LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
gummetje
Berichten: 54
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:29

Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door gummetje »

Waaraan moet een taxateur voldoen t.b.v. een taxatieverslag wat ik weer nodig heb voor een hypotheek?

Ik heb het idee dat er een beetje veel cowboys op de markt zijn die maar gewoon wat doen.

Makelaar is ondertussen een vrij beroep maar is een taxateur dat ook?

hera
Berichten: 296
Lid geworden op: 14 okt 2005 14:53

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door hera »

Nee, een taxateur moet in een register ingeschreven staan.

gummetje
Berichten: 54
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:29

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door gummetje »

hoe kan ik nagaan of de "taxateur" in ingeschreven in het register? zijn die gegevens openbaar?

hbwoz
Berichten: 57
Lid geworden op: 11 jan 2006 19:42

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door hbwoz »

De Stichting VastgoedCert is een branchebreed platform voor de registratie en certificatie van makelaars en taxateurs in onroerende zaken met meer dan 7500 registraties, verdeeld over de volgende Kamers: Wonen/MKB (RMT), Bedrijfsmatig Vastgoed (BV), Landelijk Vastgoed (LV) en WOZ.

De Stichting VastgoedCert is opgericht op 1 februari 2004 en is voortgekomen uit verschillende registers, te weten: CRMT te Nieuwegein, SRT te Rotterdam, NRVT te Heerlen en WOZ te Zaandam. Het doel van de Stichting VastgoedCert is het (doen) certificeren en registreren van makelaars en taxateurs o.z. op grond van hun vaktechnische bekwaamheid. Ethische en gedragsnormen behoren nadrukkelijk niet tot de competentie van de stichting, maar van de verschillende brancheorganisaties. Het kantoor van de Stichting VastgoedCert is gevestigd in Rotterdam.

De certificeringsregeling is ontstaan na het vervallen in 2001 van de wettelijke regeling rondom de beëdiging van makelaars en taxateurs o.z.

Alle geregistreerden moeten voldoen aan hoge opleidingseisen. Is dit niet het geval, dan kan men niet toetreden tot één van de kamers van de Stichting VastgoedCert. Voor deze kamers geldt dat men in het bezit moet zijn van een theoriediploma en een praktijkdiploma. Per kamer gelden verschillende certificatievoorwaarden.

Is men eenmaal gecertificeerd bij de Stichting VastgoedCert, dan zal men door bijscholing zijn of haar kennis op peil moeten houden. Iedere kamer kent zijn eigen hercertificatie-eisen. Gecertificeerden bij de Stichting VastgoedCert worden periodiek onafhankelijk getoetst, waarmee zij aantoonbaar blijvend over de benodigde vaktechnische bekwaamheden beschikken.
Kijk voor meer info op de site http://www.vastgoedcert.nl/. Vraag aan je bank aan welke voorwaarden de taxateur dient te voldoen.

Xpert
Berichten: 463
Lid geworden op: 27 aug 2005 15:54

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door Xpert »

Wanneer je een taxatierapport laat opstellen geef ik het advies de opdracht te verstrekken aan een Taxateur die plaatselijk bekend is.

Of wel de Makelaar woont zelf in het gebied of zijn kantoor ligt in het betreffende gebied. Bijvoorbeeld binnen een straal van 20 km van jouw woning.

Een taxateur die van "verweggistan" komt is m.i. plaatselijk niet goed genoeg bekend.

Desiderius
Berichten: 21
Lid geworden op: 11 apr 2006 23:06

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door Desiderius »

Dat elke cowboy makelaar mag worden is toch wat de bedoeling was in Nederland? Voor banken maakt het vaak niet uit wie taxeert, als de waarde maar goed is. Kunnen ze lekker een hypotheek verkopen. (jaja, midden in de samenleving)

Justin
Berichten: 5
Lid geworden op: 05 mei 2006 01:25

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door Justin »

Sorry mijne dames en heren,

Het is niet helemaal correct wat door jullie wordt gesteld.
Wanneer je een financiering wenst via een ERKENDE financieringsmaatschappij, zal deze vragen om een taxatierapport welke is opgesteld door een bij de branche (NVM) aangesloten makelaar.
En dat zijn de makelaars welke beëdigd zijn.

Een verstandige huizen(ver)koper zal ook altijd bemiddeling vragen via een dergelijke makelaar en geen gebruik maken van de zgn. cowboys. Die laatsten zijn er wel maar hebben niet (alle) papieren. Vraag daar ook rustig om! Een erkend makelaar kan je zijn documenten overhandigen.

Het is gebruikelijk dat een plaatselijk makelaar de taxatie verricht, omdat hij/zij de markt ter plaatse goed kent. Ook financieringsmaatschappijen stellen dit veelal als eis.
Weet je geen erkend makelaar, dan zijn er instanties welke voor jou een plaatselijk ERKEND makelaar zoeken. Een daarvan heb ik goede ervaringen mee, dat is taxatiebureau 5Punt20, te vinden onder
www.5punt20.nl

Wellicht dat de andere schrijvers met "cowboys" die personen bedoelen, welke inderdaad geen erkenning hebben en waar de overheid inderdaad zelf de stichter van al het kwaad is.
Officieel mogen dergelijke personen zich ook geen makelaar noemen, maar op hun visitekaartje staat dan bijvoorbeeld "vastgoedadviseur", "woningadviseur" of dergelijke termen.

Een erkend makelaar herken je aan de bekende logo's.

hbwoz
Berichten: 57
Lid geworden op: 11 jan 2006 19:42

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door hbwoz »

......door een bij de branche (NVM) aangesloten makelaar.
En dat zijn de makelaars welke beëdigd zijn. ....
Misschien wist je het nog niet, maat de beëdiging is afgeschaft.
Die laatsten zijn er wel maar hebben niet (alle) papieren. Vraag daar ook rustig om!
Hoezo alle papieren ???? Je hebt helemaal geen papieren nodig om je makelaar te nomen.
Een erkend makelaar kan je zijn documenten overhandigen.
Over welke erkenning heb je het en door wie wordt die erkenning uitgegeven ???

Xpert
Berichten: 463
Lid geworden op: 27 aug 2005 15:54

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door Xpert »

Waarom taxatiebureau 5punt20?????

Ook 5punt20 wil wat verdienen.

Onderhandel rechtstreeks met een plaatselijke taxateur over het tarief.
Je hoeft alleen dan nog maar te vragen of deze taxateur een CRMT certificaat bezit.

Justin
Berichten: 5
Lid geworden op: 05 mei 2006 01:25

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door Justin »

Beste hbwoz en expert;

Waarom 5punt20? Omdat het een bureau is welke met erkende makelaars werkt. Het was een advies, geen verplichting en ik probeer alleen maar iemand te helpen. Krijg het gevoel dat het hier in dit forum niet om het helpen gaat, maar om te meten wie het meeste weet of zo? Sorry hoor, ik lees deze zaken voor het eerst en dacht dat het de bedoeling was om kennis te vergaren en de vrager verder te helpen.

Beëdigde makelaars bestaan nog steeds, stelletje deskundigen! En financieringsinstelling vragen nog steeds naar de branchegelieerde makelaars. Iemand die liever met de plaatselijke makelaar "pingelt" is daar vrij in, maar zorg wel dat je voldoet aan de eisen van de financier, dat is alles wat ik ermee wil aangeven. Ervaring, weet je wel!

Neen, je hebt geen papieren nodig om je makelaar te noemen. Maar een verstandige consument informeert wel naar een makelaar welke aan kan tonen een gedegen opleiding te hebben gevolgd.
Iedereen mag zich ook "financieel adviseur" noemen maar ook daar zijn veel beunhazen actief.
Maar dat hoef ik jullie deskundigen dus niet te vertellen, dat wisten jullie natuurlijk ook al.

Hoop dat degene die de vraag heeft gesteld, voldoende antwoorden heeft. Dat was mijn intentie.

Gegroet aan jullie allen!

Xpert
Berichten: 463
Lid geworden op: 27 aug 2005 15:54

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door Xpert »

Klopt! Iedereen mag zich tegenwoordig makelaar in onroerend goed noemen. Vrije marktwerking heet dat. Gisteren achter de toonbank bij de Super staan en je vandaag makelaar mogen noemen. Dat is nog eens goed vioor de consument.

Gelukkig mag je je alleen maar taxateur noemen als je de vereisde certificaten bezit, bijvoorbeeld de CRMT.

Verder mag je vanaf 1 januari 2006 alleen nog complexe financiële producten verkopen wanneer je een vergunning hebt gekregen van de AFM op grond van de Wet Financiële Dienstverlening(de Wfd).

Let op! Er geldt wel een overgangstermijn tot 1-10-2007. Alle adviseurs hebben dus een (voorlopige) vergunning gekregen. Dit wil nog niet zeggen dat er geen cowboys in de markt actief zijn. Degene die een voorlopige vergunning krijgen hebben bij de vergunningaanvraag een opleidingsplan tot 2007 moeten indienen. In oktober 2007 moeten zij wel over alle diploma's beschikken. Maar ja je kan wel raden dat de cowboys in de markt nog steeds tot 1 oktober 2007 vrij spel hebben. En wanneer de AFM besluit om de overgangstermijn te verlengen na 1-10-2007 dan kunnen de cowboys ook na die tijd gewoon hun gang blijven gaan.

Om de wet WFD te regelen heeft de overheid er ook bijna 2 jaar langer overgegaan dat dat zij in eerste instantie had aangekondigd. De ingangsdatum van de wet Wfd is diverse keren uitgesteld.

Lawman
Berichten: 73
Lid geworden op: 14 nov 2005 16:36

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door Lawman »

De Wfd verjaagt de cowboys niet. Ook kantoren die volledig voldoen aan de eisen kunnen er rare praktijken op na houden.....Laten we dat vooral niet vergeten!

simmetje
Berichten: 70
Lid geworden op: 18 jun 2005 21:27

Re: Taxatieverslag t.b.v. hypotheek

Ongelezen bericht door simmetje »

De mensen die waren gecertificeerd bij de CRMT (heet overigens nu vastgoedcert) zijn de "oude" NVM makelaars. Was destijds een pittige opleiding en je kreeg de beschermde titel makelaar o.g. Was in de basis een benoeming voor het leven. Ook hier moet men nu eens in de 5 jaar examen doen. Lijkt me overigens een goede ontwikkeling.

Daarnaast is er nog het SCVM register (stichting certificering vbo makelaars) en het NRVT (nederlands register vastgoed taxateurs).

Ook mensen ingeschreven in deze registers hebben een pittige opleiding achter de rug en moeten regelmatig hun kennis bijspijkeren.

Naast deze registers zijn er mensen die zich makelaar noemen, maar niet staan ingeschreven. Of je hiermee in zee moet gaan moet je zelf weten, maar een taxatierapport van deze of genen wordt door geen enkele hypotheekverstrekker geaccepteerd.

Gesloten