LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Verschil in lakken

Problemen met jouw auto of motor? Geef hier jouw mening.
NAK
Berichten: 1864
Lid geworden op: 08 dec 2004 19:38

Verschil in lakken

Ongelezen bericht door NAK »

Wat is het daadwerkelijke verschil tussen metallic lak en niet metallic lak?

En waarom moet er voor de metallic lak altijd extra betaald worden?

Ulbe
Berichten: 1409
Lid geworden op: 11 jun 2005 19:18

Re: Verschil in lakken

Ongelezen bericht door Ulbe »

Beste Nak,

Het verschil tussen metallic lak en gewone lak is gemakkelijk te zien,

De metallic lak is over het algemeen sterker de de gewone lak,

De metallic lak verkleurt minder snel omdat de metallic lak een spiegelende onderlaag heeft!, deze onderlaag zorgt er voor dat de zonnestraling beter wordt afgeketst, zodoende de lak minder heet wordt in de zon,

Metallic lak moet worden aangebracht in 2x eerst de onderlaag de "spiegelende" laag, daarna de toplaag, die de kleur met zich meeneemt,

U heeft natuurlijk wel in de gaten, dat hier meer tijd én materiaal gaat in zitten!, hetgeen de hogere prijs rechtvaardigt,

De afweging mag u natuurlijk zelf nemen om een wagen met metallic lak te nemen,

Lak reparaties, zoals door krassen ed. zijn natuurlijk met metallic lak wel duurder dan gewone lak!,

Het uiterlijk van een wagen met metallic lak is gewoon mooier!, en hierbij ook kleurvaster én sterker!, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan,

Het is maar net wat u belangrijk vindt bij de aanschaf van een andere wagen,

Vriendelijke groeten,

Ulbe.

Thunder
Berichten: 141
Lid geworden op: 18 nov 2005 16:31

Re: Verschil in lakken

Ongelezen bericht door Thunder »

@ Nak

Metallic lak, bevat zoals de naam al doet vermoeden, metaal deeltjes. Deze metaal deeltjes zijn gedispergeerd in een kleurloze hars en wordt als topcoat aangebracht op het laksysteem. Vaak komt hier nog een extra coat overheen, ter voor krasbetendigheid.

De metaal deeltjes, zorgen voor een reflectie van het licht, hoe fijner de deeltjes en hoe helderder de hars, hoe beter het metellic effect.

Dan de prijs, de prijs wordt niet zoals Ulbe beweerd bepaald door een hogere arbeidsintensiteit. Gezien het feit dat vrijwel alle coating systemen in de automobiel industrie door middel van dompel baden worden aangebracht. Ook de bewering dat de lak in twee keer wordt aangebracht is niet waar, alle coating systemen op auto's bevatten ongeveer 3 tot 4 lagen.

De hogere prijs van de metallic lakken zit hem in de kosten van het metallic systeem. Door het gebruik van hoogwaardige harsen, het gebruik van metaal deeltjes en de complexiteit van de dispersies, de toevoeging van UV blockers etc, maken deze systemen duurder dan non-metallic systemen.

Wat tevens bijdraagt aan de kosten is het feit dat metallic lak een topcoat is, bovenop de kleurlagen, wordt de metallic lak aangebracht, het systeem wordt dus duurder, doordat een extra laag wordt aangebracht.

De bewering van Ulbe dat de metallic lakken sterker zijn, is wel correct, dit wordt medeveroorzaakt door de harstypes die gebruikt worden.

NAK
Berichten: 1864
Lid geworden op: 08 dec 2004 19:38

Re: Verschil in lakken

Ongelezen bericht door NAK »

Ulbe en Thunder bedankt voor de info en uitleg

Gesloten