LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Beter Leven keurmerk
Beter Leven keurmerk
Supermarkten houden zich niet aan de afspraak omtrent het Beter Leven keurmerk voor varkens: veel vlees heeft nog niet eens één ster. Wanneer gaan de supermarkten dit eindelijk verbeteren?
Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archie ... -keurmerk/
Maandag 1 februari in Radar, 20:30 uur op NPO 1
Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archie ... -keurmerk/
Maandag 1 februari in Radar, 20:30 uur op NPO 1
-
- Berichten: 9778
- Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41
Re: Beter Leven keurmerk
Het Beter Leven keurmerk is een goed initiatief. Wel roept het volgende een vraag bij mij op. Op het etiket van Blonde d'Aquitaine rundvlees met 2 sterren Beter Leven keurmerk van supermarkt Plus:
"Referentie: 928
Geboren in: Frankrijk
Gemest in: Nederland
Geslacht in: België EEG ce 129"
Als dit betekent dat deze runderen van hot naar her worden gereden, is dat allerminst diervriendelijk.
"Referentie: 928
Geboren in: Frankrijk
Gemest in: Nederland
Geslacht in: België EEG ce 129"
Als dit betekent dat deze runderen van hot naar her worden gereden, is dat allerminst diervriendelijk.
Re: Beter Leven keurmerk
Ja, de beesten maken in hun korte leven meer kilometers dan sommige mensen tijdens hun hele leven. Waarbij de chauffeurs van deze transporten zwaar onderbetaald worden - Nederlandse transporteur, Nederlandse chauffeur en het aangeboden uurloon ... € 2,34 per uur. We zijn bijna terug in het Romeinse Rijk, lijkt het wel: dieren en hun verzorgers leiden een slavenbestaan.Bob Schurkjens schreef:Als dit betekent dat deze runderen van hot naar her worden gereden, is dat allerminst diervriendelijk.
Hier in huis negeren we alle keurmerken en vlees halen we bij de Turkse winkel.
-
- Berichten: 12013
- Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30
Re: Beter Leven keurmerk
Gelukkig worden de regels wb veetransport wel meer en meer aangescherpt, maar nog steeds zijn er grote wantoestanden helaas , waarbij ook veel vee onderweg wordt verstikt .
Ik vind het tenenkrommend hoe er met diertransporten wordt omgegaan
Het heeft toch allemaal te maken met geld//handel en economie?
Zolang de mens een ( goedkoop) stukje vlees en kip wil en " schijnbaar " hierbij alleen rekening houdt met zn portemonnee zal dit in stand worden gehouden.
Economisch belang gaat altijd voor het dierenwelzijn.
Dat is voor ons de reden geweest om nog maar , max , 2-3 x p.w een biologisch stukje - eerlijk - vlees te kopen en voor de rest vegetarisch te eten en dat al een paar jaar.
( Ik snap dat sommigen , met een gezin bv , daar geen geld voor hebben.)
Ik geloof niet in " een beter leven keurmerk " ; er wordt nog steeds teveel gesjoemeld.
Ik vind het tenenkrommend hoe er met diertransporten wordt omgegaan
Het heeft toch allemaal te maken met geld//handel en economie?
Zolang de mens een ( goedkoop) stukje vlees en kip wil en " schijnbaar " hierbij alleen rekening houdt met zn portemonnee zal dit in stand worden gehouden.
Economisch belang gaat altijd voor het dierenwelzijn.
Dat is voor ons de reden geweest om nog maar , max , 2-3 x p.w een biologisch stukje - eerlijk - vlees te kopen en voor de rest vegetarisch te eten en dat al een paar jaar.
( Ik snap dat sommigen , met een gezin bv , daar geen geld voor hebben.)
Ik geloof niet in " een beter leven keurmerk " ; er wordt nog steeds teveel gesjoemeld.
-
- Berichten: 9778
- Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41
Re: Beter Leven keurmerk
Hoogst waarschijnlijk halal geslacht. Ik adviseer iedereen die halal vlees eet, zich eens te verdiepen in de manier van het dier doden die daarbij wordt gehanteerd. Voor runderen de grootste martelgang.Jablan schreef: Hier in huis negeren we alle keurmerken en vlees halen we bij de Turkse winkel.
Re: Beter Leven keurmerk
Ik zou me even afvragen hoe de dieren die dat vlees vormen wat je koopt, precies bij de slachterij komen. En dan, of het halal slachten, oftewel met 1 snede doorsnijden van de halsslagader, luchtpijp en zenuwbanen in de nek, niet meer/of minder diervriendelijk is dan hoe het bij de slachterijen gaat die de grootgrutters bedienen? Het is namelijk nog best lastig om A) een koe van 600+ kg goed te fixeren, en dan B) het doorsnijden in 1x goed te doen. Onderzoek laat zien dat dat nog niet zo goed gaat als zou kunnen, waar bij het niet halal slachten, in ieder geval de methode met de stroomstoot die ik persoonlijk ken, altijd goed gaat. Tenminste, ik kan me niet heugen dat het in onze varkensslachterij ooit mis is gegaan, de keren dat ik het heb gezien ging het in ieder geval elke keer goed.Jablan schreef:Ja, de beesten maken in hun korte leven meer kilometers dan sommige mensen tijdens hun hele leven. Waarbij de chauffeurs van deze transporten zwaar onderbetaald worden - Nederlandse transporteur, Nederlandse chauffeur en het aangeboden uurloon ... € 2,34 per uur. We zijn bijna terug in het Romeinse Rijk, lijkt het wel: dieren en hun verzorgers leiden een slavenbestaan.Bob Schurkjens schreef:Als dit betekent dat deze runderen van hot naar her worden gereden, is dat allerminst diervriendelijk.
Hier in huis negeren we alle keurmerken en vlees halen we bij de Turkse winkel.
Re: Beter Leven keurmerk
De keren, dat ik deze manier van slachten live heb gezien, kreeg het beest de tijd om te sterven.Bob Schurkjens schreef:Ik adviseer iedereen die halal vlees eet, zich eens te verdiepen in de manier van het dier doden die daarbij wordt gehanteerd. Voor runderen de grootste martelgang.
Ik kan je overigens adviseren een dag in een gewone slachterij aan het begin van de band te gaan staan en eens te tellen hoe vaak de runderen nog niet overleden zijn, voordat ze uit elkaar worden gehaald.
Beter leven betekent nog niet vanzelf een beter einde.
Laatst gewijzigd door Jablan op 31 jan 2016 20:06, 1 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 9778
- Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41
Re: Beter Leven keurmerk
Bewijs? Heb je een linkje voor me?Ik kan je overigens adviseren een dag in een gewone slachterij aan het begin van de band te gaan staan en eens te tellen hoe vaak de runderen nog niet overleden zijn, voordat ze uit elkaar worden gehaald.
Re: Beter Leven keurmerk
Mag het ook gewoon werkervaring zijn? Ik zit in de personeelshoek en we hebben ook slachterijen als klant. Het zijn eigenlijk families ... het zijn altijd families, die dit werk aankunnen.
Maar we halen ons vlees bij de Turkse winkel om dezelfde reden als waarom Moederslink biologisch vlees koopt: er wordt teveel gesjoemeld met vlees om keurmerken te geloven.
Maar we halen ons vlees bij de Turkse winkel om dezelfde reden als waarom Moederslink biologisch vlees koopt: er wordt teveel gesjoemeld met vlees om keurmerken te geloven.
Re: Beter Leven keurmerk
Da's geen werkervaring, da's van horen zeggen. Geen enkele uitzendbureau intercedent(e) die bij ons op de slachterij kwam, is ooit aan het begin van de slachtlijn geweest. Oa omdat je een hele verkleedpartij moet ondergaan voordat je überhaupt een slachterij in gaat. Nog los van het feit dat de meeste mensen het niet eens willen zien.Jablan schreef:Mag het ook gewoon werkervaring zijn? Ik zit in de personeelshoek en we hebben ook slachterijen als klant. Het zijn eigenlijk families ... het zijn altijd families, die dit werk aankunnen.
Maar we halen ons vlees bij de Turkse winkel om dezelfde reden als waarom Moederslink biologisch vlees koopt: er wordt teveel gesjoemeld met vlees om keurmerken te geloven.
Mócht het wel zo zijn, dan heb je een paar runderen geslacht zien worden, wat marginaal iets zegt over hoe het gemiddeld in die slachterij gaat, en al helemaal niks over de branche in het algemeen. En youtube filmpjes van wakker dier & co tellen niet, want die zijn niet zelden 10+ jaar oud, en buitenlands.
Re: Beter Leven keurmerk
Natuurlijk ... als je uitzicht op de slachtlijn hebt, dan is het van horen zeggen. Graag iets minder snel oordelen, ik weet echt wel waar ik het over heb.
-
- Berichten: 12013
- Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30
Re: Beter Leven keurmerk
Ik weet natuurlijk niet of Jablan een " uitzendkracht " o.i.d. was , maar hoe dan ook, als hij zoiets gezien heeft, in welke hoedanigheid dan ook , blijft het op je netvlies gebrand staan , gruwelijk!
Sowieso is dierenwelzijn voor mij 100% een stokpaardje: het eten van vlees/ kip e.d , zou niet meer nodig moeten zijn, maar dat is een andere discussie en gaat ook nooit gebeuren en dat moet eenieder ook zelf weten natuurlijk.
Ik ben ook tegen het eten van -hond- inktvis- hert- fazant- ander gevogelte- zwijn- paard- en noem maar op, wat er zoal wereldwijd naar binnen wordt gewerkt , ik eet het in ieder geval niet .
Ook " verse " vis vertrouw ik niet meer met de vervuilde oceanen , ik eet ook geen vis.
2-3 x ( max !) p.w. een stukje biologisch rundvlees ( nog geeneens varken, dat eet ik ook niet ) , maar de rest is vegetarisch en ik neig er nu al toch meer en meer naar om alleen nog maar vegetarisch te eten.
( en niet onbelangrijk : mijn huid is mooi gaaf ..zou het daaraan liggen? )
Sowieso is dierenwelzijn voor mij 100% een stokpaardje: het eten van vlees/ kip e.d , zou niet meer nodig moeten zijn, maar dat is een andere discussie en gaat ook nooit gebeuren en dat moet eenieder ook zelf weten natuurlijk.
Ik ben ook tegen het eten van -hond- inktvis- hert- fazant- ander gevogelte- zwijn- paard- en noem maar op, wat er zoal wereldwijd naar binnen wordt gewerkt , ik eet het in ieder geval niet .
Ook " verse " vis vertrouw ik niet meer met de vervuilde oceanen , ik eet ook geen vis.
2-3 x ( max !) p.w. een stukje biologisch rundvlees ( nog geeneens varken, dat eet ik ook niet ) , maar de rest is vegetarisch en ik neig er nu al toch meer en meer naar om alleen nog maar vegetarisch te eten.
( en niet onbelangrijk : mijn huid is mooi gaaf ..zou het daaraan liggen? )
Re: Beter Leven keurmerk
Grappig dat anderen het over 'zien' hebben. De geur vergeet je niet. De uitgebroken stieren en koeien vergeet je niet - er is altijd wel één dier, dat vecht voor het leven.
Of iets gruwelijk is, durf ik niet te zeggen. Wel vind ik de EU-Richtlijnen inzake het houden en slachten van dieren veel te ver doorgeschoten. Voor een slager is het vrijwel onmogelijk om zelf te slachten, terwijl dat voor de beesten veel rustiger is. Geen geur van dode soortgenoten in de buurt, veel minder stress. De EU bevoordeelt het massale, het grote. Dierenwelzijn is nog niet aangekomen in deze lobby-organisatie.
Het 'beter leven' keurmerk vind ik eerder een marketingverhaal. Wat is 'beter leven' eigenlijk? Runderen hebben in mijn ogen een goed leven, wanneer ze in een kudde met een leidster mogen leven, zich vrij kunnen bewegen en de tijd krijgen om te groeien. Je kunt aan een stuk rundvlees zien, ruiken en proeven of het beest voldoende beweging heeft gehad en of het netjes aan een einde is gekomen.
Supermarktvlees is er bij ons uitgegaan, omdat alles voorverpakt is. Vijf lapjes in een bakje, de bovenste twee zien er goed uit, de onderste drie zijn slecht. Dan liever een slager, die een half karkas heeft hangen en daar het vlees vanaf snijdt.
Uiteindelijk zijn je eigen ogen, neus en mond de beste keurmeesters en daar kan geen keurmerk tegenop.
Of iets gruwelijk is, durf ik niet te zeggen. Wel vind ik de EU-Richtlijnen inzake het houden en slachten van dieren veel te ver doorgeschoten. Voor een slager is het vrijwel onmogelijk om zelf te slachten, terwijl dat voor de beesten veel rustiger is. Geen geur van dode soortgenoten in de buurt, veel minder stress. De EU bevoordeelt het massale, het grote. Dierenwelzijn is nog niet aangekomen in deze lobby-organisatie.
Het 'beter leven' keurmerk vind ik eerder een marketingverhaal. Wat is 'beter leven' eigenlijk? Runderen hebben in mijn ogen een goed leven, wanneer ze in een kudde met een leidster mogen leven, zich vrij kunnen bewegen en de tijd krijgen om te groeien. Je kunt aan een stuk rundvlees zien, ruiken en proeven of het beest voldoende beweging heeft gehad en of het netjes aan een einde is gekomen.
Supermarktvlees is er bij ons uitgegaan, omdat alles voorverpakt is. Vijf lapjes in een bakje, de bovenste twee zien er goed uit, de onderste drie zijn slecht. Dan liever een slager, die een half karkas heeft hangen en daar het vlees vanaf snijdt.
Uiteindelijk zijn je eigen ogen, neus en mond de beste keurmeesters en daar kan geen keurmerk tegenop.
Re: Beter Leven keurmerk
Bij onze eigen slachterij, en de andere slachterijen waar ik ben geweest, werden de dieren niet gedood in de buitenlucht, én waren de muren ook niet doorzichtig, dus dat uitzicht snap ik niet helemaal.Jablan schreef:Natuurlijk ... als je uitzicht op de slachtlijn hebt, dan is het van horen zeggen. Graag iets minder snel oordelen, ik weet echt wel waar ik het over heb.
Re: Beter Leven keurmerk
Er zijn slachterijen, waar de 'demontagehal' hoog genoeg is om alle voorschriften te voldoen en tegelijk bovenin nog ruimte is voor ramen. Vanuit de kantoorverdieping heeft men uitzicht op het slachtproces.
Re: Beter Leven keurmerk
Volgens Bartjes is het verschil tussen 0,8 m2 en 1m2 2.000 cm2. En niet 20 cm2!
-
- Berichten: 1
- Lid geworden op: 08 feb 2016 21:23
Re: Beter Leven keurmerk
Beter Leven keurmerk is een goed initiatief maar nog erg voorzichtig. Als de consument bij de supermarkt blijft kopen, zal het voor de dieren niet veel beter worden. Boeren kunnen veranderen maar dan moeten hun meerkosten wel terugzien in de prijs die ze voor hun producten krijgen. De supermarkten bepalen de prijzen. De bron zit m.i. bij de supermarkt en dus ook bij de klant.
Re: Beter Leven keurmerk
Als we alles even destilleren tot de essentie, dan is dat net als met alles in de grote mensen wereld, geld, en dat wordt ultimo in de keten gestoken door de consument. Dáár ligt m.i. dan ook de kans tot verandering, echter als iedereen die hier de mond vol van heeft, de daad bij het woord zou voegen, was dit hele keurmerk niet nodig geweest.pragmatist schreef:Beter Leven keurmerk is een goed initiatief maar nog erg voorzichtig. Als de consument bij de supermarkt blijft kopen, zal het voor de dieren niet veel beter worden. Boeren kunnen veranderen maar dan moeten hun meerkosten wel terugzien in de prijs die ze voor hun producten krijgen. De supermarkten bepalen de prijzen. De bron zit m.i. bij de supermarkt en dus ook bij de klant.
Ergo, de consument zegt a, maar kiest b, met als gevolg deze marginale stapjes met sterren enzo. Zie je iedere keer weer, elke keer als er een paar grote ruimingen zijn, wordt er weer gepiept en gemauwd over zielig etc etc, zegmaar alles wat ook in dit topic voorbij komt, en onder de streep blijkt elke keer weer dat het koopgedrag niet noemenswaardig veranderd.
What you pay is what you get, en de gemiddelde Nederlander geeft relatief weinig uit aan kwalitatief eten in vergelijking tot de andere EU inwoners.
-
- Berichten: 1258
- Lid geworden op: 20 jan 2011 12:30
Re: Beter Leven keurmerk
Ik zie verder ook weinig toegevoegde waarde aan al die keurmerken. Bijna alles heeft zo'n keurmerk. Biologische melk, biologische kaas. Frituurvet met keurmerk " bewuste keuze".
Iedereen wil zo bewust mogelijk eten, en men heeft liever een scharrelkip dan een legbatterijkip,en het liefst eet men onbespoten groente. Tot op zekere hoogte.
Want in de supermarktverpakkingen zie je toch geen verschil en dan is vooral de prijs bepalend.
Wat sjohie aangaf van dat de meeste mensen het slachten geeneens willen zien is natuurlijk waar. Ik zelf ook niet hoor, maar ik denk dat dat nou juist mensen meer bewust zou maken van het eten van vlees.
Iedereen wil zo bewust mogelijk eten, en men heeft liever een scharrelkip dan een legbatterijkip,en het liefst eet men onbespoten groente. Tot op zekere hoogte.
Want in de supermarktverpakkingen zie je toch geen verschil en dan is vooral de prijs bepalend.
Wat sjohie aangaf van dat de meeste mensen het slachten geeneens willen zien is natuurlijk waar. Ik zelf ook niet hoor, maar ik denk dat dat nou juist mensen meer bewust zou maken van het eten van vlees.