LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Taxatierapport

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
J. Abee
Berichten: 4
Lid geworden op: 13 feb 2006 17:48

Taxatierapport

Ongelezen bericht door J. Abee »

Beste Mensen,

We hebben een taxatie van ons huis laten doen. De vorige taxatie was in 2002.
Nu hebben we sinds die tijd enorm veel verbouwd.
En we hebben circa € 30.000 euro in ons huis gestoken. Nu blijkt uit deze nieuwe taxatierapport dat de verkoopvrijewaarde maar € 7.500 euro is gestegen en de executie waarde maar € 5.000 euro.
Dit is dus onze prestatie van 4 jaar keihard werken. :evil:
Wij vinden dit een lachertje.
Nu is onze vraag kunnen wat kunnen we ondernemen? Onze inzet om verder aan ons huis iets te gaan verspijkeren is nu naar een totaal nulpunt gezakt. :( Wie kan ons iets meer duidelijkheid geven.

Met vriendelijke groet Dhr. J.Abee

Sjors_B
Berichten: 658
Lid geworden op: 22 jun 2005 20:45

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door Sjors_B »

Tja taxatie, is een verzamelnaam wat de meeste gekken voor een huis willen geven.

Waar ze op letten bij een taxatie
1 Lokatie
2 Verhandelbaarheid
3 de rest

1 De lokatie veranderd niet zo snel, lees hierbij wel geen station, snelweg aansluiting, winkels, scholen ed
2 Staan bv van uw 2 onder een kap nog 20 woningen te koop dan zakt de prijs.
3 Uw verbouwing doet dus wel wat mee, maar ik zou noooooit gaan verbouwen om het huis meer waard te laten worden. Snelle winst kun je beter naar de optiebeurs gaan.


Tenslotte
Een huis is gewoon een bult stenen, waar in Nederland de grondprijs ook nog belachelijk hoog opgedreven wordt door gemeente en projectontwikkelaars. Een lapje grond in Nederland is tegenwoordig net zo duur als het huis wat er op gebouwd wordt.

HunterV
Berichten: 15
Lid geworden op: 19 mar 2006 20:59

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door HunterV »

je bepaalt binnen bepaalde marges zelf waar een taxatie op moet uitkomen. Mijn werkwijze:

Ik stuur een email aan 20 makelaars, met de vraag of ze mijn huis, op die en die lokatie (als je lokale makelaars neemt, weten ze allemaal waar je het over hebt), voor x bedrag kunnen taxeren en welke prijs ze er voor vragen.

Op zeker dat je binnen een paar dagen een mailbox vol hebt met makelaars die over elkaar heen vallen om jouw huis te taxeren tegen de door jou aangegeven waarde. Bijkomend voordeel dat je ook direct de goodkoopste eruit kan pikken.

Ik heb het zo al drie keer gedaan (in verschillende plaatsen), was elke keer geen probleem.

Succes!

hera
Berichten: 296
Lid geworden op: 14 okt 2005 14:53

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door hera »

Tja, van de laatst genoemde methode kan ik niet echt warm worden, maar het blijft dat het oordeel van 1 makelaar niet zaligmakend hoeft te zijn.

Is uw huis extreem luxe geworden tov vergelijkbare huizen die gewooon degelijk en comfortabel ingericht zijn, dan kan ik mij voorstellen dat het zo is dat met voor luxe niet meer dan 7.500-10.000 euro meer over heeft. Vaak wordt de prijs inderdaad bepaald door de locatie en het volume van de woning en dan is wat luxe extra wel meegenomen maar heeft men er niet zoveel extra voor over.

Verbouwen doe je vooral voor jezelf. Je doet het in je eigen smaak.

Direct winst maken op een huis zou nog mogelijk zijn als je een eenvoudig woonhuis (voormallige huurwoning oid) koopt waar degelijk onderhoud aan is gepleegd (goede kozijnen, beneden in ieder geval al dubbel glas) koopt en hier een nette keuken in plaatst (voor 7.500 euro koop je al een keuken met inbouwapparatuur) en de badkamer opnieuw betegeld en een ligbad plaatst. Verder overal laminaat en een licht kleurtje op de wand. Tuin fatsoeneren en weer verkopen.

J. Abee
Berichten: 4
Lid geworden op: 13 feb 2006 17:48

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door J. Abee »

Bedankt voor de goede adviezen. Hier kunnen we iets mee :)

hera
Berichten: 296
Lid geworden op: 14 okt 2005 14:53

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door hera »

Ik kan het me overigens wel heel goed voorstellen hoor.

Ik ben zelf makelaar en ga in mn nieuwe huis een keuken plaatsen van 17.500,-- Dit in een normale wel ruime middenwoning. Het is ook nog een keuken die wij heel erg mooi vinden, maar de gemiddelde consument waarschijnlijk niet. Bovendien is de verhouding huis/ keuken wat uit proportie. Toch doe ik het omdat ik zelf van plan ben om hier in ieder geval tot mn kinderen groter zijn te blijven wonen. Maar deze investering terugvangen (bij verkoop)... zeker niet. :(

J. Abee
Berichten: 4
Lid geworden op: 13 feb 2006 17:48

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door J. Abee »

Tja soms zou je willen idd. Maar ik zie dat het dus niet altijd zo werkt. En heb nu ook een duidelijk beeld gekregen dat er heel wat mensen zijn die veel grootspraak doen :wink:

hera
Berichten: 296
Lid geworden op: 14 okt 2005 14:53

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door hera »

Toch, soms is er inderdaad een gek die het er voor geeft. Bij verkoop kan je verschillende strategieen aanhouden. Je geeft een reeele verkoopwaarde af (dat is de waarde die in uw rapport staat) en een waarde waar je bijvoorbeeld wel die hele 30 mille meeneemt. Er lopen nl heus mensen rond die de zelfde smaak als u hebben en dezelfde keuzes zouden maken en die zijn dan blij dat u het al voor ze hebt gedaan. Maar die komen een stuk minder vaak voorbij dan de gemiddelde zoeker voor een woning in uw wijk.

Zo heb ik eens een heel luxe verbouwde recreatiebungalow waar permanente bewoning gedoogd werd (stond op nominatie om gelegaliseerd te worden) verkocht. Heeft ruim 2 jaar geduurd! Maar voor de eigenaren was het van belang dat iemand het kocht die de verbouwingen net zo waardeerde als zij. Financieel konden ze het bolwerken dus al met al was uiteindelijk iedereen tevreden.

Desiderius
Berichten: 21
Lid geworden op: 11 apr 2006 23:06

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door Desiderius »

Een taxatie is altijd een momentopname en kan in waarde veranderen door diverse factoren zoals een verbouwing en plaatselijke marktomstandigheden. Een bekend misverstand is dat door verbouwing de waarde altijd stijgt. Het is echt afhankelijk van welke verbouwing is gedaan en hoe deze is uitgevoerd.

De taxateur moet zijn rapport altijd kunnen verdedigen en zal als je daar om vraagt zijn waarde-oordeel toelichten. Als het naar je eigen oordeel niet klopt staat het je vrij om een nieuwe taxatie te laten maken door een andere taxateur.

Bent u niet tevreden over de dienstverlening van een taxateur dan kunt u uw klacht door een onafhankelijke geschillencommissie laten beoordelen. Alle specialistische branche-organisaties binnen de makelaardij zijn daar verplicht bij aangesloten.

Oh ja , Sjors_B, als je ergens geen verstand van heb, vervuil dan niet dit forum. Zielig hoor !!

J. Abee
Berichten: 4
Lid geworden op: 13 feb 2006 17:48

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door J. Abee »

We hebben besloten een nieuwe taxatie aan te vragen. De account heeft een andere taxateur het taxatierapport laten zien van . Die heeft zonder het huis te zien en alleen maar kijkend naar de foto's al een waardevermeerdering van minstens €20.000,- gegeven.

We gaan daarom een nieuwe taxatie laten doen.

Onze accounttant heeft het bedrijf die de slechte taxatie heeft laten doorvoeren, echt even goed op de feiten gewezen. De accounttant is met de geschillencommissie bezig! En gaat daarom niet meer met deze taxatiebedrijf in zee. ( Het bleek dus achteraf dat we niet de enigsten waren in totaal zijn er 5 gezinnen benadeeld door deze taxateur :evil: )

Flipipo
Berichten: 145
Lid geworden op: 13 dec 2005 19:57

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door Flipipo »

Tja taxateur is ook maar een persoon met iet wat subjectieve kijk.... Is onmogelijk juiste waarde te geven. Maar ergens is waar, verbouwen doe je voor jezelf en niet voor waardestijging.... zou maf zijn een zelfde soort woning in dezelfde straat stuk meer waard dan de mijne, dan zou iedereen zo aan verbouwingen gaan beginnen... nee het is en blijft omgeving die waarde bepaald en deels door wat er zoals in huis is.... Niet iedereen waardeert sauna in huis(stromverbruik!), bubbelbad, keuken met alles erop en eraan etc... Wat wel bepaald is oa garage, dakkappels, etc... die zijn comfortverhogend wat meesten wel waarderen...

Desiderius
Berichten: 21
Lid geworden op: 11 apr 2006 23:06

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door Desiderius »

Als blijkbaar je accountant de taxateur geregeld heeft kun je hem daar dus op aanspreken (in rechte). Hoewel de aansprakelijkheid van een (financiële) dienstverlener niet verder reikt dan zijn eigen vakgebied of het gebied waarbinnen hij werkzaam is kan het toch mogelijk zijn dat hij jegens opdrachtgever schadeplichtig is.

In ieder geval moet je eerst met de taxateur overleggen en om zijn verdediging vragen van het taxatierapport. Als het goed is heeft je accountant je daar natuurlijk op gewezen.

Martin1976
Berichten: 847
Lid geworden op: 09 feb 2006 10:48

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door Martin1976 »

ben het ermee eens dat je een verbouwing in de eerste plaats voor jezelf doet en niet om snel winst te kunnen maken. Maar de waardestijging in die 4 jaar tijd is niet veel idd., het argument wat ik nog niet gehoord heb is de algemene stijging van de huizenprijzen, zelfs al had je niks aan je huis gedaan dan is het nog meer waard dan de taxatie in 2002, en waarschijnlijk nog een wel grotere stijging dan € 7500. Die 20.000 die u gehoord heeft lijkt me logischer (in hoeverre ik dat dan kan beoordelen), maar zoals blijkt, geen enkele taxatie is objectief.

Sjors_B
Berichten: 658
Lid geworden op: 22 jun 2005 20:45

Re: Taxatierapport

Ongelezen bericht door Sjors_B »

Iedereen mag op dit forum zijn mening hier uiten! DUS IK OOK.
je kunt het er niet mee eens wezen, DAT MAG OOK.

. :wink:

Gesloten