LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] beslaglegging

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
esseke
Berichten: 10
Lid geworden op: 17 mar 2006 08:59

beslaglegging

Ongelezen bericht door esseke »

Wie kan mij helpen?

Ik ontvang op dit moment een ww-uitkering.Nu is er loonbeslag op gelegd en de hoofdschuldeiser zou alleen het vakantiegeld inhouden.
Ik kreeg 868 euro per 4 weken aan ww.Nu is er een andere deurwaarder tussen gekomen en die houden nu 108 per weken in van mijn ww.Ik ontvang nu dus nog maar 760 euro.Wij zijn ooverigens een gezin met 2 kinderen.
Gisteren zijn we bij de gemeente geweest om een bijstands uitkering aan te vragen aangezien mijn ww in april stopt.
De beslaglegging kwam daar ter sprake en deze meneer zei dat de beslaglegging helemaal niet mocht.
De beslagvrije voet is gelegd op 1080 euro per maand.
De deurwaarder vertelde mij dat zij beslag leggen omdat ik recht had op een aanvullende bijstand,als ik deze niet aan zou vragen was dat mijn probleem maar het bedrag waar ik recht op zou hebben zouden zij toch in beslag nemen.
Stel ik had de aanvullende uitkering aangevraagd,dan had ik 1143 euro gekregemn per maand en had de deurwaarder max 60 euro in mogen houden.
Nu is mijn vraag..kan een deurwaarder mij verplichten om aanvullende bijstand aan te vragen?Hoe komt de deurwaarder aan die 108 euro terwijl de beslagvrije voet en de bijstandsnorm overal gelijk is?
Mocht het nu idd zo zijn,dat zou ik nog van 5 maanden geld terug moeten krijgen omdat het onterecht is ingehouden toch?

JFG
Berichten: 32
Lid geworden op: 04 jul 2005 19:32

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door JFG »

Inderdaad moet de deurwaarder gewoon de beslagvrije voet toepassen die op u (niet op de uitkering) van toepassing is.. Net zoals die andere deurwaarder dus eigenlijk die alleen het vakantie-geld opeist en kan opeisen.
De deurwaarder moet dus zijn beslagvrije voet toepassen en wijzigingen ten voordele van de debiteur (u dus) moeten met terugwerkende kracht toegepast worden dus u heeft recht op terugbetaling van de inhoudingen (blijft staan dat wel de schuld weer verhoogd is en alsnog afbetaald moet worden, eventueel een compromis sluiten dus?)

esseke
Berichten: 10
Lid geworden op: 17 mar 2006 08:59

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door esseke »

dank je wel voor je reactie.Uiteraard zal de schuld afgelost moeten worden,wij zijn dan ook bezig met de schuldsanering daar wij nu op dit moment alleen maar meer en meer in de schuld terechtkomen door de te weinige inkomsten.
Ik vraag mij nu alleen nog af of hoe een deurwaarder de beslagvrije voet zo laag kan zetten?Is dat niet overal hetzelfde dan?Van de meneer van het CWI die de bijstand gaat regelen kregen we een formulier mee waar al die bedragen op stonden?

In ieder geval bel ik maandag even met die deruwaarder,als hij niet meewerkt zal ik waarschijnlijk een advokaat in de arm moeten nemen.

JFG
Berichten: 32
Lid geworden op: 04 jul 2005 19:32

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door JFG »

Er zijn (zoals te zien op het 'formulier met al die bedragen') verschillende hoogtes van de beslagvrije voet: per gezins-situatie verschillend. De deurwaarder kan in bepaalde situaties (geen volledige opgave inkomens-situatie bijvoorbeeld) zog. sancties toepassen: de beslagvrije voet kan gehalveerd worden bijvoorbeeld. Maar zoals gezegd: zodra de info wel compleet is moet de aanpassing met terugwerkende kracht toegepast worden.
De beslagvrije voet kan ook verhoogd worden: ivm de hoogte van de huur, of ivm de te betalen zorg-premies.
neem dus inderdaad contact op met de deurwaarder,of beter: ga langs en verschaf hen inzage: uitkerings-specificatie, bewijs van aanvraag aanvullende uitkering en schuldhulp, huur-specificatie, te betalen zorg-premie....
De deurwaarder MOET hier mee aan de slag gaan!!! En anders is de stap naar een advocaat/juridisch loket o.i.d. inderdaad onvermijdelijk!
Suc6!

JFG
Berichten: 32
Lid geworden op: 04 jul 2005 19:32

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door JFG »

Ik ben wel benieuwd wat het eventuele resultaat van de verdere acties geweest is??

pjh
Berichten: 2
Lid geworden op: 26 mar 2006 14:10

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door pjh »

Dag,

bij de beslaglegging dien je er ook rekening mee te houden dat alleen de 1ste beslagleggende deurwaarder gelden onder zich kan houden. de tweede e.a. deurwaarders dienen zich bij de 1ste beslagleggende deurwaarder te melden en hun vordering daar in te dienen voor verdeling van de gelden. In uw geval kan de 2de deurwaarder niet zomaar een beslagvrije voet vaststellen. Indien het eerste beslag een preferent beslag betreft (o.a. gelegd door belastingdienst of terug vordering op onterecht genoten gsd-uitkering) heeft de deurwaarder zonder meer het nakijken. Indien u alleenstaande ouder bent valt er 10% van nuw uitkering onder het beslag tot een minimum van 10% van 1080,- euro. De beslagvrije voet dient inderdaad aangepast te worden met een huurnormcorrectie en zorgtoeslag. De deurwaarders gaan er op dit moment van uit met een correctie voor zorgtoeslag van 51,- euro voor alleenstaande en 73,- euro voor gehuwden. Veel informatie valt er te vinden op de site van de deurwaarders (KBVG). Succes

esseke
Berichten: 10
Lid geworden op: 17 mar 2006 08:59

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door esseke »

nou we zijn er nog hard mee bezig...
Het zit een beetje vreemd in elkaar allemaal.Afgelopen maandag heb ik contact met de deurwaarder die deurwaarder B opdracht heeft gegeven om beslag te leggen op de 108 euro.
Deurwaarder B is overigens de eerstbeslagleggende(of hoe je dat ook noemt) Deurwaarder A heeft mij verklaard nog geen geld gezien te hebben.Deurwaarder B zegt zelf geen geld te houden van de 108 euro die in beslag worden genomen,zij houden alleen het vakantiegeld en verdelen de 108 euro onder de andere deurwaarders.
Nu heb ik woensdag bij deurwaarder B mijn bankafschriften laten zien en gevraagd om mij morgen een reactie te geven over hun beslissing.

Nu is alleen het geval...deurwaarder A heeft gezegd dat via een onderzoeksbureau wat zij hebben ingeschakeld vermoeden dat mijn man in het buitenland heeft gewerkt.Dit is overigens niet waar.
Nadat ik dus woensdag bij deurwaarder B mijn bamkafschriften ben gaan tonen (waar ook geen andere inkomsten op binnenkomen dan alleen de ww) kreeg ik afgelopen zaterdag een brief van het UWV met de melding dat ik mij moest melden bij het Fraudeteam.Deze meneer had een 06 nummer bij de brief staan dus ik heb de beste man zaterdag (op zijn vrije dag) gebeld met de vraag of dat misschien over dit vermoeden ging...ja dus.Deze meneer ook het een en ander uitgelegd en ik hoefde me wat hem betreft in ieder geval geen zorgen te maken.

Ik heb inmiddels wel een advocaat aan de arm genomen,ik moet even de reactie van deurwaarder B morgen afwachten,storten zij het geld niet terug gaan we hier dus zeker verder mee.

Ik hou jullie op de hoogte!

Excuus voor het lange verhaal,ik hoop dat jullie het snappen

Martin002
Berichten: 8
Lid geworden op: 29 mar 2006 11:26

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door Martin002 »

Over het algemeen zijn de beslagleggers niet zo makkelijk met het opheffen van een beslag. En ben je voor dat je het weet een aantal betalingen verder.

Zorg voor een bewijsvoering dat er inderdaad minder inkomsten waren. Over het algemeen mogen alleen kijken naar wat er per maand binnenkomt. Op het moment van beslagleggen. Zorg dan ook dat je alle bedragen ontvangen zijn in het kader van loon en uitkeringen kan bewijzen.

Vaak willen ze daar dan nog niet aan. Als jouw bewijsvoering sluitend is dan moeten hun aantonen wat jouw inkomsten waren.

Doen ze dat niet dan is het beslag ongegrond maar dat geven ze niet gauw toe.

Meldt altijd dat alle schade op de beslaglegger verhaalt wordt, stuur ook de post aan diegene die de opdracht aan de deurwaarder heeft gegeven. Deze bronschuldeiser zit daar helemaal niet op te wachten.
En neemt meestal ook weer kontakt op met de deurwaarder. Dus op die wijze zal de deurwaarder veel kosten moeten maken, hetgeen ze niet leuk zullen vinden. Want ze overschrijden het urenaantal wat ze hebben staan voor een beslagje.

Maakt het nooit makkelijk!

Groet, Mart

famke_80
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 okt 2005 21:40

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door famke_80 »

Hallo Esseke

uit je verhalen haal ik het volgende:

Deurwaarder B heeft eerst beslag gelegd op je uitkering. Omdat de uitkering lager is dan de beslagvrije voet heeft de deurwaarder maandelijks geen inhouding en krijgt hij alleen het vakantiegeld.

Hierna legt deurwaarder A beslag. Deurwaarder A heeft een andere beslagvrije voet dan deurwaarder B. Zijn beslagvrije voet ligt wel lager dan jouw maandelijkse uitkering waardoor hij wel geld krijgt. (Die 108 euro)

Deurwaarder A zegt nog geen geld te hebben gezien. Deurwaarder B. zegt zelf alleen het vakantiegeld te ontvangen en de 108 euro over de beslagleggers te verdelen.

Als dit klopt, dan is mijn uitleg het volgende: wanneer een tweede, derde, etc schuldeiser beslag legt op je uitkering dient de uitkerende instantie aan hen mee te delen dat er al eerder beslag is gelegd. Vervolgens gaat de tweede, derde, etc beslaglegger de vordering indien bij de eerste beslaglegger. Die zorgt dan voor verdeling. De eerste beslaglegger krijgt ook maandelijks het geld binnen

In jouw geval heeft deurwaarder A de vordering bij deurwaarder B ingediend. B moet dan verdelen. Omdat B een andere beslag vrije voet heeft dan A krijgt hij alleen het vakantiegeld. De rest van het geld wordt door B onder de anderen verdeelt.


Het kan gebeuren dat een deurwaarder de verkeerde beslagvrije voet hanteerd. Bijvoorbeeld omdat hij denkt dat je samenwoont terwijl dat niet zo is (of andersom) of omdat hij niet weet dat je alleenstaand ouder bent.

In dat geval moet je dus je inkomsten en uitgaven laten zien aan de deurwaarder. Je doet dan een opgave van al je inkomen en uitgaven, doet er een bewijs van bij en verzoekt om aanpassing van de beslagvrije voet.
Indien de beslagvrije voet in je voordeel aangepast wordt, EIS dan dat dit emt terugwerkende kracht gebeurt. De deurwaarder verzuimt dat namenlijk wel eens en doet dit pas wanneer er echt om gevraagt wordt!! Wettelijk gezien zijn zij dit echter verplicht.

Voor de rest kun je de tweede beslaglegger erop wijzen dat ze wettelijk gezien de beslagvrije voet van de eerste deurwaarder dienen aan te houden. Indien ze van mening zijn dat die fout is, dan kunnen ze dat bespreken met de eerste beslaglegger!

famke_80
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 okt 2005 21:40

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door famke_80 »

Martin, van een beetje werk is een deurwaarder dan wel een medewerker op een deurwaarders kantoor niet vies. Daar wordt hij/zij voor betaald.

Ook van de mededeling dat alle kosten verhaald zullen worden ligt men niet wakker. Dit krijgen ze namelijk dagelijks diverse malen te horen.

Wat betreft de tijd die voor een beslag staat: dat bestaat helemaal niet. Ook is het niet zo erg post naar de deurwaarder dan wel naar de opdrachtgever vd deurwaarder te sturen.

Met een druk op de knop komt er nml een standaard brief uit de printer rollen waarin staat dat er een brief ter info/behandeling wordt doorgestuurd. Jouw brief erachter, nietje erin en klaar is Kees!

Ik ben bang dat dergelijke adviezen alleen de persoon die ze opvolgt erg veel tijd en energie kosten! En waarschijnlijk jouzelf ook, als ik er in deze vanuit mag gaan dat je dezelfde handelswijze hanteert!

De kosten die de deurwaarder maakt staan vastgelegd in de wet. Voor de rest zit een medewerker op een deurwaarderskantoor er juist om dergelijke brieven te behandelen. En aangezien hij/zij dergelijke brieven dagelijks krijgt draait hij/zij zijn/haar niet voor een antwoord om

pjh
Berichten: 2
Lid geworden op: 26 mar 2006 14:10

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door pjh »

Nog even dit:
de beslagvrije voet dient te worden verhoogd met een correctie op de betaalde huur (huurnormcorrectie) met het nieuwe ziektekostenstelsel krijg men ook een aanpassing/verhoging van de BVV (beslagvrije voet) ivm betaalde ziekenfondspremie (51,- euri voor alleenstaande en 73,- voor gehuwden). Deze twee componenten zorgen er voor dat je dus meer overhoud. Zeg nooooooit dat je zorgtoeslag ontvangt want dat werkt weer in je nadeel. De deurwaarder moet maar zien te bewijzen dat je deze maandelijks ontvangt en....huursubsidie ontvang je ook niet (dient ook bewezen te worden). Dit was mijn bijdrage. Succes

oh ja, de 1ste beslagleggende deurwaarder bepaalt de beslagvrije voet .Inderdaad kan dit in overleg met andere beslagleggende deurwaarders aangepast worden. Meestal omlaag dus laat je goed voorlichten en lees de bijsluiter beslagvrije voet welke bij de verklaring van de derde bijgevoegd zit. Meestal wordt er geen rekening gehouden met huurnorm en betaalde premie voor de ziektekosten. GEEF DIT DOOR.

famke_80
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 okt 2005 21:40

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door famke_80 »

PJH, het is algemeen bekend wat het drempelinkomen voor onder andere zorgtoeslag is. Dus jouw tip om dit nooit door te geven is niet gepast. De deurwaarder ziet aan de hoogte van het inkomen al of iemand wel of niet zorgtoeslag ontvangt.

Wanneer iemand niet al het inkomende geld doorgeeft en de deurwaarder een vermoeden heeft dat er nog meer geld binnen komt dan is opgegeven, dan mag de deurwaarder (volgens de wet!) de beslagvrije voet halveren.

Jouw tip zou ik dus maar niet opvolgen...

esseke
Berichten: 10
Lid geworden op: 17 mar 2006 08:59

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door esseke »

nou...ik kan jullie mededelen dat alles uiteindelijk toch is opgelost!!

Na een hoop gedreig met een advocaat en de hogere kosten die daar uit zouden voortvloeien kreeg ik donderdag telefoon van de deurwaarder dat zij toestemming hebben gegeven om het ingehouden geld terug te storten.
De beslagvrije voet is inmiddels ook aangepast.

Ze hielden de 108 euro in omdat een onderzoeksbureau had "ontdekt" dat mijn man in Duitsland zou werken.Nadat ik al enkele malen had gevraagd om mijn dossier dan mogen in te zien,wat overigens niet mocht omdat dat vertrouwelijk was :-(, daarbij heb ik navraag gedaan en daaruit is gebleken dat je ten alle tijden je eigen dossiers mag inzien aangezien dit informatie over jou betreft, bleek uiteindelijk dat dit hele vermoeden dus nergens op gebaseerd was en slechts uit de lucht gegrepen.

Zij hebben dit niet toegegeven maar nadat ik daar had gezegd dat ik mijn eigen dossier zeker mag inzien en dat ik het anders wel via de rechter te zien zou krijgen,belden zij me dus enkele minuten later met de mededeling dat ik het geld terug zou krijgen.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie reacties!

ps overigens zijn de huurtoestag en de zorgtoeslag bedragen waar een deurwaarder niet aan mag komen.Hiermee wordt de beslagvrije voet juist verhoogd.

famke_80
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 okt 2005 21:40

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door famke_80 »

Esseke, wat beteft jouw opmerking over huur- en zorgtoeslag: dat klopt. Maar daar ging het niet over.

Volgens de pjh zou de zorgtoeslag moeten verwijzen bij de deurwaarder zodat dit positieve gevolgen kan hebben voor je beslagvrije voet.
Echter, als je dit verzwijgt mag de deurwaarder (als hij het vermoeden heeft dat je wel zorg- of huurtoeslag krijgt) de beslagvrije voet wijzigen, in je nadeel.

Op de huur- en zorgtoeslag mag de deurwaarder inderdaad geen beslag leggen. Echter, het is wel van invloed op de hoogte van je beslagvrije voet.

sandraal
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 jul 2007 18:35

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door sandraal »

hallo allemaal

Zou iemand mij toevallig kunnen vertellen wat het wettelijke toegestane beslaglegging op je loon is.
Of mogen ze mijn volledige salaris opeisen1 Laat ik hopen van niet..

Ik was al aan het zoeken en ik heb wel gevonden hoe het met de uitkering gaat maar niet met salaris.

Ik zou hier zeker mee geholpen zijn.

Alvast bedankt.

Gr sandra

rene117
Berichten: 698
Lid geworden op: 12 mei 2007 10:14

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door rene117 »

nee zij mogen niet het gehele salaris in een keer opeisen

als men dat wel doet gelijk een atvocaat in zetten

fanto
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 jun 2009 01:53

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door fanto »

de deurwaarder mag je zorgtoeslag in beslag nemen,is bij mijn geburd.
mijn vraag heeft iemand dit meegemaakt

fanto
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 jun 2009 01:53

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door fanto »

de deurwaarder mag je zorgtoeslag in beslag nemen,is bij mijn geburd.
mijn vraag heeft iemand dit meegemaakt

Inner
Berichten: 16
Lid geworden op: 17 mar 2009 22:58

Re: beslaglegging

Ongelezen bericht door Inner »

Als je beslagvrije voet € 0,- is, kan het zijn dat je in het GBA als geëmigreerd staat geregistreerd. Verander dit dus!

Beslag op de zorgtoeslag mag alleen voor zaken die achterstallige zorgpremie betreffen vanaf 1 januari 2006. Zorgtoeslag is namelijk vanaf die datum bedoeld om de zorgpremie te betalen.

Beslag op huurtoeslag mag ook als de zaak achterstallig huur betreft.

Gesloten