kuklos schreef: ↑28 sep 2022 14:32
Is goed, dan stappen we af van de hoeveelheid geld en vragen we naar de hoeveelheid onderzoek wel genoeg is.
Geld of aantallen maken het verschil niet, wel de opzet en daarmee uiteindelijke kwaliteit van zo'n onderzoek.
Voor typisch medische vraagstukken lopen er nu al een aantal kleinschalige onderzoeken in de academische ziekenhuizen en als patiënt belandt je alleen in zo'n onderzoek als je direct in de omgeving woont of bent doorverwezen. Dit vertekent het beeld.
In het verlengde hiervan:
Over Kamervragen van Pieter Omtzigt en de antwoorden van VWS en hier staat het grootste mankement in de RIVM-cijfers al in: je moet jezelf aanmelden bij het RIVM, daarmee niet representatief.
Voor een goed beeld is breder bevolkingsonderzoek nodig en dat vraagt veel mankracht, met 25 miljoen ben je er niet, eerder vanaf 100 miljoen. Nog steeds weinig op de totale zorgkosten. Op het ministerie woedt blijkbaar een stammenstrijd hierover en dat verlamt elke vooruitgang.
Een andere methode is een onderzoek, waar elke zorgverlener met eigen praktijk geanonimiseerde data voor kan aanleveren. Ook dat kost tijd, kan betaald worden via een speciale DB-Code. Het geeft al een breder beeld waar in Nederland welk type klachten bij wie hoe lang aanhouden. Pas als je dat hebt, kun je kijken naar behandelingen en daarvoor zal de informatie uit het buitenland moeten komen - in Nederland is er geen belangstelling en daarmee geen budget voor.