LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] gevolgen lijfrente AEGON

Heb je vragen omtrent verzekeringen? Of je hebt een duidelijke mening over verzekeraars? Geef hier jouw mening.
heho
Berichten: 144
Lid geworden op: 22 jan 2006 19:46

gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door heho »

Ik heb een lijfrentepolis Aegon Levensloop Pensioen.
Wie kan mij in Jip en Janneke taal uitleggen wat precies de gevolgen zijn van afkopen. Welke kosten, welke fiscale consequenties.

Loopt vanaf maart 2004 !
Zo'n 900 euro premies afgetrokken.
Belegde waarde 700 euro nu.

Graag zo simpel en duidelijk mogelijk uitleggen.... :roll:

DANKDANKDANK

Harderwijk
Berichten: 216
Lid geworden op: 07 jan 2006 13:14

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door Harderwijk »

uhmz.. Jip en Janneke taal..... oke komt ie!

Fiscale gevolgen afkoop: mocht er uberhaupt een afkoopwaarde aanwezig zijn dan is de afkoopwaarde progressief belast prus nog een 20% revisierente als zijnde bonus van de belastingdienst vanwege oneigelijk gebruik van de lijfrente. Dus in het meest positieve geval houdt je 28 % over van de 700,- maar ik verwacht dat er helemaal geen afkoopwaarde is omdat Aegon kosten misloopt doordat jij de overeenkomst wilt beeindigen en deze waarschijnlijk nog zal gaan verrekenen.

Groet

heho
Berichten: 144
Lid geworden op: 22 jan 2006 19:46

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door heho »

Bedank

En als er dan geen afkoopwaarde meer is kun je m dan nog wel afkopen of niet?

sieward
Berichten: 110
Lid geworden op: 02 apr 2006 09:35

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door sieward »

Ik begrijp dat je 900 euro hebt ingelegt.

Als je afkoopt, dan zul je waarschijnlijk niets meer overhouden, omdat de verzekeraar meent kosten gemaakt te hebben, die hij van plan is beetje bij beetje terug te halen, vandaar dat het gedeelte wat belegt wordt altijd minder is dan je inleg. Dat is overal zo. Dit zijn zogenaamde eerste en doorlopende kosten. Als je nu voortijdig afkoopt, dan zal verzekeraar de nog resterende eerste kosten bij het nog resterende bedrag verder in mindering brengen.

Als je geheel geen lijfrente wilt, kun je er beter maar vanaf. Je kunt afkopen of de polis premievrij maken (geen premie meer betalen), in beide gevallen bestaat er een grote kans dat de polis waardeloos is. Je bent dan 900 euro kwijt, maar ook niet meer dan dat.

Als je toch een lijfrente wilt hebben, kun je beter de kostenstruktuur van de polis opvragen en die met andere concurerende producten vergelijken. Alleen dan wanneer een andere verzekeraar meer dan 900 euro gunstiger is, is het zinvol om over te stappen. Want ook als je overstapt ben je 900 euro kwijt. Waarschijnlijk kun je het dan beter uitzingen. Maar onderzoek/vergelijk loont.

Son K
Berichten: 2
Lid geworden op: 06 mei 2006 14:53

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door Son K »

Ik heb het eens nagezocht in mijn papieren:
Het Aegon Levensloop Pensioen gebruikt 21% van ELKE inleg (ruim 200 euro in mijn geval) gedurende de eerste TIEN JAAR als vergoeding voor de kosten die verband houden met het afsluiten van de verzekering. Na die tien jaar wordt het bedrag 1.5% Deze kostenpost is iets waar je niet meer vanaf kan komen.
Daarnaast zijn er nog andere kosten zoals
2% van de inleg; doorlopende kosten (??)
0.5% van de inleg; aankoopkosten
1.8 euro administratiekosten per maand
en als instinker 0.045% per maand van de belegde waarde (reken dat eens uit per jaar voor 150 000 euro 0.045 * 12 * 150000 / 100 = ... per jaar)
Overigens: De beheerskosten van de fondsen zijn in de koersen verwerkt dus waar die 0.045% voor is????


Je geeft aan dat je al twee jaar betaald heb, dus de kosten zijn er nog steeds niet helemaal uit. Bij premievrij maken houdt je dus niks over.
berekening: 10 jaar 21% = 2 jaar 100 %

't is triest...
Laatst gewijzigd door Son K op 09 mei 2006 21:58, 2 keer totaal gewijzigd.

santygo
Berichten: 540
Lid geworden op: 01 apr 2004 19:46

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door santygo »

Het bedrijf "Aegon" en het begrip "idioot hoge (en vaak verzwegen) kosten" zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

heho
Berichten: 144
Lid geworden op: 22 jan 2006 19:46

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door heho »

son
heb jij ook zo'n plan.
Ben je er content mee
of voel je je ook ver....t ?

Tussenpersoon van Spaaradvies vertelt er nauwelijks iets over hoor over al die kosten

tis triest ja !

Jaja je moet goed lezen, maar het mag wel iets simpeler allemaal - vind ik.
Snap ook wel dat er verdiend moet worden.............

fa1
Berichten: 17
Lid geworden op: 23 mei 2006 00:42

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door fa1 »

De kostenstructuur van het Aegon levensloop pensioen zijn inderdaad vrij hoog. Er zijn maatschappijen die veel minder kosten in rekening brengen, vraag daar offertes voor op of informeer bij een 'onafhankelijke' tussenpersoon, die in ieder geval 5 a 6 verschillende offertes kan laten zien.

Denk ook na of je een product met of zonder garantie-uitkering wil, want dat heeft Aegon niet (meer). In de clausules staat dan wel garantie, maar het bedrag staat niet op de polis vermeld. Bij het jaarlijkse overzicht dat krijgt staat dan een garantiebedrag wat op DAT MOMENT is gegarandeerd, maar dat kan gewoon jaarlijks fluctueren, want het is een doorrekensom van de stand van de beleggingen op DAT MOMENT. Aan het eind van de rit kan je Aegon dus nergens op pakken, want er staat geen garantiebedrag op het polisblad vermeld.

Persoonlijk zou ik ook geen lijfrente afsluiten als ik u was, maar een kapitaalverzekering. Je hebt dan wel de aftrek niet, maar de polis hoeft ook niet tot aan uw pensioenleeftijd door te lopen en u krijgt het bedrag ineens uitgekeerd. Bij een lijfrente heb je wel de aftrek, mar je moet daar op het moment van uitkering ook inkomstenbelasting over betalen. Afhankelijk van welke schijf u zit (bijv. 42%) is ook hetgeen wat u aan belasting over het uitgekeerde geld moet betalen. Als de regering heel gek gaat doen kan het zelfs zo zijn dat de belasting die u moet betalen aan het eind van de rit hoger is dan wat u heeft afgetrokken. Ook als dit niet het geval is, is het gewoon keihard belasting wat u betaald, want u denkt echt niet : ' OH, IK HEB 20 JAAR LANG 42% TERUGEKREGEN EN NU MOET IK 30 % (bijv.) OVER MIJN UITGEKEERDE CENTEN BETALEN, DAT MAAKT MIJ NIETS UIT! Die belastingteruggave heeft u namelijk allang opgemaakt in die jaren.

Een kaptitaalverzekering valt in box 3 en daar betaald u vermogensrendementsheffing (1,2 % per jaar) over , mits u boven het heffingsvije vermogen van 19252 euro zit.
VB. uw vermogen is een bepaald jaar 30000 euro, betaald u over 10748 1,2 % vermogensrendementsheffing. Dat vindt ik persoonlijk veel beter klinken en is ook veel aantrekkelijker. En als ik wil dat ik dat geld op mijn 60ste uitgekeerd krijg, krijg ik dat op mijn 60ste. Zo werkt een lijfrente niet, zoals u als gemerkt heeft. Dat kan evt. wel, maar dan gaaat u de hoogste progressieve schijf (52%) en 20% revisierente betalen aan onze grote vrienden van de BD.

P.S. Ik zou als ik u was het verlies dat u lijdt, hoe zuur het ook klinkt op de koop te nemen en bij een andere maatschappij, tegen een goede kostenstructuur een kapitaalverzekering af sluiten. En zeker spaaradvies niet opbellen, want die werken alleen met Aegon en die willen vrijwel alleen maar lijfrentes en lange looptijden afsluiten, want dat levert hun weer provisie op. Daarnaast hebben de meeste daar geen kaas van het vak financieel advies gegeten, want ze hebben nooit een financiele opleiding gevolgd. Dat is pas echt een verkooptoko. Tuurlijk moet iedereen zijn centen verdienen, maar als je iemand iets adviseert, moet je wel weten waar je over praat.
Tip.: informeer eens naar Allianz of Winterthur verzekeringen. Zijn er nog wel enkele met een gunstige kostenstructuur, maar deze zijn de eersten die even bij mij opkomen (is al laat.....gaap)

Son K
Berichten: 2
Lid geworden op: 06 mei 2006 14:53

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door Son K »

heho

Ik heb zelf niet zo'n plan en geen AEGON Levensloop Pensioen, wel de papieren. Mij werd ge-adviseerd door de verkoper van Spaaradvies om de polis te laten opmaken, omdat het anders niet mogelijk was om de financiele bijsluiter te krijgen.... (had ik dat maar niet gedaan)
Na ontvangst van de polis met bijsluiter heb ik onmiddelijk per aangetekende brief laten weten er vanaf te zien (met referentienummers, ondertekening, datums, polisnummer, naam etc.). Desondanks is er WEL geld van mijn rekening gehaald. Hierna heeft het nog TE lang geduurd voordat ik van AEGON bevestiging kreeg dat de overeenkomst vervallen is. Ze reageren niet op post, maar de e-mail werkt bij hun wel goed.
Na dit gedoe wil ik niks meer met hun te maken hebben.
Voor het geval dat je toch doorgaat met dit pensioenaanvulling: houd ook rekening met het volgende (er komen nog meer kosten, sorry):
"Op de einddatum van de 'verzekering' komt er een kapitaal vrij, waarvoor een lijfrente aangekocht dient te worden. Deze lijfrente keert vervolgens periodiek een bedrag uit". (weer zo'n k.... feit waar ik niet bij stil gestaan had)

heho
Berichten: 144
Lid geworden op: 22 jan 2006 19:46

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door heho »

Wie helpt me hierbij?

Ik heb een brief van aego gekregen over afkoop,
hierin staat:

Afkoop
Uw verzekering is een lijfrente verzekering zoals omschreven in de wet inkomstenbelasting 2001. Deze wet bepaalt dat afkoop van een lijfrenteverzekering niet mogelijk is.
Doet zich een situatie voor waarbij afkoop onvermijdelijk is dan verbindt de wet daar sancties aan.

Op het moment van deze handeling ontstaan negatieve uitgaven voor inkomensvoorzieningen.
Dit betekent dat u de waarde in het economische verkeer van lijfrenteverplichting bij het inkomen uit werk en woning moet optellen. Zolang nog geen uitkeringen zijn vervallen, wordt de waarde in het economische verkeer ten minste gesteld op de som van de premies, die als negatieve uitgaven in aanmerking zijn genomen.
Daarnaast is de zogenaamde revisierente verschuldigd. Revisierente is het bedrag aan rentevoordeel dat u geacht wordt te hebben genoten over de ten onrechte afgetrokken lijfrente premies. De revisierente bedraagt in beginsel 20 % van de wwarde in het economische verkeervan de lijfrenteverzekering.

Voor de verschuldigde belasting en revisierente kan de verzekeraar aansprakelijk worden gesteld. De verschuldigde belasting en revisierente worden daarom op de wwarde van de verzekering verhaald, wanneer de fiscale aansprakelijkheid 1134,00 euro of meer bedraagt.

De afkoopwaarde is vastgesteld en bedraagt: 667,74 euro
De som van de betaalde premies bedraagt : 1008,25 euro

De afkoopwaarde kan in zijn geheel aan u worden uitgekeerd zonder rekening te houden met de hierboven omschreven inhoudingen. De aansprakelijkheid ligt onder het grensbedrag van 1134,00 euro waardoor dat mogelijk is.

Dat was dus de brief !

Mijn vragen:
Ontvang ik dat bedrag van 667 en dan klaar ?
Ben ik er dan helemaal van af?
Of moet ik nu zelf nog iets regelen met de belastingdienst?
Heb ik geluk dat ik onder dat grensbedrag ben gebleven en ontspring ik extra kosten?
Zal wel niet vrees ik...
Wie weet er meer van?

sieward
Berichten: 110
Lid geworden op: 02 apr 2006 09:35

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door sieward »

Volgens mij zit het zo:

Je kunt afkopen en dan krijgt je 667,74 terug van je inleg. Dat is toch nog wel wat! Omdat het bedrag lager is dan 1134,00 euro zal de verzekeraar geen belasting op dit bedrag inhouden. zo begrijp ik deze grens.

Je bent wel verplicht om deze inkomsten op te geven bij de belastingdienst. Daarnaast heeft de belastingdienst waarschijnlijk recht op 20% revisierente. Die rente zal waarschijnlijk over de gehele inleg zijn, maar ik vindt dat dit in de brief niet helder naar voren komt, daarnaast is er een zeer korte looptijd en dus ook rentepreiode. Ik zou dus 812 eur opgeven als inkomsten (677+20%) of zelfs slechts 677 en dan klaar. Als de belastingdienst dat niet goed vindt, zullen ze je nader over de rente informeren, immers zijn daar geen eenvoudige regels voor, maar ik verwacht dat ze daar niet op terugkomen.

Voor de financiele bijsluiter van Aegon en/of vergelijkbare lijfrente polisen heb ik belangstelling. Ik wil de verschillen tussen maatschappijen zichtbaar maken. Kan iemand mij die faxen naar 4152261 in den haag? alvast bedankt.

ledenjes
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 sep 2006 10:23

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door ledenjes »

Beste heho,

ik ben fiscalist/pensioenspecialist.

Ik zag je vraag en wil je graag wat meer uitleg bieden.

De afkoopwaarde is niet de waarde die je moet opgeven in je aangifte inkomstenbelasting!

Belast is namelijk de waarde van de betaalde en afgetrokken (!) lijfrentepremies, eventueel vermeerderd met het daarop behaalde rendement. In jouw geval is in principe de waarde van de betaalde premies belast, omdat deze hoger is dan de afkoopwaarde.

Let wel, geef alléén die premies op die je daadwerkelijk hebt afgetrokken van je inkomen. De som daarvan, plus het daarop behaalde rendement is immers (slechts) belast.

De 20% revisierente brengt de Belastingdienst je vanzelf wel in rekening bij de aanslag inkomstenbelasting.

Overigens, de grens waar de verzekeraar het over heeft, is de grens beneden welke de verzekeraar niet aansprakelijk is voor inhouding van belasting-, premie-, en revisierenteheffing. Daarom hoeft de verzekeraar in jouw geval de belasting en premies volksverzekeringen niet in te houden en kan de gehele afkoopwaarde aan je worden overgemaakt.

Vragen? Stel ze gerust.

Groet,

Ledenjes.[/u]

n4th4li3
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 sep 2006 23:17

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door n4th4li3 »

Hallo!!

Ik ben hier voor een advies. Ik ben een 25 jaar en heb een lijfrente. Ik heb begrepen dat dit voor mij niet erg gunstig is. Wat kan ik nu het beste doen, de lijfrente afkopen of gewoon stopzetten. Weet niet precies hoe het allemaal werkt en wou eerst even bij jullie informeren voordat ik naar spaarbeleg ga. het bedrag wat ik tot nu toe gespaard heb is iets meer als 6000 euro. Kunnen jullie me zeggen wat ik het beste kan doen.

Alvast bedankt voor de hulp!!

Groetjes N4th4li3

ledenjes
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 sep 2006 10:23

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door ledenjes »

Beste Nathalie,

bedoel je dat je zelf (al) een lijfrente hebt gesloten?

Als dat het geval is, is eerder de vraag wat het doel is waarmee je deze hebt gesloten.

Als aanvulling op je ouderdomspensioen te zijner tijd is een lijfrente (ook voor jou) <u>niet</u> per definitie ongunstig.

Als het de bedoeling van het sluiten van de lijfrente was om een vermogen op te bouwen waarmee je vervolgens bij uitkering geheel vrij wil zijn in de besteding ervan, dan is een lijfrente niet gunstig.

Immers:
Het kapitaal dat je opbouwt in een lijfrenteverzekering moet volgens de wet op de einddatum worden aangewend voor de aankoop van een lijfrente. Een lijfrente is een recht op een reeks periodieke uitkeringen. Momenteel bepaalt de wet dat de uitkeringen in principe alleen levenslang mogen duren indien de lijfrente ingaat vóór de 65e levensjaar. Een uitzondering hierop vormt de waarde opgebouwd tot 1 januari 2006 en/of de waarde opgebouwd vanaf 1 januari 2006, maar alleen indien de daarvoor betaalde lijfrentepremies niet van het inkomen worden afgetrokken.
Indien de lijfrente wordt uitgesteld tot dan wel pas ingaat vanaf de 65e levensjaar dan mag de lijfrente met een minimumduur van 5 jaar worden uitgekeerd.

Een uitzondering op het voorgaande geldt vervolgens weer voor personen jonger dan 30 jaar. Want indien de lijfrenteverzekering zou eindigen vóór de 30-jarige leeftijd dan mag de lijfrente ook tijdelijk worden uitgekeerd, met een minimum van twee termijnen en mits de laatste uitkering geschiedt vóór de 30-jarige leeftijd wordt bereikt.

Als je per sé van je lijfrente af wilt, dan is afkopen niet altijd verstandig.
Daar komt nog bij dat afkoop wettelijk gezien niet is toegestaan. De verzekeraar zal hier daarom niet snel mee akkoord gaan. Afkoop kan er daarbij toe leiden dat je helemaal niets krijgt uitgekeerd of zelfs nog kosten moet betalen omdat de verzekeraar de kosten nog maar net of nog niet heeft kunnen verrekenen met de premies die je tot nu toe hebt betaald. Dit is vaak het geval indien je nog geen 5 tot 10 jaar premies hebt betaald.
Een alternatief voor afkopen, is de lijfrentepolis "premievrij maken". Dat wil zeggen dat de verzekering blijft doorlopen, maar je geen premies meer betaalt. Het nadeel van premievrij maken is dat gedurende de looptijd de verzekeraar toch nog kosten maakt. Denk hierbij aan de meeverzekerde overlijdensrisicodekking, danwel aan administratiekosten of beheerskosten. Indien de lijfrenteverzekering geen winstdeling kent of niet voldoende doorrendeert, dan bloedt de verzekering langzaam dood, zeg maar.

Een tweede alternatief is de lijfrenteverzekering premievrij maken, waarbij je de verzekering als kapitaalverzekering voortzet. Het voordeel is, dat je toch een waarde blijft opbouwen voor later, maar je voor die vanaf de omzetting opgebouwde waarde straks vrij kunt opnemen. Een onoverkomelijk nadeel is dat je dan voor een tweede keer kosten verschuldigd bent, namelijk voor het premievrij maken en het sluiten van de kapitaalverzekering. Zorg er dan wel voor dat de verzekeraar de waarde tot de datum van omzetting goed documenteert. Dit zodat op de einddatum duidelijk is welke waarde bij de lijfrente behoort en welke bij de kapitaalverzekering behoort.

Dus wat is nu wijsheid?

Wellicht heb je wat meer informatie voor me, zodat ik mijn verhaal wat concreter voor je kan maken.

Groet,

Ledenjes.

BJa
Berichten: 8
Lid geworden op: 13 okt 2006 16:06

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door BJa »

Help !!! Ook snap ik snap niks van deze materie, misschien kan ledenjes me in duidelijk taal iets wijzer maken. Ik heb een lijfrente bij Fortis ASR (mixfonds) en inmiddels premievrij laten maken. Ik heb me toen laten voorlichten door een fijne collega inmiddels excollega en diens vriend heeft me deze constructie voorgesteld. Niks mis natuurlijk, maar als de premiespaarregeling eruit ligt wel. Ik heb in de jaren 1997 t/m 2000 al mijn premiespaarcenten + loonspaarcenten in de lijfrente gestopt. Dit was om en nabij 15755,88 guldens inmiddels 7161,76 EUR. Dit bedrag heb ik die vier jaren ook afgetrokken van de belasting. Op 3 februari 2005 was de waarde hiervan 3454,97, inmiddels weer iets hoger. Nu blijkt als je het wil afkopen dat er allerlei dingen om de hoek kom kijken. Mijn verzekeringsagent heeft het mij uitgelegd, maar ik snap er nog niks van. Mijn vraag is kan er iemand in gewoon Nederlands mij vertellen wat er zal gebeuren als ik besluit om het af te kopen of moet ik het laten staan tot mijn 65e en dan laten uitkeren. Wat is wijsheid. Trouwens ik heb het overlijdensrisicodekking van mijn polis laten verwijderen.

ad
Berichten: 194
Lid geworden op: 05 jul 2003 22:11

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door ad »

Over adviezen en pensioenen gesproken.
Een aantal jaren terug heb ik me eens laten adviseren over een aanvullend pensioen. De adviseur komt met een lijfrentepolis.
Dit heb ik eens grondig bestudeerd.
Rendementscalculator erbij genomen en wat bleek: Aan het eind van de rit rest alleen de inleg. ( er zijn trouwens producten waarbij nog minder over is ) Het rendement , en dat is een behoorlijk bedrag , blijft aan de strijkstok van de maatschapppij hangen.
Een paar weken geleden was dit nog nieuws en uit onderzoek is gebleken dat dit bij verzekeraars de normale gang van zaken is.
Ook een groot nadeel van dit soort producten, denk daarbij ook aan de Levensloopregeling is het feit dat het geld 'vast'zit. je niet meer over je eigen geld kunt beschikken
Waarom zou je eigenlijk dit soort producten afsluiten die voor de gemiddelde man/vrouw veel te ingewikkeld in elkaar steken en waarmee je dus flink belazerd kunt worden. Denk daarbij aan de verschillende "Plannen" van Spaarbeleg ( ook Aegon )

In mijn ogen kan sparen voor later veel eenvoudiger.
Bij een van de gerenomeerde banken (natuurlijk een bank die zich niet met aandelenlease heeft ingelaten ) sluit je een spaarproduct af. Hier zijn verschillende variaties mogelijk. Voor de leek goed te overzien en te begrijpen.
Voordelen:
- geen risico
- toch een klein rendement
- overzichtelijk
- voor een ieder te begrijpen
- geld blijft beschikbaar

ledenjes
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 sep 2006 10:23

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door ledenjes »

Beste BJa,

een lijfrente afkopen is volgens de wet niet toegestaan. Dat wil echter niet zeggen dat afkoop gewoonweg niet mogelijk is. Dat is immers wel zo.
Afkoop van een lijfrente heeft verregaande gevolgen. Waar het op neer komt, is dat de Belastingdienst bij afkoop alle door jou afgetrokken lijfrentepremies en het daarop behaalde rendement ineens belast met inkomstenbelasting én revisierente (boeteheffing). De inkomstenbelasting komt doorgaans neer op 52%, de revisierente bedraagt 20%. Kort gezegd houdt afkoop in dat je dan dus maar liefst 72% belasting moet betalen!

Afkopen is dus niet echt aan te bevelen.

Je zegt vervolgens dat je de overlijdensrisicodekking hebt laten verwijderen.
Bedoel je dat je premierestitutie bij overlijden vóór de einddatum had meeverzekerd? Of bedoel je dat je een nabestaandenlijfrenteclausule had naast de oudedagslijfrenteclausule.

Het eerste houdt in, dat indien je zou komen te overlijden vóórdat de einddatum van de lijfrente wordt bereikt, Fortis overgaat tot terugstorting van (doorgaans 110% van) de betaalde premies.
Het tweede houdt in, dat bij je vóóroverlijden je nabestaande(n) een nabestaandenlijfrente kunnen aankopen.
Ik denk dat je het tweede bedoelt, aangezien het volgens de wet niet is toegestaan om premiespaargelden/spaarloongelden aan te wenden ten behoeve van een lijfrentepolis waarin slechts een oudedagslijfrente is verzekerd (plus premierestitutie).

Hoe dit ook zij, het laten vervallen van de overlijdensrisicodekking houdt in dat de lijfrentepolis komt te vervallen indien je overlijdt vóórdat de einddatum van de lijfrentepolis is bereikt. Het opgebouwde kapitaal vervalt dan gewoonweg aan Fortis. Ik zou bij Fortis even informeren of hetgeen ik hier stel inderdaad juist is. Zo ja, dan is het terugopnemen van overlijdensrisicodekking het overdenken waard.

Hopelijk heb ik hiermee wat vraagtekens kunnen wegnemen.

Heb je nog vragen, laat het me gerust weten ([email protected]).

Ledenjes.

wallybally
Berichten: 139
Lid geworden op: 11 okt 2006 07:59

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door wallybally »

Revisierente van 20% is niet altijd het geval.
Bij nog maar kortlopende lijfrente is dit bedraag veel lager.
Zie hiervoor art 30i-3 AWR

BJa
Berichten: 8
Lid geworden op: 13 okt 2006 16:06

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door BJa »

Beste ledenjes,

Hartelijk dank voor je duidelijke uitleg. Afkopen is dus geen optie tenzij je in geldnood, maar zijn er geen andere mogelijkheden(vluchtroutes) op die lijfrente tussentijds te stoppen doormiddel van afkoop storten in een b.v. kapitaal-, spaarverzekering zodat je wat eerder aan je centen kan komen in plaats van te wachten tot je 65e jaar.

Gr. BJa

ledenjes
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 sep 2006 10:23

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door ledenjes »

Hallo BJa,

graag gedaan.

in principe zijn er geen ontsnappingsclausules om eerder aan het geld te komen anders dan middels afkoop. Afstorten in een B.V. is niet mogelijk, aangezien een B.V. geen lijfrente mag "aanbieden" (lees: verzekeren) anders dan uit hoofde van een ondernemingsoverdracht.

Het is wel mogelijk om de loopduur van de lijfrenteverzekering te verkorten. De lijfrente komt dan eerder tot uitkering, maar zal dan nog wel levenslang tot uitkering komen. Je kunt je voorstellen dat de uitkeringen dan niet bepaald fenomenaal hoog zullen zijn.

Overigens de opmerking dat de revisierente niet altijd 20% bedraagt, is juist, echter hieraan worden een aantal nadere voorwaarden gesteld. In jouw geval zou de revisierente dan ook inderdaad lager kunnen uitvallen.
Je moet dan wel aan de Belastingdienst aantonen dat het totaal van de jaarlijks in het jaar van lijfrenteaftrek geldende heffingsrente, berekend over de helft van de jaarlijks afgetrokken premies minder bedraagt dan de 20% revisierente over het totaal van de afgetrokken lijfrentepremies.
Loopt jouw lijfrenteverzekering nog maar korter dan 10 jaar, dan is het maken van deze berekening zeker aan te bevelen.

Feit blijft wel, dat je in ieder geval de heffingsrente verschuldigd bent indien deze lager uitvalt dan de revisierente, plus de inkomstenbelasting van misschien wel 52%.

Kort gezegd, echte uitvluchten zijn er helaas niet.

Wat overigens nog goed is om te weten, is of jouw lijfrente is verzekerd op basis van beleggingen dan wel op basis van een "verzekerd kapitaal". In het eerste geval wordt immers jaarlijks een klein bedrag aan beheerskosten (voor het beheer van de beleggingsportefeuille) op het opgebouwde kapitaal in mindering gebracht.

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

Groet,

ledenjes.

Gesloten