De Wet : (op postbus51.nl)
Bestaande klanten hoeven dus niet opnieuw langs te komen. Het gaat alleen om nieuwe diensten. Dit is voor banken natuurlijk een hoop gedoe als ze telefonisch producten willen verkopen.Wanneer moet de klant geïdentificeerd worden?
Het vaststellen en vastleggen van de identitiet moet gebeuren voordat de financiële dienst wordt verleend aan de klant. Niet alleen bij het eerste contact, maar ook bij een duurzame relatie en bij het verlenen van bepaalde incidentele financiële diensten, moet tot identificatie worden overgegaan. Iedere klant moet hiervoor zelf langskomen met een geldig legitimatiebewijs.
Terugkerende klant
Als een klant eenmaal geïdentificeerd is en hij of zij komt daarna nog regelmatig terug, dan hoeft de instelling niet steeds opnieuw om een identiteitsbewijs te vragen.
Wijze van vastlegging
De WID vertelt niet op welke wijze de gegevens moeten worden vastgelegd. Digitaal of feitelijk is beide mogelijk. De toezichthouder van de branche bepaalt of de vastlegging ook in overeenstemming is met aanverwante wetgeving (zoals met de privacywetgeving).
Het indentificatiebewijs is nodig om je kunnen legitimeren bij de bank. Vervolgens mag de bank alleen de volgende gegevens uit dit bewijs overnemen :
geslachtsnaam, voornamen, geboortedatum, adres en woonplaats van de klant, soort en nummer van het identiteitsbewijs en plaats en datum van uitgifte van het document
Géén sofi nummer dus, althans als we het hebben over de gegevens die nodig zijn volgens deze wet.
De Nederlandse Bank bevestigd dat sommige banken inderdaad soms wat paniekerig bezig zijn en dat dit nogal klantonvriendelijk kan overkomen. De banken moeten hun gegevens nml eind dit jaar op orde hebben.
De Postbank geeft aan (telefonisch na veel doorvragen) dat ze deze actie vooral gebruiken om het handtekeningen bestand te actualiseren.
Visa geeft aan dat bij hun dit niet nodig is.
Wat dus erg vaag blijft is waarom de ene bank wel alle klanten verzoekt langs te komen en de ander niet. Sommige banken vragen alleen om een handtekening, andere juist weer om een kopie van het legitimatiebewijs. Veel onduidelijk dus.