LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Anti Spyware..

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
spk2go

Anti Spyware..

Ongelezen bericht door spk2go »

Nu heb ik met stijgende verbazing zitten kijken naar de uitzending van vanavond, met een onderwerp over spyware:

Ten eerste: het is algemeen bekend dat je NIET bij Kazaa moet downloaden, maar bij Kazaa lite. Ondertusen weet het overgrote deel van de bevolking, en dat is ook te merken aan de statestieken: Kazaa (FastTrack) levert dik marktaandeel in, en andere netwerken, zoals EDonkey en Gnutella, winnen steeds meer marktaandeel. Ook Bittorent (andere vorm van P2P, waarvan je de links van internetsites haalt) wint zeer snel aan marktaandeel. Een goed alternatief voor Kazaa is Shareaza, als je dit goed intstelt (alle netwerken aanmelden, edonkey, Gnutella 1 & 2!!!) krijg je hier betere resultaten mee. Voor de rest vond ik het ook opvallend dat alleen via Kazaa spyware binnengekregen werd, en voor de rest helemaal niets... Jammer dat sexsites er zo slecht uitkwam, en dat er niets over Phishing werd gemeld. (Postbank klanten weten er alles van) Er zijn nog veel meer sites die spyware geven, die ik hier niet meteen kan noemen. Maar zeg ze wel, want naast Kazaa is er zoveel meer!

Het is jammer dat alleen Hitman Pro 2.0 werd genoemd, want Microsoft AntiSpyware is een erg goed alternatief, die ook 's nachts automtisch scant en actief beschermt. Dit levert veel gebruikersgemak op, en ondanks dat het een Beta is, levert deze minstens evengoede resultaten op als Hitman.

Ook is het jammer dat Firefox hier niet goed uitkomt. Sls je met firefox over het internet surft, heb je vele malen minder kans dat je besmet wordt. Natuurlijk gaat dat effect teniet als je dingen download zoals Kazaa. Als je met Firefox surft zet je een grote staf tegen spyware!!

Als laatste punt wil ik melden dat bij een "moderne" browser Internet Explorer 5.0 gemeld. Een erg grove Fout, temeer omdat met de introductie van windows XP (6 jaar geleden) Internet Explorer 6 werd geintroduceerd. Dit had makkelijk veranderd kunnen worden!!!

Gast

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door Gast »

Op Internet surfen met Internet Explorer 5.0 en dan ook nog eens met Kazaa illegaal muziek downloaden is als boodschappen doen en je deur open laten staan.

Gewoon een goede browser als Firefox of Opera nemen, gratis firewall Zonealarm, regelmatig een gratis spyware progje laten draaien en met een up to datevirusscanner is als boodschappen doen met een slot.

Ik vond het vreemd dat jullie Kazaa als voorbeeld hebben gebruikt. Elke gek weet dat je dan gegarandeerd rommel binnenhaalt. En die icoontjes op je bureaublad en spyware? Dat is je eigen keuze! Want je had ook de gebruiksvoorwaarden kunnen lezen en er dan niet accoord mee kunnen gaan. Hypocriete mensen die alles aanklikken op het web vragen immers om rommel op hun pc.

p.power

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door p.power »

wat een onderwerp neem een andere browser b.v. Firefox gratis te downloaden op www.mozilla.org
of je neemt een andere computer b.v. een Apple weinig last van virussen
geen last van spyware en veel stabieler dus kijk daar eens naar groet Peter

henkjan
Berichten: 10
Lid geworden op: 07 nov 2005 21:02

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door henkjan »

ja dat vind ik ook ,hitman pro is ook goed ,maar mis nog wel een programma die definitief alles verwijdert wat je wil verwijderen :)

HBram

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door HBram »

KazaaLite bevat als programma geen spyware, maar gebruikt het zelfde netwerk met dus dezelfde bestanden die besmet zijn met Spyware.

Shareaze is een veilig alternatief, maar levert erg weinig resultaten, ook zijn de netwerken die Shareaza gebruikt niet erg snel.

Het is jammer dat alleen Hitman Pro genoemd werd, maar ik ben blij dat MS Antispyware niet genoemd werd, dit programma werkt goed, naar waar het naar geprogrammeerd is, in feite is het gewoon een gemanipuleerd programma dat bewust een aantal soorten spyware niet verwijdert. verder is het een bijna exacte kopie van het door Sunbelt Software uitgegeven programma Counterspy, dat overigens veel betere resultaten geeft.

Ik doe zelf voor een aantal gezinnen met kinderen het onderhoud van computers en kom daar erg vaak spyware tegen, ik meen dus dat ik uit ervaring kan spreken. Ik probeer u hiermee natuurlijk niet onderuit te halen, maar vond een correctie op zijn plaats.

Marian Quaedvlieg

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door Marian Quaedvlieg »

Ik heb hitman2.2 dat is een goed programma.
Ik was die aan het laten lopen.
Kwam er achter dat de NOD32 Antithreat scant verlopen was.
Ik heb zelf al gekeken maar het is in het Engels.
Dus ik weet niet goed welke in nu moet instaleren.
Mijn Engels is niet goed van aard dat ik er uit kan komen.
Kan iemand mij zeggen welke het beste is.
Dank u :D

Hybride

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door Hybride »

Ik zelf gebruik Hitman Pro 2 in combinatie met Microsoft Anti-Spyware.
Deze 2 anti-spyware programma's halen voor zover ik weer alles van mijn pc af :D Kazaa is idd een slecht voorbeeld van een veilig p2p-programma, betere voorbeelden zijn LimeWire en ShareAza. Ook Ares is erg populair, check voor meer info over veilige p2p-programma's en de mogelijkheden hiervan even deze site: www.digimuziek.nl

budva61

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door budva61 »

Ik gebruik adware en Mc Afee en Incredimail
en ik heb negens meer last
Groetjes Jack
uit Prinsenbeek

Brammetje82

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door Brammetje82 »

Altijd ben ik ervan uitgegaan dat de programmamakers van Tros Radar alvorens men iets uitzendt toch terdegen onderzoek doen. Echter bij het onderdeel in het programma over spyware had ik hier toch zeer ernstige twijfels over.

Bij meerdere uitspraken over spyware zet ik grote vraagtekens. Spyware zou te voorkomen zijn met een goede firewall; dit is pertinent niet waar. Spyware is alleen enigzins te voorkomen door het eigen surfgedrag aan te passen daarmee is dus automatisch ook gezegd dat het nooit 100% te voorkomen is.

Ook suggereert men dat het illegaal downloaden van bestanden voor spyware zorgt. Dit is ook niet waar. Het gaat alleen om de programma's waarmee men download, die bij de installatie van deze programma's ervoor zorgen dat er ook spyware geinstalleerd wordt.

Maar het meest verbazingwekkend vond ik nog het aanprijzen van Hitmanpro. Een beetje vooronderzoek op het internet leert al snel dat dit zeer twijfelachtige programma soms wel erg veel bijwerkingen heeft en daarom beter niet geinstalleerd kan worden.
Beter is het apart installeren van een aantal anti-spyware programma's zoals Ad-aware en Spybot.

Zo zijn er meer zaken die in mijn ogen niet kloppen bij dit onderdeel in het programma...
Erg jammer; wat mij betreft een gemiste kans.
Ik zou zeggen kijk eerst eens even hier voordat er meer foutive informatie gegeven wordt: www.antispywareoffensief.nl

hank

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door hank »

ik gebruik maar 1 programma en heb nooit last van spy en andere troep.

nl stealth surf xtreme,hiermee ben je zelf niet te traceren op internet want het zorgt ervoor dat je ip adres niet zichtbaar is.

heb ook verder geen enkel ander antivirus of firewall programma,zodat snelheid toch op peil blijft

henkjan
Berichten: 10
Lid geworden op: 07 nov 2005 21:02

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door henkjan »

goeie tip brammetje heb gelijk de site bezocht erg overzichtelijk

Rustig
Berichten: 125
Lid geworden op: 12 nov 2004 21:14

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door Rustig »

Heb na de uitzending de voortzetting op internet gevolgd. LOL, het leek wel of de dame van HCC een keynote-presentatie van Microsoft gaf. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik bij die paar (60 miljoen) Macintosh gebruikers hoor bij wie virus, trojan en spyware onbekend is.

Ook worden de mensen toch wat verstandiger. Het marktaandeel I.Explorer is in een jaar tijd van 95% gedaald naar 85%

:D

spk2go

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door spk2go »

@HBram: kun je dat onderbouwen met een onderzoek/specificatie van de soorten spyware die MS antiSpyware niet opruimt? Voorzover ik weet ruimt het toch wel de meeste spyware op van alle programma's die er zijn, ook aldus de consumentenbond. (al moet je de consumentenbond niet vertrouwen op ICT-gebied) Ook op sites zoals Tweakers.net is MS antispyware goed aangeschreven. (evenals Hitman Pro)

JelleW

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door JelleW »

Jammer dat Hitman Pro alleen voor Windows 2000 en XP werkt, ik heb ME (ok, is alweer ouderwets :wink: )
AdAware heb ik wel kunnen downloaden en heb er al een jaar plezier van.

H@ns

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door H@ns »

Even vooraf:

Malware is een term die ik enkele keren gebruik in mijn verhaal. Malware is een verzamelnaam voor virussen, trojans, spyware, keyloggers, spam, kortom alles wat niemand op zijn/haar PC zou willen hebben.

------

Hoi Brammetje,

Duidelijk verhaal. Alleen ben ik het niet helemaal eens met wat je hier zegt:
Ook suggereert men dat het illegaal downloaden van bestanden voor spyware zorgt. Dit is ook niet waar. Het gaat alleen om de programma's waarmee men download, die bij de installatie van deze programma's ervoor zorgen dat er ook spyware geinstalleerd wordt.
Het is zeker zo dat bij de installatie van KaZaA P2P Networking, Altnet spyware e.a. geinstalleerd worden, maar veel bestanden zijn tegenwoordig ook zelf nog geinfecteerd met malware. Ik weet niet hoe het momenteel exact zit met KaZaA, maar ik ben er van overtuigd dat zeer veel op KaZaA aangeboden bestanden niet in orde zijn. Ik heb me al een tijdje niet meer in spyware/virussen verdiept, maar ik weet wel dat niet al te lang geleden erg veel torrents besmet waren met spyware en/of virussen. Momenteel schijnt dat weer wat minder te worden, maar het blijft oppassen geblazen.

Hier kun je een lijst vinden met downloadprogamma's die in orde zijn, maar ook de verkeerde programma's:
http://www.spywareinfo.com/articles/p2p/
Alle programma's onder "Infected" zouden gemeden moeten worden. De Webmaster van SpywareInfo, Mike Healan is zeer bedreven op het gebied van spyware en virussen, en heeft bovenstaand artikel gemaakt na uitvoerig onderzoek.

Ik heb de aflevering zelf niet gezien, en weet dus niet of het punt anti-spyware programma's behandeld is. Toch zeg ik het volgende nog even... Een zeer gewaardeerd expert, Eric L. Howes, heeft bijna alle beschikbare anti-spyware programma's getest en de resultaten op zijn website geplaatst:
http://www.spywarewarrior.com/rogue_anti-spyware.htm

Uit zijn tests blijkt dat meer dan 200 zogenaamde "anti-spyware programma's" óf niet helemaal in orde zijn óf zelfs spyware mee-installeren met het 'anti-spyware programma'. Kijk dus, voordat je een antispyware programma aanschaft omdat andere programma's niet werken op bovengenoemde site. Toch is het beter om het alleen met Ad Aware, Spybot Search & Destroy en evt. SpySweeper te doen. Wanneer problemen blijven zijn er genoeg sites die je willen en kunnen helpen met je problemen. Deze kunnen bijna altijd opgelost worden door middel van een programmaatje genaamd "HijackThis", welke een "logje" kan maken om dat te laten zien aan de experts. Laatstgenoemde kunnen dan zien hoe het met je PC gesteld is en wat ze aan je probleem kunnen doen.

Hier zijn enkele (goede) sites/forums die je met malwareproblemen kunnen helpen:
http://www.antispywareoffensief.nl/forum / http://www.nucia.nl/forum (Nederlands)
http://forums.tomcoyote.org (Engels)
http://www.bluemedicine.be/forum/ (Nederlands)

Voor vragen of commentaar sta ik altijd open :)

Met vriendelijke groet,

Hans Polder, webmaster AntiSpywareOffensief

MHoeneveld
Berichten: 34
Lid geworden op: 26 apr 2004 22:02

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door MHoeneveld »

Ook ik heb met verbazing zitten kijken als beveiligings expert naar dit item in Radar.
Slecht onderzocht en nog slechter qua voorlichting voor de vaak toch al radeloze computer gebruiker.

Zoals hierboven gemeld;
Een firewall biedt geen enkele bescherming tegen spyware. Enkel een goed antispyware pakket (soms wel geïntegreerd in een virusscanner) zal dit doen. Ook een antispyware programma heeft regelmatige updates nodig.
Het type browser maakt weinig uit. Firefox was tijden een 'veilige' browser omdat de virus en spyware schrijvers er nog te weinig kennis van hadden. Tegenwoordig komen er meerdere bag warnings over deze browser per maand hetgeen snel ontdekt zal worden door de boze heren.
Alleen surfen met een beetje verstand kan een hoop ellende besparen.
Ook het downloaden van MP3 bestanden (hoe illegaal ook) zal geen spyware opleveren. De installatie van programmas als Kazaa (light) en andere peer to peer pakketten echter wel. Ook worden vaak zogenaamd MP3 bestanden aangeboden die na downloaden een executable te blijken zijn met de nodige ellende.


En dan nog even dit;
ik gebruik maar 1 programma en heb nooit last van spy en andere troep.

nl stealth surf xtreme,hiermee ben je zelf niet te traceren op internet want het zorgt ervoor dat je ip adres niet zichtbaar is.

heb ook verder geen enkel ander antivirus of firewall programma,zodat snelheid toch op peil blijft
Anoniem op internet is onmogelijk. Het IP adres is maar één vingerafdruk die je denkt achter te laten. Zolang er over een physieke kabel data gaat (dat gebeurd namenlijk op hardware adres niveau) is data traceerbaar.
Je moest eens weten hoeveel mensen op die manieer al bekend zijn bij het team digitaal rechercheren.

Kortom;
Surf met verstand
Open alleen email wanneer je weet van wie het is en wat je kunt verwachten.
Pas op met Peer to Peer software

linux

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door linux »

gebruik linux :wink: :D

mac user

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door mac user »

Gebruik Safari als internet browser, dan zit je vanzelf op het goede operating system namelijk Mac OS X van Apple en heb je nergens last van. Ik begrijp niet dat wanneer je alleen maar op internet zit en emails verstuurd waarom je nog steeds windows gebruikt, Linux en OS X hebben ook erg goede applicatie zoals Firefox en thunderbird en die zijn ook nog eens gratis net als Linux. Maar wil je toch windows blijven gebruiken, gebruik dan in ieder geval geen internet explorer en geen outlook of outlook express maar kies dan voor programma's die wel veilig zijn http://www.mozilla.org/

Willem 4
Berichten: 274
Lid geworden op: 01 nov 2005 13:53

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door Willem 4 »

Maar wil je toch windows blijven gebruiken, gebruik dan in ieder geval geen internet explorer
Maar lieve Mac gebruiker, ik ben zo tevreden met die programma's en Norton Internet Security 2006 zorgt ervoor dat ik geen vuil binnen krijg.
Jawel, ook spyware, dat heb ik net nog even getest bij een cracksite waar ze er een sport van maken om je te besmetten.

Een Mac is een prachtig apparaat maar mijn kinderen en ikzelf (en velen met mij) willen ook WolfensteinET, Battlefield etc, spelen en dat gaat nou eenmaal niet altijd op een Mac of met linux.

groeten

H@ns

Re: Anti Spyware..

Ongelezen bericht door H@ns »

gebruik linux :) :D
Voor de beginnende PC gebruiker is het niet aan te raden Linux te gebruiken. Het is namelijk een relatief ingewikkeld besturingssysteem. Voor de beginnende gebruiker is het altijd beter om het volgende te doen:

- Gebruik een hotmail of gmail adres (of meerdere) wanneer je je aanmeldt op sites/forums en gebruik 1 mailadres (dat van je provider bijvoorbeeld) voor vrienden/kennissen om je te kunnen mailen. Zorg er dan wel voor dat je je mailadres alleen aan mensen geeft die weten wat malware zijn en er voldoende bescherming voor hebben. Wanneer jij namelijk in het adresboek van een persoon staat die geen antivirus programma heeft en geinfecteerd raakt met een virus, bestaat er een kans dat dat virus zich via de adresboek(en) naar jou verspreidt. Dit is namelijk een veelgebruikte tactiek van virusschrijvers.
Als je bovenstaand aan probeert te houden heb je in ieder geval een stuk minder kans op virussen/spam in je mail. Zoals al enkele malen is aangegeven is oppassen met wat je doet een vereiste om vrij te blijven van spyware.

- Installeer anti-malware programma's. Ik kan ze allemaal hier op gaan noemen, maar je kunt ook onderstaand topic doorlezen:
http://www.antispywareoffensief.nl/foru ... d.php?t=55

Hier heeft Buffy, een expert op gebied van malware, een artikel geschreven over het voorkomen van spyware-infecties en browserhijacking. Firewalls en Antivirusprogramma's komen ook aan bod.

- Wat betreft het gebruik van een andere browser... Het is zeker veiliger om bijvoorbeeld FireFox te gebruiken, maar veel mensen gaan er dan vanuit dat ze alles maar kunnen bezoeken met FireFox. Ik hoorde iemand wel eens zeggen: "Firefox is mijn cracksbrowser". Dat is dus totaal niet waar. Firefox is veiliger omdat het een tijd een relatief onbekende browser was, en daarom niet zo interessant voor malwareschrijvers. Nu Firefox steeds meer gebruikt wordt, proberen veel malwareschrijvers naar lekken in FireFox te zoeken, en die zullen zeker weten gevonden en gebruikt worden.

- Wanneer je mijn advies bij het eerste punt opvolgt, is een alternatief mailprogramma niet nodig. Outlook is redelijk veilig geworden, van Outlook express weet ik dat niet zeker en doe daar dus geen uitspraak over. Wanneer mensen het leuk vinden om bijvoorbeeld Thunderbird te installeren moeten ze dat vooral doen, maar ik zal niet tegen iemand zeggen "Installeer Thunderbird, is veel veiliger dan Outlook!". Veel mensen zijn namelijk gewend geraakt aan de interface en manier van gebruiken van Outlook/Outlook Express en laten dat niet makkelijk los.

- Vóór alles, bezoek geen crack-, porno-, serial- en mp3downloadsites. Veel troep wordt op deze sites 'aangeboden'. Nogmaals: Antispyware programma's, Antivirus programma's, Firewalls en wat dan ook houden wel veel malware tegen, maar zeker niet alles!!! Wanneer je zo graag cracks, serials en porno opzoekt doe dat dan op een andere (oude) PC en niet op de "goeie". Zorg er dan uiteraard wel voor dat deze PC buiten je eventuele netwerk staat en ook al zoek je de malware op, installeer toch bovengenoemde programma's om het nog een beetje in toom te houden.

Vragen of commentaar is altijd welkom! :)

Met vriendelijke groet,

Hans, Webmaster AntiSpywareOffensief.

Gesloten