De meetmethode in nieuwe meters zijn allen electronisch. Maar dan nog verschillen de gebruikte current sensors, met volgens het artikel van Leferink flinke verschillen
Rogowski coil current sensor
Hall effect-based current sensor
current transformer
De meetmethode in nieuwe meters zijn allen electronisch. Maar dan nog verschillen de gebruikte current sensors, met volgens het artikel van Leferink flinke verschillen
Dat klinkt allemaal heel aardig, maar erg concreet kan ik het niet vinden. Een opgenomen vermogen van 3 W is behoorlijk veel. Veel "rekenkracht" is er niet nodig voor zo'n simpele bemonstering, die ook nog eens bij lage frequenties zijn.Hawk-Eye schreef: ↑01 jun 2021 09:07de meters mogen 3 Watt gebruiken, hierdoor zitten er in de slimme meters een langzamere processor, heeft ook te maken met de taken van deze processor, in electronische meters en zeker de latere modellen hebben ze aangepast waar het kon en uitgevoerd met een snellere processor waardoor ze meer rekenkracht hebben dan de oudere meters maar ook meer beschikbaar om te meten....
doordat ze meer rekenkracht hebben werken ze nauwkeuriger dan de oudere meters maar ook dan de zogenaamde slimme meters, deze moeten rekenkracht over houden om steeds de standen door te sturen....
Het (zeer geringe) stroomverbruik van de slimme meter zelf zit 'voor de meter' en is voor rekening van de netbeheerder. Bron: https://www.consumentenbond.nl/energie- ... -meter#no5Erthanax schreef: ↑01 jun 2021 12:27Dat klinkt allemaal heel aardig, maar erg concreet kan ik het niet vinden. Een opgenomen vermogen van 3 W is behoorlijk veel. Veel "rekenkracht" is er niet nodig voor zo'n simpele bemonstering, die ook nog eens bij lage frequenties zijn.Hawk-Eye schreef: ↑01 jun 2021 09:07de meters mogen 3 Watt gebruiken, hierdoor zitten er in de slimme meters een langzamere processor, heeft ook te maken met de taken van deze processor, in electronische meters en zeker de latere modellen hebben ze aangepast waar het kon en uitgevoerd met een snellere processor waardoor ze meer rekenkracht hebben dan de oudere meters maar ook meer beschikbaar om te meten....
doordat ze meer rekenkracht hebben werken ze nauwkeuriger dan de oudere meters maar ook dan de zogenaamde slimme meters, deze moeten rekenkracht over houden om steeds de standen door te sturen....
De bemonsteringsfrequentie moet toch het dubbele zijn van de frequentie van het analoge signaal? Dan gaat het om 100 Hz, of 500 Hz als je de vijfde harmonische wil meenemen. Voor digitale signaal bewerking is dat het niveau van een telraam. Of zie ik iets over het hoofd?
Heeft u een bron met meer en concrete informatie over de verschillen in het meetgedeelte van beide typen meters? Het liefst iets waaruit duidelijk wordt om welke processors het gaat?
Je kunt een meter gewoon laten ijken als je aan de juistheid twijfelt. Maar de kans dat een oude meter te weinig aangaf doordat het telwerk versleten was, is groter dan dat een nieuwe te veel aangeeft.
De term "slim" ("smart") heeft te maken met het feit dat dit onderdeel kan gaan worden van een "smart grid". Iets wat snel nodig is om de stroomlevering beter af te kunnen stemmen op de vraag. Zonder smart meters ziet het energiebedrijf hoogstens dat er vanaf een verdeelstation een bepaalde hoeveelheid stroom wordt gedistribueerd. Maar er is geen inzicht waar het naar toe gaat (woningen, laadpalen, openbare verlichting, etc).snuffel1 schreef: ↑31 mei 2021 18:36Een digitale meter heet in de volksmond een 'slimme meter' maar zo'n meter is helemaal niet slim want dat ding telt het aantal gebruikte Kwh's bij elkaar op en heeft als optie verbinding te maken met een beveiligde verbinding om meterstanden te monitoren. Dat verhaal over gedimde ledverlichting heb ik ook gelezen maar dat heeft meer met de gebruikte dimmer dan met de meter te maken.
De stroomlevering is al optimaal afgestemd. Dat kun je dus niet beter afstemmen. Hoogstens is verdedigbaar is dat je met de vrijgekomen data de produktie op piekmomenten wat economischer kunt bijsturen.PeterPeters1966 schreef: ↑01 jun 2021 19:40. Iets wat snel nodig is om de stroomlevering beter af te kunnen stemmen op de vraag.
3Watt is verwaarloosbaar tegenover het standby verbruik in gemiddelde woning. 3W zou de consument zo'n 6 euro per jaar kosten , de energieleverancier betaalt er veel minder voor.
500 Hz sample rate is onvoldoende. Kijk eens naar stroom van een diodebrug met afvlak condensator erachterErthanax schreef: ↑01 jun 2021 12:27De bemonsteringsfrequentie moet toch het dubbele zijn van de frequentie van het analoge signaal? Dan gaat het om 100 Hz, of 500 Hz als je de vijfde harmonische wil meenemen. Voor digitale signaal bewerking is dat het niveau van een telraam. Of zie ik iets over het hoofd?
Volgens mij is er geen principieel verschil tussen een domme en een slimme meter, alleen heeft die eerste geen communicatiemodule (of is die uitgezet) en wordt de eigenlijke meting op dezelfde manier gedaan.
Ik kan het natuurlijk mis hebben en ik laat me graag overtuigen, maar dan wel door een goede uitleg.
Die 3 W vind ik veel, in de zin van erg ruim voor het beetje rekenen en communiceren dat de meter moet doen. Als er 3 W verbruikt mag worden, hoeft er bij het ontwerp niet echt gewoekerd te worden, zodat je bij een kleine aanpassing in de functionaliteit al op zoek zou moeten naar een langzamere processor die minder stroom verbruikt (zoals beweerd werd).
ik heb ook een hoge verbruik. Alles led en energie zuinig. Alles gecontroleerd. Zit nog op 6000kwh per jaar. Laten ijken. Wat ze doenPeterPeters1966 schreef: ↑01 jun 2021 19:38Je kunt een meter gewoon laten ijken als je aan de juistheid twijfelt. Maar de kans dat een oude meter te weinig aangaf doordat het telwerk versleten was, is groter dan dat een nieuwe te veel aangeeft.
Nee niet gevonden en elektricien kan niks vinden. Er was 1 apparaat die veel verbruikte dan een nieuwe apparaat maar dat verklaarde het hoge verbruik niet. Het probleem is dan ook nog niet gevonden. Ik vind persoonlijk wat er eerder is gemeld over de manier van meten door de slimmemeter wat henk terpstra meld meer aan de orde. Want mijn ouders hebben ook een slimme meter en verbruiken elke dag veel kracht stroom en zitten op de helft. En hebben geen les of energie zuinige apparaten. Daarom vind ik de vergelijking van dezelfde meter gebruiken dus type enz ook raar. Waarom niet een geijkte mechanische meter om te controleren of het niet daadwerkelijk aan de meet manier ligt. Vooral bij zo’n grote verbruik met alles redelijk energie zuinige verbouwde woning.Moneyman schreef: ↑02 jun 2021 13:29Dan weet je op dat moment toch dat het probleem niet in de meter zit John? Als een tweede, andere meter dezelfde meetwaarden geeft als de originele meter, lijkt het mij niet aan de meter te liggen.
Heb je al wel gelokaliseerd waar het weergegeven hoge verbruik in zit? Bijvoorbeeld door groep voor groep te meten?
Zoals ik het lees, wordt er een zelfde merk/type naast gehangen. En als er sprake is van meetfout door combinatie van belasting en type meter, dan geeft hetzelfde type meter dezelfde fout.