LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] vraag over fiscaal partnerschap

Jouw ervaringen met de Belastingdienst of met het betalen van belastingen bespreek je hier.
renwel
Berichten: 14
Lid geworden op: 12 nov 2008 10:32

vraag over fiscaal partnerschap

Ongelezen bericht door renwel »

Vraagje: ik en mijn partner wonen al 2 jaar samen in een gezamenlijk gekocht huis (en waren geen fiscaal partner), en zijn pas in augustus 2008 getrouwd (waardoor we automatisch fiscaal partner zijn geworden).
We hebben destijds een Voorlopige Teruggaaf 2008 aangevraagd voor ieder apart en die krijgen we al het hele jaar maandelijks op ieders eigen rekening.
Gelden we nu volgend jaar bij de aangifte 2008 opeens voor dit gehele jaar als fiscaal partner? Dit omdat we maar sinds aug. 2008 getrouwd zijn en tot die tijd géén fiscaal partner wilden zijn.

Emgee
Berichten: 18
Lid geworden op: 18 mar 2008 19:57

Re: vraag over fiscaal partnerschap

Ongelezen bericht door Emgee »

Wanneerr je trouwt wordt je automatisch elkaars fiscaalpartner en dit geldt dan voor het gehele jaar. Het is bij de Inkomsten belasting niet mogelijk om een gedeelte van het jaar wel elkaars fiscaal partner te zijn en voor het andere deel van het jaar niet.
Dus worden jullie voor heel 2008 gezien als alkaars fiscale partner

Ter info hieronder het artikel waaruit dit volgt:

Artikel 1.2. Partnerregeling
1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder partner:

a. de niet duurzaam gescheiden levende echtgenoot;
b. de ongehuwde meerderjarige die:

1°. met de ongehuwde meerderjarige belastingplichtige in het kalenderjaar gedurende meer dan zes maanden onafgebroken een gezamenlijke huishouding voert en gedurende die tijd op hetzelfde woonadres als de belastingplichtige staat ingeschreven in de basisadministratie persoonsgegevens en

2°. samen en uitsluitend met de belastingplichtige voor het kalenderjaar kiest voor kwalificatie als partner.



2. Voor het kalenderjaar kan tevens voor kwalificatie als partner worden gekozen indien:

a. de ongehuwde meerderjarige belastingplichtige in het voorafgaande kalenderjaar samen met een ongehuwde meerderjarige heeft gekozen voor kwalificatie als partner en

b. zij uitsluitend door het overlijden van de ongehuwde meerderjarige in het kalenderjaar niet gedurende meer dan zes maanden een gezamenlijke huishouding hebben gevoerd.


3. Als partner kan niet worden aangemerkt:

a. een bloedverwant in de eerste graad van de belastingplichtige, tenzij beiden bij de aanvang van het kalenderjaar de leeftijd van 27 jaar hebben bereikt of

b. een persoon die geen inwoner is van Nederland en niet kiest voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige.


4. Een persoon die duurzaam gescheiden van zijn echtgenoot leeft, wordt voor de toepassing van dit artikel gelijkgesteld met een ongehuwde.

5. Voor de toepassing van deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt voor de bepaling van aanverwantschap de kwalificatie als partner gelijkgesteld met het huwelijk.

6. Indien een persoon meer dan één niet duurzaam gescheiden levende echtgenoot heeft, wordt alleen de echtgenoot uit de oudste verbintenis als partner aangemerkt.

renwel
Berichten: 14
Lid geworden op: 12 nov 2008 10:32

Re: vraag over fiscaal partnerschap

Ongelezen bericht door renwel »

Emgee, dankjewel voor het antwoord :D

Gesloten