Lady1234 schreef: ↑14 nov 2019 12:58
Maar de beslagvrije voet wordt vastgesteld door een deurwaarderskantoor. Hoe kan het dan dat in 75% van de gevallen dat te laag wordt vastgesteld? Als ik naar zo’n berekening kijk, dient er toch met alles rekening gehouden te worden. Inkomen, gezinssamenstelling, huur, huurtoeslag, zorgpremie, zorgtoeslag. Aan wie ligt het dan dat die bvv niet juist wordt vastgesteld?
De huidige werkwijze is ingewikkeld. Er geldt een basis-beslagvrije voet, die afhankelijk is van de woon- en gezinssituatie. Dat basisbedrag wordt echter in negatieve zin gecorrigeerd met andere inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) van deb en/of partner, en in positieve zin gecorrigeerd door een forfatair bedrag aan woonkosten en kosten van zorgverzekeringen. De gerechtsdeurwaarder die beslag legt is verantwoordelijk voor de vaststelling van de beslagvrije voet. Maar gegevens die je niet hebt, kun je niet meenemen. Als ik dus wél weet dat iemand een partner met inkomen heeft, verlaag ik de beslagvrije voet. Maar als ik diens huur of zorgkosten niet weet, verlaag ik daarmee niet. Dan krijgt iemand dus direct te weinig inkomen.
In de praktijk weten we heel vaak niet alle benodigde informatie. Ondanks dat daar standaard expliciet om wordt gevraagd, leveren schuldenaren die informatie niet aan. Gevolg: te lage beslagvrije voet, problemen, discussie, herberekening (al dan niet met terugwerkende kracht), noem maar op. Men begrijpt het niet, is bang om informatie te verstrekken, kan de benodigde informatie niet vinden, noem maar op.
En dit is nog maar een simpel geval. Bedenk nu eens dat de schuldenaar en diens partner beiden meerdere baantjes (al dan niet met een aanvullende uitkering) hebben, waarop door verschillende deurwaarders beslag is gelegd. Toeslagen worden weer door een andere deurwaarder beslagen, of door de belastingdienst verrekend. En de overheid komt er als preferente schuldeiser ook vaak nog even tussendoor fietsen. En deze situatie is eerder standaard dan uitzondering. Houd dan maar eens overzicht of alles klopt, en zorg maar eens dat de juiste deurwaarder de juiste berekening maakt. In de praktijk is dat voor vrijwel iedereen te hoog gegrepen.
Dit vormt de reden dat wij als gerechtsdeurwaarders al in 2014 een kant en klaar wetsvoorstel hebben aangeleverd in de vorm van een pré-advies (zie
hier). Het zijn 365 pagina's, dus veel leesplezier
. Een kortere samenvatting is te lezen in
dit themanummer van "ons blad" De Gerechtsdeurwaarder, ook alweer uit 2014...!
Eén van de grootste slagen die makkelijk geslagen kunnen worden, is dat de gerechtsdeurwaarders aangesloten worden op het hiervoor al genoemde Suwinet, waarin veel van de benodigde informatie al te vinden is. Maar het makkelijker voor de deurwaarder om aan de juiste informatie te komen, maak het makkelijker voor de schuldenaar om dat stukje wat hij zelf nog moet aanleveren ook daadwerkelijk aan te leveren en je bent al een heel eind. En als je dan óók nog de adviezen op het gebied van het vereenvoudigen van de sociaal-fiscale stelsels ter harte neemt en de rangorde qua bevoegdheden wat verduidelijkt, is het probleem voor een goed deel getackeld.
Maar ja - dan moet je het vervolgens geen jaren laten versloffen, zoals nu gebeurt... vandaar de petitie.
www.beslagvrijevoet.nu