LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Wetgeving rondom High Speed elektrische fiets

Nieuwe fiets gekocht of problemen met jouw scooter? Bespreek hier jouw ervaringen.
Teunbosseman
Berichten: 4375
Lid geworden op: 29 mar 2011 15:46
Contacteer:

Re: Wetgeving rondom High Speed elektrische fiets

Ongelezen bericht door Teunbosseman »

1JanV schreef:
Teunbosseman schreef:
puma73 schreef:En volkomen terecht. Heb je wel eens zo'n figuur met zo'n kamikazeapparaat gezien? Nou ik wel, ze maken een hoop misbaar op het fietspad want ze willen hard hard hard en alles wat niet snel genoeg aan de kant gaat krijgt een grauw en een snauw. Men wil ruimte en hard rijden.

Doet me denken aan die andere randdebielen op een racefiets welke zelfs vele keren sneller als 35km rijden. En die hebben veelal geen bel op de fiets zitten, scheelt weer paar gram.

Ben van mening dat een max snelheid op een fietspad handig zou zijn in sommige gevallen.
Was volgens mij al bepaald tot 25km/u anders moet je op de openbare weg?
Kan het nergens vinden dat tot 25km/u is.......ben toch ff aan het zoeken geweest. Discussies genoeg omtrent dit onderwerp maar geen echt gegeven uit de verkeerswet dat dit zo is.

Wat ik veelal tegenkom is zijn uitspraken als:

Dat er geen specifieke snelheidsbeperking is voor fietsers. Er dient wel rekening gehouden te worden met de algemeen geldende snelheidsbeperkingen

1JanV
Berichten: 411
Lid geworden op: 27 jul 2012 09:23

Re: Wetgeving rondom High Speed elektrische fiets

Ongelezen bericht door 1JanV »

[quote="Teunbosseman
Dat er geen specifieke snelheidsbeperking is voor fietsers. Er dient wel rekening gehouden te worden met de algemeen geldende snelheidsbeperkingen[/quote].
.
Maar wat is de geldende snelheidsbeperkingen dan? gek eigenlijk voertuigen als snorbrommers moeten op het fietspad omdat die niet harder mag dan 25km/u dus lijkt mij dit een maximale toelating toch?
Laatst gewijzigd door 1JanV op 20 mei 2014 21:18, 1 keer totaal gewijzigd.

1JanV
Berichten: 411
Lid geworden op: 27 jul 2012 09:23

Re: Wetgeving rondom High Speed elektrische fiets

Ongelezen bericht door 1JanV »

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... ijden.html

volgens mij moet er deze wet omschrijving bekent zijn.

Verplicht fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom Op het fiets/bromfietspad 30 km / uur

http://www.infopolitie.nl/forum/viewtopic.php?p=361076
hier blijkt dat er geen snelheidslimiet is bepaalt voor fietsers. raar maar waar. dan lijkt mij dat een versnelling op een fiets een hulpmiddel is om de snelheid op te voeren en dat mag volgens mij ook als trapondersteuning gezet worden, een fietspad is geen ragepad

langste adem
Berichten: 1258
Lid geworden op: 20 jan 2011 12:30

Re: Wetgeving rondom High Speed elektrische fiets

Ongelezen bericht door langste adem »

Beetje grijs gebied allemaal.
Net als dit filmpje

http://www.youtube.com/watch?v=ChIryZMUyrg

Teunbosseman
Berichten: 4375
Lid geworden op: 29 mar 2011 15:46
Contacteer:

Re: Wetgeving rondom High Speed elektrische fiets

Ongelezen bericht door Teunbosseman »

1JanV schreef:
Teunbosseman schreef: Dat er geen specifieke snelheidsbeperking is voor fietsers. Er dient wel rekening gehouden te worden met de algemeen geldende snelheidsbeperkingen
.
.
Maar wat is de geldende snelheidsbeperkingen dan? gek eigenlijk voertuigen als snorbrommers moeten op het fietspad omdat die niet harder mag dan 25km/u dus lijkt mij dit een maximale toelating toch?

Maximale toelating geld voor de snorbrommer wat constructiesnelheid is. Inderdaad typisch dat voor fietsen geen max snelheid geld.

1JanV
Berichten: 411
Lid geworden op: 27 jul 2012 09:23

Re: Wetgeving rondom High Speed elektrische fiets

Ongelezen bericht door 1JanV »

Eigenlijk iets geks een brommer zonderhelm met een maximum snelheid van 25km moet op het fietspad en een fietser met minimaal 3 versnellingen mag zo hart als die maar trappen kan. nog meer gekheden de scooter heeft een verplicht kenteken en moet verplicht verzekerd zijn, moet (2007)voorzien zijn van een linker spiegel en km-teller goede banden en remmen er richtingaanwijzers en rijbewijs anders heeft die een prent. die fietser daarentegen kan nauwelijks voor iets bekeurt worden.

langste adem
Berichten: 1258
Lid geworden op: 20 jan 2011 12:30

Re: Wetgeving rondom High Speed elektrische fiets

Ongelezen bericht door langste adem »

1JanV schreef:Eigenlijk iets geks een brommer zonderhelm met een maximum snelheid van 25km moet op het fietspad en een fietser met minimaal 3 versnellingen mag zo hart als die maar trappen kan. nog meer gekheden de scooter heeft een verplicht kenteken en moet verplicht verzekerd zijn, moet (2007)voorzien zijn van een linker spiegel en km-teller goede banden en remmen er richtingaanwijzers en rijbewijs anders heeft die een prent. die fietser daarentegen kan nauwelijks voor iets bekeurt worden.

Dat een snorbrommer tot 25km/h op het fietspad moet rijden is nog wel logisch. Nog niet zolang geleden moesten ook de "gewone"brommers op het fietspad. Dat werd als gevaarlijk beschouwd voor het fietsverkeer vanwege het grote snelheidsverschil tussen fietsers en brommers. Daarom zijn deze naar de autoweg verbannen. Een snorfiets op de autoweg zou echter veel meer hinder betekenen voor automobilisten (ook weer door het snelheidsverschil)wat weer gevaarlijke situaties in de hand kan werken.
Punt blijft wel natuurlijk dat er ook veel snorbrommers harder rijden dan 25. Wat dus nog steeds gevaar oplevert.

Een snorfiets was vroeger een vervoermiddel voor oudere mensen bij wie het fietsen niet meer zo ging. De laatste jaren enorm populair onder jongeren die een snorscooter hebben. Het voordeel ten opzichte van brommers is dat je geen helmplicht hebt, en dat rijdt wel zo prettig. Daarbij heeft deze dezelfde motor als van een bromscooter, en een snelheidsbegrenzing is zo weggehaald.

En de electrische fiets : vroeger hadden oudere mensen een spartamet met een benzinemotortje, en door de techniek heb je dus nu electrische fietsen die een stuk gebruiksvriendelijker zijn. Punt is weer dat de fietsen ook razend populair zijn onder jongeren : je kunt lekker hard doorfietsen met tegenwind. Dit is een kwestie van vooruitgang en daar is op zich niets mis mee. Maar ook hier krijg je dus te maken met gevaren. Want de naam zegt het al, de "high-speed" electrische fiets. 35 km/u is redelijk snel voor een fiets. En een brommer hoor je nog aankomen, een electrische fiets niet.

Ik ben op zich geen voorstander voor teveel betutteling en teveel regelgeving. Met dus ook weer allerlei verschillen regels tussen de verschillende verkeersdeelnemers. Als een fietser of een bromfietser een helm wil dragen (of een automobilist een gordel) vanwege de veiligheid is dat bijzonder verstandig. Maar laten we er geen verplichting van maken. Als een racefietser of iemand met een electrische fiets of welke fietser dan ook lekker hard wil rijden moet dat tot op zekere hoogte kunnen.Op plekken waar dat kan. Ik denk ook dat een snelheidslimiet van 25 km/u instellen niet echt helpt. Valt niet te controleren, en de meeste fietsers hebben bovendien geeneens een kilometerteller.
Als het voertuig harder KAN dan 25 km/h wil dat nog niet zeggen dat de verkoop verboden moet worden. De meeste auto's kunnen ook veel harder rijden dan de toegestane maximale snelheid, en die mogen ook verkocht worden.

Uiteraard ben ik wel van mening dat echte snelheidsmaniakken aangepakt moeten worden. En wat voor rijtuig je ook hebt, deze moet veilig zijn : goede bandjes en remmen, verlichting dat soort dingen.
Zonder onderscheid te maken welk voertuig je hebt. Wat dat laatste betreft zou er wel wat verbeterd kunnen worden in wetgeving met al die verschillen.
Maar het blijft natuurlijk de vraag in hoeverre je dat wilt (en kunt) vastleggen in regeltjes.

pima
Berichten: 442
Lid geworden op: 20 nov 2009 12:57

Re: Wetgeving rondom High Speed elektrische fiets

Ongelezen bericht door pima »

Nog even een stukje regelgeving:

Europese regelgeving

Europese typegoedkeuring voor gemotoriseerde 2- en 3-wielers


De Europese typegoedkeuring voor gemotoriseerde twee- en driewielers is gebaseerd op een kaderRichtlijn en dertien bijzondere Richtlijnen, waarvan er één een zogenaamde Multi-Richtlijn is (met twaalf onderwerpen verdeeld in twaalf hoofdstukken). Afhankelijk van de (technologische) ontwikkelingen zijn deze Richtlijnen één of meerdere keren aangepast of vervangen.

Uitzonderingen
Op basis van de definities zijn volgende voertuigen van de Europese typegoedkeuring voor gemotoriseerde twee- en driewielers de uitgezonderd:
a. voertuigen met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van ten hoogste 6 km/h,
b. voertuigen die bestemd zijn om door een voetganger te worden meegevoerd,
c. voertuigen die bestemd zijn voor gebruik door lichamelijk gehandicapten,
d. voertuigen die bestemd zijn voor deelneming aan wedstrijden op de weg of als terreinvoertuigen,
e. voertuigen die reeds in gebruik zijn vóór het tijdstip waarop de Europese typegoedkeuring van toepassing werd,
f. trekkers en andere voertuigen die bestemd zijn voor de landbouw of voor soortgelijke doeleinden,
g. voertuigen die voornamelijk ontworpen zijn voor vrijetijdsgebruik niet op de weg, met drie symmetrisch geplaatste wielen, te weten één aan de voorzijde en twee aan de achterzijde,
h. rijwielen met trapondersteuning, voorzien van een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en ten slotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/h bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen,

Gesloten