DA1979 schreef: ↑16 jan 2020 20:49
Zelf heb ik zonnepanelen, warmtepompboiler en pelletmoederhaard. [...] Maar terugkomend op de vraag.....er zijn hele mooie filtersystemen op de markt. Niet goedkoop.
Wij gebruiken tegenwoordig keramische filters, rond de 25 euro per stuk en direct op de kachels aan te sluiten, tussen kachel en rookafvoer. Geen stroom nodig, wel regelmatig onderhoud: filter loshalen en onder de kraan uitspoelen. Vijf minuten werk. Geen geur-, kleur- of stofoverlast meer. En nooit meer het dak op, want daar zaten vroeger de filters. Het advies is, om de filters elk jaar te vervangen. In de praktijk - wij stoken niet zo veel - gaan de filters tot 3 jaar mee.
marc1766 schreef: ↑17 jan 2020 09:12
Ik schrik van de cijfers zoals die bekend zijn wat luchtvervuiling met ons doet. [...] Dat wetende moet je helemaal geen houtkachel, pelletkachel, palletkachel meer willen stoken, ga dan voor zonnepanelen en elektrisch verwarmen
Mooie gedachte en in de praktijk verre van realistisch. Je bron, de getallen, het is allemaal voortschrijdend inzicht. De kennis neemt sneller toe dan mensen hun huis kunnen verbouwen. Verder ben je erg afhankelijk van de lokale wetgeving, de willekeur van de politiek.
We hebben in meer landen onroerend goed en overal staan houtkachels. De obstakels: Tot 60 vergunningen nodig voor zonnepanelen. Stroomnet kan geen retourstroom aan. Diefstal. Bij elektrisch verwarmen ben je afhankelijk van de stroomprijzen en in een gebied met een kwetsbaar stroomnet wil ik daar niet eens over nadenken. We hebben al de ervaring van drie weken geen stroom na 24 uur ijzel. Dan ben je heel blij, dat de verwarming niet op stroom draait.
Terug naar Nederland. Zonnepanelen? Leuk als je huis een voldoende groot dak op het zuiden heeft. Minder leuk in combinatie met een open haard (schoorsteen direct boven de panelen. Rendement van die dingen is direct minder). Helemaal niet leuk omdat er momenteel teveel partijen in zijn gestapt met allemaal hetzelfde doel: iedereen aan de zonnepanelen, maar financieel ga je erop achteruit. Alleen als je heel sterk in je schoenen staat of voldoende autistisch bent, zal het lukken om de goede installatie te krijgen, die het beste past bij jouw huis, bij jouw situatie. (Recent zo'n informatie-avond bezocht. Ik had het gevoel naar de verkopers van een woekerpolis-spaarhypotheek-combinatie te kijken. Hier kunt u uw geld inleveren!)
Elektrisch verwarmen? Rendement is slecht. Of het nu stralers of convectors zijn, per saldo is het energieverbruik veel hoger dan bij hout.
Ander nadeel is het soort warmte. Wie eenmaal aan de warmte van een houtkachel gewend is, wil niet anders meer.
Terug naar de opening. Als je astma of een stofallergie hebt, dan kun je nog steeds een hout- of pelletkachel nemen, maar niet als losse installatie in de woonkamer, wel als vervanging voor de cv-ketel. Het werkt het beste met de kachel (verwarmingsketel) op de begane grond, de schoorsteen ruim boven de nok van het huis laten uitsteken (tussen de 1 en 2 meter hoger).
Als de pelletkachel de hele dag moet branden, ontwerp je eigen navul-installatie, zodat je nauwelijks pellets hoeft te slepen, maar een zak van 25 kilo automatisch leegloopt in de kachel. Het is belangrijk, omdat er altijd stof in de zakken pellets zit en met astma of stofallergie moet je zo'n kachel niet elke dag willen navullen. Op YouTube zijn er een paar life-hacks / instructievideo's over te vinden.
Het Longfonds is genoemd. Dat is gevestigd in Amersfoort en een deel van het bestuur woont in Vinex-wijk Kattenbroek, waar de huizen hoog en groot zijn, maar de percelen klein. Juist daar begonnen de klachten over rook- en stankoverlast van houtkachels. Wie net als de Van Rossums Amersfoort bezoekt, begrijpt waarom. In Kattenbroek wordt ook restafval in de kachel verbrand.
De inzet van het longfonds kan ik niet los zien van persoonlijke belangen. Bij de andere tegenstanders van houtstook zijn de emotionele argumenten dominant, de zakelijke en wetenschappelijke argumenten krijgen te weinig aandacht.