moederslink schreef: ↑27 nov 2019 19:24
Een normaal volgevreten huiskat jaagt niet om te eten, het dier kán simpel niet anders, het is puur zijn instinct....
Ook honden zijn (en mensen) zijn van nature jagers. Toch is het heel goed mogelijk om te zorgen dat er niet voor het plezier gejaagd wordt 'omdat het instinct is'. Dat heet opvoeden en zorgen voor voldoende andere uitdagingen en vormen van vermaak. Maar dat kost veel tijd.
Het argument van veel katten-eigenaren om geen hond maar een kat te nemen, is juist 'dat je er nauwelijks werk aan hebt'. Alleen is dat dus feitelijk niet waar. Of althans: niet als je wilt voorkomen dat je kat voor overlast zorgt door zijn natuurlijke instincten te volgen. Besteed dagelijks een goede portie tijd en aandacht aan een kat, en de behoefte om de hele buurt af te struinen zal enorm afnemen. En alleen samen naar buiten gaan geeft je de garantie dat de kat zich niet misdraagt ten nadele van de buurt.
En ja, als een je een HUISdier neemt, ben je wettelijk verplicht om daar goed voor te zorgen. Ook is het een wettelijke verplichting om er voor te zorgen dat je huisdier niet voor overlast bij de omgeving zorgt. Elke betreding van andermans tuin die niet bedoeld is om aan te bellen of een poststuk in de brievenbus te stoppen, kan worden aangemerkt als overlast.
Helaas wordt je in Nederland echter niet serieus genomen als je melding maakt van dergelijke overlast. Ook niet wanneer de overlast structureel is of schade aan de tuin veroorzaakt, door katten die de halve tuin omspitten om hun behoefte te doen. Schade, die op basis van Nederlands recht feitelijk voor rekening van de baasjes zou moeten komen. Het veroorzaken van schade (door de kat) en vervolgens jezelf (baasje) niet bekend maken bij de eigenaar van het beschadigde goed kan in theorie zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. De afhandeling van de schade zelf is in principe een civiele kwestie.
Vrijwel alle eigenaren van katten die regelmatig buiten lopen, zijn notoire wetsovertreders.