LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
Brabander
Berichten: 354
Lid geworden op: 05 jul 2004 23:17

Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Brabander »

Advocaten focussen teveel op eigen posite op hun kantoor
Vanaf deze maand zal Advocatie.nl maandelijks een interview publiceren met vooraanstaande oud-advocaten. Zij praten over hun huidige bezigheden en hoe zij terugkijken op hun werk als advocaat.

Deze maand Ben Knüppe.

Overstap naar Dexia
Ben Knüppe (52) was bijna 30 jaar advocaat voordat hij in augustus 2004 Chief Legal Officer bij Dexia Bank Nederland werd. De juridische organisatie van Dexia bestaat uit zo'n 115 personen. Dit zijn merendeels juristen, veel oud advocaten, maar ook pas afgestudeerden. Deels worden zij ingehuurd van de Utrechtse Juristen Groep. Zij houden zich bezig met de vele duizenden procedures die momenteel lopen met betrekking tot aandelenlease en werken hierin samen met advocaten van NautaDutilh en Spigthoff. Voor cassatieadviezen wordt Houthoff Buruma ingeschakeld.

Ben Knüppe tijd voor iets anders
Wat was uw beweegreden om de advocatuur te verlaten? "Ik was geruime tijd werkzaam in de insolventiepraktijk en heb me vanaf 1996 tot afgelopen voorjaar voornamelijk gericht op het afwikkelen van het faillissement van Fokker. Toen dat eenmaal netjes afgewikkeld was, vond ik het tijd voor iets anders en toen kwam deze baan bij Dexia op mijn pad. Om mijn rol bij Dexia zo duidelijk mogelijk neer te zetten, heb ik besloten om de balie te verlaten, en geen advocaat in dienstverband te worden".

Aegon gaf geen openheid van zaken
Wat houdt uw functie met name in? "Ik heb als doel om behulpzaam te zijn bij het zoveel mogelijk beperken van de schade voor Dexia als gevolg van de aandelenlease-erfenis. Zoals u weet heeft Dexia in 2000 Labouchere, met inbegrip van het aandelenleasebedrijf, overgenomen van Aegon. Bij die overname is ons, zo bleek later, niet geheel openheid van zaken gegeven, om het vriendelijk te zeggen. Zo was Data Room van Labouchere in de visie van Dexia ietwat selectief - dat is een understatement - samengesteld. Mede daarom is door Dexia een procedure tegen Aegon aangespannen. Er zijn particulieren die - achteraf gezien - wellicht beter geen aandelenlease-product hadden kunnen kopen. Met name die particulieren stellen zich nu op het standpunt dat de bank hen dergelijke producten eigenlijk ook niet had mogen verkopen. In de media wordt vooral aan de financieel kwetsbare groep veel aandacht besteed, maar ik kan u zeggen dat steeds meer mensen die in grote problemen zijn gekomen, door onze bank welwillend behandeld worden. Dit vloeit voort uit de zogeheten hardheidsclausule. Op basis van de door gedupeerden verstrekte financiële gegevens beoordeelt Dexia in hoeverre men nog in staat is om aan de maandelijkse verplichtingen uit hoofde van de effectenlease-overeenkomst te voldoen. Deze toets is aanzienlijk milder dan bijvoorbeeld de ABW- en Nibud-norm. Zo worden woonlasten en ook overwaarde eigen huis geheel buiten de berekeningen gelaten. Dexia heeft een Adviescommissie Hardheidsclausule ingesteld die adviseert over de inhoud van de hardheidsclausule en controleert of Dexia in overeenstemming daarmee handelt. Voorzitter van de adviescommissie is Ben Asscher, oud-president van de Rechtbank Amsterdam. Te zijner tijd zal een andere taak van mij het afbouwen zijn van de activiteiten van Dexia in Nederland. Als gevolg van de perikelen met betrekking tot de aandelenlease zal het u duidelijk zijn dat de reputatie van Dexia in Nederland dusdanige schade heeft opgelopen dat het op termijn continueren van de retailactiviteiten vanuit de entiteit Dexia Bank Nederland niet langer realistisch is."

Advocaten moeten bereikbaar zijn
Wat zijn uw observaties als u -terugkijkend- de advocatuur vergelijkt met wat u nu doet? "Aan de andere kant van de tafel, als klant, neem je iemands deskundigheid aan. Daarom adviseert hij je. Waar het vooral op aan komt, is uitstekende communicatie, dat wil zeggen de bereikbaarheid van de advocaat, zijn vermogen om gemaakte afspraken na te komen, tijdig terugbellen en dergelijke. Daarnaast zijn betrokkenheid belangrijk en natuurlijk ook de vertrouwensband die je met je gesprekspartner hebt. Wat ik ook heel belangrijk vind is dat je ook momenten van reflectie inbouwt. Met de zes 'leading' advocaten van NautaDutilh en Spigthoff zit ik daarom geregeld om de tafel om de klokken weer even gelijk te zetten, elkaar bij te praten. Dat is ontzettend nuttig.

Cliënt wil gewoon goed geholpen worden
Er is binnen de advocatuur een aantal advocaten, dat wel erg gefocussed is op hun eigen positie binnen hun advocatenkantoor. Daar heb je als klant geen boodschap aan, je wilt gewoon goed geholpen worden en wat iemands positie was, is, of wordt, is niet relevant. En een ander punt dat me opvalt: toen ik nog advocaat was, had ik meerdere cliënten maar ik moest ze allemaal individueel het gevoel geven dat ze de enige waren, althans de enige echt belangrijke. Nu heb ik als het ware één klant: Dexia, en dat vind ik een stuk overzichtelijker. De prioriteiten die je stelt, hebben steeds te maken met het belang van die ene "klant". Als advocaat moet je altijd meer ballen in de lucht houden dan waarvoor de clown eigenlijk is opgeleid.

Plannen Donner onbegrijpelijk
Ik heb trouwens nog wel een opmerking over de onbegrijpelijke plannen van minister Donner om de balie als het ware op te splitsen in advocaten met een procespraktijk en advocaten die zich vooral bezighouden met de adviespraktijk. Die laatste groep zou dan geen of minder recht op privileges zoals verschoningsrecht moeten hebben. Volgens mij wordt uit het oog verloren dat het merendeel van de advocaten nog steeds op kantoren met minder dan 20 advocaten werkt, waar iedereen nog een vrij breed werkterrein bestrijkt. Maar ook voor de grootste kantoren in dit land zou zoiets toch niet kunnen. Het gaat niet aan dat advocaten die nog echt 'klassiek' advocaat zijn, binnen kantoor niet vrijelijk zouden kunnen overleggen met hun kantoorgenoten die weliswaar uitsluitend in de transactiepraktijk werkzaam zijn, maar die dezelfde cliënten bedienen."

Curriculum Vitae Ben Knüppe
Bernardus (Ben) Franciscus Maria Knüppe, 4 juli 1952 te Dordrecht 1975 Doctoraal Nederlands Recht, Leiden 1975-1977 Dienstplicht vervuld 1977-1980 Advocaat bij Dutilh Van der Hoeven en Slager, Rotterdam 1980-2004 Advocaat bij Knüppe & Groothuis, Dordrecht, thans AKD Prinsen van Wijmen 2004- Chief Legal Officer bij Dexia Bank Nederland, Amsterdam

Auteur: Vera de Leeuw
Vera de Leeuw werkte voorheen onder andere bij de NOvA en AKD Prinsen Van Wijmen. Sinds 1 januari 2005 heeft zij haar eigen communicatie-adviesbureau dat gespecialiseerd is in de advocatuur en het notariaat.

Elias
Berichten: 1972
Lid geworden op: 09 mar 2005 00:10

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Elias »

Zo 'ne goeie hebben wij nog niet gehad....
Zo 'ne goeie hebben wij nog niet gehad....
enz.

(Volgens dat bekende liedje, en dan zo 'ne goeie voor Dexia wel te verstaan... :shock: )

De affaire Fokker netjes afgewerkt ???
Voor Fokker dan toch en al diegene die bergen boter op hun hoofd hadden !
Een verschrikkelijke beerput, die ook niet open mocht.
Chief Legal Officer bij Dexia Bank Nederland, Amsterdam
Vooral dat woordje "Legal" doet het 'm wel. Niks ilegaals dus... :roll:
Ben benieuwd welke volgende smerige klus hij gaat krijgen. Wat een enge man.

Adne
Berichten: 133
Lid geworden op: 07 aug 2005 14:08

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Adne »

Die man heeft een mooie levensloop toch en niet alle gedupeerden zijn echte gedupeerden :shock:

Eigen verantwoording is een hoog goed :!:

Belegger+
Berichten: 699
Lid geworden op: 24 jun 2005 15:54

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Belegger+ »

Elias, met Uw slechte Engels legt U aan ons allen uit, dat U tot de doelgroep van lease verstrekkers behoort...

Legal officer is niet ''legaal'', doch ''juridisch''. (Juridisch stafmedewerker)
Een paar jaar meer op school: en U was niet gedupeerd geworden, noch geweest !

B+

Brabander
Berichten: 354
Lid geworden op: 05 jul 2004 23:17

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Brabander »

Belegger+

Doe Knuppe morgen de groeten als je op het werk komt en zeg meteen dat Zalm een overschot heeft na vier jaren gebruik van de citruspers.

Mogelijk kan Knuppe nog wat van Zalm krijgen om hem uit de wind te houden.

Maar Illegal officer had toch beter bij Knuppe gepast.

Adne
Berichten: 133
Lid geworden op: 07 aug 2005 14:08

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Adne »

Brabander heb jij geen beroep :?: Iemand moet de klus klaren toch :shock:

anne_
Berichten: 1469
Lid geworden op: 12 jan 2005 15:02

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door anne_ »

Adne, natuurlijk moet iemand de klus klaren, alleen de manier waarop geeft me te denken. 115 juristen tegen grotendeels weerloze spaarders???????

Adne
Berichten: 133
Lid geworden op: 07 aug 2005 14:08

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Adne »

Met zulke zaken moet iemand de verantwoording hebben , anders komt er nooit een eind aan. Het zou niets voor mij zijn, dat is off topic verder :)

faeks
Berichten: 958
Lid geworden op: 08 nov 2005 22:47

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door faeks »

Sjonge, wat kost dat wel niet...115 advocaten... :shock:
Logisch toch dat ze die inzetten? Geeft aan hoe moeilijk procederen zal zijn, voor beide kanten! Maar Dexia heeft een voordeel: twee weten immers meer dan één en 115 advocaten veel meer dan heel veel gedupeerden en belangenverenigingen bij elkaar. Vrees ik! Je kunt Dexia dat niet verwijten, dat ze grof geschut inzetten. Geeft wel het belang aan! Dat ze zichzelf in een moeilijke positie gemanoeuvreerd hebben en hoeveel het ze waard is! Met hulp van de overheid en AFM komen ze een heel end.
Als ik het geld had om er 116 in te zetten deed ik dat! Maar ja, dat is nu eenmaal niet zo. En voor de andere gemiddelde gedupeerde ook niet.

anne_
Berichten: 1469
Lid geworden op: 12 jan 2005 15:02

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door anne_ »

Faeks, ik ben al blij met één goede advocaat die voortvarend te werk gaat met mijn eigen initiatieven. Comes all good. :wink:

ad snoeren
Berichten: 2987
Lid geworden op: 06 jan 2004 21:38

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door ad snoeren »

Ik voel mezelf steeds knapper en grootser

Niks anders als lagere school, en al drie en eenhalf jaar standhouden tegen 115 topadvocaten.:oops: :D

En ook nog kunnen zingen. applaus voor mezelf 8)

Adne
Berichten: 133
Lid geworden op: 07 aug 2005 14:08

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Adne »

Daar heb ik diep respect voor dan :lol:

anne_
Berichten: 1469
Lid geworden op: 12 jan 2005 15:02

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door anne_ »

Ik applaudisseer ook voor je Ad, met respect.

faeks
Berichten: 958
Lid geworden op: 08 nov 2005 22:47

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door faeks »

Lieve Ad, met alle geleerdheid kan nauwelijks enig advocaat op tegen gewoon gezond boerenverstand. Dat zijn zij onderweg verloren ergens waarschijnlijk...
Eén goede Anne, ja dat is zo :wink:
Maar in het algemeen: de kwalificatie goed bij een advocaat is meestal alleen van toepassing als ie wint! Een rechter is goed als ie in iemands voordeel vonnist. Ik vind dat niet altijd de norm. Daaromn vind ik ze zo duur!! :wink:
Als Ad verliest, is ie voor mij beter dan menig advocaat die gewonnen heeft. :wink: En als ie wint beter dan 10 x 115 advocaten bij elkaar!
Blijven zingen vind ik super!

Hans A
Berichten: 1019
Lid geworden op: 05 sep 2003 21:31

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Hans A »

Eigenlijk zijn we allemaal inmiddels winnaars!
Destijds daagde Dexia ons uit om maar te gaan procederen. Deed je dat niet dan begon Dexia wel een rechtzaak.
Inmiddels is Dexia ondanks de inzet van 115 advocaten zover in de hoek gedreven dat ze inmiddels al jaren ieder proces probeerd te voorkomen en de lopende processen al anderhalf jaar stil laat leggen.
Het is duidelijk dat de 115 Dexia-advocaten beseffen dat ze niet kunnen winnen van doorprocederende slachtoffers!

anne_
Berichten: 1469
Lid geworden op: 12 jan 2005 15:02

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door anne_ »

faeks het gaat niet alleen om winnen, het is een afweging, het goede moment kiezen, misschien een veer laten en daar in berusten. Schappelijk bliven en vrede met de situatie hebben die je verworwen hebt met behulp van je advocaat. Ik weet donders goed dat dat niet voor iedereen geldt, in mijn geval wel.

Gr, Anne.

faeks
Berichten: 958
Lid geworden op: 08 nov 2005 22:47

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door faeks »

Anne, :wink:

Hans A, ik ben daar niet zo zeker van wat jij zegt. Maar dat moge duidelijk zijn. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk ook dat jij gelijk hebt! Maar zover is het nog lang niet. Ben iets sceptischer, of dat realistisch is zal ooit blijken. Ik persoonlijk geloof meer in de gulden middenweg!
Laatst gewijzigd door faeks op 20 sep 2006 00:46, 1 keer totaal gewijzigd.

Hans A
Berichten: 1019
Lid geworden op: 05 sep 2003 21:31

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Hans A »

De gulden is inmiddels afgeschaft.
De strijdende slachtoffers zijn er nog steeds!

faeks
Berichten: 958
Lid geworden op: 08 nov 2005 22:47

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door faeks »

Stoere taal, maar tsja...gulden heeft ook een andere betekenis en die betekenis is zeker niet afgeschaft (verguld zijn met iets toch ook niet?).
Natuurlijk zijn de strijdende slachtoffers er nog steeds. En die zijn er voorlopig ook nog wel! Hoe denk je dat dat komt? :shock: :roll:

Janny
Berichten: 2094
Lid geworden op: 27 aug 2003 21:15

Re: Knuppe van DEXIA zijn verhaal

Ongelezen bericht door Janny »

00:15 door Hans A

Eigenlijk zijn we allemaal inmiddels winnaars!
Destijds daagde Dexia ons uit om maar te gaan procederen. Deed je dat niet dan begon Dexia wel een rechtzaak.
Inmiddels is Dexia ondanks de inzet van 115 advocaten zover in de hoek gedreven dat ze inmiddels al jaren ieder proces probeerd te voorkomen en de lopende processen al anderhalf jaar stil laat leggen.
Het is duidelijk dat de 115 Dexia-advocaten beseffen dat ze niet kunnen winnen van doorprocederende slachtoffers!
Als ik dit lees zie ik in gedachten, 11 mannetjes heel benauwd kijkend, handen beschermend om zich heen geslagen,naar èèn persoon met een rond geval voor zijn voeten .Dan in een flits veranderd het balletje van plaats en golft er een wave door het stadion., :lol: :D :lol:
Janny
Laatst gewijzigd door Janny op 20 sep 2006 10:28, 1 keer totaal gewijzigd.

Gesloten