Er zijn zeer veel verschillende mensen met uiteenlopende behoeften.
Een standaardmenu zoals in haar boek beschreven staat is daardoor niet voor iedereen een op maat gesneden voedingsschema.
Gevolg daarvan is wel dat men gewicht zal verliezen, dat is ook de moeilijkheid niet. De vraag is ook of de compliance lang genoeg duurt, een belangrijke factor wil het succesvol zijn.
Ze heeft wel een boek geschreven over het handhaven van het gewicht, maar dit zegt natuurlijk niets over de effectiviteit ervan. Dan zal alleen de tijd ons kunnen leren.
Het verliezen van gewicht vraagt vaak een grote verandering in zowel voedings- als leefpatroon. Daarvoor is ook gedragsverandering noodzakelijk wat niet bereikt wordt met het lezen van het boek.
Bij emotie-eters en externe-eters is het veranderen van gedrag en een psychologische aanpak zelfs vaak een eerste vereiste. De voeding zelf is dan vaak van ondergeschikt belang omdat daar de oorzaak niet ligt.
Naast voeding is echter beweging ook belangrijk. Zowel voor ondersteuning van de afvalpoging, alswel vanuit gezondheidsoogpunt.
Bij beweging is de behoefte aan energie echter verhoogd. Dit zal dan lastiger worden bij het Sonja Bakker dieet.
De benodigde energie, nodig zonder beweging (basaalmetabolisme) is gemakkelijk te achterhalen (voedingsnormen energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten,
http://www.gr.nl/pdf.php?ID=211&p=1 ).
Voor een vrouw van 25 jaar en 70 kg is dat 2,08 + 0,0615 x 70= 6,385 MJ/dag = 1525 kcal.
Dan de mate van activiteit. Gemiddeld is dat in Nederland een PAL van 1,7 (matig actief).
Vermenigvuldigen we het basaalmetabolisme met 1,7 dan krijgen we 1,7 x 6,385 = 2580 kcal.
Sonja Bakker kan voor sommige succesvol zijn. De oplossing die ze aandraagt is echter niet bij iedereen de oorzaak van het probleem.
Verder is er geen sprake van een individuele aanpak waardoor tekorten op zowel macro- als microniveau kunnen ontstaan.