Wie en wanneer gaat de wanpraktijken van de verzekeraars eindelijk eens aanpakken?Verzekeraars pakken fraude harder aan
DEN HAAG (ANP) - De verzekeringsbranche gaat fraude harder aanpakken. Hiertoe is het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude (CBV) opgericht, dat zondag van start gaat. Dat meldde het Verbond van Verzekeraars zaterdag op hun website.
De huidige pakkans van één procent moet vertienvoudigd worden en de jaarlijks geclaimde schade van één miljard euro moet omlaag. De verzekeraars willen zeker een verdubbeling van de ,,fraudegedetecteerde'' bedragen. ,,Als de geclaimde schade flink omlaag gaat kan de premie ook omlaag'', zei Leo de Boer van het Verbond voor Verzekeraars zaterdag in het NOS Journaal.
Het CBV gaat intensief samenwerken met justitie en wil een lik-op-stukbeleid invoeren. Gepakte fraudeurs kunnen zich dan acht jaar lang bij geen enkele maatschappij verzekeren.
Het doel van de verzekeraars is dat in 2008 alle maatschappijen een volwaardige fraudeafdeling hebben, met systemen die zo zijn ingericht dat opvallende zaken er automatisch uit worden gefilterd en passende maatregelen kunnen worden genomen.
Helaas wordt hierover in de media nooit gesproken, en er worden ook nergens statistieken van bijgehouden. (veel mensen laten het er ook bij zitten)
Het is echter een zeer groot probleem. Verzekeraars die niet of te weinig uitbetalen; de boel traineren; mensen zomaar uit de verzekering gooien; zich niet aan de polisvoorwaarden houden; liegen als het erop aankomt; enz.
Met deze praktijken lokken de verzekeraars fraude door verzekerden zelf uit.
Het ergste is dat de verzekeraars niet (strafrechterlijk) zijn aan te pakken, terwijl de verzekerden wel aangepakt worden. Aangifte van b.v. oplichting door verzekerden wordt wel opgenomen door politie, maar aangifte van oplichting door verzekeraars wordt niet opgenomen door politie. (hier moet men zelf maar een civiele procedure voor starten)
Ook hebben verzekeraars mogelijkheden om verzekerden te duperen (zij kunnen b.v. iemand de verzekering opzeggen, zodat je nergens anders meer een verzekering kunt afsluiten)
Verzekeraars worden echter nooit gestraft. (in gegronde klachten van de "Raad van Toezicht Verzekeringen" zie ik b.v. nooit ergens tuchtmaatregelen oid in de uitspraken staan)(in het reglement is ook niets te vinden over het op kunnen leggen van tuchtmaatregelen)
Ook zie ik nergens statistieken van verzekeraars die relatief de meeste klachten/wanpraktijken opleveren. (jammer dat er wel zo'n database van
verzekerden wordt bijgehouden, maar niet van verzekeraars)
Erg oneerlijk dus allemaal.
Misschien moet er een "Bond van Verzekerden" komen.