Jablan schreef: ↑25 aug 2023 08:46
Onkruid71 schreef: ↑24 aug 2023 22:59
Meer bureaucratie, gaat ten koste van het echte werk, dat er echt iets gebeurt.
Ik kleur dit in met een voorbeeld. Voor ons is het nu het vierde jaar, dat we regelmatig met de gezondheidszorg te maken hebben. En dat is een ongelofelijk bureaucratisch monster geworden.
Actueel heb ik een scheurtje in het buikvlies. Niets bijzonders als je er op tijd bij bent. De route in Nederland:
- Naar de huisarts en een verwijzing ophalen. Oftewel: loket 2, stempeltje halen, door. (Je moet natuurlijk wel een afspraak krijgen bij de huisarts, duurde deze keer 2 weken, want de nieuwe voorkamerdraak had een goede tip. Neem een pijnstiller en als de klachten aanhouden, bel nog een keer. De assistente is zo al loket 1)
- Eerste afspraak in het ziekenhuis. Goh, ja, dat ziet er niet goed uit. We kunnen het opereren en u heeft geluk, de wachtlijst is kort. Dat was de chirurg en daarmee loket 3. Goedgekeurd, stempeltje, door.
- Loket 4 is de pré-operatieve screening. Je hebt iets, dat met een operatie verholpen kan worden, maar kun je wel geopereerd worden? Nou, dat kan. Goedgekeurd, stempeltje, door.
- Loket 5 komt er aan. Dat is de dag voor narcose en het fijne knip- en plakwerk, de core-business van elke chirurg.
Ondertussen zijn we maanden verder, heeft de zorgverzekeraar al de eerste declaraties binnen gekregen en langzaam aan begint de scheur in het buikvlies gevaarlijk te worden, omdat ingewanden naar buiten willen.
Ja, fantastische zorg, gaaf land, perfect.
Nee. Deze route is helemaal volgens protocol, daardoor bureaucratisch en het echte werk is nog niet uitgevoerd. Maar juist dit werken volgens protocol, iedereen danst binnen de eigen lijntjes, want anders volgen er sancties, dit maakt de zorg zo idioot duur.
Wat een Drama Queen .
Denkt ook dat hij de enigste is die ziek , Bij de kruitvat bv. verkopen breukbanden probleem opgelost
Het voorbeeld is nog iets simpels. Je zal maar iets complexers hebben, waarvoor je naar een academisch ziekenhuis moet. Dan komt er minstens nog 1 loket bij plus de reizen (als je ziek bent, is zo'n reis enorm vermoeiend) plus elke keer vrij nemen en dat gaat niet meer over 'even' maar over complete werkdagen. Kostenverhogend.
Deze inrichting van de zorg is behoorlijk 'rechts'.
- De eigen bijdragen voor medicatie en ziekenhuis hebben we aan 'rechtse' partijen te danken. Het vergroot de armoede.
- De vaste premie voor de verzekering is 'rechts', de premie zvw weer 'links' en omdat het zichtbaar was op de loonstrook, heeft 'rechts' er een werkgeverslast van gemaakt.
- Het opknippen van een behandeling in mini-stappen is het gevolg van ambtenaren en politici, die lijden aan een niet zo zeldzame psychische aandoening: controledwang. Feitelijk is het geïnstitutionaliseerd wantrouwen in de vakkennis van medisch geschoolde mensen. En dat wantrouwen is vooral te zien bij 'rechts', want bij die partijen komt het in vrijwel alle andere onderwerpen terug.
- Op de achtergrond is er veel software nodig, zodat het op de voorgrond nog lijkt, alsof alles soepel doorloopt. SAP, Microsoft en een reeks kleine ICT-bedrijven zijn hier de lachende derde. Alleen mogelijk door 'rechts'.
- De assistentes (loket 1 en 4) zitten er tussen, omdat Nederland weigert te investeren in voldoende all-round-medici. De opleidingen zijn zg. duur, maar waarom staan de opleidingen dan open voor buitenlandse studenten? Oh ja, die betalen, daarmee is de opleiding commercieel geworden. Commercieel onderwijs is iets van 'rechts'.
- De chirurgen, medisch specialisten, zijn een winkel in een winkel. Maatschap, BV, ze zijn in het algemeen niet in dienst van het ziekenhuis. Dat is 'rechts'.
Zelf zie ik niet wat er mis is met een iets 'linksere' inrichting. Geen verzekeraars, maar een samenwerking voor de inkoop van software, ziekenhuizen betalen op basis van bedden, personeel, specialismen, medisch specialisten in dienst van het ziekenhuis. Kortom: alle commerciële franje eraf, waardoor er meer tijd overblijft voor de patiënten en cliënten.