NeoDutchio schreef: ↑07 jan 2022 16:21
Het is even een zijsprongetje, maar je merkt weer dat uw reactie niet hetzelfde is als de link die Moneyman eerder gaf.
Zouden Moneyman en ik dan toch verschillende personen zijn?
NeoDutchio schreef: ↑07 jan 2022 16:21
Het herroepingsrecht is in het leven geroepen omdat je online niet 100% kan beoordelen of het product ook daadwerkelijk aan je eisen voldoet. En daarom krijg je 14 dagen de tijd om dit te beoordelen.
Onjuist, daarom krijg je "tot een termijn van veertien dagen is verstreken, na de dag waarop de consument of een door de consument aangewezen derde, die niet de vervoerder is, de zaak heeft ontvangen" om de koop te ontbinden.
NeoDutchio schreef: ↑07 jan 2022 16:21
Als ik in een fysieke winkel afreken is de koop gesloten en afgedaan. Ik verlaat de winkel en heb qua retourrecht geen rechten.
Onjuist. Afrekenen is niet bepalend voor de vraag of en wanneer een koop is gesloten.
Zie artikel 6:217 lid 1 BW.
https://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-6/artikel217
NeoDutchio schreef: ↑07 jan 2022 16:21
Als je kijkt naar het stuk dat Moneyman neerzette, dan blijkt dat je online dus wel mag afrekenen en vervolgens de koop direct ongedaan mag maken. Dat is, lijkt mij, nooit het doel geweest van de mogelijkheid tot herroepen.
Overweging 40 richtlijn 2011/83/EU
De huidige uiteenlopende herroepingstermijnen, zowel tussen de lidstaten als tussen overeenkomsten op afstand en buiten verkoopruimten gesloten overeenkomsten, veroorzaken rechtsonzekerheid en nalevingskosten. Voor alle overeenkomsten op afstand en buiten verkoopruimten gesloten overeenkomsten zou dezelfde herroepingstermijn moeten gelden. Bij dienstenovereenkomsten dient de herroepingstermijn 14 dagen na het sluiten van de overeenkomst te verstrijken. Bij verkoopovereenkomsten dient de herroepingstermijn te verstrijken 14 dagen na de dag waarop de consument of een door hem aangewezen derde partij, die niet de vervoerder is, de goederen fysiek in bezit heeft gekregen. Bovendien dient de consument de mogelijkheid te hebben zijn herroepingsrecht uit te oefenen voordat hij de goederen fysiek in bezit krijgt. Als door de consument in één bestelling diverse goederen worden besteld, maar deze goederen afzonderlijk worden geleverd, moet de herroepingstermijn verstrijken 14 dagen na de dag waarop de consument het laatste goed fysiek in bezit krijgt. Wanneer goederen in meerdere partijen of onderdelen geleverd worden, dient de herroepingstermijn te verstrijken 14 dagen na de dag waarop de consument de laatste partij of het laatste onderdeel fysiek in bezit krijgt.
De wetgever heeft in haar wijsheid bewust besloten om niet op te schrijven dat het herroepingsrecht pas start op het moment dat de consument de goederen ontvangt.
NeoDutchio schreef: ↑07 jan 2022 16:37
Het herroepingsrecht heeft niet als doel om een consument extra te beschermen omdat die klant een bank verkeerd gemeten heeft of een verkoper niet vertrouwd en daarom voor levering al wilt annuleren.
Zelfs als we aannemen dat je gelijk hebt wat betreft het doel, dan kun je daaruit niet de conclusie trekken dat de consument in deze gevallen geen herroepingsrecht heeft. Dat een recht voor een bepaald doel wordt gegeven betekent niet dat dat recht enkel is gegeven voor dat doel.
NeoDutchio schreef: ↑07 jan 2022 16:37
De regels van het herroepingsrecht worden dus opgerekt in het stuk dat u neergezet heeft.
Onjuist. Zie hierboven.
NeoDutchio schreef: ↑07 jan 2022 17:00
Tot een termijn van 14 dagen na de dag van levering. Ik lees daar nergens in dat daar staat vanaf het moment van bestellen.
Er staat ook nergens vanaf wanneer dat recht ontstaat en dat is precies het punt. Dat heeft de wetgever heel bewust zo opgeschreven.
NeoDutchio schreef: ↑07 jan 2022 17:00
Bij het afsluiten van een dienst staat het wel expliciet: de dag waarop de overeenkomst wordt gesloten.
Nee, nu lees je niet goed. Bij een dienst heb je een herroepingsrecht "tot een termijn van veertien dagen is verstreken, na de dag waarop de overeenkomst wordt gesloten". Hier staat niet wanneer de consument het herroepingsrecht krijgt, slechts wanneer hij dat recht verliest.
NeoDutchio schreef: ↑07 jan 2022 17:00
Anders had er gestaan een termijn vanaf de dag waarop de overeenkomst word gesloten tot 14 dagen na het ontvangst.
Hier projecteer je wat jij zou doen weer eens op een ander.