Gezien de conclusie uit eerdere postings lijkt het mij zinvol u voorlopig te verwijzen naar de site van de Stichting Toezichthoudend Nederland. Hieronder slechts een deel van hun site.
http://www.toezicht.nl/
Maatschappelijke roep om meer toezicht
Eind jaren '90 constateerden de initiatienemers van de Stichting Toezichthoudend Nederland (STN) een steeds luider wordende roep op meer toezicht en controle door de overheid. Financiële misstanden, gebrek aan veiligheid, problemen binnen de gezondheidszorg en een woud aan overbodige regels veroorzaakten steeds meer onrust binnen de samenleving. Omdat de initiatiefnemers van STN werkzaam zijn in de financiële dienstverlening, concentreerden zij zich op deze branche. Diverse partijen (bankverzekeraars, tussenpersonen, makelaars, notarissen, accountants etc.) maakten dankbaar 'gebruik' van het gebrekkig toezicht en misbruikten het vertrouwen van de consument. Dit was in 1999 aanleiding tot de oprichting van STN.
STN heeft vanaf haar oprichtingsdatum vele duizenden brieven en documenten geschreven (fraudezaken aanhangig gemaakt) en overhandigd aan de branche, haar toezichthouders, politiek, justitie, consumentenorganisaties en pers. Met als oproep maatregelen te nemen het toezicht z.s.m. te verbeteren, regelgeving in te voeren en een einde te maken aan de zelfregulering.
Het gebrekkig toezicht, veranderende wetgeving, het ontbreken van transparante informatie, het gedogen van onvolledige en onjuiste adviezen en 'foute' produkten heeft miljarden euro's gekost en vele honderdduizenden consumenten gedupeerd.
Zij die de laatste jaren geen gehoor gaven aan welke oproep of waarschuwing dan ook en nu om het hardst roepen om meer toezicht, zelfregulering, transparantie, gedragscodes, wetgeving en integriteit hebben inmiddels zitting genomen in diverse commissies, adviesorganen of werken inmiddels bij één van de toezichthouders.
Een nieuw Wetboek Financieel Toezicht en een commissie Tabaksblat moeten nu de put alsnog dempen. Helaas....
Ontbreken van integriteit, kern van het probleem
In een tweetal brieven (14 september 2001 en d.d. 15 maart 2002) heeft de Stichting Toezichthoudend Nederland (STN) een groot aantal zaken aan de orde gesteld, o.a. de gevolgen van gebrek aan integriteit van topbestuurders, de risico's van optieregelingen en de consequenties van falend toezicht. Nog vér voordat de eerste schandalen (Enron, Worldonline etc.) bekend werden deed STN via o.a. deze brieven een dringende oproep aan 'Bestuurlijk Nederland' snel actie te ondernemen. Ruim 200 kopieën van deze brieven zijn er verzonden aan politiek, bedrijfsleven, toezichthouders en pers. Het merendeel aangetekend. Geen reactie, geen actie. Ten onder aan de polderkolder. Nu is het nakaarten en puin ruimen.
De bovengenoemde brieven zijn o.a. te lezen op deze site en in originele vorm op de site AdviesVerlies onder akties. Lees ook het rapport Belastingramp 21e Eeuw van 13 mei 2002.
Tot slot. Ondanks onze oproep om meer toezicht beseft STN dat we daardoor de integriteit niet verbeteren. Dit kan alleen maar door betere bestuurders. Dat is de echte oplossing.
Gebrekkig toezicht veroorzaakt systeemcrisis
STN vraagt zich af wat de gevolgen zijn van het feit dat honderdduizenden gezinnen in moeilijkheden komen door onjuiste of onvolledige voorlichting, te riskante financiële producten en mismanagement op het gebied van pensioenen. Hoe reageert de samenleving wanneer men tot de ontdekking komt dan spaar- en pensioengelden zijn gedevalueerd?
De burger komt in verzet en zal de verantwoordelijken aansprakelijk stellen. Men accepteert niet langer de bestuurders van private en particuliere instellingen en organisaties die lijden aan arrogantie en zelfoverschatting. Claims en procedures zullen volgen en het systeem ontwrichten. Kern van het probleem is dat bankverzekeraars, adviseurs, analisten, makelaars, accountants en notarissen hun zorgplicht hebben verzaakt en op grove wijze misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen van miljoenenen burgers (consumenten). Voor vele miljarden is er aan ondoorzichtige en dikwijls overbodige financiële producten verkocht. Politiek en de wettelijke toezichthouders zijn te laat in actie gekomen.
Daarnaast zien we tot op heden dat het klassieke rechtsbedrijf niet in staat is om ook maar één indvidueel geval van een verkeerd product tot een rechtvaardige oplossing te brengen. De politiek heeft de ramp veroorzaakt door haar te laten gebeuren. De politiek moet de ramp oplossen, voordat er een systeem crisis ontstaat, waardoor de democratie onherstelbare schade oploopt. Er is geen tussenweg, haast is geboden. Tijd voor verandering. Een nieuwe orde zal dit vertrouwen moeten herstellen. Dat is de enige weg om Nederland moreel en economisch weer gezond te maken.
Toezicht maakt een inhaalslag
Toezichthouders maken een inhaalslag met nieuwe wetgeving, o.a. op het gebied van corporate governance, de wet financiële dienstverlening (WFD) etc. Haast is geboden omdat inmiddels de hele samenleving slachtoffer dreigt te worden van falende, lakse, gemakzuchtige en ondeskundige bestuurders. Geen visie, geen realiteitsbesef, geen inlevingsvermogen.
Ondanks deze inhaalslag, ontbreekt nog steeds het toezicht op de toezichthouders. En zolang de overheid/samenleving niet in staat is, met inmiddelijke ingang een einde te maken aan de excessen en niet in staat is misstanden uit het verleden met terugwerkende kracht op te lossen, komt er geen herstel en blijft het 'dweilen met de kraan open'. Omdat ook de falende topbestuurders ongemoeid worden gelaten en deze rotte appels niet worden verwijderd, betekent voor STN dat de verwezenlijking van haar doelstelling nog niet is vervuld.
'Originele tekst 5 januari 2001'
Dit is de originele tekst van 5 januari 2001. Hoe actueel is 'oud nieuws'. Geschreven vér voor de Enron's, Aholds, beursschandalen, politieke verschuivingen, integriteitsdiscussie's, sjoemelende topbestuurders etc.;
"Welke betekenis hebben de vergaande verwevenheden tussen de banken en verzekeraars enerzijds en geledingen van de politiek annex rechterlijke macht/advocatuur annex accountancy anderzijds.
Hoe verhouden deze verwevenheden zich tot de wettelijke toezichthouders? Waar ontbreekt toezicht op toezicht?, en daarmee tevens toezicht op deze verwevenheden? Wat zijn de consequenties voor onze samenleving van dit falend toezicht. Wie is er verantwoordelijk voor adequaat toezicht en wie controleert de controleurs? Dit zal op korte termijn grote maatschappelijke, politieke en economische gevolgen hebben.
Door de nog steeds weinig transparante houding, het gesloten circuit van steeds meer aan het licht komende netwerken van onderlinge contacten en relaties (verwevenheden) op topniveau en het niet handelend optreden van de overheid (wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht), wettelijke toezichthouders, raden van commissarissen, financiële instellingen, accountants, advocaten en notarissen, maakt het dat alle soorten fraude, zware criminaliteit, terrorisme, schandalige zelfverrijking en witwaspraktijken nog steeds 'vrij spel' hebben. Deze netwerken zijn moeilijk te bestrijden vanwege de onzichtbaarheid en keurigheid.
Het gevolg van dit alles is dat voor velen de grenzen van tolerantie en gedogen zijn bereikt en de burger de eigen normen en waarden gaat 'aanpassen' aan de heersende moraal van deze 'macht'. De woede neemt toe en (financiële) chaos is het gevolg".
Oprichting Stichting AdviesVerlies gevolg gebrekkig toezicht.
In de periode 2001 en 2002 heeft STN bemiddeld voor 65 gedupeerden. Totaal is er een bedrag van € 950.000,- aan herstelbetalingen gedaan door de financiële sector.
Op 13 februari 2003 werden deze activiteiten overgenomen door de 'zuster'- stichting AdviesVerlies. Doelstellingen, activiteiten, aanmeldingen, nieuws en een kliklijn vindt u op deze site. Het rapport Belastingramp, te lezen op bovengenoemde site onder het hoofdstuk actie's, geeft een helder beeld van de problematiek en is in 2002 verzonden naar alle verantwoordelijken, o.a. de (aansprakelijke) ministers van Financiën, Economische Zaken en Justititie, alle fractievoorzitters van de tweede kamer, eerste kamer, staten generaal etc. Geen reactie, geen actie!
Leest u op uw gemak verder op de site van Stichting Toezichthoudend Nederland. Er zijn diverse dossiers aangelegd. Het is triest gesteld met Nederland.
Okerene