LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] @ medewerkster: vastrecht voor de stadsverwarming

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
kiz
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

@ medewerkster: vastrecht voor de stadsverwarming

Ongelezen bericht door kiz »

Gebaseerd op het "Tariefadvies voor de levering van warmte aan Kleinvebruikers 2005" van EnergieNed, gepubliceerd in december 2004 kom ik tot onderstaande berekening:

opbouw vastrecht 2005 volgens advies Energiened december 2004

uitgespaard vastrecht gas (regio 3). . . . € 24,00
levensduurverschillen. . . . . . . . . . . . . . € 55,11
uitgespaard onderhoud/vervanging. . . . .€ 88,00
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 167,11
BTW 19%. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .€ 28,71
adviestarief Energiened vastrecht 2005. . € 195,82 incl. BTW

Volgens het EnergieNed advies levert bovengenoemde berekening een vastrechttarief op dat voldoet aan het NMDA principe, ik betaal echter veel meer dan dit, en dus "Meer Dan Anders", en dat ervaar ik ook duidelijk zo.

Het vastrechttarief Warmte is door Eneco voor 2005 vastgesteld op
€ 249,90 incl. BTW. Tevens berekent Eneco een apart vastrechttarief voor warmtapwater van € 93,45 incl. BTW (tarief 2005)
Het totaalbedrag vastrecht 2005 bedraagt derhalve € 343,35 en is hiermee € 147,53 hoger dan het door EnergieNed geadviseerde tarief.

Bovendien spreekt het door Energiened uitgegeven Tariefadvies slechts van de drie posten die in bovenstaand overzicht worden genoemd, Eneco noemt zelf nog kosten voor een rookafvoerkanaal die worden doorberekend ondanks dat deze al in de stichtingskosten van een woning begrepen zitten (en dus al zijn betaald bij aankoop van een huis).

Het advies voor 2006 heb ik op de website van EnergieNed nog niet gezien (zal waarschijnlijk komende maand uitkomen?) maar Eneco heeft het vastrecht al vastgesteld op € 266 per jaar voor Warmte, het separate vastrechttarief 2006 voor warmtapwater heb ik nog niet kunnen achterhalen.

Mijn vragen:
- wat (of welke posten) verklaren het verschil tussen het tariefadvies van EnergieNed en het uiteindelijk in rekening gebrachte tarief?
- waarom wordt separaat vastrecht warmtapwater in rekening gebracht? (dit is m.i. al begrepen in de post "levensduurverschillen/uitgespaard onderhoud" waarbij het bedrag is gebaseerd op een combiketel)
- het advies is uitgegeven door EnergieNed, maar door wie wordt het goedgekeurd?

medewerker
Berichten: 183
Lid geworden op: 01 aug 2005 23:27

Re: @ medewerkster: vastrecht voor de stadsverwarming

Ongelezen bericht door medewerker »

:roll: :? :( :cry:

nu snap ik ook gelijk dat je nog geen compleet antwoord heb gekregen... Normaal gesproken kan ik direct wel een richting van een antwoord aangeven, even wat rondsnuffelen en vervolgens een completer antwoord geven...

De door jou genoemde termen zeggen mij eerlijk gezegd eigenlijk helemaal weinig (klinkt toch minder erg als niets??? Ik kan wel gokken, maar daar heeft niemand iets aan)

Hun nieuwe tarief ligt in ieder geval dichter bij het vastrecht van de afgelopen periode dan uw huidige... Waarom ze zoveel afwijken van Energiened? Ik denk dat alleen dat specialisten van de afdeling stadsverwarming van Eneco (en dan nog misschien zelfs alleen de financiele specialisten) daar echt een duidelijk antwoord op kunnen geven.. Dat kan dus even duren voor uw vragen daar terecht komen... Op ieder niveau wordt uw vraag immers behandeld.

Stadsverwarming is net als bij de rest van nederland de gaskachel/ of cv... Als ik bijvoorbeeld wil douchen of wil afwassen, wordt het koud aangeleverde water opgewarmdt doormiddel van het aanslaan van mijn geiser/boiler/ketel... In uw geval wordt uw water ook koud aangeleverd en wordt opgewarmd via uw stadsverwarming... Het is dus geen onderdeel van de stadsverwarming maar ontrekt er energie aan om warm water te leveren... Net zoals mijn douchewater geen onderdeel is van mijn gas, maar van mijn water installatie... En ik ga hier in de vergelijking voor mijn gevoel een heel klein beetje scheef, maar het principe is goed (volgens mij... maar ik ben geen sv expert)

Alle tarieven worden vooraf goedgekeurd door de NMA oftewel de voormalige dTe (nog steeds op www.dte.nl)

Uw posting hierboven is heel uitgebreid en duidelijk... Het lijkt mij verstandig dat u deze vragen ook als zodanig doorzet naar de dte ter informatie of mbt uw twijfels over de terechtheid van het tarief...

een vraagje overgeslagen.. ik denk persoonlijk dus niet dat levensduurverschillen/uitgespaard onderhoud betrekking op warmtapwater betrekking hebben... Het is gewoon het warme water dat uit uw kraan komt en dat heeft, buiten de opwarming via de sv, niets met de sv zelf te maken...

groet

een medewerkster van een ander energiebedrijf...

kiz
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: @ medewerkster: vastrecht voor de stadsverwarming

Ongelezen bericht door kiz »

nu snap ik ook gelijk dat je nog geen compleet antwoord heb gekregen...
"
Het antwoord van het energiebedrijf luidde als volgt:
"In antwoord op uw email van 27 november 2005 delen wij u mee dat het niet van een energiebedrijf verlangd kan worden dat ieder bedrag op de jaarafrekening, zoals het vastrecht en/of de opbouw daarvan, tot in detail aan een individuele afnemer toegelicht wordt. Ook de geschillencommissie Energie en Water heeft zich in het verleden daarover meerdere malen uitgesproken. Wij zullen dan ook niet verder op de onderhavige materie ingaan. Het spijt ons u niet anders te kunnen berichten."
Hun nieuwe tarief ligt in ieder geval dichter bij het vastrecht van de afgelopen periode dan uw huidige...
Het tarief van € 266 is EXCL warmtapwater, dat wordt naar ik aanneem voor 2006 ook nog verhoogd...
Waarom ze zoveel afwijken van Energiened? Ik denk dat alleen dat specialisten van de afdeling stadsverwarming van Eneco (en dan nog misschien zelfs alleen de financiele specialisten) daar echt een duidelijk antwoord op kunnen geven.. Dat kan dus even duren voor uw vragen daar terecht komen... Op ieder niveau wordt uw vraag immers behandeld.
zie boven... Eneco beschouwt de zaak als afgedaan.
In uw geval wordt uw water ook koud aangeleverd en wordt opgewarmd via uw stadsverwarming... Het is dus geen onderdeel van de stadsverwarming maar ontrekt er energie aan om warm water te leveren...
EnergieNed hanteert verschillende uitgangspunten voor de NMDA vergelijking in verschillende situaties, warmtapwaterbereiding wordt weldegelijk meegenomen in het genoemde vastrechtadvies (in vergelijking met de kosten van een combiketel die ook voor warmwaterbereiding zorgt).
Het warmwaterverbruik wordt om dezelfde reden omgerekend naar warmteverbruik, waarvoor ik de normale GJ prijs (incl. REB) betaal.
Het lijkt mij verstandig dat u deze vragen ook als zodanig doorzet naar de dte ter informatie of mbt uw twijfels over de terechtheid van het tarief...
De DTe verwijst mij naar mijn energiebedrijf...
ik denk persoonlijk dus niet dat levensduurverschillen/uitgespaard onderhoud betrekking op warmtapwater betrekking hebben... Het is gewoon het warme water dat uit uw kraan komt en dat heeft, buiten de opwarming via de sv, niets met de sv zelf te maken...
De warmtewisselaar voor warmtapwaterbereiding maakt deel uit van de sv installatie.

Ik ben sinds april van dit jaar bezig om e.e.a. te achterhalen, zowel via Eneco, SenterNovem, EnergieNed als de DTe/NMA. Het blijkt een moeilijke materie... maar een vastrechttarief van ruim € 340 per jaar lijkt me hoe dan ook erg veel... vandaar mijn zoektocht.

In ieder geval bedankt voor je inspanningen zo ver.

groet,
Kiz

medewerker
Berichten: 183
Lid geworden op: 01 aug 2005 23:27

Re: @ medewerkster: vastrecht voor de stadsverwarming

Ongelezen bericht door medewerker »

hoi kizz,

ik weet inderdaad dat de tapwater onderdeel uitmaakt van de sv installatie, maar dacht uit mijn hoofd te weten dat vastrecht wel los was... Net zoals het warm water uit mijn kraan verbonden is aan mijn combiketel. Als het onderhoud aan mijn ketel niet goed zou zijn, zou ik bijv misschien geen warm water meer hebben. Dat NMa deze samenvoegd, dat weet ik verder inderdaad niet...

U zou uw vraag kunnen herhalen onder het mom van "de volhouder wint". U kunt ook de vraag aan de geschillencommissie voorleggen. Dan zou ik echter wel de nadruk leggen op de vorm van het antwoord... En daarnaast het antwoord opvragen...

Overigens vind ik persoonlijk dat het antwoord wel redelijk is. Om het geheel uit te pluizen en een volledig antwoord te geven gaat uren kosten... Vooral het waarom van de afwijking... Er is namelijk uiteindelijk maar een handje vol mensen die daar hun handtekening onder moet zetten... Een brief beantwoorden is duur... Zoiets uitzoeken is niet meer te verantwoorden... De beantwoording van vragen is natuurlijk een service, deze service wordt betaald uit de inkomsten... Wanneer veel klanten tot in detail tarieven, loon en arbeidkosten en materiaalkosten van storingsmonteurs e.d. gaan uitpluizen is dit een enorme belasting van diegene die ansders een heleboel vragen voor anderen kan beantwoorden en heel kostbaar (dan zou je dus voor het beantwoorden van een brief moeten gaan betalen o.i.d.)

Ik begrijp het antwoord van Eneco en begrijp de daarop volgende reactie van uw kant... Nogmaals u zou bij de geschillencommissie kunnen voorleggen of zei uw vraag op deze wijze mogen beantwoorden...

groet,

kiz
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: @ medewerkster: vastrecht voor de stadsverwarming

Ongelezen bericht door kiz »

Om het geheel uit te pluizen en een volledig antwoord te geven gaat uren kosten...
Wat valt er uit te pluizen aan een tarief dat voor zo'n beetje alle Stadsverwarmingregio's van één energiebedrijf geldt? Ze zullen best weten waar ze dit tarief op gebaseerd hebben, lijkt me. Als het om een individueel vastrechttarief zou gaan zou het uiteraard anders liggen.

Los van alle technische zaken, EnergieNed stelt jaarlijks een tarief vast, en op basis dáárvan betaalt een Warmte gebruiker "Niet Meer Dan Anders". Als een energiebedrijf extra posten gaat opvoeren of anderszins 147 euro per jaar méér vraagt, dan betaal ik dus gewoon "Meer Dan Anders" en lijkt het hele tariefadvies een papieren tijger. Overigens, het tariefadvies wordt goedgekeurd door de DTe, het tarief van Eneco niet...

groet,
kiz

medewerker
Berichten: 183
Lid geworden op: 01 aug 2005 23:27

Re: @ medewerkster: vastrecht voor de stadsverwarming

Ongelezen bericht door medewerker »

Goedenmiddag,

Hetgeen wat bekend is voor iedereen is de opbouw die u op uw jaarnota vermeld staat... Vragen naar redenen voor deze opbouw, of onderbouwing hiervan, verklaring of verschillen met andere tarieven valt niet onder de normale vragen... Dit zijn vragen die bijna niet gesteld worden, dus voor wie u ook aan de telefoon krijgt, die ziet water branden... Staat toch op de jaanrota? Als u geluk heeft dan heeft een meer ervaren medewerker die vraag ooit eens een keer beantwoord, maar ten eerste waren de tarieven anders en wie had hij ook al weer benaderd... Een nog meer ervaren medewerker zal de vraag waarschijnlijk wel een keer beantwoord hebben, immers rotvragen worden doorgegeven naar de meer ervaren medewerkers... Maar ook deze persoon krijgt de vraag sporadisch en ga zo maar door..


Maar goed, zoals natuurlijk al eerder gezegd... Ik ben geen medewerkster van Eneco en kan dus echt niet helpen verder...

Gesloten