Ik werp als opticien graag wat licht op een aantal praktische zaken die ik eerder in dit topic voorbij zag komen.
Allereerst als reactie op de topictitel:
Ja, in veel gevallen gaat het (voor een groot gedeelte) om gediplomeerde opticiens. Dat weet ik omdat ik bekend ben met het huidige opleidingsprogramma van opticiens op één van de grotere ROC's die deze opleiding aanbieden. Veel van de huidige studenten/gediplomeerden hebben een baan bij een winkel van Specsavers in hun eigen woonomgeving. Als u twijfelt of een Optiekbedrijf met gediplomeerden werkt, kunt u altijd terecht op de site van de branchevereniging van opticiens:
http://www.nuvo.nl.
Daar is een overzicht te vinden met optiekbedrijven bij u in de buurt die werken met gediplomeerden.
Daarnaast zag ik reacties voorbij komen van mensen die per sé bij de oogarts de ogen na laten meten alvorens een bril wordt aangeschaft. Elke opticien die een recept van de oogarts in handen krijgt, voert altijd een zogeheten narefractie uit om de meetwaarden van de oogarts na te lopen. Het gebeurt nog al eens dat de meting van de oogarts afwijkt ten opzichten van die van de opticien. Nu wil ik niet te diep op de materie ingaan, maar dit is nodig omdat de oogarts andere waardes meet dan de opticien.
Het is geen probleem om dit altijd bij de oogarts te laten doen, maar laten we er vanuit gaan dat de opticien (die er minimaal 2 tot 3 jaar en maximaal 4 tot 6 jaar in HBO gevallen) een goed brilrecept kan voorschrijven. Komt de opticien er niet uit of is reden toe om u door te verwijzen naar een oogarts? Dan zal de opticien dit op zich nemen en zorgen dat u naar de specialist toe kan. Ofwel via de huisarts, of anders via de optometrist.
Het overgrote deel van de opticiens meet tijdens een standaard meting ook de oogdruk. Dit is bij mijzelf een standaard onderdeel van de procedure. Een verhoogde oogdruk (en daarmee risico op glaucoom) komt niet alleen voor bij mensen met slecht zicht. Het komt namelijk ook vaak voor bij mensen die in eerste instantie nog niets aan het zicht merken.
De oogdruk wordt gemeten om op het juiste moment een klant door te kunnen verwijzen naar een oogarts. Door middel van de oogdrukmeting kan een verhoogd risico op glaucoom worden vastgesteld. Aangeraden wordt om dit sowieso elk jaar eens na te laten meten en met name wanneer er gevallen van glaucoom in de directe familie zijn. De opticien zal u hierin kunnen voorlichten, de meting doen en als de meting afwijkend is als deze u doorverwijzen naar een optometrist of oogarts.
Over de optometristen; Toevallig is de Pearle die bij ons om de hoek zit voorzien van een optometrist.
Onze winkel heeft ook een optometrist en wij zijn een zelfstandige. Ook voor optometristen is een databank opgezet en wel bij de Optometristen Vereniging Nederland (
http://www.optometrie.nl). U kunt deze databank ten alle tijden raadplegen als u twijfelt. U herkent een optiekzaak waar een optometrist werkzaam is, vaak ook aan een bord of sticker in de etalage of winkelruit.