LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Houtrook

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
yalbinus
Berichten: 7
Lid geworden op: 05 jan 2016 12:53

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door yalbinus »

tijger1 schreef:@yalbinus

Rare houtkachel hebben uw buren, dat uw slaapkamer daar blank door staat. En overdrijven is ook een kunst, de kleding in uw kasten ruikt naar die rook? Wat een onzin.
Beetje moeilijk bepalen vanachter je beeldscherm met dit forum voor je neus.

Ter informatie: de overburen hebben een mansardedak. De uitmonding van de schoorsteen is ter hoogte van de knik in het dak, dus niet boven de nok (geen idee of dat verplicht is, maargoed, dat is een andere discussie). Indien de wind over de nok heen komt zetten krijg je een valwind. Deze neemt de rook mee. En laat de uitmonding van de schoorsteen nu exact tegenover ons slaapkamerraam zitten.
Wellicht een uitzonderlijke situatie, maar wij zitten er helaas wel mee.

Zoals ik eerder vermeld heb, is geen enkele woning luchtdicht. De rook komt dus binnen (als de boel open staat natuurlijk eerder dan wanneer alles gesloten is).
Mooi dat u het blijkbaar over matras, gordijnen en beddengoed wel eens bent. Maar ook een kast is niet luchtdicht. Deze staat bij ons op de slaapkamer, en dus ook in de rook. Alles wat er in zit ruikt dus vervolgens ook naar rook.

newmikey
Berichten: 4571
Lid geworden op: 04 jul 2007 15:03

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door newmikey »

Uitzending met een weinig journalistiek gehalte. Tegenpartij niet aan het woord, slechts één klagende partij (mevrouw lijkt op internet ook nog wel meer pijlen op haar boog te hebben) en géén enkele onderbouwing. ook al niets over de duur van de overlast (1 dag per jaar of 365) en de klaagster kreeg al luchtwegirritaties bij het denken aan rook. Psychosomatische klachten dus niet uitgesloten.

Nee, sorry Radar, dit was niet op jullie gebruikelijke nivo.

angel1978
Berichten: 11323
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door angel1978 »

newmikey schreef:Uitzending met een weinig journalistiek gehalte. Tegenpartij niet aan het woord, slechts één klagende partij (mevrouw lijkt op internet ook nog wel meer pijlen op haar boog te hebben) en géén enkele onderbouwing. ook al niets over de duur van de overlast (1 dag per jaar of 365) en de klaagster kreeg al luchtwegirritaties bij het denken aan rook. Psychosomatische klachten dus niet uitgesloten.

Nee, sorry Radar, dit was niet op jullie gebruikelijke nivo.
Als ik 't zo hoor, dan was het dat juist wel :wink:

Har06
Berichten: 3743
Lid geworden op: 07 nov 2011 12:12

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Har06 »

angel1978 schreef:
newmikey schreef:Uitzending met een weinig journalistiek gehalte. Tegenpartij niet aan het woord, slechts één klagende partij (mevrouw lijkt op internet ook nog wel meer pijlen op haar boog te hebben) en géén enkele onderbouwing. ook al niets over de duur van de overlast (1 dag per jaar of 365) en de klaagster kreeg al luchtwegirritaties bij het denken aan rook. Psychosomatische klachten dus niet uitgesloten.

Nee, sorry Radar, dit was niet op jullie gebruikelijke nivo.
Als ik 't zo hoor, dan was het dat juist wel :wink:
Er zijn wel belangrijke zaken dan een houtkacheltje van die Mevr.?

Waarom zet die mevr geen verlengde schoorsteen op haar mansarde kap en gaat eens met de overburen buurten rondom hun houtkachel, je druk maken is een kunst :roll:

Jablan
Berichten: 6249
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Jablan »

Het item in de uitzending was extreem eenzijdig. Kreeg bij de klagers het gevoel, dat ze geen ander leven hebben. Maar ...

Welke idioot heeft die kachel bij de buren geïnstalleerd? Waarschijnlijk een 'erkend installateur met keurmerk', maar beslist met nul verstand van rookkanalen.

Uitstoot
Als je de kachel goed stookt, met uitsluitend hout of kolen, is de CO2 uitstoot zelfs kleiner dan die van een HR-CV. (Ja, dankzij papa's meetapparatuur weten we dit). Sterker nog: wat er tegenwoordig uit onze schoorsteen komt, is schoner dan de gemiddelde uitstoot van een dieselmotor omdat de roet in de schoorsteen blijft hangen. Wel een keer per jaar de schoorsteenveger zijn werk laten doen, bij voorkeur in de zomer.

Installatie
Een kachel is geen CV. Volg bij installatie de Duitse richtlijnen en je zit altijd goed. Voor meer warmte en minder roet wordt aanbevolen een deel van de kachelpijp horizontaal te leiden (een S-bocht inbouwen). Voor een hoger warmte-rendement is het advies van de kachel tot aan het dak de rook via kachelpijpen af te voeren, omdat een schoorsteen de warmte minder goed doorgeeft.
Belangrijkste is de hoogte van de pijp: die moet altijd tenminste een tot twee meter boven het hoogste punt van huis uitsteken en zijn er hogere gebouwen in de omgeving, dan graag nog hoger. Die hoogte is belangrijk voor een goede werking van de kachel en om brand te voorkomen. Ons huis heeft een schoorsteen, die al een meter boven de nok uitsteekt en de installateur heeft de pijp met nog een meter verlengd.

Aanleg/Installatie.
Subsidie op kachels is niet interessant, de handelaren verwerken subsidies in de prijzen. Goede houtkachels koop je niet bij de Karwei-Praxis-Gamma (kinderspeelgoed), maar in Duitsland of nog verder naar het zuidoosten. De prijsverschillen zijn zo groot, dat de rit altijd loont. Bovendien is de wetgeving in Duitsland strikt en het schoorsteenvegersgilde machtig, daar worden geen kachels verkocht, die niet aan de kwaliteitseisen voldoen.
Reken voor de aanleg van een rookkanaal op 125 tot 150 euro per meter lengte. Voor een eensgezinswoning is tien meter lengte vrij normaal, dus 1250 tot 1500 euro daarvoor. De schoorsteenveger komt op 50 tot 100 euro en dat zijn jaarlijks terugkerende kosten.

Heeft een houtkachel zin?
De CV bracht met pijn en moeite bij oostenwind de woonkamer op twintig graden, de bovenverdieping op zeventien en de zolder op twaalf graden. Met de houtkachel hebben we de woonkamer op vijfentwintig graden, de bovenverdieping op twintig en de zolder op vijftien graden. Dat is het eerste voordeel - eindelijk geen wintertenen meer.
Dit huis is slecht geïsoleerd - doorzonwoning/rijtjeshuis uit de jaren vijftig - en daarom ligt het energieverbruik relatief hoog. Toch besparen we rond de duizend euro per jaar op de stookkosten met deze kachel. Ons vakantiehuis is wel goed geïsoleerd en het houtverbruik ligt daar de helft lager, terwijl de winters veel strenger zijn.

De buren
Onze directe buren klagen zeker niet. Er lekt warmte weg naar hun huis. De buurman vertelde, dat het nu ook op hun toilet prettig warm is in de winter en hun verwarming minder vaak aanslaat.
Klachten verwachten we niet. Rond de tien procent van de koopwoningen hier in de stad heeft een houtkachel - iedereen kent wel iemand met zo'n ding in huis, kent daarmee de voor- en nadelen.


Nee, Radar-redactie, dit onderwerp ruikt vooral naar de zwarte-pieten-discussie. Wie zijn geschiedenis kent, wie de buurlanden kent, weet waar Zwarte Piet vandaan komt en waar hij voor staat. Hetzelfde geldt voor het gebruik van houtkachels: de meeste kritiek komt van mensen, die zelf geen houtkachel in huis hebben en blijkbaar nog nooit in delen van Europa zijn geweest, waar deze vorm van verwarming standaard is en waar veel mensen juist vanwege de schone lucht naartoe op vakantie gaan ...

Gemmie
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 jan 2016 22:35

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Gemmie »

Helaas hebben wij in de winter ook al jaren last van de houtkachel van de buren die binnen staat.
Maar wat nog erger is ; de houtkachel van de buren die buiten staat en die vanaf het voorjaar gestookt wordt.
Net als het rond April of zo weer heerlijk is om alle ramen weer lekker open te zetten gaat bij de buren `s avonds de kachel buiten aan ! Bij de buren is bekend dat wij er last van hebben. Binnen tien minuten stinkt je hele huis naar de rook terwijl je nou juist de ramen open had gezet omdat het weer kon.
Resultaat: de buren zitten lekker buiten en wij met alle ramen dicht binnen !(met keelpijn en hoofdpijn)
Ik heb al een paar keer gevraagd of ze het dan tenminste even willen zeggen als ze die avond willen stoken zodat we onze ramen dan dicht kunnen doen maar dat `vergeten ` ze denk ik.
Onze buren vinden gewoon dat ze bij hun eigen huis alles mogen doen.
Ik vind dat je dat alleen kan doen als je echt vrijstaand woont en niet in een gewoon straatje van 13 onder een kap bij wijze van spreken. Wij vragen ons af wanneer dit verboden wordt.

Bob Schurkjens
Berichten: 9778
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

De buurman vertelde, dat het nu ook op hun toilet prettig warm is in de winter en hun verwarming minder vaak aanslaat.


Who cares?

Jablan
Berichten: 6249
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Jablan »

:D De buren. De hond.
Edit - Zonder gekheid: de huizen zijn gebouwd voor kolenkachels, later gaskachels en pas in de jaren zeventig zijn er CV-installaties in gekomen. De toiletten zijn de koudste ruimte in de huizen en in de winter ook de eerste plek, waar de waterleiding bevriest. Nu we anders stoken, is het ook op de toiletten warmer.

De Radar-reactie heeft er nu voor gekozen om dit af te handelen als 'buren-overlast'. Beter zou zijn om te laten zien hoe je zo'n kachel goed inbouwt en goed stookt. Daar is het bij de mensen in de reportage al misgegaan.
Laatst gewijzigd door Jablan op 06 jan 2016 10:49, 1 keer totaal gewijzigd.

16again
Berichten: 16491
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door 16again »

Jablan schreef: Uitstoot
Als je de kachel goed stookt, met uitsluitend hout of kolen, is de CO2 uitstoot zelfs kleiner dan die van een HR-CV.
CO2 uitstoot is niet zo relevant in deze, dat is een onruikbaar en niet zo schadelijk gas. (alleen volgens sommigen warmt de aarde ervan op) De familie uit de uitzending heeft geen last van CO2

Je stelling dat CO2 uitstoot lager is bij hout/kolenstook dan gas gestookte HR ketel is onjuist
De hoeveelheid CO2 uitstoot wordt voornamelijk bepaald door 2 zaken:
-Rendement van de verwarming: Hoeveel warmte wordt nuttig gebruikt, welk deel vloeit ongebruikt weg als warmte via schoorsteen. Een HR-ketel is hier zeker niet in het nadeel: temperatuur van rookgassen is zo laag (=energie benut) dat met kunstof afvoerpijp rookgas gewerkt kan worden.
-Samenstelling brandstof. Voor het gemak zijn dit voornamelijk koolwatersoffen. Bij hoger gehalte waterstof, wordt bij volledige verbranding naast CO2 ook H2O (=waterdamp) opgewekt, er is dan minder CO2 nodig om dezelfde energie op te wekken. In een kolen gestookte kachel is aandeel H2O nagenoeg nul

Tevens, voor de verbranding in open haard dient koude lucht de woning binnengelaten te worden.

Jablan
Berichten: 6249
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Jablan »

16again schreef:Je stelling dat CO2 uitstoot lager is bij hout/kolenstook dan gas gestookte HR ketel is onjuist
Stelling? We hebben de koolstofdioxide meer dan een jaar lang gemeten. Overigens ook koolmonoxide (CO).
Gemmie schreef:Helaas hebben wij in de winter ook al jaren last van de houtkachel van de buren die binnen staat. Maar wat nog erger is ; de houtkachel van de buren die buiten staat en die vanaf het voorjaar gestookt wordt. [...] Wij vragen ons af wanneer dit verboden wordt.
Niet, want Barbecueen zou dan ook onder zo'n verbod vallen. Wat je wel kunt doen: Kijk in de APV van de gemeente of er iets geregeld is over de hoogte van de schoorstenen. Als er niets instaat, schiet een gemeenteraadslid aan over dit onderwerp. (Afgaand op wat je schrijft, hebben je buren dat ding op een verkeerde plek neergezet met een te korte schoorsteen). Het heeft zin om in de APV er iets over op te nemen, want: Hoe beter de afvoer, hoe beter een kachel brandt en hoe kleiner de overlast voor anderen, hoe kleiner de kans op koolmonoxidevergiftiging.

Zelf zou ik ook willen weten hoe je buren stoken. Een houtkachel moet je eerst op temperatuur brengen, voordat hij goed werkt. Als je buren de kachel aansteken met pasta, weinig aanmaakhout en direct een blok eikenhout erin, dan duurt het veel te lang voordat hij goed brandt en krijg je veel stank en rook. Beter: veel aanmaakhout gebruiken, vurenhout is heel geschikt hiervoor, en pas daarna het echte brandhout. Wel moet al het hout goed droog zijn.

Ramen open kan bij ons alleen 's nachts / tijdens de zomervakantie, als er weinig verkeer is. :( Maar dat is een ander onderwerp.

16again
Berichten: 16491
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door 16again »

Jablan schreef:
16again schreef:Je stelling dat CO2 uitstoot lager is bij hout/kolenstook dan gas gestookte HR ketel is onjuist
Stelling? We hebben de koolstofdioxide meer dan een jaar lang gemeten. Overigens ook koolmonoxide (CO).
Ik zie het meetrapport met belangstelling tegemoet.
Onderstaande linkjes tonen aan dat rendement van HR ketel beter is dan hoogrendementshoutkachel. In de houtkachel moet dus meer brandstof, en verbranding zal dus ook meer CO2 opleveren.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogrendementshoutkachel
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogrendementsketel

Har06
Berichten: 3743
Lid geworden op: 07 nov 2011 12:12

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Har06 »

Sorry een hoop gemier om niets, buren gunnen vaak hun buren niets, op naar de rijdende rechter :lol: :lol: :lol:

Jablan
Berichten: 6249
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Jablan »

16again schreef:Ik zie het meetrapport met belangstelling tegemoet.
Ik zie geen reden om onze meetgegevens aan vreemden uit te delen. Hoe goed bedoeld ook, deze wiki-artikelen leunen op de opgave van de fabrikanten. De werkelijkheid is altijd anders.*
Je kunt beter rondspitten in het Duits, bijvoorbeeld bij het Bundes Umweltamt of een Verbaucherzentrale. Daar vind je de resultaten van grootschalige praktijkmetingen.

* Misschien slechte vergelijkingen, maar auto's halen alleen de normen onder perfecte omstandigheden en perfect onderhoud. Of in een testomgeving. Bij wasmachines is het nog erger - het meest energiezuinige label in de winkel, betekent gewoon dat het apparaat niet doet wat je verwacht (kookwas? het apparaat verwarmt tot 50 graden en laat de was extra lang weken).
Har06 schreef:Sorry een hoop gemier om niets, buren gunnen vaak hun buren niets, op naar de rijdende rechter :lol: :lol: :lol:
Buurtterrorisme of angst om direct met elkaar te communiceren speelt zeker een rol.
Wat ik grappig vind aan alle stichtingen, instanties, die in Nederland zich druk over maken de uitstoot van houtkachels: het oplossingsgerichte denken ontbreekt, overal wordt geroepen om wetgeving en handhaving. Dat is blijkbaar makkelijker, dan mensen duidelijk maken hoe je op hout, kolen of olie stookt zonder overlast te veroorzaken.

Voor veel mensen is een houtkachel een manier om niet afhankelijk te zijn van de overheid. Hoe hoger de belastingen op gas, water en elektriciteit, hoe meer mensen op zoek gaan naar alternatieven en zullen overstappen op hout, kolen of olie voor de verwarming van het huis.

16again
Berichten: 16491
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door 16again »

Jablan schreef:
16again schreef:Ik zie het meetrapport met belangstelling tegemoet.
Ik zie geen reden om onze meetgegevens aan vreemden uit te delen. Hoe goed bedoeld ook, deze wiki-artikelen leunen op de opgave van de fabrikanten. De werkelijkheid is altijd anders.*
In mijn werkelijkheid hadden de mensen uit de uitzending last van houtrook. Er is nog nooit een uitzending geweest dat mensen last hebben van gaskachel van de buren.

In mijn werkelijkheid heeft de gasketel in deze woning een plastic afvoerpijp voor de rookafvoer. Uiteraard kan dat alleen als warmte uit die gassen nuttig gebruikt is.
Jablan schreef:Je kunt beter rondspitten in het Duits
Waarom niet gelijk in het Chinees? In Peking zijn de kolenkachels erg populair....en de mondkapjes ook.

Jablan
Berichten: 6249
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Jablan »

16again schreef:In mijn werkelijkheid hadden de mensen uit de uitzending last van houtrook. Er is nog nooit een uitzending geweest dat mensen last hebben van gaskachel van de buren.
Om op hetzelfde niveau te blijven: Wie last heeft van de gaskachel van de buren, kan dat meestal niet navertellen - slecht functionerende gasapparaten in Nederland zijn goed voor een dozijn koolmonoxidedoden per jaar.


Dit item lijkt te zijn ingestoken vanuit de Stichting Houtrookvrij en allesbehalve evenwichtig, wel netjes volgens het sjabloon 'hoe maak ik een reportage' inclusief deskundige en een voorbeeld-benadeelde.

De benadeelde mevrouw meldt astma te hebben en in het item valt verder op, dat ze in een huis woont met mechanische, elektrische ventilatie. Google helpt: mevrouw woont ongeveer een kilometer oostelijk van een autosnelweg en daar komt de basisvervuiling vandaan in de vorm van roet.

Het idee, dat houtkachels verantwoordelijk zijn voor astma, kan hier al zonder met de ogen te knipperen de prullenbak in. Dan zou je in alle regio's van Europa, waar men hout stookt, bovengemiddeld veel astmapatienten moeten hebben. Die zijn er niet. Wel zijn er opvallend veel mensen met astma in een omgeving met veel verkeer, ergo in grote steden of benedenwinds langs autosnelwegen. Terug naar het item.

Het ventilatiesysteem is niet in beeld gebracht, maar het is langzamerhand wel algemeen bekend, dat deze systemen vaker zorgen voor vuile dan schone lucht in de woning. Een kritische redacteur had de benadeelden ook gevraagd naar het staat van onderhoud van dit systeem. Er hoeft maar 1 schimmel in te zitten en dan heb je ... last van je ademwegen.

Pas daarna komt de uitstoot van de buren aan bod en die is simpel op te lossen - hogere schoorsteen en een cursus 'goed stoken'. Dat kun je als leek op twee manieren beoordelen: (1) bij een goed brandende houtkachel mag er geen zichtbare rook zijn, hooguit wat warme lucht en (2) het hout wordt vrijwel volledig verbrand oftewel er is vrijwel geen as. Hebben de buren van de benadeelde mevrouw elke week een volle aslade, dan stoken ze niet goed.

Wat ontbrak er nog meer?
- Een opmerking over het aanbod aan houtkachels in Nederland. We zien hier momenteel modellen in de winkels, die in Duitsland niet verkocht mogen worden.
- Een opmerking over het kennisniveau bij de installateurs. Onze indruk: bedroevend slecht. Schoorsteenvegers lijken nog de beste adviseurs te zijn hoe je een kachel inbouwt.
- De uitslag van een Testpanelenquête waarom mensen een houtkachel hebben, waar ze hem hebben gekocht, hoe ze hem gebruiken, wat de aanschaf- en jaarlijkse kosten zijn. Voor de klagers moet er natuurlijk een overlastvraag bij. :)

Samengevat: uitglijder van Radar en dat is jammer. Normaal zijn het goede uitzendingen en zeker de midwinterspecials van vorig en dit jaar waren erg goed, vergelijkbaar met de kwaliteit van Tegenlicht.

16again
Berichten: 16491
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door 16again »

Jablan schreef:Wie last heeft van de gaskachel van de buren, kan dat meestal niet navertellen - slecht functionerende gasapparaten in Nederland zijn goed voor een dozijn koolmonoxidedoden per jaar.
Onjuist. Koolmonoxide doden worden veroorzaakt door verbrandingstoestel met onvoldoende toevoer van zuurstof. Kan evengoed bij gas (geiser) of hout/kolen optreden. Doden vallen vrijwel altijd in eigen woning, en niet bij de buren.

Jablan schreef: De benadeelde mevrouw meldt astma te hebben en in het item valt verder op, dat ze in een huis woont met mechanische, elektrische ventilatie. Google helpt: mevrouw woont ongeveer een kilometer oostelijk van een autosnelweg en daar komt de basisvervuiling vandaan in de vorm van roet.
Op de witte lap waren stukken roet van circa 1 millimeter te zien. Die komen echt niet van een verkeersweg 1 kilometer verderop.
Jablan schreef: Het ventilatiesysteem is niet in beeld gebracht, maar het is langzamerhand wel algemeen bekend, dat deze systemen vaker zorgen voor vuile dan schone lucht in de woning.
Volgens betrokkenen stinkt alles in huis, tot aan de schone lakens in de kast, naar rook. Dat is echt niet het ventilatiesysteem toe te schrijven.
Jablan schreef: Pas daarna komt de uitstoot van de buren aan bod en die is simpel op te lossen - hogere schoorsteen en een cursus 'goed stoken'. Dat kun je als leek op twee manieren beoordelen: (1) bij een goed brandende houtkachel mag er geen zichtbare rook zijn, hooguit wat warme lucht en (2) het hout wordt vrijwel volledig verbrand oftewel er is vrijwel geen as. Hebben de buren van de benadeelde mevrouw elke week een volle aslade, dan stoken ze niet goed.
Die beweringen zijn grotendeels juist.
Al vraag ik me af hoe makkelijk "goed stoken" is in een modern huis wat door dubbel glas en isolatie geringe toevoer van zuurstof naar de haard heeft.....en door mechanische ventilatie wellicht al een onderdruk.

gsm-it
Berichten: 150
Lid geworden op: 05 dec 2004 20:47

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door gsm-it »

houtstoker schreef:Ik ervaar het als een gemiste kans dat Radar het aspect van de vermeende overlast van houtrook zo eenzijdig belicht.
Want: natuurlijk stookt een aantal mensen amateuristisch met soms geverfd(!) hout, nat hout, hanteert verkeerde stooktemperaturen, idem een over-gedimensioneerde kachel etc, maar het tegenovergestelde is er ook:
Schoon, goed gedroogd hout, verantwoord gestookt in een kachel met goed (= hoog) rendement.
Juist de hoogrendement kachels zijn ook een probleem. Door de lage temperatuur van de rook, stijgt deze niet omhoog, maar duikt omlaag. Bij de directe buurman gaat dat nog goed, maar bij het volgende huis wordt de nog steeds geconcentreerde rook naar binnen gezogen, zolang niet alle ramen dicht zijn en de afzuiging is uitgezet. De rook stinkt wel degelijk, is schadelijk en ronduit dramatisch voor mensen met klachten aan de luchtwegen.

Jablan
Berichten: 6249
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Jablan »

Goed, nog een laatste ronde :wink: en met dank aan gsm-it voor de kanttekening bij de HR-ketels.

Koolmonoxide.
Hier zeg je hetzelfde als ik, alleen in andere woorden.

Roet
Ook van verkeer kunnen de roetdeeltjes samenklonten en zo forse omvang krijgen. Als je niet gelooft hoe dat werkt: neem eens contact op met de Milieudienst Rijnmond. Daar wordt al sinds midden jaren zestig van de vorige eeuw al de luchtverontreiniging gemeten en kan men je precies vertellen over welke afstanden bij welk weertype roet, zwavel en andere fijne stoffen worden getransporteerd en hoe ze neerslaan.
16again schreef:Volgens betrokkenen stinkt alles in huis, tot aan de schone lakens in de kast, naar rook. Dat is echt niet het ventilatiesysteem toe te schrijven.
Met klassieke ventilatie - ook bekend als ARKO - kan de rook alleen neerslaan in de trek van de lucht. Dankzij het ventilatiesysteem circuleert de lucht door het hele huis, dringt overal in door en daarmee vind je ook de vervuiling in de lucht overal terug.
16again schreef:Al vraag ik me af hoe makkelijk "goed stoken" is in een modern huis wat door dubbel glas en isolatie geringe toevoer van zuurstof naar de haard heeft.....en door mechanische ventilatie wellicht al een onderdruk.
Zorgen voor voldoende zuurstof in de lucht kan op vele manieren. Ook moderne huizen hebben een paar kieren, waardoor lucht naar binnen dringt. Dat moet ook om schimmelvorming tegen te gaan en de algemene luchtkwaliteit in huis goed te houden.
Bij sommige huizen is een dubbelwandige kachelpijp, waardoor ook buitenlucht voor de kachel wordt aangezogen, een aanrader. Dat hangt af van het type kachel, van de ligging van het huis en van de bebouwing in de omgeving.


Nog een laatste keer terugkomen op het onderwerp in de uitzending. Keurig volgens het boekje werd afgesloten met een lid van de tweede kamer, die normaal gesproken dan op verontwaardigde toon aankondigt kamervragen te stellen. Zo blijft alles lekker simpel en overzichtelijk. :o

Deze keer was het iets anders - je proefde duidelijk de weerzin om al te veel te gaan regelen. Terecht, want in het onderwerp zat een ondertoon van 'het zou verboden moeten worden'.

Als je wat verder rondkijkt op internet wie hier allemaal mee bezig zijn, dan zijn het vooral organisaties of instanties, die bezig zijn met gezondheid en schone lucht. Maar strikt genomen zijn die alleen bezig met de gevolgen, niet met de oorzaak.

Als de Radar-redactie al van plan is dit onderwerp nog een keer langs te laten komen, dan graag op een meer neutrale toon en met concrete oplossingen. Persoonlijk zou ik graag de hele Duitse wetgeving hier overgenomen zien, gewoon omdat daarmee alles afgedekt is. Maar dat is teveel gevraagd van een parlement, waar slechts een kleine minderheid de Duitse taal machtig is. Twee eerste stappen:

1 Het Bouwbesluit is de plek om de hoogte en diameter van de schoorstenen / pijpen in te regelen. (Daarvoor in de plaats kan er veel in het bestaande bouwbesluit geschrapt worden. Dankzij de aannemerslobby staat er veel onzin in, waardoor nieuwbouwwoningen duurder dan nodig zijn.)
Het voordeel van deze route: het Bouwbesluit schudt de architecten, de aannemerij, de installateurs en de gemeenten wakker. Het is tenslotte de heilige graal voor de oerconservatieve bouwwereld in Nederland. Voor kachels en open haarden zal dit goed werken - wie in een bestaand huis zo'n kachel wil neerzetten, komt vanzelf langs de voorschriften uit het Bouwbesluit.

2 Schoorsteenvegersgilde bij wet instellen. Daar zou ook de aanleg en het onderhoud van de gasgestookte apparaten onder kunnen vallen. Maar hoe een huis ook wordt verwarmd, jaarlijks onderhoud is nodig en dat lukt alleen door een wettelijke verplichting. De brandweer en de verzekeraars zullen er blij mee zijn, want dit voorkomt branden en onnodige vervuiling van de omgeving. Hoewel dit Gilde in Duitsland onder druk staat (monopoliepositie), werkt het beter dan 'de vrije markt zijn werk laten doen' zoals nu het geval is.

Belangrijk? Voor de klagers zeker, maar voor mij als houtkachelbezitter ook. Zo heb ik minimale bescherming tegen dit type medemens. Meer moet je ook niet willen regelen, dan dring je te ver door in het privéleven van de bevolking. Hoe en op welke manier iemand zijn huis verwarmt, is altijd een persoonlijke keuze en die moet je respecteren.

16again
Berichten: 16491
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door 16again »

Jablan schreef:Roet
Ook van verkeer kunnen de roetdeeltjes samenklonten en zo forse omvang krijgen. Als je niet gelooft hoe dat werkt: neem eens contact op met de Milieudienst Rijnmond. Daar wordt al sinds midden jaren zestig van de vorige eeuw al de luchtverontreiniging gemeten en kan men je precies vertellen over welke afstanden bij welk weertype roet, zwavel en andere fijne stoffen worden getransporteerd en hoe ze neerslaan.
Milieu dienst Rijnmond heeft meer dan het verkeer onder zijn hoede. Indien in de wijde omtrek daar grote roetdeeltjes neerkomen, dan zijn die afkomstig van de hoge schoorstenen in Pernis en Botlek en niet van het verkeer. Anders zou iedereen in Nederland bij een drukke verkeersweg hier last van hebben.

Niks mis mee dat je overduidelijk belangen hebt in de haarden branche, maar het ontgaat me waarom je op heel gekleurde wijze de stoker uit de uitzending uit de wind houdt, en de schuld van de roetdeeltjes aan het verkeer toewijst. Blijkbaar zie je dat beter vanuit de luie bank, dan TNO die ter plaatse geweest is.

Jablan
Berichten: 6249
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Houtrook

Ongelezen bericht door Jablan »

:D Eigenlijk is het omgekeerd.
16again schreef:Milieu dienst Rijnmond heeft meer dan het verkeer onder zijn hoede. Indien in de wijde omtrek daar grote roetdeeltjes neerkomen, dan zijn die afkomstig van de hoge schoorstenen in Pernis en Botlek en niet van het verkeer.
Website: DCMR Onder publicaties, thema Lucht vind je de jaaroverzichten. Verkeer is tegenwoordig de grootste vervuiler.
16again schreef:Anders zou iedereen in Nederland bij een drukke verkeersweg hier last van hebben.
Dat heeft men ook, daarom geldt hier en daar een lagere maximum snelheid met als bekendste voorbeeld de A13 door Overschie. Daar slaat de vervuiling neer tegen de gevel van de flats naast de weg. Waar geen hoge bebouwing direct naast de weg staat, verspreidt de roet zich over een groter gebied.
16again schreef:Niks mis mee dat je overduidelijk belangen hebt in de haarden branche
Dank je voor het compliment, maar we doen niets anders dan onze ogen openhouden, rondkijken en nadenken.
Jarenlang op gas verwarmen heeft ertoe geleid, dat in Nederland de basiskennis over andere vormen van verwarming verdwenen is. Dat speelt bij dit item in de uitzending op de achtergrond mee. (Site van de Stichting Houtrookvrij is een etalage van aannames en onkunde.)
In de toekomst verwachten we in Nederland een tweedeling: in laagbouw of eensgezinswoningen veel verwarming op hout of olie; in hoogbouw (flats/appartementen) zal de verwarming eerder via een warmtewisselaar en zonnepanelen op het dak gaan.
16again schreef:maar het ontgaat me waarom je op heel gekleurde wijze de stoker uit de uitzending uit de wind houdt, en de schuld van de roetdeeltjes aan het verkeer toewijst. Blijkbaar zie je dat beter vanuit de luie bank, dan TNO die ter plaatse geweest is.
Het onderzoek - TNO is hierbij net als een ingenieursbureau: onderzoeksopdracht komt binnen, daaruit volgt een veldonderzoekje, waarvan de resultaten eerst mondeling doorgesproken worden, daarna pas wordt het rapport opgesteld. Gevolg: een rapport met gewenste conclusies. Ik ben meer van de helikopterview en een bredere blik.

Het verkeer - Het RIVM doet al jaren onderzoek naar de luchtkwaliteit in het hele land. Op de site staat een roetkaart en de toelichting begint met: Langs grote wegen en in stadscentra zijn de roetconcentraties hoog. De gedetailleerde landelijke roetkaart voor Nederland lijkt dan ook sterk op de wegenkaart. De steden vallen duidelijk op.

De buren - Hierboven heb ik al gevraagd welke idioot de houtkachel bij deze buren heeft geïnstalleerd. Lijkt mij duidelijk genoeg of niet? Voor de rest laat ik de buren buiten het verhaal, omdat de klachten van deze voorbeeld-benadeelde ook andere oorzaken kunnen hebben en omdat in het item wordt gesproken over 'buurtbemiddeling'. Het zou ons niet verbazen als achter de klachten over de houtkachel een hele andere ergernis of burenruzie schuilgaat.
Laatst gewijzigd door Jablan op 07 jan 2016 11:40, 1 keer totaal gewijzigd.

Gesloten