LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
shamyrah
Berichten: 395
Lid geworden op: 11 mei 2004 22:52

AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door shamyrah »

door RIEN MEIJER en BART MOS
AMSTERDAM, dinsdag

Om ontsporingen als die met de beruchte aandelenlease te voorkomen, lanceert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dit najaar een ’klaagbox’ voor afnemers van financiële producten. Net als op de populaire veilingsite eBay kunnen consumenten daarop hun kritiek kwijt over aanbieders en hun producten. Volgens AFM-bestuurder Paul Koster kan de toezichthouder het niet alleen. Met de feedback van klanten hoopt hij ongewenste ontwikkelingen in de sector veel eerder op het spoor te komen.
De markt voor financiële producten is volgens Koster „één van de meest ontwikkelde ter wereld”. Dat betekent dat nieuwe ontwikkelingen razendsnel in producten worden omgezet en op de markt worden gebracht. „En als iets echt aanslaat, heb je het al gauw over honderdduizenden afnemers.” De AFM-bestuurder wijst op de zogeheten garantieproducten, waarbij klanten na afloop in elk geval de ingelegde hoofdsom terugkrijgen. In de belangstelling gekomen na het instorten van de aandelenbeurzen, waren deze beleggingen vorig jaar in Nederland al goed voor zo’n € 5 miljard.
In deze olievlekwerking ligt volgens Koster meteen ook het grootste probleem voor toezichthouders. Het komend ’financieel feedback forum’ is dan ook bedoeld om meer en vooral eerder grip te krijgen op ontsporingen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: consumenten zien wat anderen over aanbieders te melden hebben, terwijl de toezichthouder tegelijkertijd een goed beeld krijgt van wat er in de markt leeft.
De AFM gaat ervan uit dat het met bijvoorbeeld de inmiddels beruchte aandelenlease van onder meer Dexia of het recent onder vuur gekomen Koersplan van Aegon dan nooit zó uit de hand was gelopen. „We zullen het veld nooit helemaal schoon krijgen, maar zaken wel in de kiem smoren. En als er dan eens een paar duizend mensen het schip in gaan, is dat toch van een heel andere orde dan 800.000 slachtoffers.”
De AFM-bestuurder vergelijkt de kracht van het aanstaande forum met de zelfreinigende werking van de uiterst succesvolle veilingsite eBay, waar de verkopende partijen voortdurend worden gerecenseerd door hun afnemers. Wie eenmaal onbetrouwbaar is gebleken bij een levering van bijvoorbeeld een cd, fiets of boek, krijgt onverbiddelijk dat stempel mee waardoor nieuwe kopers in één blik weten met wie ze in zee gaan.


„Daar worden consumenten succesvol betrokken in het proces om malafide aanbieders buiten de deur te houden”, aldus Koster, die toegeeft door deze veilingsite zelfs op het idee voor het forum te zijn gekomen.
„Het is een toepassing waarmee we eindelijk slim gebruik maken van de mogelijkheid van internet. Uit de situaties met aandelenlease en Koersplan uit het verleden blijkt dat we het niet alleen kunnen. We hebben de hulp van consumenten nodig, om opdoemende problemen zo vroeg mogelijk aan te kunnen pakken.”
De toezichthouder vreest niet echt dat consumenten straks misbruik gaan maken van het forum omdat zij bijvoorbeeld willen afrekenen met een bedrijf, of juist het tegenovergestelde: een aanbieder of product de hemel in willen prijzen. „Het forum zal gebruik maken van filters die zulke boodschappen er uit pikken. Bovendien houden we zelf ook goed in de gaten wat er gepubliceerd wordt, door meerdere keren per dag de inhoud te screenen”, aldus Koster. „En als het na een paar jaar tóch niet blijkt te werken, dan stoppen we er gewoon weer mee.”

Telegraaf 19-04-05

Groetjes A3

Pieter
Berichten: 1874
Lid geworden op: 02 jul 2003 20:06
Contacteer:

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door Pieter »

Zo langzaam maar zeker vindt er een omslag plaats.
Van boze beleggers wordt nu gesproken over 800.000 slachtoffers
Van contract is contract naar beruchte aandelenlease affaire

Nu gaan ze eindelijk de consument als wapen inzetten. Eimdelijk begrijpen ze dat de consument uiteindelijk het laatste woord heeft en bepaald wie op de markt recht van bestaan heeft.
Een goede zaak van het AFM.
Nu nog even de verantwoording nemen tesamen met een paar andere politieke kopstukken voor het debacle wat onder hun tekortkomende toezicht is ontstaan. De rechters oordelen al in het voordeel van de slachtoffeers.

Kom heren laatste stap zetten :!: . Dan zijn we er. Anders helepen wij jullie wel een handje. Vroeg of laat zal je er toch aan moeten geloven. Bedrog en leugens houden geen stand.

Mvg,
Pieter

Leentje Spaarvarken
Berichten: 21
Lid geworden op: 19 apr 2005 09:04

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door Leentje Spaarvarken »

Evident dat contact met media belangrijk is. Het beïnvloedt denkpatronen.

Janny
Berichten: 2094
Lid geworden op: 27 aug 2003 21:15

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door Janny »

Om ontsporingen als die met de beruchte aandelenlease te voorkomen, lanceert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dit najaar een ’klaagbox’ voor afnemers van financiële producten
Maar ze wachten wel tot "Dit najaar" zodat er eerst nog meer slachtoffers verongelukken door de dexia afaire. En zo een groep klagers, laten wachten om hun ongenoegen te uitten, en ook dat de AFM, bewust langer moet wachten op reacties, die wel heel belangrijk zijn om mee te nemen in hun overleg en daardoor, pas later hun stem kunnen laten horen.
Janny

Willems
Berichten: 1979
Lid geworden op: 27 jan 2004 17:58

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door Willems »

I.p.v. met een "klaagbox" te komen, zouden zij liever met een plan komen hoe dit Dexia zooitje naar behoren op te ruimen. En dan indien zij dat willen met een "klaagbox" komen. Wat zij nu doen is pappen en nat houden!!

Elias
Berichten: 1972
Lid geworden op: 09 mar 2005 00:10

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door Elias »

Shamyrah,

Als zo'n "klaagbox" een van een groot aantal maatregelen is op basis waarvan de AMF beter hun verantwoordelijkheid op gaan nemen, dan kan ik me daar wel iets bij voorstellen.
Echter de naam alleen al "klagen" dat is toch zoiets als "zeuren".
Het kan niet zo zijn, dat AMF, achteroverleunend, alleen die box in de gaten hoeft te houden. Ook pas na jaren kan een product toch verkeerd in elkaar zitten of een verkeerde uitwerking hebben.

- "de toezichthouder kan het niet alleen"
- "ongewenste ontwikkelingen in de sector veel eerder op het spoor te komen""
- "in deze olievlekwerking ligt volgens Koster meteen ook het grootste probleem voor toezichthouders"

Koster loopt m.i. hier nu al te klagen en zijn verantwoordelijkheid ( zijn nek uitsteken) weg te schuiven, en dat voor dat riante salaris wat ze verdienen.

Zij dienen BIJ VOORBAAD te voorkomen, dat er olielekkage ontstaat, m.a.w.:
Elk (nieuw ) product MOETEN zij, VOORDAT het op de markt komt of minstens op dat zelfde moment:
- toetsen of het voldoet aan de geldende Europese/Nationale wet- en regelgeving,
- meteen duidelijk en hard OPTREDEN als dat niet het geval blijkt te zijn
- desnoods een goedkeurmerk afgeven,
- nagaan of de vergunningen e.d. kloppen,
- m.a.w. zich nu eens een keer PREVENTIEF, OBJECTIEF en REPRESSIEF opstellen
.

Groet,
Elias.

[/u]

Willems
Berichten: 1979
Lid geworden op: 27 jan 2004 17:58

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door Willems »

Elias,

Indien zij zo capabel waren zoals jij je nu voorstelt, dan hadden zij gemakkelijk WVD kunnen onderscheppen. Het was hun belang, belangen van velen om in de andere richting te kijken. AFM komt ten minste schoorvoetend over de drempel, neem bv politiek, die weet van niks en doet alsof hun neus bloedt!!!

Elias
Berichten: 1972
Lid geworden op: 09 mar 2005 00:10

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door Elias »

Juist Willems,
AFM top wordt duur betaald om hun werk goed te doen en dat moeten ze nu dan ook eens gaan doen. De bevoegdheden daartoe hebben ze !!
De politiek ? Die mag toch keiharde bevindingen/cijfers van een Algemene Rekenkamer, de ECD e.d. naast zich neerleggen om dat het hun (en hun vrienden/commissariaten) niet uitkomt !! en zelfs een onafwendbare Parlementaire Enquete zodanig lang uitstellen, dat dan elke verantwoordelijke "het zich niet meer kan herinneren".

Groet
Elias.

HvdB
Berichten: 1097
Lid geworden op: 25 aug 2004 17:58

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door HvdB »

Klaagbox????
Is dat nog nodig?
Hebben de "die-hard" klagers niet genoeg aan dit forum??

victorie
Berichten: 32
Lid geworden op: 05 apr 2005 17:40

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door victorie »

No they want you to be the leader.

ad snoeren
Berichten: 2987
Lid geworden op: 06 jan 2004 21:38

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door ad snoeren »

Harry

Een klaagbox hebben wij niet nodig, evenals jou slap gelul.
Wij hebben de rechtbanken, en die spreken recht wat krom is vindt Dexia.

Helaas voor dexia gaan wij dit toch winnen.
Donner heeft vanavond nog gezegd tegen de gedupeerden.
Trek je maar niks aan van HvdB, want die kletst maar een beetje in de lucht. Waarop ik heel dapper terugriep:
Wij noemen dat slap gelul, net als dat van u exelentie.
Toen werd z'n aardbei neus nog roder dan die zalm die naast hem op het bord lag, waarop die riep, maar jij was toch van het toetje.
Waarop die kale grijnsbekvis op een lullig toontje zei.
Straks komt HvdB, ja die met die lange kop.
En die vreet ons beiden langzaam op 8)

Das nou slap gelul hoorde ik Agnes nog net roepen.

pluutje
Berichten: 2669
Lid geworden op: 04 aug 2004 00:01

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door pluutje »

No they want you to be the leader.
Van de afval opruimploeg na de demonstratie in den haag 8)

trudy
Berichten: 1568
Lid geworden op: 10 okt 2003 15:44

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door trudy »

Nou Ad. mooi verhaaltje hoor........ : :D Zie het allemaal al voor me :lol: Hoe verzin je het. Maar ja, het was ook wel een hoop ge o.h. in de ruimte daar achter die tafel. Ze wisten zelf niet wat ze zaten te kletsen, ze zijn in de eerste leugen nog niet gestikt, de heren excellentie, vandaar die opmerkingen van Agnes.

Latijn: Excellentia - verhevenheid :roll:

Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door Piet »

Misschien niet opgevallen gisteravond, maar ook de AFM was aanwezig in de zaal bij het debat.

En uiteraard een Dexia delegatie waaronder woordvoerder Rob Ockhuizen.

Groeten,
Piet

trudy
Berichten: 1568
Lid geworden op: 10 okt 2003 15:44

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door trudy »

Piet, wie zat er achter jou links naast Ineke van Leeuwen? Was dat iemand van Dexia of van de AFM?

Piet
Berichten: 4389
Lid geworden op: 02 jul 2003 21:20

Re: AFM komt met ’klaagbox’ voor financiële producten

Ongelezen bericht door Piet »

Hallo Trudy,

De Dexia mafia zat een paar rijen achter ons en ik weet niet waar dhr Koens van de AFM zat.
Nog even iets over de AFM, ik heb een paar weken geleden een e-mail gestuurd naar de AFM met het verzoek aan te geven waarom de AFM geen bestuurlijke boetes heeft uitgereikt aan Dexia i.v.m. het ontbreken van de benodigde Wck vergunning.
Ook heb ik aangegeven dat Dexia niet kan aantonen dat er aandelen zijn gekocht.
Ik wacht nog op antwoord.

Groeten,
Piet

Gesloten