LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] lekkage badkamer

Goede of slechte ervaringen met aannemers, installateurs en/of glazenwassers? Geef hier jouw mening.
lekkagebadkamer
Berichten: 4
Lid geworden op: 14 mar 2007 20:07

lekkage badkamer

Ongelezen bericht door lekkagebadkamer »

Hallo allen,

Onlangs heb ik een badkamer laten plaatsen. Met alles erop en eraan. Ik ben in principe best tevreden over het eind resultaat. Echter, bij het douchen lekt het 1 verdieping lager. Volgens mij had de badkamer meneer ook onder de douchebak en douchecabine moeten doortegelen. Dit heeft hij niet gedaan. Hij is al een paar keer langs geweest om het op te lossen dit is echter tevergeefs. Zijn oplossing was elke keer om de cabine opnieuw te te kitten zodat er geen water op de grond komt. Het probleem zit hem volgens mij niet zo zeer in het niet volledig waterdicht zijn van de douchecabine. Hoe goed deze ook wordt afgekit er zal altijd vocht en water op de badkamervloer terecht komen. Het probleem zit hem er mijns inziens in het feit dat het onder de douchebak niet waterdicht is.

Is deze conclusie een terechte conclusie. En hoe kan ik ervoor zorgen dat de lekkage structureel wordt verholpen? Ik heb niet het idee dat onze badkamer meneer nog heel erg enthousiast is om zelf met ideeen te komen... Wat zijn de stappen die ik kan nemen als blijkt dat hij niet meer meewerkt?

Alvast bedankt voor jullie reacties...

JVP
Berichten: 7
Lid geworden op: 14 mar 2007 21:17

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door JVP »

Tegels plaatsen onder een douchebak (of bad) is niet nodig. De afdichting is hier gewoon niet in orde. Het keer op keer afkitten heeft volgens mij niet zoveel zin, het probleem zit waarschijnlijk 'dieper'. Interessant is hier wel of het een kunststof of een metalen douchebak betreft. Bovendien kan ik uit het bericht niet helemaal op maken of de lekkage wordt veroorzaakt door doorsijpelend water achter de douchebak of door water wat eerst de badkamer inloopt en vervolgens onder de douchebak loopt. M.a.w. wat voor een douchecombinatie is er geplaatst?

lekkagebadkamer
Berichten: 4
Lid geworden op: 14 mar 2007 20:07

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door lekkagebadkamer »

Beste JVP,

Bedankt voor je reactie.
Het betreft een kunststof douchebak. De lekkage wordt volgens mij met name verookzaakt door het water wat de badkamer inloopt. Maar ik kan niet helemaal uitsluitend dat er achter de douchebak geen water loopt. Ter verduidelijking van het soort douchecabine en bak heb ik een foto gemaakt zie URL:
douchecabine[/url]

JVP
Berichten: 7
Lid geworden op: 14 mar 2007 21:17

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door JVP »

Optisch ziet er allemaal goed uit (beetje jammer van het weglopende tegelwerk in de hoek, maar daar hadden we het niet over :wink: ). Zonder een beoordeling ter plaatse is het erg lastig om de oorzaak te achterhalen.

Maar goed, paar dingen om even na te lopen:
Is de cabine alleen aan de buitenzijde gekit?(Dus NIET aan de binnenzijde!!!)
Staat de douchebak waterpas?
Is de douchebak aan de beide rechte zijdes ondersteund? (Onderzijde rand, ik bedoel niet de pootjes waar de bak op staat)
Is deze ondersteuning eerst in de kit gezet (afdichtingsband kan ook) vóórdat de bak is geplaatst?

Als dit allemaal goed is kan echt alleen door beoordeling ter plaatse (lees: wellicht demontage van de hele doucheopstelling) bepaald worden wat er loos is.
Mocht de installateur geen interesse hebben om dit op te lossen, dan blijft hij in gebreke. Wat het juiste traject is wat je dan zou moeten volgen, daar kan ik je niet in adviseren.

Succes.[/u]

lekkagebadkamer
Berichten: 4
Lid geworden op: 14 mar 2007 20:07

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door lekkagebadkamer »

De band aan de buitenzijde van de douchebak is niet water dicht. Dus volgens mij loopt al het water wat in de badkamer terecht komt rechtstreeks onder de douchebak. Hoort het ook bij een dergelijke constructie niet waterdicht te zijn onder de douchebak?

JVP
Berichten: 7
Lid geworden op: 14 mar 2007 21:17

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door JVP »

Nee hoor, de douchecombinatie die je hebt zou (spat)waterdicht moeten zijn. Er zou dus simpelweg geen water in de badkamer moeten komen. Ik neem aan dat je met 'band' de voorplint van de douchebak bedoelt? Deze dient in principe demontabel te zijn en hoort dus niet gekit te worden. Op zich kan je dit wel afkitten maar dit geeft een vrij brede kitnaad en lost bovendien het probleem niet op.

dennisgr
Berichten: 2
Lid geworden op: 15 mar 2007 23:35

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door dennisgr »

een veel voorkomend probleem is dat eerst de cabine geplaatst is en dan de bak en cabine is gekit, wat dan vergeten word is de kit op de bak tussen wandprofiel en de bak.
gevolg is dat er water in het profiel komt en vervolgens tussen profiel en muuraansluiting onder de bak terecht komt.
de douchebak dus eerst volledig kitten dan cabine plaatsen , kitten alleen[ aan de buitenkant van de cabine..
er komt namelijk altijd water in het muur profiel van de cabine, wat dan altijd weer in de bak uitkomt.
hoe dit te kontoleren?
voorzetplint verwijderen en in de hoek van de aansluiting wandprofiel en bak water sproeien er mag dan geen water onder de bak uirkomen.
remedie, cabine demonteren- douchebak opnieuw kitten-cabine terugplaatsen.
tevens kontroleren of er een verstevegingslat is aangebracht op de wand waar de bak op rust..
is dit niet gedaan de werkzaamheden opnieuw laten uitvoeren door een echte loodgieter.

BCW
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 mar 2007 15:41

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door BCW »

Op basis van de foto komt de reactie van JVP het meeste in de juiste richting (slecht tegelwerk inderdaad, verkeerde kant begonnen). Ik neem aan dat er van elders in de badkamer geen water over de grond loopt (vanuit een bad waar lekker in gespeeld wordt bijv.) want dat zou dan onder de douchebak plint door kunnen gaan. Ik zou de afvoer eens goed onder handen nemen / nakijken en kijken of die wel helemaal goed vastzit en niet lekt bij de syphon. En als je het door een erkende installateur hebt laten plaatsen dan inderdaad eisen dat het opgelost wordt en anders de geschillencommisie inschakelen van de consumentenbond (dreigen helpt vaak al).

gert949
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 mar 2007 16:07

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door gert949 »

gezien de hoeveelheid water(lekkage lagere verdieping tijdens douche) lijkt het er meer op dat de afvoer niet correct is aan gesloten,is nl de enigste plaats waar zo,n hoeveelheid water langs komt dat het door de verdiepings vloer heen komt.Indien het een bedrijf betreft kunt u hen in gebreke stellen voor de gelede schade,zijn ze voor verzekerd.

Roosenfrans
Berichten: 25
Lid geworden op: 28 jun 2005 18:37

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door Roosenfrans »

Als er zoveel water vrijkomt dat het een verdieping lager uitkomt lijkt mij eerder dat de afvoer onder de douchebak niet goed is aangesloten. Dat laatste zou ik eerst eens controleren. Verder is het zo dat ik zelf altijd eerst de doucbak plaats, deze afkit tussen muur en douchebak en daarna de laatste onderste rij tegels aanbreng welke ik tussen douchebak en tegelrand opnieuw afkit. Het is wat meer werk maar ben nog nooit terug gemoeten voor lekkage. Overigens: uw tegelwerk had beter gekund maar dat is ook wat meer werk en duurt wat langer.

Advies: Aannemer schriftelijk sommeren de zaak op te lossen. Is hij aangesloten bij een brancheorganisatie met klachteninstituut dan deze desnoods inschakelen. Maar is het een beuntje.............. helaas pindakaas.

wilcovd
Berichten: 4
Lid geworden op: 16 mar 2007 17:22

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door wilcovd »

Het is heel goed mogelijk dat een onvoldoende kit-afdichting voor een flinke lekkage zorgt op de benedenverdieping. Wij hebben onlangs een zelfde probleem gehad en het water droop van het plafond in de onderliggende keuken.
Als het mogelijk is om aan de andere kant van de muur (waartegen de cabine is geplaatst) te kijken, kun je wellicht zien of de lekkage wordt veroorzaakt door een onjuiste afdichting. Als het aan de afdichting ligt is er een grote kans dat er aan de andere kant van de muur een donkere streep komt te staan, veroorzaakt door doortrekkend vocht. Deze streep zit dan ter hoogte van de kitafdichting van de douchebak.
Na verloop van tijd kan dit zelfs een rand van schimmel worden.

Wilco

klijnstra
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 mar 2007 18:22

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door klijnstra »

als je in enschede zou wonen dan zou ik je gratis van advies kunnen dienen

Chanmaster
Berichten: 2893
Lid geworden op: 25 jan 2006 08:05
Locatie: Almelo

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door Chanmaster »

Dat zal best Kleinstra ;)....

Maar je moet reclameren bij de aannemer/installateur. Daar moet jij jouw gram halen.

jjeerrooeenn
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 mar 2007 20:08

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door jjeerrooeenn »

Ik heb zelf ook lange tijd een kleine lekkage gehad. Achteraf bleek dat door de glijstang van de douchekop te komen. Het water wat er langs gleed hoopte zich onderin op en kwam er deels aan de achterkant uit bij de bevestigingsschroef.
Kleine kans dat het bij u ook zo is maar ik wil het toch even laten weten.
Succes!

R.OOMEN
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 feb 2007 11:09

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door R.OOMEN »

Haal de rand rondom de douchebak los en verwijder deze. Je kunt dan onder de douchebak kijken waar de lekkage zich bevindt. Het zou bijvoorbeeld kunnen liggen aan de aansluiting tussen het afvoerputje en de standleiding. Dit probleem moet je zeker blijven voorleggen aan het bedrijf dat e.a. geplaatst heeft. Anders draai jij in de toekomst op voor alle kosten(schade aan gebouw, schade bij benedenburen etc.)
Succes!!

Chanmaster
Berichten: 2893
Lid geworden op: 25 jan 2006 08:05
Locatie: Almelo

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door Chanmaster »

:!: Wat is dit nu weer voor een onzin :!:

De installateur moet gewoon terug komen en zijn werk goed doen!

Hier is het gewoon einde discussie!!

lekkagebadkamer
Berichten: 4
Lid geworden op: 14 mar 2007 20:07

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door lekkagebadkamer »

Inmiddels zijn we weer een paar stappen verder. De badkamermeneer is weer actief bezig gegaan. Douchecabine verwijderd, alles gecontroleerd en vastgezet (ook afvoer), beton gestort onder de bak (!)en alles opnieuw afgekit. Hiermee leek het probleem verholpen, maar na een tijdje kwamen de eerste sporen van lekkage alweer tevoorschijn. Het werd steeds erger. Nu iemand laten komen die gepecialiseerd is in het onderzoeken van lekkages. Conclusie: de kunstof douchebak is niet voldoende ondersteunt. Hierdoor laten de kitranden los door het gewicht bij het douchen. Onder de douchebak lag behoorlijk veel water! Nu mijn vraag: wij hebben absoluut geen vertrouwen meer in de badkamermeneer die onze badkamer heeft geinstalleerd (hij is 6x teruggeweest zonder het probleem ooit op te lossen of een goede diagnose te geven). We willen dat een goed bekend staande timmerman de constructie onder onze douchebak maakt. Kunnen wij deze kosten en de kosten voor de diagnose nog verhalen op de badkamermeneer? We weten niet of de badkamermeneer is aangesloten bij een brancheorganisatie.

MAXIEM

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door MAXIEM »

Dag lekkagebadkamer,

Uiteraard kun je juridisch gezien de schade/kosten verhalen op de badkamermeneer. Het maakt geen verschil of hij nu wel of niet lid is van een branche-organisatie. Hij had immers een resultaatverplichting: namelijk plaatsing van een douchecel zonder lekkage en dat is hem tot 6 keer toe niet gelukt. Je hebt dan alle recht om een buitenstaander in te schakelen. Ik zou zeggen: leg het probleem neer bij je rechtsbijstandverzekeraar.

Succes, groeten, Maxiem.

royco
Berichten: 77
Lid geworden op: 25 okt 2005 20:43

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door royco »

zijn je muurplaten van de douchkraan ook wel afgekit. Zou een giller zijn als t niet zo was....

berend03
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 jan 2009 23:35

Re: lekkage badkamer

Ongelezen bericht door berend03 »

Hallo,

Een vraagje voor vochtexperts. Drie jaar geleden is een nieuwe badkamer bij ons thuis geplaatst. Dit naar tevredenheid. Echter sinds kort komen langs de randen onder het plafond wat gele plekken te voorschijn. Feit is dat het onder de doucheplafond drie jaar geleden dat hele stuk plafond al wat geel was uitgeslagen. Daarover heb ik gesausd. Slechts langs twee randen komt er weer wat geel te voorschijn, wat kan duiden op vocht. Er is geen sprake van dat ik echt vocht onder het plafond van de douche kan opmerken of dat het vochtig aanvoelt, ook langs de randjes niet. Nu is er echter sinds twee weken aan de buitenmuur ter hoogte van de badkamervloer (er is een spouwmuur) een donkere plek te zien waar ik van vermoed dat het vocht is. De plek is ongeveer een meter breed en hoog. Voor die tijd niet gezien. Nu heb ik ook sinds een tijdje wat last van een ietwat minder frisse geur in de badkamer, al is dat niet echt structureel. Ik heb eens rondgekeken in de straat en twee huizen verder is aan de buitenmuur op vrijwel dezelfde hoogte ook een vochtige plek te zien, al is die een stuk kleiner. Het lijkt me dat als dat afvoer of waterleiding van de douche zou lekken ik dat onder het flafond duidelijker zou moeten kunnen zien. Maar anderzijds lijkt er toch wat vocht te zijn onder de badkamervloer vanwege de gele plekjes langs de rand van het doucheplafond. Of er nu verband is tussen de vochtplek in de buitenmuur en deze plekjes is de vraag. Vreemd is ook een beetje dat twee huizen verder ook zo'n plek te zien is aan de buitenmuur. Wie zou uit deze waarnemingen een mogelijke oorzaak of beter: het probleem aan kunnen geven? Ik ben er (nog) niet zeker van dat de douche lekt maar er is toch vochtwerking. Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat de regenpijp langs de muur op die plek of een lekke dakgoot ter hoogte van de badkamervloer een waterplek centreert. De plek begint eigenlijk pas naast de regenpijp. Wie geeft raad?

Gesloten