LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Efexor

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
james86
Berichten: 341
Lid geworden op: 15 aug 2007 16:27

Re: Efexor

Ongelezen bericht door james86 »

Beste Susie,

Ik begrijp je verhaal echt helemaal. Moedeloos word je van het eeuwig durend gevecht. Voor andere mensen is zoiets als uitgaan een doodnormale zaak terwijl het voor mij al een hele taak is om ook maar een cafe binnen te gaan. Dat is voor anderen heel lastig te begrijpen. Ook word je er niet positiever op als je al een paar verschillende soorten pillen hebt geprobeert en zij allemaal niet echt blijken te helpen. Dat blijft het hele probleem van die pillen....het is een zoektocht naar het juiste middel en die kan lang duren....en steeds die bijwerkingen er weer bij, en dan nog het afbouwen als je op redelijk hoge dosis zit. 60% van de slikkers hebben baat bij een bepaald merk, dus het is telkens maar de gok nemen of je bij die 60 zit en dan die bijwerkingen er weer op de koop bij toenemen. It is a ****** struggle. Dat is gewoon 1 ding wat zeker is. En ik weet ook zeker da je op een bepaald punt komt dat je het juiste middel hebt gevonden.

Omdat ik morgen overstap op citalopram heb ik een beetje rond zitten lezen in dat topic en zie ik dat er reacties staan zoals: Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld, en de angst is eindelijk weg. Terwijl er ook opmerkingen staan van mensen die het maanden hebben geslikt en er dood en dood ziek van waren. Zo lees ik dat in alle topics over deze medicatie. Het is voor de wetenschap misschien ook nog een heel vaag gebied al dat serotonine gebeuren.

Aan de andere kant weet ik ook wel eigenlijk zeker dat de wetenschap wel degelijk verder is dan wij denken. Denk hierbij aan de nanotechnologie waarbij microscopisch kleine chips met medicatie op de juiste plek worden aangebracht zodat je alle bijwerkingen door oraal innemen buiten schot laat. Maar ze verdienen miljarden met deze medicatie en helaas draait alles om geld. Ze zijn veel verder dan wij denken maar ze lopen liever nog even binnen met dit soort praktijken.
Vorige week heb ik een reportage gezien over stamceltherapie, waarbij mensen die al tientallen jaren verlamd waren ineens weer konden lopen en een blinde man begon weer rustig aan te zien. Het heeft niks met efexor te maken maar ik vond het zeer interessant en het melden waard. Ze zijn veel verder dan wij denken, alleen helaas bestaat er wel degelijk iets zoals de medicijnenmaffia :(

SvG
Berichten: 87
Lid geworden op: 06 aug 2007 19:50

Re: Efexor

Ongelezen bericht door SvG »

Hoi Susiex e.a.,

Ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal ik heb precies hetzelfde al drie jaar (leeftijd 29 jaar). De onzekerheid, de spanningen kost veel energie, alles lijkt een roes en genieten is er niet bij. Gevoelens zijn moeilijk te omschrijven aan anderen. Kan gelukkig alles nog steeds goed doen alleen heb ik er een ander gevoel bij. Zit nu in de 7e week efexor 37,5 en slik dit nog een week en dan ga ik weer naar de dokter voor gesprek (en waarschijnlijk dosis verhogen). De bijwerkingen zijn bij mij echter bijna weg of nihil. Het enige pluspunt is dat de angst verweg is maar ik voel nog steeds dat ik niet 100% in orde ben. Heb dagelijks nog een katerig/moe gevoel. Hopelijk ga ik me snel goed voelen want na 3 jaar ben ik het behoorlijk beu om zo te leven met deze gevoelens. Echt raar want depressief zijn is een vaag begrip want dat ben ik niet maar ik voel gewoon dat ik niet lekker in mijn vel zit en dat mijn gedachten zwart zijn (ook al kan ik niet specifiek aangeven waaraan ik dan denk). Ben wel blij dat ik de efexor tot nu toe goed verdraag maar wil wel meer resultaat gaan voelen op de duur. Moet geduld hebben en afwachten. We houden contact succes!

jrs66
Berichten: 105
Lid geworden op: 28 jun 2007 09:43

Re: Efexor

Ongelezen bericht door jrs66 »

Hoi, hoi,
Ik begrijp jullie verhaal ook helemaal. Heb precies hetzelfde. Ik zit nu in week 9 (eerst 75 toen 150) en ik twijfel ook nog aan de medicijnen. Ik voel me totaal niet 100%. We moeten doorzetten, dat idee heb ik toch. Ik heb eens gelezen na 3 maanden ben je als het ware weer de oude (?). Dus daar maar vanuit gaande, ga ik zeker door. Ook de vragen, ben ik minder depressief, heb ik minder angst etc. bij mij zijn die nog elke dag in mijn hoofd. Ik heb juist verlatingsangst dus ik durf niet alleen te zijn, is ook erg lastig. Maar ik probeer het wel en soms gaat het en soms totaal niet. Toch ga ik door, want het medicijn heeft zeker wel verbetering gebracht, zoals ik me eerst voelde wil ik nooit meer. De psych zei tegen mij, je hebt twee benen nodig om op te staan, en die benen zijn de AD en een psychotherapeut om mee te praten. Toch heel veel sterkte allemaal. JRS

charisma
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 aug 2007 14:22

Re: Efexor

Ongelezen bericht door charisma »

hallo iedereen

2,5 weken nu, 75 mg. De angsten zijn nu inmiddels behoorlijk minder geworden, waar ik bijzonder blij mee ben. Ik zie veel minder op tegen vergaderen, presentaties, etc. Maar tegelijkertijd voel ik me nog best vaak gespannen. Gisteren in het vliegtuig + trein voelde ik me wel weer even flink benauwd en gespannen. James schreef ook over die angsten bij het openbaar vervoer. Dat heb ik ook, voordat ik met de efexor kuur begon nog meer. Hopelijk gaat dat nog eens weg. De arts raadt mij aan de dosis te verdubbelen, hij vond mij een typisch geval voor 150 mg! Ik wacht liever even af. Verder voel ik me wel veel moe, heb enorm behoefte aan regelmaat en rust. Al met al ben ik hoopvol gestemd, het lijkt de goede kant op te gaan.

henks2
Berichten: 17
Lid geworden op: 14 aug 2007 20:30

Re: Efexor

Ongelezen bericht door henks2 »

beste charisma,

ik gebruik efexor nu anderhalve maand in 37.5, dus licht

mijn stemming, om met mijn moeder te zeggen, is serieuzer (in de rustige zin) maar ik heb nog steeds paniekerige buien...

gebruik oxazepam daarvoor, helpt

al in al ben ik niet tevreden met mezelf maar wat moet moet

groetjes, henks2

jrs66
Berichten: 105
Lid geworden op: 28 jun 2007 09:43

Re: Efexor

Ongelezen bericht door jrs66 »

Hoi allemaal,
Ik wil nog even kwijt dat ik nu ongeveer 10 weken bezig ben met slikken (150 mg) en dat ik me nu echt beter ga voelen!
Mijn angst is om alleen te zijn en die ebt nu ook weg. Het is niet helemaal weg en als ik alleen ben, ben ik op mijn hoede, maar het lukt. Mijn depressie gaat ook langzaam weg. Ik heb weer zin in dingen en ben opgewekt. Misschien is er sinds een paar dagen een knop om.
Mijn enige bijwerking is dat ik erg moe ben en dat ik regelmatig moet eten want anders wordt ik misselijk (weet niet of dit erbij hoort, maar ik heb het nooit gehad). Dus voor iedereen die het moeilijk heeft.....zet door! Ik heb ook dikke ellende gehad, zeker ook met de medicijnen die niet aansloegen en toen de verhoging van 75 naar 150 mg....vreselijk. Twijfel aan medicijnen. Misschien is dit een steuntje in de rug. Groetjes, Jrs

Sendis
Berichten: 11
Lid geworden op: 21 sep 2007 22:04

Re: Efexor

Ongelezen bericht door Sendis »

Een tijd geleden heb ik Efexor gauw door de WC gespoeld (figuurlijk dan), want ik werd nogal geagiteerd en opvliegend van dat spul. Nu gebruik ik naar volle tevredenheid de MAO-remmer Parnate (60mg) en hoewel dit het "zwaarste middel" is, heb ik nauwelijks bijwerkingen, of het moet zijn dat ik nogal ben aangekomen. De bekende (zeer onaangename) sexuele storingen, die ik had bij SSRI's heb ik ook geen last van en ik voel me een stuk beter. Jammer dat het vier jaar heeft geduurd, voordat de psychiater me dit wilde voorschrijven. De procedure is omslachtig, hij moet een artsenverklaring schrijven en toestemming hebben van de verzekeraar.

SvG
Berichten: 87
Lid geworden op: 06 aug 2007 19:50

Re: Efexor

Ongelezen bericht door SvG »

Hallo,

Maandag zit ik op 7 weken 37,5 gr. Angsten en stress zijn redelijk onder controle. Maar waar ik echt last van heb is een katerig gevoel vooral als ik vrij ben of uit heb geslapen. Doordeweeks voel ik me veel beter dan in het weekend als ik vrij ben heel raar hebben jullie daar ook ervaring mee?

gr.

jrs66
Berichten: 105
Lid geworden op: 28 jun 2007 09:43

Re: Efexor

Ongelezen bericht door jrs66 »

Katerig gevoel.....als je bedoelt dat je soms momenten van vage hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid hebt, dan herken ik dat wel.
´t Is niet altijd, maar voornamelijk ´s middags, dan ben ik zo moe. Ga ik even zitten met iets te eten en dan trekt het weer bij. Dat zijn toch bijwerkingen, denk ik, voornamelijk die vermoeidheid. Sterkte ermee!
Groetjes, jrs

james86
Berichten: 341
Lid geworden op: 15 aug 2007 16:27

Re: Efexor

Ongelezen bericht door james86 »

Hey beste mensen,

Ik zit alweer een weekje op het citalopram topic te reageren omdat ik dit nu al een week slik. Ik had ook net als jullie dat de angst opzich wel minder was, maar de randverschijnsellen maakten het zo erg dat ik me na 5 weken nog veel beroerder voelde en nog meer beperkt was dan voordat ik maar een pilletje nam. Wat jullie voor klachten beschrijven had ik ook allemaal en ik keek ook zo raar uit me ogen.

Maargoed ik ben van het weekend 2 keer op een overdrukke kermis geweest en zaterdagavond ben ik erna doorgegaan naar een dance cafe waar ook de benodigde mensen en hitte aanwezig was. En ik heb me gewoon vermaakt :P
Ik ben er zelfs in me uppie naartoe gegaan en had gewoon de gedachte van ik zie wel wie ik tegen kom en had ook geen moeite om met mensen te gaan praten. Terwijl ik normaal bijna niks meer ondernam en als ik alleen al aan drukke ruimtes dacht ging mijn hart al 180 per minuut. Ook was ik het tegenovergestelde van assertief en sociaal en ik heb me gewoon ineens goed kunnen gedragen en vermaken.

Volgens mijn psych hoort het gewoon niet als je na meer dan 6 weken nog steeds akelig bent enzo. Het is ook jammer dat jullie je nog zo wazig voelen. Ik had precies hetzelfde onder de efexor. Ik heb nu helemaal geen akelig gevoel meer. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik 2 x per dag een oxazepam neem. Maar ik sta onder strenge toezicht nu en word wekelijks beoordeeld, en zodra de man vind dat het zonder de oxazepam kan dan krijg ik ze ook gewoon niet meer. Kan ik nou na 5 weken weer niet zonder oxazepam op citalopram leven dan is het weer een ongeschikt middel. Maar tot nu toe gaat het erg goed. Vanaf morgenochtend ga ik 20 mg slikken. in verhouding moet je dat een beetje vergelijken met de dosis van 75 mg efexor.

Praat eens goed met je psych zou ik zeggen. Maar hebben jullie ook wel vooruitgang geboekt verder ondanks de nare bijverschijnsellen? Kunnen jullie nog wel een beetje het nut overal van inzien enzo?

groetjes

breda1962
Berichten: 17
Lid geworden op: 24 sep 2007 12:09

Re: Efexor

Ongelezen bericht door breda1962 »

Hallo,
Ik heb een heel druk en stressvol jaar achter de rug. Verbouwing, verhuizing, samenwonen, nieuwe baan. Net toen we alles bijna op de rit hadden bleek dat mijn uitstrijkje niet goed is. Ik zit nu dus in de medische molen en krijg allerlei onderzoeken.
Dit bericht was dus echt de druppel.
Ik ben geknakt. Ik kan alleen maar huilen, ben erg moe, schiet uit mijn slof, ben bang, ik zie alleen maar beren op de weg. Ik heb nergens zin in en als ik iets moet gaan doen dan raak ik al in paniek bij de gedachte dat ik dat moet gaan doen. Tevens voel ik me schuldig naar mijn omgeveing want ik was altijd een sterke vrouw. Dat soort dingen. Ook moet ik acuut stoppen met roken van de specialist. Dus die stress heb je er dan ook nog eens even bij.
Ik ben bij de huisarts geweest en die heeft me op de efexor gezet ( afgelopen donderdag). Ik moest er tot vandaag 1d1 van slikken en vandaag moet ik over op 1d2 tabletten. Tevens heb ik wat oxazepam gekregen voor als ik niet in slaap kom.
Ik merk nu al dat mijn huilbuien bijna weg zijn. Het piekeren is nog niet helemaal verdwenen.
Wat ik ook merk is dat ik geen affectie meer kan tonen. Ik voel dat helemaal niet. Terwijl ik echt stikgek op mijn vriend ben. Ik snap hier niks van. Ik was zo nooit. Ik ben juist knuffelig en handtastelijk maar nu opeens niet meer. Zou dit ewcht door deze medicijnen komen? Zou het nog erger worden als ik nu vandaag 2 capsules in moet nemen? Gaat dat wel over als ik ben gestopt?
Ik vind dit toch wel een hele vervelende bijwerking aangezien je gezin je willen helpen en dat je niks terug kunt geven vind ik erg onplezierig.
Hoe hebben jullie dit opgelost ( als dit natuurlijk echt een bijwerking zou zijn)?
Sterkte allemaal...

jrs66
Berichten: 105
Lid geworden op: 28 jun 2007 09:43

Re: Efexor

Ongelezen bericht door jrs66 »

Hoi Breda,
Als ik het goed heb, ga je dadelijk aan de 150 mg Efexor. Dan kun je heel nare bijwerkingen krijgen, ook die bijwerkingen die je opnoemde. Je voelt je echt afwezig en gevoelloos. Maar ik slik het nu 10 weken en het gaat elke dag beter. Ik vond het belangrijk dat mijn partner en mijn kinderen ervan wisten en als ik me rot voelde vertelde ik dat ook. Ze willen graag helpen, maar je moet er toch zelf even doorheen. Ik gebruik ook 150 mg en het werkt echt, maar het is een lange weg, voor je gevoel, eer dat het beter met je gaat! Heel veel sterkte. jrs

SvG
Berichten: 87
Lid geworden op: 06 aug 2007 19:50

Re: Efexor

Ongelezen bericht door SvG »

Hallo,

Uiteraard heb je bijwerkingen bij Efexor alleen moeten deze na een week of 6 wel weg zijn of nihil zijn. Echt een kwestie van doorzetten hoor! Ik ga nu week 7 in 37,5 gr. en het gaat redelijk goed vooral als ik afleiding heb (sport, werk). Wel vraag ik me af of jullie allemaal de oorzaak van je depressie kan achterhalen ik namelijk niet. Ik kreeg het ineens 3 jaar geleden op vakantie. Ik denk zelf dat het misschien door vele ruzies in mijn relaties is gekomen maar dat weet ik niet zeker want die zijn misschien wel door de depressie veroorzaakt. Hoe dan ook ik blijf knokken om mezelf terug te vinden.

gr.

bakka
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 sep 2007 18:45

Re: Efexor

Ongelezen bericht door bakka »

mijn huisarts heeft me efexor voorgeschreven omdat ik me drepressief voel na een verbroken relatie maar ik weet niet of ik er mee moet beginnen
wie heeft advies
ik krijg ook begeleiding van een psygoloog

james86
Berichten: 341
Lid geworden op: 15 aug 2007 16:27

Re: Efexor

Ongelezen bericht door james86 »

Hey bakka,


Hoe erg depressief ben je dan? Dus je huisarts schreef na het vertellen van je verhaal gelijk efexor voor?
Een antidepressiva is niet zomaar even een pilletje en als je niet echt depressief bent maar gewoon in de put zit dan is het echt niet de juiste oplossing. Ga eerst gewoon in therapie bij een psycholoog en kijk dat eens een tijd aan. Niet gelijk aan de antidepressiva. Het is nogal een heftig middel ook zeg. Ben je eerst beoordeeld door een psycholoog ofzo of heb je die nog niet gesproken? Dus alleen je huisarts heeft je gezien? ik ben hier wel erg benieuwd naar.

groetjes

bakka
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 sep 2007 18:45

Re: Efexor

Ongelezen bericht door bakka »

sterker nog mijn huisarts heeft me niet eens gezien ik heb hem gebeld en toen kreeg ik het
maar na het lezen van dit forum denk ik dat je gelijk hebt en ik er niet aan begin ik heb denk ik alleen verdriet en geen depressie hoewel ik me wel beroerd voel ik hoop dat de gesprekken met een psygoloog uitkomst bieden

james86
Berichten: 341
Lid geworden op: 15 aug 2007 16:27

Re: Efexor

Ongelezen bericht door james86 »

Dat bewijst toch maar weer dat huisartsen het niet meer mogen voorschrijven.......Ik vind het niet kunnen dat een huisarts dat zomaar na een telefoontje durft voor te schrijven. Die pillen werken in op je serotone huishouding die ontregelt is bij een depressie. Is daar nou niks mee aan de hand kan het flink verkeerd uitpakken. Dit gebeurd dus ook vaak en vandaar ook altijd die negatieve berichten op internet erover. Gelukkig denk je goed na en kom je hier eens langswippen want voor het zelfde geldt heb je ze al lopen slikken.....
veel succes bij de psycholoog. Je komt er wel (y)

groetjes

bakka
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 sep 2007 18:45

Re: Efexor

Ongelezen bericht door bakka »

dank je wel ik voel me gesteund

breda1962
Berichten: 17
Lid geworden op: 24 sep 2007 12:09

Re: Efexor

Ongelezen bericht door breda1962 »

James 86: jij zegt: als je serotonine huishouding gestoord is dat je dan efexor krijgt. Is je huishouding niet gestoord en je krijgt ze toch dat het dan flink verkeerd kan uitpakken!! Hoe dan? Wat voor verschijnselen heb je dan?

james86
Berichten: 341
Lid geworden op: 15 aug 2007 16:27

Re: Efexor

Ongelezen bericht door james86 »

Of dit de echte waarheid erover is weet ik niet heel zeker, maar na wat zoeken op internet komt het op dit neer. Die antidepressiva's remmen de serotonine opname en zorgen er dus voor dat er meer serotonine in de hersenen blijft zitten zodat je een betere gemoedstoestand krijgt. Voor iemand waar dat uit balans is kan dat dus een uitkomst zijn. Dat kan dus komen door veel stress, slechte voeding of een depressie. Wat dus ook vaak door slechte voeding en veel stress veroorzaakt kan worden. Maargoed, er word dus tevaak gelijk naar dit middel gegrepen. Ook als iemand dus waarschijnlijk niet eens iets echt mis heeft met de serotone huishouding.

Ik hoor de laatste tijd vaak verhalen over mensen die dan in scheiding liggen of een oma is overleden of ze zijn ontslagen en doen hun verhaal bij de huisarts en krijgen gelijk een antidepressiva mee, terwijl er waarschijnlijk niks mis is met hun serotone huishouding en dus niet echt depressief zijn. Dan beginnen ze met slikken en dan kan het voorkomen dat deze mensen teveel serotonine in hun hersenen krijgen en dan is een serotoninesyndroom goed mogelijk.

Dan heb je dus grote kans op hele erge angst en paniek en volgens mij kan je er zelfs een zware depressie door creeeren. Kortom, je word er erg ziek door en kan gevaarlijk uitpakken. Die serotoninesyndroom symptonen lijken soms erg op de bijwerkingen van het medicijn als je in de opbouwfase zit de eerste 6 weken en vandaar is hele scherpe begeleiding van een psychiater gewoon nodig. Deze kunnen heel snel door elkaar gehaald worden die symptonen en bij een huisarts komt het vaker voor dat ze dan zeggen van hou nog even een paar weekjes vol het hoort er allemaal bij die bijwerkingen. terwijl het ook kan dat ze een serotoninesyndroom krijgen. Je hebt veel verschillende pillen en ze werken bij 6 weken optimaal, heb je na die 6 weken geen verbetering dan moet je van die pillen af en bij een huisarts laten ze je er nog weleens te lang aan zitten.

Het is en blijft een heel moeilijk iets die pillen. Als je dus daadwerkelijk depressief bent kan het je redding zijn en je je leven weer teruggeven. Is er verder niets ernstigs met je aan de hand en heb je het zomaar voor relatieproblemen van de huisarts gekregen dan kan het dus verkeerd aflopen. Vandaar dus ook die hoeveelheid doemverhalen op internet van zogenaamd slachtoffers van het medicijn die er alleen maar negativiteit over schrijven. Hier is gewoon de kans dat die mensen het ook hebben gekregen toen ze verder weinig mankeerde.

ga naar een psychiater als je iets mankeert en blijf bij de huisarts weg voor die antidepressiva!!!!

groetjes

Gesloten