Oké, je wilt een voorbeeld ?angel1978 schreef: ↑27 okt 2021 15:55Kan je mij laten zien waar het in de overeenkomst staat?Moneyman schreef: ↑27 okt 2021 15:16Dit is volledig onjuist. Dat voorschot is niet vrijblijvend, maar overeengekomen. Betaal je het niet of storneer je, wordt je gewoon gedagvaard én veroordeeld.angel1978 schreef: ↑27 okt 2021 14:13
Dit is natuurlijk onzin. Een energiemaatschappij heeft geen recht op de voorschotbedragen. Deze zijn geen onderdeel van je contract en enkel een regeling om te voorkomen dat een klant heel veel ineens moet betalen aan het einde bij de eindafrekening. In principe heeft de energiemaatschappij pas recht op betaling bij de eindafrekening. Of je veel of weinig als voorschot betaalt is de keuze van de klant. Een rechterlijke uitspraak dat je de voorschotnota's moet betalen is dus echt onzin.
Voor de duidelijkheid, ik zeg niet dat je 'niets' moet betalen en alles moet storneren. Maar zet het voorschot op een minimum (schat even in wat je kwijt zou zijn aan reëel voorschot op basis van gebruik ).
In de bijlage de leveringsvoorwaarden van Essent (2017). Daarbij staat de volgende opmerking:
Op de levering van de producten en diensten van Essent zijn onze Algemene Voorwaarden 2017 voor de levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers van toepassing. Deze zijn opgesteld door Energie Nederland (federatie van Energiebedrijven in Nederland) in samenspraak met de Consumentenbond.
Kortom, de voorwaarden van Essent zullen niet veel afwijken van de overige leveranciers (net als bijvoorbeeld bij de banken)
Met name in artikel 11 lid 3 en 12 lid 2 wordt gesproken over (termijn) bedragen. Nergens in de voorwaarden staat vermeld dat Essent, of welke andere leverancier, U pas ACHTERAF, aan het eind van een jaarperiode, zou mogen factureren. Er resteren dan ook 2 opties:
VOORAF voor een heel jaar betalen, op basis van Uw laatste verbruik, OF in (termijn) bedragen betalen en aan het eind van de jaarperiode een afrekening opmaken met bij- of terugbetaling als gevolg.
Omdat de eerste mogelijkheid voor de meesten onhaalbaar is, resteert optie 2: de termijnbedragen.
Let ook even op art 2 lid 11 en 12. Daar staat precies beschreven de situatie die nu bij Welkom energie van toepassing is.
Hier wordt altijd geroepen: Lees de voorwaarden! Als je dat gedaan had, zou je in elk geval begrepen hebben welk risico je loopt bij kleine leveranciers met weinig of geen vet op de botten om tegenvallers op te vangen.
Niet dat dit, op termijn, ook niet bij Eneco, Vattenfall of Essent zou kunnen gebeuren, maar deze 3 hebben in elk geval dermate vet op de botten dat ze een jaartje verliesgevende levering wel kunnen overleven