Dergelijke onderzoeken zijn niet alleen voorbehouden aan de fabrikanten. Dus er zouden er meer moeten zijn.
komt ie....
> Onderwerp: Meer over E951
>
>
>Welles en nietes over Aspartaam
>Zoetstoffen worden ruim vijfendertig jaren gebruikt. De consument is
>blij met de produkten die goed zijn voor de lijn, omdat deze producten
>zo weinig calorieën bevatten. De advertenties wekken de schijn dat deze
>stoffen goed zijn voor de gezondheid. Ze zijn immers 'light' en bevatten
>geen suiker. Zoetstoffen worden in verschillende producten gebruikt. Een
>van de meest besproken zoetstoffen is aspartaam. Aspartaam is beter
>bekend onder de naam Nutra-sweet of als E-nummer <enummers.html> E951.
>Op 19 februari 2003 hebben de leden van het Europese Parlement voor
>Gezondheid, gestemd voor een herevaluatie van de kunstmatige zoetstof
>aspartaam (E951). Het amendement was voorgesteld door een Belgische lid,
>die tevens een voorstel deed om te komen tot een verbetering van de
>etikettering van producten met aspartaam. Er werd ook gestemd voor een
>herevaluatie van de natuurlijke zoetstof Stevia voor gebruik in geheel
>Europa. Stevia is een natuurlijke zoetstof dat verkeregen wordt uit een
>plant en is op dit moment, zonder duidelijke reden, in Europa verboden.
>
>Aspartaam is een chemische zoetstof die in 1965 bij toeval in de
>Verenigde Staten werd ontdekt toen de Amerikaanse firma Searle op zoek
>was naar een middel tegen maagzweren. Dit chemisch middel bleek ook nog
>eens zoet te smaken en dat was een groot voordeel. Vooral om het feit
>dat aspartaam weinig calorieën bevat. Aspartaam is een combinatie van de
>twee gewone aminozuren asparaginezuur en fenylalanine. De officiële
>chemische naam is N-L-alfa-aspartyl-L-phenylalanine-1-methyl ester.
>Aspartaam is een wit poeder met een grote zoetkracht en is slecht
>oplosbaar, zowel in water, alcohol als olie. De zoetkracht is echter
>zodanig hoog, dat maar kleine hoeveelheden nodig zijn.
>
>Een absolute vergelijking in zoetkracht is niet te maken, aangezien de
>zoetheid afhangt van andere componenten in het levensmiddel, de
>zuurgraad en de temperatuur. De reële zoetkracht van Aspartaam moet dus
>voor iedere toepassing opnieuw bepaald worden. Ook speelt de
>concentratie een rol. Aspartaam is 150-200 keer zoeter dan suiker. Er is
>bij suiker een bepaalde drempelwaarde voordat de zoete smaak wordt
>geproefd. Bij Aspartaam is die waarde een stuk lager. Een groot verschil
>tussen Aspartaam en diverse andere zoetstoffen, is dat het de smaak van
>fruit en fruitaroma's versterkt. In kauwgum blijven bijvoorbeeld de
>fruit- en zoete smaak veel langer proefbaar als Aspartaam wordt
>gebruikt, dan wanneer suiker wordt gebruikt.
>
>Het duurde nog tot 1983 voordat de zoetstof door de Amerikaanse
>keuringsdienst van waren, de FDA, op de markt werd toegelaten. Aan het
>gebruik bleken nogal wat bezwaren verbonden te zijn, zoals het ontstaan
>van kankergezwellen bij proefdieren. Aangezien alle onderzoeken betaald
>werden door de het grote concern Monsanto, die Searle had overgenomen,
>werden zodoende negatieve testresultaten uit de publiciteit gehouden.
>Nog steeds worden negatieve reacties, in publicaties over de zoetstof
>'aspartaam' (NutraSweet) van zelfstandige onderzoekers, krachtig ontkend
>door betaalde onderzoekers van Monsanto. Slechts één persoon beoordeelde
>dat aspartaam vrij was van het risico op kanker en dat was de FDA
>commissaris. Een aantal FDA onderzoekers had een sterk vermoeden dat
>kanker te ontstaat bij levenslang gebruik van aspartaam. Zodoende stemde
>de publieke onderzoekscommissie (met inbegrip van de voorzitter van de
>Amerikaanse Associatie van Neuropatologen) unaniem tegen goedkeuring.
>Het wetenschappelijk team van de FDA, was eveneens tegen goed keuring.
>Kort nadat de FDA commissaris Aspartaam had goedgekeurd in frisdrank,
>kreeg hij een zeer goed betaalde adviseurpositie bij de PR- firma van de
>fabrikant van Aspartaam. De gezondheid van miljarden mensen was minder
>belangrijk.In 1992 keurde de FDA het gebruik van Aspartaam goed in
>moutdrankjes, cornflakes en gekoelde puddingen en vullingen. 1n 1993
>keurde de FDA Aspartaam goed voor het gebruik in harde en zachte
>snoepjes, niet alcoholische drankjes, thee, vruchtensappen en siropen,
>bakproducten en bakmixen, suikerglazuur, sierlaagjes en vullingen van
>bakproducten.
>
>Aspartaam wordt in vele producten gebruikt. Frisdranken, producten met
>fruit, in de vorm van zoetjes, puddingpoeder, vullingen van gebak, ijs,
>medicijnen, jam en marmelade, vruchtenmoes, kauwgum en vooral in
>producten voor diabetici. Aspartaam is toegestaan in meer dan 90 landen.
>Het aantal producten loopt in de duizenden. Aspartaam is geen additief,
>maar een ingrediënt. De FDA is er altijd op bedacht geweest aspartaam,
>nooit een 'drug' maar een 'voedsel-toevoeging' te noemen. Een 'drug' op
>het etiket van frisdranken, zou de klant kunnen afschrikken. En omdat
>aspartaam als voedsel-toevoeging gerangschikt is, worden
>bijverschijnselen niet gerapporteerd aan een federaal bureau, noch is
>voortdurend toezicht op de veiligheid wettelijk noodzakelijk. Toevoeging
>van aspartaam aan een levensmiddel moet dus in de ingrediëntenlijst
>vermeld staan. Meestal staat het onder 'kunstmatige zoetstof :
>aspartaam'. Soms ook als handelsnaam 'Nutrasweet'.
>Op 28 juli 1983 stelde de Drankenindustrie in Amerika een 30 pagina's
>tellend protest op, waarin de veiligheid van Aspartaam aan de kaak werk
>gesteld. Toen ze echter ontdekten dat mensen die op hun gewicht moeten
>letten, veel suikervrije dranken zouden drinken en dat voor de omzet van
>de drankenindustrie van groot belang zou zijn, waren zij opeens al hun
>bezwaren vergeten.
>
>De grote vraag is of aspartaam wel goed is voor onze gezondheid.
>Aspartaam is vanaf de ontdekking door vele onderzoekers bestempeld als
>groot gif. Aan de andere kant kunnen onderzoekers ook hele gunstige
>berekeningen maken, waarbij de uitkomst erop wijst dat de mens een
>maximale aanvaardbare dosis (ADI=acceptable daily intake) van deze stof
>mag binnenkrijgen van ongeveer 525 mg. Dat betekent dat men om deze lage
>ADI te halen een hoeveelheid van 4 liter frisdrank, of 320
>kauwgumtabletten, of 133 zoetjes, of 12 liter vruchtenyoghurt moet eten
>of drinken. De ADI is niet geheel onomstreden; er kunnen altijd mensen
>zijn die gevoeliger of allergisch zijn voor een bepaalde verbinding. Een
>aparte groep voor aspartaam zijn mensen met PKU, phenyl-keto-uria. Dit
>is een ziekte die wordt veroorzaakt door het feit dat het lichaam vrij
>fenylalanine niet kan uitscheiden in de urine. Het fenylalanine hoopt
>zich op in het lichaam en kan tot nadelige effecten leiden. Deze mensen
>moeten een speciaal, eiwit-beperkt, dieet volgen, aangezien fenylalanine
>in ieder eiwit voorkomt. Aangezien ook aspartaam fenylalanine bevat,
>moeten deze mensen uitkijken met de hoeveelheden aspartaam die ze
>binnenkrijgen. Op verpakkingen dient dit ook vermeld te staan als 'bevat
>een bron van fenylalanine'. Ook bij zwangere vrouwen kan deze stof zeer
>onaangename gevolgen hebben voor de ongeboren vrucht. De stof
>phenylalanine wordt zeer snel door de foetus opgenomen en daar kunnen
>hersenbeschadigingen en beschadiging van het DNA door ontstaan.
>
>Alhoewel aspartaam goedgekeurd is door de Amerikaanse Food and Drug
>Association (FDA), verschijnen er regelmatig artikelen over aspartaam in
>de pers. Zo zou aspartaam onder meer een verhoogd risico op hersentumor
>geven. Zowel het National Cancer Institute in de Verenigde Staten als
>onafhankelijke deskundigen verwerpen echter enig verband tussen het
>gebruik van aspartaam en kanker.
>Een paar van de 90 verschillende symptomen die veroorzaakt kunnen worden
>door Aspartaam, omvatten: hoofdpijn / migraine, duizeligheid, aanvallen,
>misselijkheid, gevoelloosheid, krampachtige bewegingen van de spieren,
>gewichtstoename, uitslag, depressie, vermoeidheid, irritatie,
>hartkloppingen, slapeloosheid, gezichtsproblemen, gehoorverlies,
>harttrillingen, ademhalingsmoeilijkheden, ongerustheidaanvallen,
>onduidelijks spraakvermogen, smaakverlies, oorsuizingen, duizelingen,
>geheugenverlies en gewrichtspijn.
>Volgens onderzoekers en artsen, die de nadelige effecten bestuderen,
>kunnen de volgende chronische ziekten teweeggebracht of verergerd worden
>door het innemen van Aspartaam: hersentumoren, multiple sclerose,
>epilepsie, het chronische vermoeidheidssyndroom, Parkinson, Alzheimer,
>verstandelijke achteruitgang, lymfoom, geboortebeschadigingen,
>fibromyalgie en suikerziekte.
>
>Methanol
>Methanol wordt geleidelijk aan in de dunne darm opgenomen wanneer de
>methyl-groep van Aspartaam het enzym chymotrypsine tegenkomt. Methanol
>is een dodelijk vergif. Sommigen herinneren zich methanol als het
>vergif, dat er de oorzaak van was, dat alcoholisten uit achterbuurten
>blind werden of dood gingen. De absorptie van methanol in het lichaam
>wordt aanzienlijk versneld wanneer vrije methanol opgenomen wordt. Vrije
>methanol ontstaat uit Aspartaam wanneer het verwarmd wordt tot meer dan
>30 graden Celsius. Dit zou zich voordoen wanneer het product, dat
>Aspartaam bevat, onjuist bewaard of wanneer het verwarmd wordt
>(bijvoorbeeld als onderdeel van een 'voedsel'-product). Methanol
>ontbindt zich in mierenzuur en formaldehyde in het lichaam. Formaldehyde
>is een dodelijk neurotoxine. Symptomen van methanolvergiftiging zijn
>hoofdpijn, oorsuizingen, duizeligheid, misselijkheid,
>maagdarmstoornissen, slapheid, duizelingen, koude rillingen,
>geheugenverlies, verstijvingen en pijnscheuten in de ledematen,
>gedragsstoornissen en zenuwontstekingen. De meest bekende problemen van
>methanolvergiftiging zijn gezichtsproblemen waaronder een wazig zicht,
>hevige samentrekkingen van visuele velden, verdoezeld zicht, verduisterd
>zicht, netvliesbeschadiging en blindheid.
>Formaldehyde is een bekende kankerverwekker, dat netvliesbeschadiging
>veroorzaakt, het DNA verstoort en geboorteafwijkingen veroorzaakt.
>Vaak wordt de diagnose Multiple Sclerose (MS) onterecht gesteld; in
>werkelijkheid gaat het om een vergiftiging met Methanol, die zich
>voordoet als MS.
>Stop onmiddellijk met deze gevaarlijke stof. MS is geen doodvonnis, maar
>vergiftiging door methanol wel!
>Er is gebleken dat sommige fruitsappen en alcoholische drankjes kleine
>hoeveelheden methanol bevatten. Het is echter belangrijk te weten, dat
>methanol nooit alleen voorkomt. In ieder geval is ethanol aanwezig, vaak
>in veel grotere hoeveelheden. Ethanol is een tegengif voor
>methanolvergiftiging bij mensen. De troepen van Dessert Storm werden
>'getrakteerd op' grote hoeveelheden Aspartaamdrankjes die door de zon in
>Saoedi Arabië sterk verwarmd waren. Velen van hen keerden huiswaarts met
>talrijke kwalen, zoals bij personen die chemisch vergiftigd waren door
>formaldehyde. De vrije methanol in de drankjes kan hebben bijgedragen
>aan deze ziekten. Andere afbraakproducten van Aspartaam, zoals DKP
>kunnen ook een factor zijn geweest
>
>DKP (Diketopiperazine)
>Diketopiperazine is een bijproduct van de Aspartaamstofwisseling en is
>betrokken bij gevallen van hersentumoren. Sommige onderzoekers zeggen,
>dat DKP geproduceerd wordt na inname van Aspartaam. Het is niet zeker of
>dat wel juist is, maar het is zeker waar dat DKP gevormd wordt bij
>vloeibare producten die Aspartaam bevatten na een verlengde bewaring. De
>reden, waarom veel mensen de ernstige reacties op Aspartaam niet horen,
>is tweeledig:
>Gebrek aan bewustzijn bij de meeste mensen. Ziektes, die veroorzaakt
>zijn door Aspartaam, worden niet in de kranten vermeld zoals
>vliegtuigongelukken. Dit komt omdat deze voorvallen op heel veel
>verschillende plaatsen voorkomen. De meeste mensen brengen hun symptomen
>niet in verband met het lange-termijngebruik van Aspartaam. Voor mensen,
>bij wie een belangrijk percentage van de hersencellen vernietigd is en
>lijden aan chronische ziektes, is er geen aanleiding om een dergelijk
>ziekte in verband te brengen met het gebruik van Aspartaam.
>
>Het gezichtsvermogen bij diabetici
>Het gevaar dat langdurige blootstelling aan methanol met zich meebrengt
>voor diabetespatiënten is n.l. een extra beschadiging van oogzenuw en
>netvlies waardoor gedeeltelijke tot algehele blindheid kan ontstaan, en
>dat bij een bevolkingsgroep die is aangewezen op het gebruik van o.a.
>aspartaam.
>Aspartaam veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel maar ook schade aan de
>oogzenuw, zoals blindheid en gedeeltelijke tot totale afname van de
>zenuwgeleiding. Dit is te verklaren uit de omzetting van de
>methylalcohol in o.a. formaline. Formaline is een zenuwgif, het is
>tevens een kankerverwekkende stof en wordt gebruikt bij het conserveren
>van lichamen (lijken) die vooral bij medische studies gebruikt worden.
>Formaline wordt ook gebruikt bij het uitgassen van besmette ruimten. De
>mensen die het meeste gebruik maken van kunstmatige zoetstof zijn de
>diabetespatiënten. Op het moment dat dit vernietigende proces is
>begonnen, bestaat er geen mogelijkheid tot herstel van het zien.
>Naar het onstaan van schade aan de oogzenuw door methylalcohol is in het
>verleden reeds veel onderzoek gedaan. Wanneer de zoetstof het
>spijsverteringskanaal binnenkomt, splitst de Aspartaam molecule zich
>o.a. in een stof die we kennen als methanol of methylalcohol. Het komt
>de bloedbaan binnen en zodra deze deeltjes het gebied bereiken van de
>gezichtszenuw en het netvlies met hoge stofwisseling, ontstaat
>gedeeltelijke atrofie. Het oog kan niet langer dan negentig seconden
>zonder zuurstof en voeding zonder dat er schade ontstaat. De
>mogelijkheid bestaat van totaal verlies van het gezichtsvermogen zonder
>dat herstel mogelijk is. Zeer vroeg in de behandeling, kunnen
>gezichtszenuw en netvlies nog gered worden.
>Bij klachten van het zicht bij diabetici wordt er vaak een verkeerde
>diagnose gesteld, omdat de arts denkt aan een beschadiging van de
>oogzenuw die veroorzaakt wordt door de gevolgen van suikerziekte. Daarom
>wordt meestal het hormoon 'prednison' gegeven. Hierdoor ontstaat toename
>van het gewicht en een vollemaansgezicht, echter zonder kans op herstel.
>De gevaren van het langdurig gebruik van Aspartaam worden over het hoofd
>gezien.
>Ook de grote groep mensen die door gewichtsproblemen veel met aspartaam
>gezoete producten gebruiken moeten even goed nadenken over het gebruik
>van zoetstoffen. Ook deze mensen zullen ziekteverschijnselen krijgen die
>niet in verband gebracht zullen worden met het gebruik van aspartaam.
>Indien u bij het gebruik van Aspartaam de volgende verschijnselen
>opmerkt: hoofdpijn, depressie, onduidelijke spraak, geheugen verlies,
>verminderd gevoel in de onderbenen of pijnscheuten, evenwichtsstoornis,
>angstaanvallen, chronische vermoeidheid, verlies van gezichtsvermogen,
>opvliegingen, loslaten van het netvlies, epileptische aanvallen en
>hartkloppingen, dan heeft u waarschijnlijk de 'Aspartaam ziekte'!
>
>De natuurgeneeswijze
><<...OLE_Obj...>>
>In de natuurgeneeswijze zal nooit gebruik gemaakt worden van chemische
>zoetstoffen. Het gebruik van Stevia. Stevia Rebaudiana (ook bekend als
>Ka he'e) is een tropische éénjarige met zeer zoet blad dat de stof
>"stevioside" bevat.
>De witte kristallijne poeder is 250 - 300 maal zoeter dan sucrose. Deze
>plant is al in 1899 door Dr. M. S. Bertoni beschreven. In 1918 schreef
>hij dat deze plant de mogelijke vervanger kan worden voor saccharine.
>Volgens dr. Bertoni heeft deze plant de voordelen dat het niet giftig
>is, een hele sterke zoetstof is, het kan in natuurlijke vorm toegepast
>worden en het is goedkoper dan saccharine. Jammer voor het laatste, want
>dat is de reden geweest voor een grote discussie bij de FDA (food and
>drug administration -Amerika) vanaf 1987. In Japan, China, Zuid-Korea,
>Brazilië is Stevia wel toegestaan als natuurlijk zoetmiddel.
>In de jaren na 1990 werden verschillende bedrijven die Stevia verkochten
>in de VS door de FDA gedwongen de verkoop te stoppen omdat het middel
>niet geregistreerd was. In enkele gevallen werd door een FDA inspecteur
>zelfs gezegd dat de grote fabrikant van Nutra-Sweet geklaagd had bij de
>FDA. Toen de "Herb Research Foundation (HRF)" om opheldering vroeg kreeg
>zij pas na ruim een jaar een vaag verhaal waarbij de FDA niet wilde
>vertellen welke fabrikant achter het 'onzin verhaal' tegen Stevia stond.
>In mei 1991 bracht de FDA een verbod uit tegen het importeren van
>Stevia. Ondanks de bewijzen, onderzoeken van verschillende deskundigen,
>het gebruik in verschillende landen -zonder bijwerkingen of enig
>negatief resultaat- staat dit natuurlijk middel op de lijst in de VS als
>een 'illegaal' kruid.
>
>Het mag inderdaad gek klinken, dat een kruid niet gebruikt mag worden
>omdat het nog niet bewezen is dat het de vermeende werking heeft.
>Ondanks het feit dat het reeds door miljoenen mensen gebruikt
>werd/wordt, zonder bijwerking.
>In Japan, China, Zuid-Korea, Brazilië is Stevia wel toegestaan als
>natuurlijk zoetmiddel.
>In de jaren na 1990 werden verschillende bedrijven die Stevia verkochten
>in de VS door de FDA gedwongen de verkoop te stoppen omdat het middel
>niet geregistreerd was. In enkele gevallen werd door een FDA inspecteur
>zelfs gezegd dat de grote fabrikant van Nutra-Sweet geklaagd had bij de
>FDA. Toen de "Herb Research Foundation (HRF)" om opheldering vroeg kreeg
>zij pas na ruim een jaar een vaag verhaal waarbij de FDA niet wilde
>vertellen welke fabrikant achter het "onzin verhaal" tegen Stevia stond.
>In mei 1991 bracht de FDA een verbod uit tegen het importeren van
>Stevia. Ondanks de bewijzen, onderzoeken van verschillende deskundigen,
>het gebruik in verschillende landen -zonder bijwerkingen of enig
>negatief resultaat- staat dit natuurlijk middel op de lijst in de VS als
>een "illegaal" kruid.
>
>Stevia heeft verder een gunstige werking op de huid; het wordt gebruikt
>in gezichtsmaskers, bij acne, bij rimpels en huidirritaties. De donkere
>vloeistof wordt op het gezicht gesmeerd en men laat het 30 tot 60
>minuten drogen.
>Door het gebruik van dit product op wonden, ontstaat er een snellere
>genezing zonder littekenweefsel.
>Stevia mag dus -nog- niet gebruikt worden als zoetmiddel; de FDA heeft
>wel een lijst van "Reduced-Calorie Sweeteners" die wel toegestaan is.
>Met al de negatieve bijwerkingen zijn deze producten toch nog te koop in
>alle supermarkten.
>Door druk van verschillende groepen, onderzoeken en organisaties heeft
>de FDA op 18 september 1995 toestemming verleend om stevia te verkopen
>als een voedingssupplement. Dat betekent dat stevia niet gebruikt kan
>wordt in producten als zoetmiddel. Dus een fabrikant mag niet gebruik
>maken van de effecten van stevia door snoepgoed, taartjes, ijsjes enz.
>op een natuurlijke manier te zoeten. Onbegrijpelijk maar waar.
>
>De consument koopt nu stevia bladeren, stevia poeder of stevia thee en
>gebruikt het toch als zoetstof. Stevia heeft als voordeel dat je het
>zowel koud als warm kunt oplossen. Warm is echter beter. Wil u dan
>stevia als zoetmiddel gebruiken dan maakt u een klein beetje thee van de
>bladeren en giet het dan in of over het gerecht waar u normaal suiker
>zou gebruiken.
>Voorstanders van stevia hebben beloofd door te gaan met protest totdat
>dit product de "GRAS" (Generally Regarded as Safe) krijgt. Stevia heeft
>verder een gunstige werking op de huid; het wordt gebruikt in
>gezichtsmaskers, bij acne, bij rimpels en huidirritaties. De donkere
>vloeistof wordt op het gezicht gesmeerd en men laat het 30 tot 60
>minuten drogen.
>Door het gebruik van dit product op wonden, ontstaat er een snellere
>genezing zonder littekenweefsel.
>Stevia mag dus -nog- niet gebruikt worden als zoetmiddel; de FDA heeft
>wel een lijst van "Reduced-Calorie Sweeteners" die wel toegestaan is.
>Met al de negatieve bijwerkingen zijn deze producten toch nog te koop in
>alle supermarkten.
>Hier volgt een lijst van zoetstoffen (alcohol suikers oftewel polyols)
>die toegestaan zijn in de Verenigde Staten.
>Hydrogenated Starch Hydrolysates (HSH): dit is een mengsel van sorbitol,
>malitol en oligo-sacchariden. Afhankelijk van de verhouding is het
>25-50% zoeter dan sucrose. Het is een eindproduct van maïs-stroop en kan
>allergische reacties veroorzaken.
>Isomalt is 45-60% zoeter dan sucrose. Isomalt wordt gebruikt in
>snoepgoed, ijsjes, jams, drankjes en gebak. Isomalt wordt gemaakt uit
>suiker. De enzymen in het spijsverteringsstelsel kunnen dit product niet
>afbreken.
>Lactitol ziet eruit als sucrose maar bevat de helft van het aantal
>calorieën. Het is 30-40% zoeter dan sucrose.