Ik ben er minder somber over, omdat in vrijwel heel Europa dezelfde aanpak wordt gevolgd. Het virus blijft zijn tol eisen, maar in lage aantallen.
Voorbeeld: we hebben de aanvullende voorwaarden voor toeristenaccommodaties in Kroatië ontvangen. Hygiëne, hygiëne, hygiëne, mondkapjes, handschoen, extra vaak wassen. Hotels krijgen het moeilijker: minder gasten, die door meer personeel verzorgd worden. De grote lijn in de EU lijkt 'alles op afspraak', niets meer spontaan te worden. Zolang dit soort pakketten geldig blijven, verwacht ik geen tweede, derde, vierde golven, wel hier en daar lokale besmettingshaarden, waar snel op gereageerd kan worden.
witte angora schreef: ↑21 mei 2020 08:17
Gisteren is er een slachthuis in Groenlo gesloten omdat er 45 besmettingen zijn; vandaag op het NOS liveblog het bericht dat er 109 besmettingen in een Frans slachthuis zijn, terwijl er 818 mensen getest zijn.
Langzaam aan krijg je het idee dat slachthuizen een nieuwe corona-brandhaard zijn.
Maar wat gaat er gebeuren als steeds meer slachthuizen worden gesloten? Gaat dat betekenen dat vlees aanzienlijk duurder wordt, of schaars/lege schappen? Hoe lang blijven ze eigenlijk dicht?
Er worden meerdere redenen gegeven voor deze mini-uitbraken.
- Temperatuur in de slachterijen is laag en dat is goed voor corona- en influenzavirussen (twee keer de hele groep).
- Te dicht op elkaar moeten werken. Met meer afstand is onmogelijk, omdat daarvoor de slachtlijn veel langer moet worden.
- Groepshuisvesting zonder privacy voor het personeel.
- Bij een aantal getroffen bedrijven: onvoldoende bescherming, onvoldoende hygiëne.
Alle gesloten slachthuizen blijven minstens 14 dagen dicht, omdat het voltallige personeel in quarantaine wordt geplaatst. In Duitsland en Frankrijk ben je daar niet blij mee, want de politie staat twee weken voor de deur, dag en nacht.
Vlees zal iets duurder worden, omdat de controle verscherpt wordt en blijft.
Zelfcorrectie: in Duitsland gaat het verbod op extern personeel op 1 januari in, niet met onmiddellijke ingang. De meldingen liepen gisteren door elkaar heen, er is toch gekozen voor uitstel en de normale wetgevingsprocedure. Vertaald naar Nederland: geen koppelbazenpraktijken meer.