Hi allemaal!
Wij zijn van plan voor ons spoel- en kookeiland van 3,7 meter lang en 1m breed een wit composiet werkblad van 2cm dik te nemen. Omdat de max lengte 3 meter is komt er een naad bij de kookplaat. Deze kan in het midden of aan de zijkant. Hierbij hebben we 2 vragen:
- is 2cm prima qua dikte, omdat we zeker geen issues met breken of scheuren willen natuurlijk. Of is 3cm dik of 2cm dik met 3cm verstekrand de extra prijs wel waard?
- is er iets waar we op moeten letter om ervoor te zorgen dat het blad niet scheurt of breekt? Bijv. Dat bij installatie bepaalde verstevigingen worden geplaatst?
- is het beter om de naad in het midden van de kookplaat te nemen. Waardoor de stukken links en rechts korter zijn en hefboomeffect dus minder. Of liever aan de zijkant van de kookplaat richting het midden van het eiland?
Thanks voor het meedenken!
-
Welk composiet werkblad voor keuken?
Re: Welk composiet werkblad voor keuken?
Ik heb al bijna 20 jaar een 3 cm dik composietblad (met verstekrand), en dat ziet eruit als nieuw. De enige versteviging (in de vorm van houten ondersteuning) die ik heb laten plaatsen was rondom de spoelbak. Wat het beste is qua plaatsing van de naad, zou ik aan de leverancier vragen. Dat is als het goed is een expert én hij is, als hij het ook plaatst, verantwoordelijk.
-
- Berichten: 1482
- Lid geworden op: 04 aug 2018 17:00
Re: Welk composiet werkblad voor keuken?
Is het jullie bekend dat een composiet werkblad van 2 cm dikte bestaat uit een plaat (multiplex denk ik) en een paar milimeter composiet?
Re: Welk composiet werkblad voor keuken?
Onjuist. Mijn blad is massief.HandigeHarrie schreef: ↑14 mar 2025 17:34Is het jullie bekend dat een composiet werkblad van 2 cm dikte bestaat uit een plaat (multiplex denk ik) en een paar milimeter composiet?
Wellicht zijn er ook “ gevulde” varianten, maar dat is dus geen zekerheid.
Re: Welk composiet werkblad voor keuken?
Ik zou eerst uitzoeken of je massief composiet krijgt of een mix en daarna beslissen.
Ja. Je moet het eerst het gewicht per m2 weten en daarna pas naar de onderkasten kijken. Hoe goedkoper, hoe smaller de wanden, hoe kleiner het draagvermogen. Juist de betere leveranciers maken kasten, waarop je probleemloos een werkblad van composiet, marmer of graniet neer kunt leggen.
Optisch is een naad in het midden beter.
Ik verbaas mij er wel over, met een beetje rondzoeken vind je zo een bedrijf, dat wel werkbladen uit één stuk kan leveren en vermoed daarom dat een langer werkblad in prijs veel duurder uitvalt dan één uit twee delen.
Re: Welk composiet werkblad voor keuken?
Toch even een aanvullende sidenote, voor het geval dat je nog niet de keuze voor een leverancier hebt gemaakt: zoek vooral een goed keukenbedrijf. Die kunnen dit soort vragen probleemloos voor je beantwoorden, met jouw specifieke situatie in het achterhoofd.
Zoek een lokaal, zelfstandig bedrijf, niet iets wat bij een van de grote ketens is aangesloten. Kijk naar historie en recensies, en leg je dan pas vast.
Zoek een lokaal, zelfstandig bedrijf, niet iets wat bij een van de grote ketens is aangesloten. Kijk naar historie en recensies, en leg je dan pas vast.
Jablan
vindt dit leuk
Re: Welk composiet werkblad voor keuken?
Als de naad bij de kookplaat komt, dan komt deze op de zwakste plek. Normaliter rust de kookplaat op het blad, dat op zijn buurt op de onderliggende kasten rust. Door de naad in het midden van de kookplaat te maken, moet er een speciale ondersteuning worden gemaakt. Ik zou je adviseren dat de leverancier je een tekening geeft hoe die ondersteuning er uit komt te zien, voordat je een beslissing maakt.
Hebben ze een showroom? Kun je misschien eens een kijkje nemen hoe ze bepaalde zaken hebben opgelost.
Hebben ze een showroom? Kun je misschien eens een kijkje nemen hoe ze bepaalde zaken hebben opgelost.