Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ervaring met voeding of zaken rondom dit onderwerp? Geef hier jouw mening.
J. Deltoer
Berichten: 3221
Lid geworden op: 30 aug 2020 12:29

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door J. Deltoer »

juliomariner schreef:
22 nov 2025 00:08
Goede bedoelingen bestaan alleen in sprookjes.
Het is ongelovelijk hoe lang de ingredienten lijsten zijn op die vega zooi., pure chemie.
Inderdaad. Super bewerkt voedsel met veel rotzooi erin, waar onlangs weer voor gewaarschuwd is.

Maar wellicht heerlijk voor mensen als Wolters. Ik gun het deze super woke lui dan ook iedere dag.

rwolters schreef:
21 nov 2025 14:10


Zo gek is dat niet. Door het wat op vlees te laten lijken qua structuur is het makkelijker om vleeseters eens wat anders te laten proberen.

Maar goed, als vleeseters in de war raken door een product van bijvoorbeeld De Vegetarische Slager en denken dat het vlees is, zegt dat veel over de geestelijke capaciteit van vleeseters.

Consumenneke
Berichten: 1654
Lid geworden op: 22 aug 2023 17:50

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Consumenneke »

J. Deltoer schreef:
22 nov 2025 01:49
Inderdaad. Super bewerkt voedsel met veel rotzooi erin, waar onlangs weer voor gewaarschuwd is.
Kom eens met bewijs, een bron graag. U heeft vast gelijk, maar dan weten we waar uw waarschuwing op gebaseerd is.

Speedy123
Berichten: 3275
Lid geworden op: 21 dec 2014 03:07

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Speedy123 »

Consumenneke schreef:
21 nov 2025 20:46
U projecteert uw zwarte gedachten op de leverancier. Maar het zijn vooral goede bedoelingen.
Goede bedoelingen? De ingrediënten lijst van Roombeter is praktisch hetzelfde als die van Becel Orgineel, een margarine die al heel lang bestaat. Met een extra scheutje zonnebloem olie. Becel orgineel kost ongeveer 1,50 per 250 gram.Blue Band Heerlijk Roming (de naam Roombeter mogen ze inmiddels niet meer voeren) kost 2,39 voor 250 gram.

Hebben ze het meer dan 50 procent duurder gemaakt omdat ze 'goede' bedoelingen hebben?

Trouwens, Blue Band verkoopt ook nog altijd gewoon heel veel producten met palmvet zoals Blue Band Cake & koekjes. Zie https://www.milieucentraal.nl/eten-en-d ... /palmolie/

En de branding bij bijvoorbeeld Plus Supermarkten:
https://www.plus.nl/producten/merken/blue-band
Ontdek het ruime aanbod van Blue Band bij onze online supermarkt. Van Blue Band roomboter, margarine, boter en bakboter tot kookroom – ideaal voor bakken, smeren en koken. Bestel eenvoudig jouw favoriete Blue Band producten online!
Waarom wordt margarine met wat extra zonnebloem olie ineens roomboter genoemd?
Consumenneke schreef:
21 nov 2025 20:46
Alternatieven voor melk staan uiteraard in het schap naast de melk. Alternatieven voor vlees staan vlakbij het vlees. Kroketten en bitterballen zonder vlees liggen vlakbij de vleesvarianten. Zolang het maar duidelijk aangegeven is, geen probleem.
Op de verpakking staat het woord Kip en het woord Slager. In de branding staat het woord Kip er zes keer vaker dan het woord Vegan. Vegan is uiteraard in een veel kleiner lettertype vermeldt.
https://www.devegetarischeslager.nl/p/k ... 0182927705

En wat voor soja eiwit gaat er eigenlijk in Kipstuckjes? Is dat biologisch geteelde soja, verantwoord geteelde soja of soja uit Brazilië waarvoor het regenwoud op grote schaal gekapt wordt? Waarom staat dat niet op de verpakking?

En de fabrikant Unilever, staat die nou bekend om zijn betrokkenheid bij het milieu? Waarom denkt milieudefensie daar dan heel anders over?
https://milieudefensie.nl/actueel/en-he ... 018nee2019
Het huidige klimaatbeleid van Unilever is "zo lek als een boodschappenmandje", zegt Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong. Ze wijst op het onafhankelijke onderzoek van Profundo dat we maandag uitbrachten. Daaruit blijkt dat Unilever verantwoordelijk is voor 268 miljard euro aan klimaatschade. Winnie noemt het "ronduit bizar" dat de multinational geen toekomstbestendig klimaatplan heeft. "De Unilever-bestuurders zouden zich moeten schamen. Ze veroorzaken voor honderden miljarden aan klimaatschade, terwijl de klimaatcrisis met de dag urgenter wordt. Ze kiezen duidelijk niet voor de wereld, maar voor winst."
Hebben milieudefensie en ik nu echt 'zwarte' gedachtes over Unilever? Of is Unilever toch niet zo betrokken bij het milieu en meer gericht op geld verdienen?

Oh wacht, Unilever heeft de Vegetarische slager na zeven jaar net voor veel geld verkocht aan Vivera.

Moneyman
Berichten: 32111
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Moneyman »

Consumenneke schreef:
22 nov 2025 10:07
J. Deltoer schreef:
22 nov 2025 01:49
Inderdaad. Super bewerkt voedsel met veel rotzooi erin, waar onlangs weer voor gewaarschuwd is.
Kom eens met bewijs, een bron graag. U heeft vast gelijk, maar dan weten we waar uw waarschuwing op gebaseerd is.
Je doet net alsof het niet algemeen bekend is dat de supermarkten vol liggen met bewerkt voedsel. Vragen naar de bekende weg.

Consumenneke
Berichten: 1654
Lid geworden op: 22 aug 2023 17:50

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Consumenneke »

Unilever of de supermarkten ga ik niet verdedigen.

Toen de Vegetarische Slager (mee opgezet door de partner van Antoinette Hertsenberg toevallig) werd verkocht aan Unilever kon je verwachten dat de marketingmachine in werking zou treden, net zoals ze Ben & Jerry's uitgehold hebben.

Reden te meer om onderscheid te maken tussen cynische marketing en oprechte bedoelingen.

En als iemand wijst op een onlangse waarschuwing is het verzoek om een bron niet vreemd.

sergio1963
Berichten: 118
Lid geworden op: 27 jun 2025 13:14

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door sergio1963 »

Het zal me worst zijn

J. Deltoer
Berichten: 3221
Lid geworden op: 30 aug 2020 12:29

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door J. Deltoer »

Moneyman schreef:
22 nov 2025 11:19
Consumenneke schreef:
22 nov 2025 10:07
J. Deltoer schreef:
22 nov 2025 01:49
Inderdaad. Super bewerkt voedsel met veel rotzooi erin, waar onlangs weer voor gewaarschuwd is.
Kom eens met bewijs, een bron graag. U heeft vast gelijk, maar dan weten we waar uw waarschuwing op gebaseerd is.
Je doet net alsof het niet algemeen bekend is dat de supermarkten vol liggen met bewerkt voedsel. Vragen naar de bekende weg.
Het is inderdaad weer vragen naar de bekende weg en doen alsof je neus bloedt. Vaak reageer ik niet eens meer op dit geneuzel van C, maar vooruit, nog een keer dan uit een bron die zowel C als Wolters uiterst betrouwbaar zullen vinden:

Consumenneke
Berichten: 1654
Lid geworden op: 22 aug 2023 17:50

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Consumenneke »

J. Deltoer schreef:
22 nov 2025 13:07
Het is inderdaad weer vragen naar de bekende weg en doen alsof je neus bloedt.
Als mijn neus bloedt is het geen vega meer. Maar alle ongein terzijde, uw nuttige link (dank daarvoor) verwijst niet naar vega.

Ik neem graag aan dat ook onder de vegavlag ultrabewerkt voedsel wordt aangeboden, maar de suggestie dat alle vega ultrabewerkt is klopt niet. En niet alle ultrabewerkte voeding is slecht.

Dus wederom: graag een bron die daar op in gaat. :roll:

Om nou te voorkomen dat we allemaal in de war raken, heb ik zelf maar even gezocht. Vertrouwen jullie EenVandaag?
Dat plantaardig gehakt ultrabewerkt is, wil niet zeggen dat het per definitie ongezond is vertelt Marije Verwijs, expert gezondheid bij het Voedingscentrum. "Je ziet dat veel plantaardig gehakt dat op de markt is bijvoorbeeld veel zout of verzadigd vet bevat." Maar er zijn volgens haar ook producten met minder zout en verzadigd en juist extra veel eiwit, ijzer en vitamine B12. "Het kan om die reden best een goede vervanger voor vlees zijn."

Sterker nog: plantaardig gehakt kan zelfs gezonder zijn dan echt gehakt, zegt hoogleraar voeding voor gezond leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam Ingeborg Brouwer. "Als je kijkt naar de samenstelling, dan denk ik dat plantaardig gehakt er beter uitkomt dan echt vlees. Zeker als het om rood vlees gaat, zoals rundvlees en varkensvlees."
Ultrabewerkt is dus niet altijd slecht, horen we van het degelijke Voedingscentrum.
Maar dat hoeft niet te betekenen dat het ook ongezonde voeding is, benadrukt Verwijs. "Neem 30+-kaas, sommige soorten volkorenbrood of halvarine. Dat valt ook onder ultrabewerkt, en daarin zien we juist heel goede eigenschappen", legt ze uit. Ultrabewerkt voedsel wordt pas ongezond als het zo is gemaakt dat je er eindeloos veel van kan eten.
Afbeelding

Henk Westbroek vindt ultrabewerkt plantaardig gehakt maar niks, zegt hij bij EenVandaag.
Laatst gewijzigd door Consumenneke op 22 nov 2025 15:30, 1 keer totaal gewijzigd.

juliomariner
Berichten: 4485
Lid geworden op: 27 apr 2007 16:55

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door juliomariner »

Wat zit er in plantaardig gehakt:

Water, erwteneiwit* (15%), raapzaadolie, aroma, rijsteiwit, kokosolie, gedroogde gist, conserveermiddel (kaliumlactaat), azijn, stabilisatoren (methylcellulose, calciumchloride), aardappelzetmeel, zout, appelextract, kleurstof (bietenrood), geconcentreerd granaatappelsap, kaliumzout.
Methylcellulose wordt gemaakt van hout en is ook het hoofd ingredient van behangplaksel, lekker

Wat zit er in normaal (vlees) gehakt:

Rundergehakt is gemaakt van 100% vermalen rundvlees van restdelen, bijvoorbeeld de nek, schouder, buik, en soms ook het vlees rond de ribben. Het bestaat normaliter voor 80% uit rundvlees en 20% rundervet. Dit laatstgenoemde percentage mag volgens de warenwet oplopen tot 25%.

Maakt voor mij de keuze makkelijk

Methusalah
Berichten: 1557
Lid geworden op: 19 nov 2019 10:28

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Methusalah »

juliomariner schreef:
22 nov 2025 15:27

Methylcellulose wordt gemaakt van hout en is ook het hoofd ingredient van behangplaksel, lekker
Niet zo schokkend hoor. Cellulose eet je dagelijks want het zit in elke plant. En...van mais wordt ook lijm gemaakt. Het is gewoon een natuurlijk verdikkingsmiddeld. Zoethout kouwen we ook op en wortels vinden we ook geen probleem. Het is niet alsof hout aan het eten bent. En waar denk je dat gom vandaan komt wat in heel veel voeding zit? En Esdoornsiroop komt van de Esdoorn.

juliomariner
Berichten: 4485
Lid geworden op: 27 apr 2007 16:55

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door juliomariner »

Tussen Methylcellulose en Celulose zit een heel chemisch proces Methylcellulose wordt gemaakt door cellulose te verwerken met chemicaliën, zoals natriumhydroxide en methyleenchloride, om methylgroepen aan de moleculaire structuur te hechten. Lekker
Van zetmeel naar gemodificeerd zetmeel. Gemodificeerd zetmeel is zetmeel dat op een bepaalde manier is bewerkt om specifieke eigenschappen te verkrijgen. Deze modificaties kunnen fysisch, chemisch of enzymatisch zijn en dienen om de functionele eigenschappen van zetmeel te verbeteren, zoals oplosbaarheid, textuur en stabiliteit. OOk weer bewerkt dus.
Xantaangom wordt door bacterien gemaakt.
Allemaal producten die in principe niet ongezond zijn maar ook eigenlijk niet nodg in voedingsproducten maar gebruikt worden voor winst optimalisatie en om van goedkope ngrondstoffen een duur te verkopen eindproduct te maken.

Consumenneke
Berichten: 1654
Lid geworden op: 22 aug 2023 17:50

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Consumenneke »

Het is een lopende discussie, ook onder diverse experts. Best interessant om te volgen.
Consumenneke schreef:
22 nov 2025 10:07
Kom eens met bewijs, een bron graag. U heeft vast gelijk, maar dan weten we waar uw waarschuwing op gebaseerd is.
Ik maak ook liever een bonenschotel met veel groenten, en soms met een beetje prima rundergehakt. Maar slimme inzet van vega-ingrediënten is ook prima.

Nijogeth
Berichten: 9877
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Xanthaangom zou ik er niet bij noemen. Dat is redelijk duur. Ook is het caloriearm en glutenvrij en dus ideaal als bindmiddel voor iets dat vlees moet vervangen, waar dus ook geen gluten in zitten.

juliomariner
Berichten: 4485
Lid geworden op: 27 apr 2007 16:55

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door juliomariner »

maar ook een ingredient dat helemaal niet nodig is in een voedingsmiddel

Polvo176
Berichten: 49
Lid geworden op: 21 sep 2023 12:44

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Polvo176 »

De naam Hamburger heeft niks met ham te maken maar met de plaats Hamburg.
Het wil er bij mij ook niet in dat het gezond is als je een sojaboon zover bewerkt dat het op vlees lijkt.
Over smaken valt niet te twisten, maar over het algemeen is namaak vlees niet te eten.
Ik zie de noodzaak ook niet om nep vlees te maken, een vegetariër hoeft geen vlees en een vleeseter gaat geen soja eten.
De mensen die ik ken en het geprobeerd hebben zijn er net zo snel weer mee gestopt en met veel bombarie geïntroduceerd nep vlees is na een paar maanden al weer uit de schappen.
Iemand die het geprobeerd heeft koopt het niet weer.

Nijogeth
Berichten: 9877
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Nijogeth »

juliomariner schreef:
22 nov 2025 20:10
maar ook een ingredient dat helemaal niet nodig is in een voedingsmiddel
Als je een bindmiddel nodig hebt wel.

juliomariner
Berichten: 4485
Lid geworden op: 27 apr 2007 16:55

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door juliomariner »

Dat kan ook heel goed met een ander natuurlijk bindmiddel ipv zo'n hoog bewerkte.
Waarom heeft de industrie zoveel bindmiddel nodig? puur om zoveel mogelijk grondstof uit de kraan (ook wel genoemd water) in een product te kunnen verwerken want een goedkopere grondstof dan water is er niet. Door de combinatie bindmiddel en water verhoog je zowel volume als gewicht van een product zonder gebruik van de duurdere grondstoffen. Een beetje (kunstmatige of natuurlijke geur- en smakkstoffen toevoegen en niemand merkt het verschil met een ambachtelijk product.

witte angora
Berichten: 30256
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door witte angora »

Ehmmm... ja. Sommige halvarines bestaan voor zo'n 70% uit water. Dat je brood niet kletsnat wordt mag een wonder heten. Maar ook margarines bevatten aardig wat water; minimaal toch wel een procent of 20. Hoe dat samen gaat met al dat vet, dat heeft natuurlijk een reden.

Ik zal toch weer eens naar mijn nepvlees kijken. Anders maar eens wat andere dingen proberen, die misschien nog wel goedkoper uit kunnen pakken ook.

Nijogeth
Berichten: 9877
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door Nijogeth »

juliomariner schreef:
23 nov 2025 11:50
Dat kan ook heel goed met een ander natuurlijk bindmiddel ipv zo'n hoog bewerkte.
Noem er dan eens eentje.

juliomariner
Berichten: 4485
Lid geworden op: 27 apr 2007 16:55

Re: Een worst hoeft geen vlees te zijn?

Ongelezen bericht door juliomariner »

maizena, Agar Agar, beide gemaakt van natuurlijke grondstoffen (mais en algen) en niet in een bio reactor

Gesloten