Om mijn herinnering een beetje op te frissen heb ik gisteren de meer dan 130 uitspraken doorgenomen die in rechtspraak te vinden zijn over zaken waar Proximedia bij betrokken is.
Die databank is niet compleet, want niet alle uitspraken worden gepubliceerd. Maar je kan goed zien hoe de rechtspraak evolueert. Wie een overzicht met links wil, moet mij even mailen.
Kantonrechters hebben geen geduld met ondernemers die gewoon stoppen met betalen! Je zal zo'n keuze moeten motiveren en een goed dossier opbouwen, want Proximedia / MKB Clickservice heeft zijn hele bedrijfsvoering ingesteld op het bouwen van dossiers ten behoeve van incasso.
Een beroep op dwaling wordt doorgaans niet gehonoreerd, want het getekend contract is dwingend bewijs. Wat verkopers allemaal beweerd en beloofd hebben is van geen belang. Je kan het als klant immers niet bewijzen!
Als je wil opzeggen op grond van wanprestatie: volg de procedure heel precies, verzamel bewijs en vergeet een correcte ingebreke-stelling niet!
======= Deel 1
Proximedia versus Ondernemer met bestaande website (2023-10) nog niet uitgevoerde werken hoeven niet betaald
Op grond van artikel 6:248 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is een tussen partijen geldende regel niet van toepassing voor zover dit in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. Getoetst moet dus worden of het beroep van [gedaagde] op de beperkende werking van de redelijkheid en billijkheid ertoe leidt dat hij het gevorderde bedrag van € XXXX niet hoeft te betalen.
Hoewel de nodige terughoudendheid op zijn plaats is, ziet de kantonrechter in de gegeven omstandigheden aanleiding om deze rechtsregel toe te passen. Hierbij is van belang dat [gedaagde] een aanzienlijk bedrag moet betalen, terwijl Proximedia nog niets heeft gepresteerd. Proximedia heeft op de mondelinge behandeling weliswaar gesteld dat de hoogte van de maandelijkse bijdragen gebaseerd is op een looptijd van 24 maanden en dat de meeste kosten in de eerste periode worden gemaakt, maar zij heeft dit op geen enkele wijze onderbouwd. Zij heeft aangevoerd dat met name de opzet van de website veel geld kost, maar deze heeft niet plaatsgevonden. <..> De vordering zal op dit punt dan ook worden afgewezen.
Proximedia versus Pure for Sure (2022-12) schade gematigd met 50% [argumentatie valt te verbeteren]
Proximedia versus onderneemster met Engelstalige service (2021-05) nog niet uitgevoerde werken hoeven niet betaald en proceskosten worden gedeeld
Hoewel hier de nodige terughoudendheid op zijn plaats is, ziet de kantonrechter in de gegeven omstandigheden aanleiding om aan deze rechtsregel toepassing te geven. Hierbij is van belang het verschil in positie tussen partijen (grote onderneming tegenover een eenmanszaak met beperkte financiële armslag), het feit dat [gedaagde] bij betaling van de volledige vergoeding zal betalen voor iets wat nooit geleverd wordt, dat gesteld noch gebleken is dat de vergoeding een redelijke vergoeding is voor het door Proximedia geleden verlies of de gederfde winst, en het feit dat Proximedia aldus aanzienlijke inkomsten verkrijgt waar geen enkele verrichting tegenover staat.
Nu een substantieel deel van de vordering wordt afgewezen, en partijen daarmee over en weer in het ongelijk zijn gesteld, zullen de proceskosten tussen partijen worden gecompenseerd, in die zin dat elke partij de eigen proceskosten zal dragen.
Herberg Het Smaakcentrum versus Proximedia (2020-04) Hof laat herbergier schadevergoeding betalen
Proximedia versus Gritstraalbedrijf (2019-10) HOGER BEROEP! Hof beperkt schadevergoeding tot 500 euro
Daar waar Proximedia nog niets heeft gepresteerd en daarmee nog geen kosten heeft gemaakt ten behoeve van [geïntimeerde] ondervindt zij ook geen nadeel van genoemde termijnoverschrijding en evenmin van een dan lagere annuleringsvergoeding. Daarentegen lijdt [geïntimeerde] bij onverkorte toepassing van artikel 8.3 een relatief groot financieel nadeel terwijl daar niets tegenover staat.