier met 27,6% gestegen, ondanks de daling van de bijdragen van de Nederlandse dochterondernemingen (Dexia Bank Nederland en Kempen & Co). Zonder deze bijdragen zou het nettoresultaat van dit metier met 58,1% gestegen zijn.


Vooruitzichten
We verwachten dat 2004 voor Dexia opnieuw een jaar van groei wordt. Behoudens een belangrijke wijziging van de huidige voorwaarden, zullen onze opbrengsten vermoedelijk blijven stijgen en zullen de algemene kosten slechts matig toenemen. Alles welbeschouwd, hebben we vertrouwen in ons vermogen om een stijging van het nettoresultaat per aandeel met meer dan 10% neer te zetten.

Hoogachtend

P.R.



--------------------------------------------------------------------------------
Persdienst Dexia
de Meeûssquare , 1 - 1000 Brussel
Tel. 02 222 45 33 - Fax. 02 222 90 90 - [email protected]

Gesloten