Een oud bericht/topic, maar niet minder actueel:
Ik lees dat het grote argument van mensen die vinden dat er 'niets boven koken op gas' gaat, is dat je in restaurants geen kookplaten vindt op inductie en dus is gas beter.
Misschien dat dit in 2007 zo was maar inmiddels gaat menig restaurantkeuken over op inductieplaten, omdat de voordelen van koken op inductie zeer zwaar opwegen tegen koken op gas.
Een inductiekookplaat is zuiniger (minder energieverlies doordat de pan wordt verwarmd en niet de plaat zoals bij keramisch of de lucht onder en naast de pan zoals bij koken op gas), nauwkeuriger (je kunt instellen dat je een pan op 61 graden verwarmt voor X minuten, zo weet je exact hoe gaar je eten wordt, dat is voor restaurants op niveau zeer belangrijk), veiliger (geen vlam in de pan, geen open vuur), hygiënischer (plaat is simpel schoon te vegen, geen hoekjes, gaatjes, randen zoals bij gasfornuis), gaspitten hoeven niet elke X maanden vervangen te worden (zoals bij de gasbranders in professionele keukens), minder hitte in de keuken (heeft naast hygienische ook praktische voordelen) en ga zo maar door (hier meer info over de voordelen van koken op inductie:
http://www.plezierindekeuken.nl/inducti ... ken-op-gas).
Het koken op een inductiekookplaat is wennen, maar heeft zeer veel voordelen. Het overgaan van rijden op benzine naar electrisch was ook wennen, maar blijkt inmiddels ook zeer handig en geaccepteerd, en zo zijn er tientallen dingen te noemen die wat aanpassing van ons vragen maar uiteindelijk zeer praktisch blijken.
Ik kook zelf ook nog 'ouderwets' op gas en heb menig discussie gevoerd met professionele koks en ben inmiddels overtuigd dat de nadelen van inductie (hoge aanschafkosten, wennen) klein en zeker acceptabel zijn als je de grote voordelen er tegenover zet.