LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Groot onderhoud: wel of geen verhuisvergoeding?

Goede of slechte ervaringen met huren? Geef hier jouw mening.
Pierre-de-5e
Berichten: 26
Lid geworden op: 23 okt 2017 16:52

Re: Groot onderhoud: wel of geen verhuisvergoeding?

Ongelezen bericht door Pierre-de-5e »

Heb zelf bij kennissen drie renovatieprojecten meegemaakt welke ook als groot onderhoud waren benoemd. Bewoners hebben wekenlang moeten kamperen in eigen huis vergeven van het stof, "bouwvakkers" die geen Nederlands praten, tuinen van mensen soms compleet geruïneerd, badkamers die soms 3x opnieuw betegeld moesten worden omdat er gewoon een cowboy bezig was geweest, waterleidingen totaal verkeerd aangelegd waardoor ook weer opnieuw aangelegd moest worden, enz., enz.

Advies: probeer bewoners te mobiliseren en zet samen een actie op touw waarbij een bezoek wordt gebracht aan de wbv met als inzet het verkrijgen van een verhuisvergoeding en anders een gang naar de rechter.

Leva66
Berichten: 18
Lid geworden op: 31 mei 2017 15:11

Re: Groot onderhoud: wel of geen verhuisvergoeding?

Ongelezen bericht door Leva66 »

Als dit alle informatie is die wordt gegeven, dan is de folder erg mager zeker wat betreft rechten en plichten huurder- verhuurder. Er moet een sociaal plan zijn opgesteld over waarin de corporatie rechten en plichten heeft geregeld van huurders en corporatie in geval van sloop, renovatie en groot onderhoud. Vraag dat op! In de folder wordt niet op een sociaal plan gewezen. Met de invoering van de Woningwet is het een verplichting dat corporaties een sociaal plan opstellen voor de betrokkenheid en rechten van huurders bij sloop en renovatie. De wet vereist dat de corporatie hier op zijn minst overleg over voert met de huurdersorganisatie en de betrokken gemeente. Is er geen sociaal plan, zijn ze dus in de fout. Mogelijk weten ze dit laatste ook en probeert men dit te verdoezelen?
Ook de hoogte overlastvergoeding (ivm gederfd huurgenot) en schadevergoeding (vervanging raam- en vloerbekleding) wordt de berekening niet onderbouwd. Hoe zit het met de huurverhoging agv de renovaties (want het staat buiten kijf dat naast groot onderhoud ook renovatie plaatvindt)? Men gaat uit van 3 weken, maar de praktijk leert dat het vaak veel langer duurt. Vergeet niet: men is niet alleen in de (eigen) woning bezig, maar ook aan buitengevel (liften, trappenhuizen?). Gederfd huurgenot is in dat geval dus langer en ook omvangrijker, dat bepaalt ook mede de hoogte van de overlastvergoeding. Ik adviseer je contact te leggen met de andere huurders in het complex en niet te tekenen voor akkoord voordat helder is wat het renovatieplan behelst en of dit renovatieplan (inclusief vergoedingen, getroffen vervangende voorzieningen) redelijk is. Bij renovatie van een complex van 10 woningen of meer, is een renovatieplan vermoedelijk redelijk als 70% van de huurders met het plan heeft ingestemd. Is er geen actieve huurdersvereniging bij jullie? Zoek contact met de Woonbond en laat je ondersteunen. Het is onderhandelen! Maar, nogmaals, belangrijk: organiseer je met de andere huurders van het complex en onderteken vooralsnog niet zonder meer voor akkoord. Als de folder de enige informatie is die je/jullie hebben gekregen, dan is dit te weinig om de redelijkheid van het voorstel te beoordelen. PS Een verhuizing naar een wisselwoning is aan de orde als onderhoud/renovatie niet in bewoonde staat uitgevoerd kan worden en ook de woning geheel leeg wordt gemaakt. Denk hierbij niet alleen aan de omvang en duur van de ingrepen maar ook aan wat dit betekent in individuele situaties. Tijdelijke verhuizing kan bijvoorbeeld nodig zijn bij psychische en/of fysieke en/of mobiliteitsproblemen, ouderen, maar ook als men in nachtdiensten werkt (en overdag moet slapen). Voor verhuiskostenvergoeding kan aanspraak worden gemaakt als de woning volledig ontruimd wordt en spullen dus elders en/of in de vervangende woning opgeslagen moeten worden. Meestal levert de corporatie wel de basiswoninginrichting zoals eenvoudige raam- en vloerbekleding, aansluiting tv/internet.

Walhak
Berichten: 21
Lid geworden op: 06 nov 2017 01:09

Re: Groot onderhoud: wel of geen verhuisvergoeding?

Ongelezen bericht door Walhak »

Ik zou jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Het juridisch programma ingeschakeld van mr. Visser de uitslag is dus ma 2de paasdag te zien:

MR. VISSTER STELT BEWONERS HOOGKAMERLAAN IN GELIJK
Heel Nederland ziet maandag 2 april Mr. Visser om 21.30 uur uitspraak doen op SBS6 over het Rijswijkse onderhoudsproject Hoogkamerlaan. Een aantal bewoners van de Vidomes flat in de Rijswijk Hoogkamerlaan hebben Mr. Visser benaderd om uit te laten zoeken of de werkzaamheden een renovatie zijn of groot onderhoud.

Bij renovatie hebben zij recht op een wettelijke verhuiskostenvergoeding van 5910 euro. Voor de uitzending is in de wijk gefilmd en komen bewoners aan het woord. Ook is er een vertegenwoordiger van de woonbond aanwezig.

De conclusie van Mr. Frank Visser is dat het hier gaat om een renovatie. Hij vindt dat de bewoners dus recht hebben op een verhuiskostenvergoeding

Lady1234
Berichten: 27313
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Groot onderhoud: wel of geen verhuisvergoeding?

Ongelezen bericht door Lady1234 »

En dat sprak al voor zich uit de voorgenomen werkzaamheden.

Leva66
Berichten: 18
Lid geworden op: 31 mei 2017 15:11

Re: Groot onderhoud: wel of geen verhuisvergoeding?

Ongelezen bericht door Leva66 »

Het is dan nog steeds wel wel de vraag of de renovatie in bewoonde staat niet kan worden uitgevoerd. Dan is pas de wettelijke verhuiskostenvergoeding van toepassing. Men kan dan ook gelijktijdig de keuze maken om met voorang blijvend te verhuizen of tijdelijk dwz dat men na de renovatie weer terugkeert in de woning. Zegt de uitspraak van mr Visser iets over dat de renovatie niet in bewoonde staat uitgevoerd kan worden? Bij een renovatie is er sprake van nieuwe toevoegingen zoals extra isolatie (dubbel glas) enz. Die elementen kunnen meegenomen worden in de huur (huurverhoging!). Meestal is er bij renovatie ook sprake van groot onderhoud. Bij onderhoud is er geen sprake van huurverhoging. Dus onderhoud en renovatiewerkzaamheden moeten goed gedefiniëeerd zijn. Voor zowel onderhoud als voor renovatie is er sprake van gederfd huurgenot en dat betekent ÓF een overlastvergoeding voor het aantal dagen dat er sprake is van overlast ÓF (wanneer werkzaamheden qua ingreep niet in bewoonde staat uitgevoerd kunnen worden ÓF de werkzaamheden door persoonlijke omstandigheden zoals werk in nachtdiensten, ziekte of ander fysiek of psychisch omstandigheid enz.) te belastend zijn. In het laatste geval is de wettelijke verhuisvergoeding van toepassing waarbij men dan de keuze kan maken blijvend of tijdelijk te verhuizen. Neem dit goed mee, want de corporatie kan in beroep gaan tegen de uitspraak. Mr. Visser vind ik in zijn uitspraken niet altijd even helder. Neem contact op met de Woonbond!

Walhak
Berichten: 21
Lid geworden op: 06 nov 2017 01:09

Re: Groot onderhoud: wel of geen verhuisvergoeding?

Ongelezen bericht door Walhak »

Gaat ook gebeuren. Bedankt voor je antwoord. Moet zelf ook eerst de uitzending zien om antwoord te kunnen geven op je vragen.

Gesloten