HandigeHarrie schreef: ↑09 jul 2024 09:48
Het gaat weer lekker ....
Wat een douche-WTW aan energie bespaart weet ik niet, maar als dit effectief is dan is m.i. een verplichting in de bouwvoorschriften een goed idee. Alle milieu-eisen maken woningen duurder en we hebben inderdaad een tekort, dan kunnen we dus maar beter huizen van een paar planken bouwen ?? (type schuur).
U maakt er een grap over maar dat is de discussie die momenteel werkelijk speelt. Door de milieu vervuiling van de bouwmaterialen mee te nemen in de milieu effecten berekening, is men op zoek naar alternatieve bouw materialen. Hout, vlas, hennep worden genoemd maar sluit niet uit dat e.o.a. vorm van karton straks ook aantrekkelijk is. Want het zijn materialen die Co2 opslaan. Met de nieuwe milieu eisen loopt men vast op de traditionele materialen die bij huizen bouw gebruikt worden.
Het moge duidelijk zijn dat dit een totale andere manier van bouwen is en dat deze zeker niet tot lager kosten zullen leiden.
HandigeHarrie schreef: ↑09 jul 2024 09:48
Het is een denkfout om duurzaamheidseisen te laten vallen om woningen goedkoper te maken of sneller te bouwen.
De mensen met geld laten onder eigen regie duurzame huizen bouwen, en huurders zitten dan nog 50 jaar in huizen waar ze hun maandinkomen mogen verstoken. Middenhuur wordt niet meer gebouwd als er strenge eisen gelden, zegt een forumlid. We weten al langer dat bouwers vooral 2-onder-1-kap willen bouwen, daar verdienen ze het meeste aan. Dus het is geen oplossing om alles maar aan de vrije markt te laten, dat leidt nergens toe.
Het probleem is dat men de financiering van bouwprojecten al decennia aan de vrije markt overlaat. De overheid betaald zelf geen bouw van huizen. Ze faciliteren alleen en zijn bereid de infrastructuur aan te leggen.
Ik heb al eens eerder berekend dat de overheid eigenlijk 1000 miljard euro zou moeten investeren om de woningcrisis op te lossen. Het grote probleem is, dat geld heeft de overheid helemaal niet.
Momenteel is het bouwen van middenhuur huizen en sociale woningbouw verliesgevend. Bouwers moeten er geld op toe leggen. Dan komt de overheid met de oplossing, dan maak je de duurdere woningen in het project toch gewoon nog duurder. Dat is reeds gedaan voor sociale woningen, maar als het ook voor de middenhuur woningen moet gebeuren, dan wordt ook de prijs van de luxe woning te hoog. Die worden onverkoopbaar.
Het gevolg laat zich raden, bouwprojecten stagneren. Vallen stil. Zou kan Zoetermeer al jaren geen bouwers vinden die de nieuwe wijk Entree willen bouwen. De bouwers zeggen het voor het geld dat er beschikbaar is het gewoon niet mogelijk is. Vanaf 2017 is men al bezig met de bouw van duizenden nieuwe woningen, maar er is nog geen steen gelegd.
HandigeHarrie schreef: ↑09 jul 2024 09:48
De woningbouwverenigingen kunnen middenhuur bouwen, en een verplicht percentage middensegment bij nieuwbouw zorgt ervoor dat er genoeg middensegment koopwoningen worden gebouwd.
De woningbouw verenigingen kunnen dat helemaal niet betalen. Zij leggen geld toe op de bouw van sociale woningen en hebben het daar al lastig zat mee om er genoeg van te bouwen. Als ze ook middenhuur moeten gaan bouwen, dan vallen ze om. Daar zit het probleem.
HandigeHarrie schreef: ↑09 jul 2024 09:48
De vrije markt heeft gefaald, en als er geen milieu-eisen gesteld worden dan worden er bordkartonnen huizen gebouwd voor de hoofdprijs, mensen willen namelijk alleen maar een huis en letten niet op kwaliteit zegt een forumlid (dus die kan je die slechte woningen wel aansmeren).
De vrije markt heeft niet gefaald, de inflatie is geëxplodeerd. Gevolg van het redden van Europa ten tijden van de financiële crisis en de nasleep ervan. Jarenlange kwantitatieve verruiming om de rente op de staatsleningen van zuid Europa maar te drukken. Geld drukken leidt tot inflatie, elke econoom kan je dat uitleggen.
HandigeHarrie schreef: ↑09 jul 2024 09:48
De woningnood is groot, maar geen reden om duurzaamheidseisen niet te stellen als er innovatieve opties zijn die iets toevoegen. Dat zou een grote vergissing zijn omdat het totale energieverbruik drastisch omlaag moet.
Het zijn keuzes. Politieke keuzes. Blijven vasthouden aan het ingezette milieu beleid is prima, kan de politiek voor kiezen. maar dan moet men ook accepteren dat er steeds minder huizen gebouwd worden, de huizen productie maar blijft dalen en de woningnood steeds groter wordt.
De conclusie zou dan kunnen zijn dat ons land wellicht niet langer kan groeien, dat we de maximale belasting van onze natuur bereikt hebben en dat verder bouwen onverantwoord is.