NeoDutchio schreef: ↑02 sep 2024 16:45
Uit een wet die niet geënt is op online kopen. En die ook heel anders uitgelegd word door consumentenorganisaties. Immers spreken die niet over persoonlijke afspraken aangezien dat niet kan. En die aangeven dat er gewoon meer betaalmogelijkheden mogen mits er één tussen zit die minimaal 50% achteraf tot mogelijkheid biedt.
Consumentenorganisaties leggen de wet niet anders uit maar u doet dat.
ACM: "De aanbetaling van een product is volgens de wet maximaal 50% van het aankoopbedrag. Moet u meer aanbetalen? Dan hoeft u daarmee niet akkoord te gaan. Vindt u het geen probleem om meer dan 50% aan te betalen? Dan mag u dat wel afspreken met de verkoper."
en
"Een aanbetaling is niet verplicht. U moet alleen vooruit betalen als u dat hebt afgesproken met de verkoper. Een afspraak over aanbetaling staat bijvoorbeeld in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden. Vraagt de verkoper na het sluiten van de overeenkomst om een aanbetaling? Dan hoeft u daar niet akkoord mee te gaan."
en
"Bij online betalingen het duidelijk zijn bij welke stap de klant betaalt. Biedt een knop aan waaruit duidelijk blijkt dat betalen verplicht is als klanten hierop klikken. Bijvoorbeeld:
bestelling met betalingsverplichting
bestel en betaal
Een knop met alleen het woord ‘Bestel’ is niet genoeg."
Consumentenbond: "Voor de aanbetaling bij producten heeft de wetgever wél regels opgesteld. De wet bepaalt dat je niet kan worden verplicht meer dan 50% van het aankoopbedrag aan te betalen. Soms bevatten de algemene voorwaarden ook regels over aanbetalen. Als hierin staat dat je meer dan 50% moet aanbetalen, kun je dit weigeren. "
en
"Je kunt onderling wel afspreken om een hoger of zelfs het hele bedrag vooruit te betalen. Dit brengt uiteraard grotere risico’s met zich mee. Zoals het geld kwijtraken bij faillissement van het bedrijf. Wij adviseren daarom niet of zo min mogelijk aan te betalen."
Ik zie nergens waarin consumentenorganisaties bedrijven verplichten hoeveel en welke betaalmogelijkheden er zijn.
Leg mij en de andere forumleden eens uit waar de consumentorganisaties de wet anders uitleggen.