LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] medicatiebewaking apotheken

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
mausie4u
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 aug 2005 19:37

medicatiebewaking apotheken

Ongelezen bericht door mausie4u »

Hallo mensen die dit lezen.Nu is er weer gedonder over die medicatiebewaking.Zal effe het een en ander duidelijk maken.
1. je bent als patient/klant ZELF VERANTWOORDELIJK voor de gegevens die de apotheek van je heeft!Dus het beste is om zo veel mogelijk naar 1 en dezelfde apotheek te gaan en evt allergieen enz direct te melden.
2.De apotheek is afhankelijk of er een koppeling is met de artsen en de aangesloten huisartsen-post, en of bepaalde gegevens door de artsen zijn vrijgegeven voor inzage in het dossier.Denk bv aan de continu medicatie en evt verzekeringsgegevens(natuurlijk moet je zelf dan het geldige inschrijfbewijs meenemen!).
3.Zo nodig kun je ten alle tijden bij je eigen apotheek een uitdraai vragen van wat je bv de laatste 6 maanden gehad hebt, en die meenemen naar de dienstdoende apotheek voor evt check van sterktes en doseringen van middellen(en trouwens ook erg handig als je bij meerdere specialisten komt, die hebben namelijk nog bijna nooit van goede onderlinge communicatie gehoord!).
KORTOM: EEN GROTE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID.

Ik werk zelf al 15 jaar met veel plezier en zorgvuldigheid in een hele grote apotheek.Het kost effe tijd, maar wel voor je eigen bestwil dus.
Ik hoop hiermee het een en ander verduidelijkt tge hebben.
groetjes mausie4u.

els g.
Berichten: 25
Lid geworden op: 20 jun 2005 22:04

Re: medicatiebewaking apotheken

Ongelezen bericht door els g. »

Beste Mausie,

ik ben het met je eens: de inspectie komt met onzin-informatie naar buiten!. Het was natuurlijk bekend dat de dienstdoende apotheek deze informatie niet bezit. En dat weet de inspectie ook!. Ik zou het trouwens wel een goed idee vinden, als dienstdoende apotheken hun klanten om een uitdraai vroegen. Dus geen verplichting, maar wel een hint. Zeker als het om sterke geneesmiddelen gaat die wisselwerkingen met andere middelen kunnen hebben. Ook de eigen apotheek kan meer ruchtbaarheid geven aan de mogelijkheid van een uitdraai. Wij hebben zo'n uitdraai gevraagd, en deze kwam er goed uit. Mijn dochter heeft hem gebruikt bij het eerste consult met haar nieuwe huisarts. Het enige foutje was, dat op die uitdraai niet stond vermeld dat ze niet goed reageerde op een bepaald onderdeel van een zalf. Dus misschien kan je dit ook bij de apotheek ter sprake brengen: uitdraai svp inclusief vermelding van allergien e.d.

Verder wilde ik een reactie geven op de volgende opmerking in jouw bijdrage:
"... bepaalde gegevens door de artsen zijn vrijgegeven voor inzage in het dossier...". Ik vind dat het nooit aan de artsen is om bepaalde gegevens vrij te geven. Ik zou het een schandaal vinden als dit werkelijk het geval was. Ik wil hierover als patient zelf beslissen. Ik vind dat een apotheek, ook al geeft een arts deze gegevens zogenaamd vrij, deze alleen met schriftelijke toestemming van de patient/klant mag gebruiken.

Predicador
Berichten: 139
Lid geworden op: 06 jun 2005 14:45

Re: medicatiebewaking apotheken

Ongelezen bericht door Predicador »

dat laatste spreekt voor zich, els. Dat is je eigen privacy. Is overigens ook een van de belangrijkste struikelblokken in het opzetten van "vrij" toegankelijke electronische patiëntendossiers. Een apotheek hoeft alleen maar toegang tot het farmacotherapeutische deel van je gegevens om te zien of er interacties zijn die niet kunnen... die hoeft echt niet al je wel en wee terug te kunnen lezen.

NAK
Berichten: 1864
Lid geworden op: 08 dec 2004 19:38

Re: medicatiebewaking apotheken

Ongelezen bericht door NAK »

Zo nodig kun je ten alle tijden bij je eigen apotheek een uitdraai vragen van wat je bv de laatste 6 maanden gehad hebt, en die meenemen naar de dienstdoende apotheek voor evt check van sterktes en doseringen van middellen(en trouwens ook erg handig als je bij meerdere specialisten komt, die hebben namelijk nog bijna nooit van goede onderlinge communicatie gehoord!).
Nog makkelijker is om een geneesmiddelenpaspoort door de apotheker in te laten vullen. Ook bij elke wijziging de apotheker het geneesmiddelenpaspoort bij laten werken.

Gesloten