Veel mensen zullen inderdaad niet nog een extra aansluiting willen. Maar volgens mij willen 'opdrachtgevers' die een beetje nadenken juist níet van alle netten af. Enerzijds als back-up, anderzijds omdat de vaste teruggave van de energiebelasting ('vermindering energiebelasting') een stuk hoger is dan de netwerkkosten, zodat het aanhouden van een (ongebruikte) electriciteitsaansluiting je iedere maand zo'n 10 euro kan opleveren. En dan lijkt het mij ook de meest logische situatie dat de 'opslag' of buffering van elektriciteit niet tegen relatief hoge kosten bij ieder huis afzonderlijk gebeurt, maar dat dit centraal zou gebeuren. (Bijvoorbeeld via de omzetting naar ammoniak, maar het kan ook op andere manieren.)Niels_K. schreef: Verreweg al onze opdrachtgevers willen juist van alle netten af, dus een nieuw net (Warmtenet) spreekt ze nooit zo erg aan.
Ook de buffering van warmte is natuurlijk (lokaal) mogelijk. Maar het grootste 'probleem' bij de vraag naar warmte is helemaal niet het opslaan of de buffering, maar het produceren van warmte. Je kunt wel extra opslag creëren, maar niet voor de lange termijn. Dus als er niet meer warmte wordt geproduceerd, dan heb je ook weinig aan dei buffer. Een heatpipe-systeem van 100 buizen (24 m2) produceert in de koude/donkere maanden gemiddeld maar ongeveer het equivalent van 1,5 m3 aardgas, wat bij benadering overeen komt met 1/3 van de benodigde warmte voor een redelijk geïsoleerd huis. Je zult dan dus alsnog moeten bijverwarmen. Wil je je huis volledig met zonnewarmte verwarmen, dan zul je dus richting de 70 m2 aan heatpipes moeten gaan.
Even los van de vraag of je die ruimte op je dak hebt, maar als je voor die 70 m2 geen heatpipe maar PV-panelen zou gebruiken, dan zou de elektriciteitsopbrengst per jaar meer dan 10.000 kWh zijn. Dat is bijna twee keer zo veel als wat je in een jaar aan warmte nodig hebt.
Het probleem is dus dat hoewel de opbrengst per jaar van zonnewarmte per m2 hoger is (ong. 3 keer hoger), de opbrengst op de momenten dat je het het meest nodig hebt veel te laag is. De meest logische benadering is daarom om zonnewarmte (bijna) alleen te gebruiken voor (het ondersteunen van) de warmwaterproductie, omdat je dat het hele jaar door gebruikt. Waarbij de grote vraag ook weer is wat je dan met de verwarming doet. Als je daarbij kiest voor een warmtepomp, met een COP hoger dan 3, dan zou de jaarlijkse electriciteitsopbrengst per m2 dak met zonnepanelen dus evenveel warmte kunnen produceren als het zonnewarmtesysteem. Je kunt je dan dus afvragen of het veel zin heeft om een groot apart zonnewarmtesysteem aan te leggen.