LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Wat zijn de rechten van een werkloze of arbeidsongeschikte en welke ervaringen heb jij met de verschillende instanties?
T15
Berichten: 7
Lid geworden op: 02 apr 2007 18:08

UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door T15 »

UWV zegt van zichzelf: "we stimuleren en ondersteunen onze klanten om aan het aan het werk te blijven of nieuw werk te vinden." De waarheid blijkt weerbarstiger. Het UWV dwingt mij om werkeloos thuis te blijven zitten en maakt het onmogelijk om mijn kansen op werk aanzienlijk te vergroten.

Wat is het geval. Ik ben leraar Nederlands. Ik ben vakinhoudelijk erg goed, kan goed uitleggen en maak creatieve, interessante lessen. Ik heb ook een groot nadeel: Ik kom vaak wat onzeker over. Dit is een groot nadeel, omdat het kan leiden tot ordeproblemen in 'lastigere' klassen. En scholen nemen dat risico liever niet. Die nemen liever een wat inhoudelijk wat mindere docent met een groot natuurlijk overwicht dan mij. Zeker in deze tijd waarin er een tijdelijk lerarenoverschot is. (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Bin ... wijs.dhtml)

Ik zit nu een paar maanden in de WW en wil graag weer in het nieuwe schooljaar aan de slag en verder groeien in het onderwijs. Eén van de scholen waar ik solliciteerde had een wijze vrouw als rector die meteen door me heenkeek en de vinger op de zere plek legde. "Jij komt te onzeker over" zei ze "En daar ga je last van krijgen. Daarom gaan wij je niet aannemen voor de functie waar je op gesolliciteerd hebt. Maar ik vind het doodzonde om je zo te laten gaan. Dan vrees ik dat je nog vier keer wordt afgewezen, vervolgens het onderwijs verlaat en nooit meer terugkomt. En we hebben slimme, creatieve mensen hard nodig in het onderwijs, dus dat moeten we voorkomen." Ze kwam met een voorstel: In het nieuwe schooljaar mag ik daar als soort van stage lesgeven in twee klassen van een andere, ervaren docent. Die andere docent is er iedere les bij en zit achter in het lokaal. Hij geeft me feedback op mijn houding (en manier van lesgeven) en zodoende kan ik mijn houding verbeteren. Daarmee werk ik aan mijn zwakke punt als docent, heb ik toch weer een stuk ervaring erbij op mijn cv en bovendien: mocht er op de school of binnen de scholengemeenschap op een gegeven moment een vacature ontstaan, dan kennen ze mij natuurlijk, dus ook op die manier kan het mijn kansen op een baan vergroten. In plaats van thuis te zitten, te solliciteren en afgewezen te worden om mijn onzekere houding, ben ik vanaf volgend schooljaar weer bezig en werk ik aan mijn ontwikkeling. De school investeert in mij door mij de algemene begeleiding die stagiaires krijgen ook te geven en de eigenlijke docent begeleidt mij door iedere les te bekijken en na te bespreken. Ideaal dus!

Maar niet volgens het UWV. Het UWV wil voorkomen dat mensen initiatieven nemen en zich ontwikkelen. Mensen horen thuis te zitten: zo staat het in de wet. En het UWV hoort te korten op uitkeringen. Dat is hun taak. Het UWV is geen warme leraar die op een consequente en positieve manier zijn leerlingen de kant uitstuurt die hij wil. Het UWV is een leraar die geen orde kan houden en continu dreigt met strafregels:
----
Geachte [naam],

Op het moment dat u stage gaat lopen bent u bent u verminderd beschikbaar voor werk. U zult hier dan ook op worden gekort op uw uitkering. Als u stage gaat lopen geeft u dit door aan ons middels een bericht in de werkmap en middels een wijzingsformulier.

Met vriendelijke groet,

[naam]
Adviseur Werk
UWV WERKbedrijf
----------------
Geachte heer [naam],

Deze reactie verbaast me enorm, aangezien uw collega tijdens het laatste gesprek dat ik op een UWV-vestiging had, liet doorschemeren dat het geen probleem zou zijn. En aangezien ik duidelijk aangeef dat ik ieder moment kan stoppen, dus ik begrijp niet waarom ik 'verminderd beschikbaar ben voor werk'. Als ik die stage zou gaan lopen en ik krijg na 14 dagen een baan aan geboden, dan kan ik op dag 15 met het aangeboden werk beginnen. Een andere docent is namelijk verantwoordelijk voor de klas en kan de lessen gewoon gaan geven. Ook is het maar enkele uren per week, dus ik heb voldoende tijd over om vacatures door te spitten en te solliciteren.

Deze stage vergroot mijn netwerk, mijn capaciteiten en verbetert mijn CV, dus op drie manieren vergroot het mijn kansen op een baan. Ik zou het onbegrijpelijk vinden als het UWV dit zou verbieden (althans: mij het financieel onmogelijk zou maken dit te doen) en zo mijn werkloosheid zou stimuleren. Maar als het zo is, als u schrijft, dan zeg ik die stage af. Dan blijf ik gewoon thuiszitten, solliciteren en afgewezen worden. Het UWV zou mensen moeten helpen met het verkrijgen van werk, maar nu lijkt het erop dat het UWV er alles aan doet om mij werkloos te houden.

Graag verneem ik van u of u na deze verdere uitleg nog steeds van mening bent dat ik minder beschikbaar voor werk ben. Indien dit het geval is, dan zeg ik het stage-aanbod af.

Met vriendelijke groet,
[naam]

-----------
Geachte heer {naam},

Wij begrijpen uw standpunt maar dit zijn de regels omtrent stage lopen bij vanuit een WW uitkering. Wij willen er namelijk voor zorgen dat er geen misbruik gemaakt word van deze regeling.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
[naam]

Dit kan toch niet de bedoeling zijn van degene die de regels waar het UWV zich achter verschuilt heeft bedacht? En het valt me ook erg tegen dat het UWV zo star is en geen enkele manier van meedenken kent. Het UWV fluit niet in de geest van de wedstrijd, maar strooit wanhopig met kaarten, waardoor mensen gedwongen worden zo min mogelijk te proberen en zo lang mogelijk werkloos te zijn. Heel erg slecht!


(PS: Als leraar Nederlands zag ik inderdaad dat de UWV-medewerker niet weet dat 'er geen misbruik gemaakt word' met 'dt' is. Tevens is "WW-uitkering" één woord, met koppelteken... Uit het eerste bericht van het UWV klopt de zin: "U zult hier dan ook op worden gekort op uw uitkering." niet. Dat moet zijn: "U zult dan ook worden gekort op uw uitkering" )

dhc
Berichten: 4586
Lid geworden op: 24 aug 2008 20:38

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door dhc »

Regels zijn regels.

En....
Ik ben vakinhoudelijk erg goed, kan goed uitleggen en maak creatieve, interessante lessen.
Uw mening over eigen vakkennis is irrelevant, ik zou eerst maar aan uw zwakke punten gaan werken, zo wordt het niks.

T15
Berichten: 7
Lid geworden op: 02 apr 2007 18:08

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door T15 »

dhc schreef:Regels zijn regels.
En....
Ik ben vakinhoudelijk erg goed, kan goed uitleggen en maak creatieve, interessante lessen.
Uw mening over eigen vakkennis is irrelevant, ik zou eerst maar aan uw zwakke punten gaan werken, zo wordt het niks.
Ik kan me voorstellen dat ik niet erg bescheiden overkom, maar de sterke punten die ik noem, worden door veel mensen genoemd, evenals hét zwakke punt. Ik wil daar graag aan werken, zoals blijkt uit de rest van mijn bericht.

witte angora
Berichten: 31713
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door witte angora »

Probleem is dus juist dat je niet aan de zwakke punten kán werken, omdat de mogelijkheid die geboden wordt niet geaccepteerd wordt.

Is het een idee om een en ander in een persoonlijk gesprek uit te leggen? Want onzekerheid kan vaak door oefening minder worden. Maar als dat oefenen tot problemen leidt...

Een ander idee: je mag vrijwilligerswerk doen, zolang dat je mogelijkheden om te werken niet belemmert. Je moet beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Zou je hetzelfde kunnen doen, een of twee ochtenden per week, onder de vlag van 'vrijwilligerswerk'?

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door GJvdZ »

Misschien moet je eens naar andere vormen van onderwijs kijken. Bijvoorbeeld bij een huiswerkbegeleidingsinstituut.


En dat van de UWV is herkenbaar: men weet daar nog steeds niet hoe men met hoger opgeleiden moet omgaan. Je hebt nog het geluk dat je leraar bent, dat vak kennen ze waarschijnlijk wel, maar als het wat specialistischer is dan krijg je de meest onzinnige dingen te horen. Ik ben er ooit 1 keer geweest en kon toen gelukkig via mijn netwerk snel een nieuwe baan vinden. Het UWV had mij nooit kunnen helpen domweg omdat er kennis ontbreekt.

Jolijn
Berichten: 6307
Lid geworden op: 02 apr 2011 23:45

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door Jolijn »

dhc schreef:Regels zijn regels.

En....
Ik ben vakinhoudelijk erg goed, kan goed uitleggen en maak creatieve, interessante lessen.
Uw mening over eigen vakkennis is irrelevant, ik zou eerst maar aan uw zwakke punten gaan werken, zo wordt het niks.
Daarvoor is nu juist die stage bedoeld, zoals je kunt (wilt) lezen.

Met "Befehl ist Befehl" is de oorlog niet gewonnen, als mens met een portie gezond verstand, mag je geacht worden verder te kijken dan de regel lang is. Regels hebben een doel, als door de regels strikt te volgen juist het tegendeel bereikt wordt, moet je de regels veranderen/laten vallen/per persoon-situatie beoordelen.
TS, houdt vol, volg de adviezen van @wa op. Ondanks je onzekerheid, kom je er duidelijk voor uit waar je goed in bent! :)
Jammer dat het UWV eigen initiatief niet goedkeurt en star vast houdt aan de regels (die regels die je echt niet in no-time aan een fulltime vaste baan gaan helpen.)

Misschien kan je stageschool contact op nemen met het UWV, als er 'vraag' is naar een stagiair Nederlands, wordt je misschien door het UWV verplicht dit te doen.
;-)

T15
Berichten: 7
Lid geworden op: 02 apr 2007 18:08

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door T15 »

Bedankt voor de reacties.
Vrijwilligerswerk is ook aan strikte regels gebonden, volgens het UWV. Het mag alleen als het niet in de plaats komt van een bepaalde baan, als het bij een maatschappelijke organisatie is en algemeen nut heeft en als ik er niks aan verdien. Om mijn taak nou te zien als 'algemeen belang' tja, als je het breed uitlegt is het van algemeen belang dat leraren aan hun zwakke punten kunnen werken, maar dan kun je alles wel algemeen belang noemen. Dus om het onder vrijwilligerswerk te laten vallen, moeten ze ook soepel omgaan met de regels en daar zijn ze bij het UWV niet zo goed in. Ik ga zeker nog contact opnemen met de stageschool en kijk wat ik nog meer kan doen...

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door bprosman »

Met "Befehl ist Befehl" is de oorlog niet gewonnen
Ze zijn wel goede tweede geworden :wink: .
Ik ga zeker nog contact opnemen met de stageschool en kijk wat ik nog meer kan doen...
Ik zou gewoon proberen daar inderdaad een soort 'vrijwilligerswerk' te doen, en het UWV niet wijzer maken dan ze zijn (niet zo moeilijk). Hierdoor kun je werken aan je zwakke punten en bouw je tenminste een netwerk op in het (werkende) onderwijs.
De enige manier waarop je 'verminderd beschikbaar bent voor werk' is als het UWV 'dat werk' ook daadwerkelijk in de aanbieding heeft. Als het UWV geen werk heeft voor je kun je er ook niet 'verminderd beschikbaar' voor zijn.
(PS: Als leraar Nederlands zag ik inderdaad dat de UWV-medewerker niet weet dat 'er geen misbruik gemaakt word' met 'dt' is. Tevens is "WW-uitkering" één woord, met koppelteken... Uit het eerste bericht van het UWV klopt de zin: "U zult hier dan ook op worden gekort op uw uitkering." niet. Dat moet zijn: "U zult dan ook worden gekort op uw uitkering" )
Ik zou het niet kunnen laten om dit in een reactie terug aan te halen als bewijs hoe noodzakelijk goed Nederlands onderwijs is :wink:

Antigoon
Berichten: 31
Lid geworden op: 19 jan 2006 10:46

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door Antigoon »

T15 schreef:Die nemen liever een wat inhoudelijk wat mindere docent met een groot natuurlijk overwicht dan mij.
Met alle respect, maar als dit uw niveau van het Nederlands is dan is een onzekere houding niet het enige wat aandacht nodig heeft.

Barman
Berichten: 1473
Lid geworden op: 05 aug 2012 22:56

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door Barman »

Je hebt pas een paar maanden WW. Jij wordt gewoon geacht zelf, zonder kunstgrepen, werk te kunnen vinden. In het eerste jaar van je WW wordt, als je gedeeltelijk werkt, niet dat wat je verdient verrekend, maar de uren die je werkt. Logisch, dat dat dus ook opgaat voor een "stageplaats". Je bent die uren tenslotte gewoon aan het werk.

Je weet prima je tekortkomingen aan te geven. Daar had je dus ook al iets aan kunnen doen toen je nog gewoon aan het werk was. Toen was het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg, want je had werk toch? Beetje slap om het probleem nu bij de UWV te leggen.

Jolijn
Berichten: 6307
Lid geworden op: 02 apr 2011 23:45

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door Jolijn »

Wij begrijpen uw standpunt maar dit zijn de regels omtrent stage lopen bij vanuit een WW uitkering. Wij willen er namelijk voor zorgen dat er geen misbruik gemaakt word van deze regeling.

Misbruik?
Wordt hiermee bedoeld dat bedrijven (in dit geval de school) gratis werknemers krijgen? Die de plaats innemen van betaalde krachten?

olaf79
Berichten: 8271
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door olaf79 »

Barman schreef:Je hebt pas een paar maanden WW. Jij wordt gewoon geacht zelf, zonder kunstgrepen, werk te kunnen vinden. In het eerste jaar van je WW wordt, als je gedeeltelijk werkt, niet dat wat je verdient verrekend, maar de uren die je werkt. Logisch, dat dat dus ook opgaat voor een "stageplaats". Je bent die uren tenslotte gewoon aan het werk.

Je weet prima je tekortkomingen aan te geven. Daar had je dus ook al iets aan kunnen doen toen je nog gewoon aan het werk was. Toen was het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg, want je had werk toch? Beetje slap om het probleem nu bij de UWV te leggen.
Eerlijk gezegd is dit nou weer zo'n verhaal waarbij je al je haren uit je kop trekt van ergernis. Het is de plicht van de werkloze om alles in het werk te stellen weer aan het werk te komen. En het uwv dient dat te stimuleren en juist niet te beperken. Stage is volgens de wet geen arbeid, je geniet geen bescherming, bouwt geen rechten op en je hebt niet de plichten van arbeiders. Bij het uwv zitten i.h.a. van die machtsgeiligen die een kick krijgen van het kunnen beslissen over andermans centen.

In dit geval worden de regels zo overduidelijk te strikt toegepast dat er m.i. sprake is van grove schending van de rechten van deze persoon. Regels zijn regels, we weten inderdaad goed waar dergelijke redeneringen toe kunnen leiden.

olaf79
Berichten: 8271
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door olaf79 »

Jolijn schreef:Wij begrijpen uw standpunt maar dit zijn de regels omtrent stage lopen bij vanuit een WW uitkering. Wij willen er namelijk voor zorgen dat er geen misbruik gemaakt word van deze regeling.

Misbruik?
Wordt hiermee bedoeld dat bedrijven (in dit geval de school) gratis werknemers krijgen? Die de plaats innemen van betaalde krachten?
Zo dat zo zou zijn dan heeft het UWV pech want daar gaat zij helemaal niet over. Ik denk eerder dat ze bang zijn dat een zgn. stagiair via een stage onder zijn sollicitatieplicht probeert uit te komen. Daar kunnen ze best een punt hebben, maar in dit geval moet je gewoon kijken naar de werkelijke en niet theoretische situatie.
Bovendien moet m.i. UWV misbruik eerst aantonen alvorens te een boete op te leggen.

Jolijn
Berichten: 6307
Lid geworden op: 02 apr 2011 23:45

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door Jolijn »

olaf79 schreef:
Jolijn schreef:Wij begrijpen uw standpunt maar dit zijn de regels omtrent stage lopen bij vanuit een WW uitkering. Wij willen er namelijk voor zorgen dat er geen misbruik gemaakt word van deze regeling.

Misbruik?
Wordt hiermee bedoeld dat bedrijven (in dit geval de school) gratis werknemers krijgen? Die de plaats innemen van betaalde krachten?
Zo dat zo zou zijn dan heeft het UWV pech want daar gaat zij helemaal niet over. Ik denk eerder dat ze bang zijn dat een zgn. stagiair via een stage onder zijn sollicitatieplicht probeert uit te komen. Daar kunnen ze best een punt hebben, maar in dit geval moet je gewoon kijken naar de werkelijke en niet theoretische situatie.
Bovendien moet m.i. UWV misbruik eerst aantonen alvorens te een boete op te leggen.
Oké, bedankt.
Dat 'probleem' is opgelost als TS sollicitatieplicht houdt. TS geeft ook zelf aan dat hij elk moment kan stoppen.

olaf79
Berichten: 8271
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door olaf79 »

Jolijn schreef:
olaf79 schreef:
Jolijn schreef:Wij begrijpen uw standpunt maar dit zijn de regels omtrent stage lopen bij vanuit een WW uitkering. Wij willen er namelijk voor zorgen dat er geen misbruik gemaakt word van deze regeling.

Misbruik?
Wordt hiermee bedoeld dat bedrijven (in dit geval de school) gratis werknemers krijgen? Die de plaats innemen van betaalde krachten?
Zo dat zo zou zijn dan heeft het UWV pech want daar gaat zij helemaal niet over. Ik denk eerder dat ze bang zijn dat een zgn. stagiair via een stage onder zijn sollicitatieplicht probeert uit te komen. Daar kunnen ze best een punt hebben, maar in dit geval moet je gewoon kijken naar de werkelijke en niet theoretische situatie.
Bovendien moet m.i. UWV misbruik eerst aantonen alvorens te een boete op te leggen.
Oké, bedankt.
Dat 'probleem' is opgelost als TS sollicitatieplicht houdt. TS geeft ook zelf aan dat hij elk moment kan stoppen.
Precies en daarom vind ik het ook absurd rigide toepassen van "de" regeltjes. Regels zijn er met een bepaald doel. Het gaat niet om de regel maar om het doel. Dit is nu juist precies waarom zoveel mensen zo'n hekel hebben aan dit soort instanties die vol zitten met regelgeilen.

kathy1978
Berichten: 45
Lid geworden op: 06 jan 2006 14:48

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door kathy1978 »

Hallo Ts,
Ik heb misschien na al het gezeur op het UWV waar je niets aan hebt nog wel een ideetje voor je. Je kan natuurlijk niks zeggen en als de school want het is geen officiele stage je ook nergens voor aanmeldt, je verdient er immers geen geld mee kan je het risico wagen dat ze er niet achter komen.
Alternatief is misschien het inleveren van vakantiedagen. Als je een vrije dag opneemt (je hebt er geloof ik 20per jaar) dan kan je doen en laten op die vrije dag wat je wilt. Vrije dagen heb je tenzij je naar het buitenland gaat toch niks aan in NL. Dus dan zou je in principe 20 dagen stage kunnen lopen. Zou toch raar worden als iemand je dat gaat verbieden. Had je daar al aangedacht? Vrij vragen voor die dagen dat je stage loopt, nou of je naar het strand gaat of dat je ergens voor de klas staat je hebt recht op een vrije dag.

Succes

olaf79
Berichten: 8271
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door olaf79 »

kathy1978 schreef:Hallo Ts,
Ik heb misschien na al het gezeur op het UWV waar je niets aan hebt nog wel een ideetje voor je. Je kan natuurlijk niks zeggen en als de school want het is geen officiele stage je ook nergens voor aanmeldt, je verdient er immers geen geld mee kan je het risico wagen dat ze er niet achter komen.
Alternatief is misschien het inleveren van vakantiedagen. Als je een vrije dag opneemt (je hebt er geloof ik 20per jaar) dan kan je doen en laten op die vrije dag wat je wilt. Vrije dagen heb je tenzij je naar het buitenland gaat toch niks aan in NL. Dus dan zou je in principe 20 dagen stage kunnen lopen. Zou toch raar worden als iemand je dat gaat verbieden. Had je daar al aangedacht? Vrij vragen voor die dagen dat je stage loopt, nou of je naar het strand gaat of dat je ergens voor de klas staat je hebt recht op een vrije dag.

Succes
Slecht advies. Dit is fraude en maakt het alleen maar erger als ze er achter komen. Je mag volgens de regels geen arbeid verrichten tijdens je vakantie, betaald of onbetaald, vakantie is vakantie. Bovendien bouw je die 20 dagen in de loop van het jaar op. In de eerste maanden heb je dus maar recht op een paar dagen en dat zet geen zoden aan de dijk.

Ik kan me ook niet voorstellen dat de school niks zou vastleggen in een contract. Ze zijn immers wel verantwoordelijk voor goed onderwijs jegens hun kinderen.

Barman
Berichten: 1473
Lid geworden op: 05 aug 2012 22:56

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door Barman »

olaf79 schreef: In dit geval worden de regels zo overduidelijk te strikt toegepast dat er m.i. sprake is van grove schending van de rechten van deze persoon. Regels zijn regels, we weten inderdaad goed waar dergelijke redeneringen toe kunnen leiden.
Complete onzin. Deze persoon weet van zijn probleem af en had daar al lang iets aan kunnen doen toen hij nog aan het werk was, alleen toen vond hij het nog niet belangrijk. Nu hij werkloos is moet het UWV maar even snel mee gaan werken.

Hij wordt gewoon geacht zelf werk te vinden. Hij heeft gewerkt en is pas sinds kort werkloos. Hij moet concurreren met mensen die al langer arbeidsloos zijn op dezelfde arbeidsmarkt. UWV gaat hem echt niet voortrekken om zijn kansen te verbeteren en hem zo een voorsprong op anderen in dezelfde situatie te geven. Hij is toch zo goed? Dan moet hij ook prima in staat zijn om zelf zijn probleem op te lossen.

T15
Berichten: 7
Lid geworden op: 02 apr 2007 18:08

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door T15 »

Antigoon schreef:
T15 schreef:Die nemen liever een wat inhoudelijk wat mindere docent met een groot natuurlijk overwicht dan mij.
Met alle respect, maar als dit uw niveau van het Nederlands is dan is een onzekere houding niet het enige wat aandacht nodig heeft.
Scherp gezien. Typfoutje en niet goed nagekeken.

Barman schreef:Je hebt pas een paar maanden WW. Jij wordt gewoon geacht zelf, zonder kunstgrepen, werk te kunnen vinden. In het eerste jaar van je WW wordt, als je gedeeltelijk werkt, niet dat wat je verdient verrekend, maar de uren die je werkt. Logisch, dat dat dus ook opgaat voor een "stageplaats". Je bent die uren tenslotte gewoon aan het werk.
In die regel over werk gaat het juist om uren waarin je wat verdient. Niet zo logisch dat ook uren waarin je iets doet om je kansen op werk te vergroten worden verrekend. Dan zouden ook de uren die je in sollicitatiegesprekken stopt korting op de uitkering betekenen? En ik doe ook geen werk in plaats van iemand anders, omdat diegene die het anders zou doet, erbij blijft. Dat is essentieel. Als ik uren zou krijgen die anders een betaalde kracht zou doen, dan is het logisch dat het UWV zegt: Die school moet jou gewoon betalen, geen gezeik. Maar nu ligt het anders.

Je weet prima je tekortkomingen aan te geven. Daar had je dus ook al iets aan kunnen doen toen je nog gewoon aan het werk was. Toen was het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg, want je had werk toch? Beetje slap om het probleem nu bij de UWV te leggen.
Je hebt duidelijk geen idee van hoe werken in het onderwijs werkt. Je hebt geen idee hoe het als leraar is om geen orde te hebben in een klas. Dat is puur lijden, iedere dag weer. En dan doe je er echt alles aan om dat te veranderen, maar als je een klas eenmaal uit je vingers hebt laten glippen, dan is het dweilen met de kraan open. Je moet wel heel graag willen als je na zo´n jaar toch nog in het onderwijs wil werken. En ik wil heel graag en heb het gevoel dat ik het toch kan.
Maar hoe gaat het met een normale baan: Je begint het schooljaar en de eerste weken gaat het allemaal lekker en half oktober komt er een keer een collega kijken en die zegt: Gaat prima!. Dan half november worden bepaalde klassen wat drukker en zo gaat het langzaam van kwaad tot erger. Jij probeert van alles: straf geven, streng toespreken, nablijven, met de mentor in gesprek gaan. Maar niks helpt echt. Leerlingen ongelukkig, jij ongelukkig, schoolbestuur ongelukkig, ouders ongelukkig. Honderdduizenden gesprekken met 'coaches', ervaren docenten, die je met alle liefde willen helpen. Tot diep in de nacht bezig met lessen voorbereiden, zodat het daar niet aan ligt...
En aan het eind van het jaar wordt je contract niet verlengd. En dan zegt de rector dat ze je inzet zo prijzen en dat je altijd zo'n fijne collega was, maar dat je nog wat meer orde moet leren houden en dat ze hopen dat het bij een volgende baan beter gaat.
Maar als je uitstraling ervoor zorgt dat leerlingen bij jou allemaal dingen doen die ze bij anderen niet wagen, dan helpen tips als: "Ik zou een leerling die dit doet die straf geven" niet meer. En dan is het heel fijn als je eens een stage kunt lopen waarbij je vanaf het begin van het schooljaar iemand hebt die iedere les kan coachen. Want als je de eerste les bijvoorbeeld te veel friemelt aan je trui en je krijgt dat terug en je zoekt een betere houding en je probeert die uit en zo kom je er langzaam achter wat jouw houding zo onzeker maakt, dan groei je in je rol als zelfverzekerde leraar voordat het uit de hand loopt. Daarbij is iedere les begeleiding in het begin heel waardevol. Maar helaas past het niet binnen het denken van het UWV.
Laatst gewijzigd door T15 op 05 jul 2013 22:59, 1 keer totaal gewijzigd.

T15
Berichten: 7
Lid geworden op: 02 apr 2007 18:08

Re: UWV stimuleert werkloos thuiszitten!

Ongelezen bericht door T15 »

Jolijn schreef:Wij begrijpen uw standpunt maar dit zijn de regels omtrent stage lopen bij vanuit een WW uitkering. Wij willen er namelijk voor zorgen dat er geen misbruik gemaakt word van deze regeling.

Misbruik?
Wordt hiermee bedoeld dat bedrijven (in dit geval de school) gratis werknemers krijgen? Die de plaats innemen van betaalde krachten?
Dat is inderdaad het enige wat ik kan verzinnen. Ik zelf heb er geen financieel voordeel van om te gaan werken/stage lopen met uitkering. Ik blijf even vaak solliciteren en ik blijf onmiddellijk beschikbaar voor werk. Dus ik maak op geen enkele manier ergens misbruik van.
De school zou er wel misbruik van kunnen maken als ze, in plaats van mij in dienst te nemen, mij laten werken met uitkering. Maar dat is écht niet het geval. Het is geen slimmigheidje van de school om geld te besparen. Die docent die officieel de klas heeft, zit er iedere les bij. Dus die kunnen ze niet ergens anders inzettten. Dus maakt het de school financieel ook niet uit. Maar misschien gelooft het UWV dit niet en denken ze: We verbieden het gewoon, dan weten we zeker dat de school niet stiekem hem werk laat doen dat anders een betaalde kracht doet.

Gesloten