LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
clussler
Berichten: 23
Lid geworden op: 15 okt 2005 20:21

Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Ongelezen bericht door clussler »

Wat een kortzichtige uitzending.!!!!

Tuurlijk verdient een tussenpersoon aan een hypotheek. Maar waarom mag dat niet? Wie is er in staat om zelf een juiste hypotheekberekening te maken en rekening te houden met alle fiscale aspecten zoals bijleenregeling, box1 of 3, renteaftrek, KEW's enz enz. Dat een tussenpersoon zijn kennis op pijl moet houden, de gehele afhandeling op zich neemt, personeel heeft en dan hiervoor betaald wordt is toch logisch. Verder wordt er gesproken over verdienen maar wordt er niet gesproken over de kosten voor wat betreft administratie, servicegesprekken over renteverlenging, belastingaangifte's enz enz. En inderdaad is er een terugverdientermijn op verzekeringen, dus is het pas na een aantal jaren zichtbaar wat er echt verdient is. Als je rechtstreeks bij een bank een hypotheek afsluit betaal je precies hetzelfde dus waarom afgeven op de tussenpersoon?

Ik vraag me ook steeds af waarom Radar optreed als lead generator voor INDENPENDER. Hier is volgens mij de onafhankelijkheid van RADAR in gevaar. Zie de site van Independer:

Om de hypotheek optimaal aan te laten sluiten bij uw persoonlijke situatie zal een adviseur (telefonisch) contact met u opnemen. Voor vrijblijvend hypotheekadvies werkt Independer samen met Optima, Huis en Hypotheek en De Hypotheekshop.
Na een vergelijk wordt er een voorstel gedaan om de hypotheek via Independer te sluiten. Niks aangeven hoeveel provisie er wordt verdient maar gewoon klanten pikken is het. Een goed advies stelen en hieraan zonder enig werk en nazorg ook aan verdienen. lekker onafhankelijk.

Bah Bah

En ja ik ben werkzaam bij een tussenpersoon !!!

Simon Stokvis
Berichten: 3
Lid geworden op: 07 nov 2005 21:59

Re: Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Ongelezen bericht door Simon Stokvis »

Dan weet je als tussenpersoon ook dat je jaaaaarenlang teveel hebt 'verdiend' aan je klanten.

Tuurlijk worden er kosten gemaakt (koffie, pand, telefoon, enz. enz.).
Maar VEH en Independer hebben die kosten ook (behalve de koffie dan)!

En nu zij flink gaan concurreren met de 'gevestigde orde' is Leiden in last...

Maar goed, jullie hebben nog tot 2009 van 'vriendje Zalm' de tijd gekregen om ondoorzichtig je klanten uit te knijpen.

Succes ermee, maar ik ga over een jaartje of twee toch maar eens informeren bij VEH en Independer.

Gr. Simon

jeen
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 nov 2005 22:15

Re: Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Ongelezen bericht door jeen »

Simon,
Ga je ook zo tekeer tegen de verkoper van een wasmachine of een auto? Want ook die verdient aan het productdat hij jou heeft gadviseerd en verkocht! En inderdaad, laat het nou net die wasmachine en dat type auto zijn wat hem het meest oplevert.

particulier
Berichten: 438
Lid geworden op: 09 jun 2005 22:24

Re: Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Ongelezen bericht door particulier »

Op zich is een provisiesysteem natuurlijk op zich niet erg. Echter: De provisie is meestal gebaseerd per verkocht produkt. De prikkel is dus aanwezig om complexere produkten aan te bieden. Een tophypotheek met een unit-linked kapitaalverzekering eigen woning, een overlijdensrisicoverzekering en een woonlastenverzekering. Het totaal aan ontvangen eenmalige en doorlopende provisie weet je vaak niet.

Met een kapitaalverzekering eigen woning is het vaak zo dat het Box 1 voordeel wat je hebt niet opweegt tegen de kosten van een dergelijk produkt; wil je beleggen voor aflossing, dan is een beleggingsrekening in Box 3 vaak toch een voordeliger oplossing op langere termijn en je hebt meer vrijheid. Met een kapitaalverzekering eigen woning heb je dat niet. Ze komen alleen relatief weinig voor omdat de tussenpersoon weinig provisie vangt op beleggersrekeningen.

Mk
Berichten: 992
Lid geworden op: 01 aug 2005 19:51

Re: Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Ongelezen bericht door Mk »

Je bent dom als je van een tussenpersoon gebruik maakt! Het hele verhaal over de 'fiscale aspecten' waar de tussenpersoon dan verstand van zou hebben gaat helemaal nergens over. Ga een gesprek aan met een goede bank en je hebt hetzelfde resultaat. Offertes kan je ook makkelijk zelf aanvragen. Het kost even wat tijd ja, maar het bespaart je zo een paar duizend euro.

Overigens geldt dit ook voor verzekeringen etc.

Een tussenpersoon is alleen handig als je een apart iets nodig hebt, iets wat niet binnen de standaard valt.

Arme
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 nov 2005 07:25

Re: Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Ongelezen bericht door Arme »

Inderdaad is het bijzonder eenzijdig om te vermelden wat een tussenpersoon aan een hypotheek verdient. Als men een auto koopt hoeft men ook niet te weten wat de verkoper aan een auto verdient. Ik ben zelf tussenpersoon en ook nauw betrokken als voorzitter en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners. We kunnen constateren dat er in de hypothekenmarkt tussenpersonen werkzaam zijn die veel meer aan hun eigen inkomen denken dan aan het voordeel van de klant. Toch is dit slechts een zeer klein deel van de markt! De allermeeste tussenpersonen zijn serieus met hun vak bezig en doen er alles aan om hun deskundigheid op peil te houden. Als we kijken naar Independer kunnen we zien dat daar achter gewoon ook een tussenpersoonorganisatie schuilt! Hoezo, onafhankelijk?! Als ik naar mijn eigen praktijk kijk zie ik dat de gemiddelde hypotheek ca. € 110.000 is. Wat velen vergeten is dat er ook veel 2e hypotheken gesloten worden van bv. € 20.000. Sinds jaar en dag heb ik bijgehouden wat de gemiddelde verdienste per hypotheek is namelijk: 1,5%. Bij een gemiddelde hypotheek van € 110. 000 is dit € 1.650. Ik heb het dan over de hypotheek en aanverwante verzekeringen. Wat betaalt u bij Independer of Vereniging Eigen Huis voor een 2e hypotheek van € 20.000? Ook € 1.650 of € 1.500. Of gaat u toch liever naar uw adviseur waar u voor zo'n 2e hypotheek van € 20.000 slechts € 200 betaalt? De beloningsstructuur ligt dus veel genuanceerder.

Ik zou dit heel graag eens aan trosradar willen uitleggen!

Zij kunnen contact met mij opnemen:

Arne van Dijk
Erkend Hypothecair Planner

Saran
Berichten: 16
Lid geworden op: 07 nov 2005 14:00

Re: Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Ongelezen bericht door Saran »

Beste MK,

Hoezo ben je dom als je via een tussenpersoon een hypotheek afsluit ??!! U bent waarschijnlijk niet erg goed op de hoogte want de premie die u betaalt voor een levensverzekering die u afsluit bij een bank is precies hetzelfde als via een tussenpersoon. De rente die een tussenpersoon u kunt aanbieden is minimaal hetzelfde zo niet lager!! Denkt u dat de banken niets verdienen??? Tussenpersonen werken vaak via een inkooporganisatie.Hierdoor dwingen ze lagere rentes af.. Hier hoor je niks over..Ik ben bereid mijn provisie te openbaren als tussenpersoon...Zijn alle andere bedrijven dat ook??? ik wil nu ook weten hoeveel mijn schoenenverkoper verdient? of hoeveel winst ik betaal voor een auto.... Ik vind het te bizar dat alleen tussenpersonen worden aangevallen en dat niemand praat over de banken en verzekeraars terwijl zij blijkbaar meer verdienen...anders kunnen ze niet tegen een zelfde tarief de tussenpersoon provisie uitbetalen....

SJZ
Berichten: 4103
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Ongelezen bericht door SJZ »

Nee, ik hoef niet te weten hoeveel mijn schoenenverkoper verdient, of hoeveel winst de bakker maakt.

WEL wil ik graag weten wat het buskaartje kost waarmee ik naar de winkel gebracht wordt. En als die buschauffeur zegt: ik breng u er gratis heen, de schoenmaker betaalt het buskaartje, en u mag niet weten hoe wij dat geregeld hebben, dan wordt ik wantrouwig.

Saran
Berichten: 16
Lid geworden op: 07 nov 2005 14:00

Re: Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Ongelezen bericht door Saran »

Bese SJZ.. Je hebt mijn punt niet helemaal begrepen.. Stel de schoenenverkoper zegt tegen jou dat een paar schoenen 100 euro kost, en stel dat een busschauffeur tegen je zegt dat hij je gratis wil brengen (dit klopt niet wat een hypotheekadviseur ontvangt afsluitprovisie en dit wordt duidelijk aangegeven) en dat de schoenen nog steeds 100 euro kosten... en jij wilt nu zeggen dat je dan wantrouwig wordt over de busschauffeur???!!! de hypotheekadviseur dus?? Geen een tussenpersoon zegt dat hij het gratis doet.. wat de bank aan een tussenpersoon betaalt is hetzelfde als wat hij bijvoorbeeld betaalt voor reclame.. de bank calculeert dit allemaal in zijn kostenplaatje.. en of u het nou direkt bij de bankt doet of via tussenpersoon, verandert niks aan het feit dat de consument hetzelfde betaalt... bij een tussenpersoon wordt er tenminste bij meerdere banken gekeken en geloof me dat de consument ook niet achterlijk is...die gaat ook eerst bij banken langs voordat ze bij de tussenpersoon komen...EN ze kiezen altijd wat voor hun het meeste voordeel levert !!!
Dit bleek ook uit de uitzending....ze kozen voor de laagste maandlasten en dit was bij een tussenpersoon..

Xpert
Berichten: 463
Lid geworden op: 27 aug 2005 15:54

Re: Uitzending 07-11-2005 hypotheek provisie

Ongelezen bericht door Xpert »

JAZEKER ....................................INDEPENDER!!!!!!!!!!!!!!

Provisie-inpikkers zijn het.

Independer geeft geen advies..............pikken de provisie in van de adviseur die met het beste advies is gekomen.

Maar Vereniging Eigenhuis (VEH) doet niet anders. Wordt gemeengoed denk ik. Ik hoop dat deze instellingen straks ook aan alle vergunningseisen zullen voldoen. De Wfd treedt als het goed is op 1-1-2006 in werking. Ik hoop dat AFM eens goed gaat kijken naar de vergunningaanvragen van VEH en Independer.


Verder is het wachten op dié adviseur die alle provisie weggeeft. Maar die moet denkt ik nog geboren worden.

Gesloten