LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] gemiddelde behandelingen: dbc en eigen risico??

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
jo se fien
Berichten: 2
Lid geworden op: 20 feb 2009 23:31

gemiddelde behandelingen: dbc en eigen risico??

Ongelezen bericht door jo se fien »

Onlangs is mijn zusje 15 minuten bij een KNOarts geweest. De rekening die bij mijn moeder op de mat viel was echter die van een gemiddeld bedrag voor het gemiddeld aantal behandeling behorende bij haar kwaal (en dus belachelijk hoog voor haar 15 minuten consult).

Ik weet nu dat dit komt door het zogenaamde DBC (diagnosebehandelingscombinatie) systeem: je betaalt niet voor de geleverde zorg, maar voor de gemiddelde kosten voor de afrekening van de klacht.
(Dat betekent dus uiteraard ook dat je goedkoper uit bent, wanneer je behandelingstraject langer dan gemiddeld is...).

Toch lijken mij hierbij twee dingen niet in orde:
1. Ten eerste betekent dit dat gezonde mensen erg moeten oppassen met het nemen van een eigen risico (of dat mensen met een eigen risico op moeten passen met ziekenhuis- en specialistenbezoek). Omdat je voor een gemiddeld aantal behandelingen gaat betalen in plaats van voor je eigen behandelingen, kun je niet op basis van wat je gemiddeld aan zorg nodig hebt, berekenen of de eigen risico korting de moeite is!

2. Ten tweede is deze regeling volgens mij van enorm voordeel voor de zorgverzekeringen (terwijl ze van de overheid komt). Die vangen namelijk veel hogere bedragen van de wettelijke eigen risico's! Immers, zelfs wanneer een individuele behandeling onder de 150/155 wettelijk eigen risico zou blijven, maar het gemiddeld behandelingsbedrag boven die 150/155 euro ligt, wordt toch het volledig eigen risico aan je zorgverzekeraar terugbetaald. De zorgverzekeraar ontvangt dan dus niet alleen het eigen risico van de mensen die dat ook daadwerkelijk gebruiken, maar ook van diegene die dat niet doen! Dat betekent dat kosten waar verzekeringsgeld voor betaald wordt en die dus gedragen zou moeten worden door de zorgverzekeraar in feite voor een gedeelte door andere burgers betaald wordt.

(vb.: stel ik en mijn buurman hebben dezelfde kwaal (en verder niemand). Mijn behandeling kost 550 euro, die van hem slechts 50. Zonder DBC zou mijn buurman dan zijn volledige behandeling van zijn eigen risico betalen (50 euro) en ik dus 155 euro. Dat betekent dat de zorgverzekeraar voor mij 395 (550-155) euro moet betalen, dat is immers precies waar ik (en ook mijn buurman) premie voor betalen: om medische kosten (die buiten het eigen risico vallen) vergoed te krijgen.
Door de DBC betalen wij echter allebei 300 (550+50 :2) euro en dus allebei 155 euro eigen risico. Dat betekent dat de zorgverkeraar nu nog maar voor 290 (600-155-155) zelf hoeft op te draaien. Niet uit alleen uit onze premies, maar ook direct uit de portemonnee van mijn arme buurman wordt dit betaald!
En....hoe meer mensen met een hoger eigen risico, hoe voordeliger voor de zorgverzekeraar!!)

Begrijp ik ergens iets niet of zijn mijn bedenkingen gegrond? En indien gegrond, weet iemand of er ook ooit vanuit patientenbelang algemeen bezwaar aangetekend wordt tegen DBC en tot wie je je daartoe kunt richten?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: gemiddelde behandelingen: dbc en eigen risico??

Ongelezen bericht door kweenie »

Je kunt het ook andersom bekijken. Als je per werkelijk aantal consults en de werkelijke tijd afgerekend zou worden, dan zou je wellicht te vroeg of te gehaast weggaan, zodat de arts misschien geen goede diagnose zou kunnen stellen. Of je zou niet je hele behandeling afmaken, omdat elk bezoek je weer geld zou kosten. Dat kan ertoe leiden dat je ziekte (sneller) terugkomt en je uiteindelijk duurder uit bent.

Bovendien zou de arts dan de helft van de tijd bezig zijn met het bijhouden wanneer en hoe lang iedereen binnen is geweest, zodat de kosten per saldo in totaal alleen maar toenemen.

Ook heeft een ziekenhuis niet alleen te maken met de tijd dat je feitelijk binnen bent geweest, maar ook met de tijd dat het ziekenhuis beschikbaar moet zijn. met name bij spoedeisende hulp is het zo dat er 24 uur per dag artsen en operartiekamers klaar moeten staan, voor het geval dat er iemand komt. De kosten daarvoor worden verdeeld over alle mensen die er gebruik van maken, wat tot een relatief hoge prijs per behandeling leidt.

jo se fien
Berichten: 2
Lid geworden op: 20 feb 2009 23:31

Re: gemiddelde behandelingen: dbc en eigen risico??

Ongelezen bericht door jo se fien »

Hartelijk dank voor je duidelijke reactie.

Ik snap dat het DBC systeen ook voordelen heeft. Bovendien is er iets voor te zeggen om vanuit solidair oogpunt kosten evenwichtiger te verdelen.

Mijn vraag heeft daarom dan ook expliciet betrekking op de scheve relatie met eigen risico...

Mathilde D.
Berichten: 2158
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: gemiddelde behandelingen: dbc en eigen risico??

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Beste Josefien,

Ook ik ben erg tegen de dbc's. Immers het is door de dbc's praktisch onmogelijk om de kosten van de zorg die je zelf gebruikt te schatten of te beinvloeden.

Vooral in het jaar dat de dbc's werden ingevoerd (februari 2004?) was het erg oneerlijk voor mensen met hoge eigen risico's. Bijvoorbeeld mensen die al jaren een keer per jaar naar de oogarts gingen voor controle. Hun rekening kwam onverwacht hoger uit en daardoor kostte dat hun eigen risico.

Het blijft een oneerlijk systeem. Ten eerste voor alle mensen die voor het eerst met deze dbc's worden geconfronteerd (zoals jij). Het tweede nadeel is dat de patient geen enkele controle op de rekening heeft, want het is toch onmogelijk om aan je arts te vragen waarom die een bepaald dbc gedeclareerd heeft????!!!!
Het derde nadeel is dat de patienten minder goede zorg krijgen. Immers het ziekenhuis probeert met zo min mogelijk ligdagen, polibezoeken e.d. uit te komen. Zelfs zodanig dat dit gevaarlijk wordt doordat patienten te snel na een operatie naar huis worden gestuurd. (Eigenlijk zou de patient het gemiddeld aantal ligdagen moeten weten en zeggen dat hij er nog niet aan toe is om naar huis te gaan.)

Ook voor onverzekerde buitenlandse bezoekers vind ik het dbc-systeem niet acceptabel. Ze lopen namelijk de kans om bijvoorbeeld voor een kleine ingreep torenhoge bedragen te moeten betalen. En dat is niet redelijk, omdat ze dat niet weten en ook niet konden verwachten.

Ik geef je gelijk dat je vraagt bij wie je hierover kan klagen. Ik zou als antwoord geven: bij het Meldpunt Consument en de Zorg van de NPCF. Of bij je politieke partij of bij de consumentenbond. Ik vind het schandalig dat wij, consumenten/patienten, dit allemaal als makke schapen over ons heen laten komen. Ik begrijp niet welke idioot dit onzalige dbc-plan bedacht heeft.

four-eyes
Berichten: 201
Lid geworden op: 06 apr 2004 13:29

Re: gemiddelde behandelingen: dbc en eigen risico??

Ongelezen bericht door four-eyes »

Ik heb hier destijds over geklaagd bij minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Hij was niet erg onder de indruk. Zo gauw het kon ben ik van een hoog eigen risico overgestapt op GEEN eigen risico. Dat ging heel even goed. Maar helaas is er nu weer een eigen risico ingevoerd. Dus ben je met een bezoekje aan een specialist gelijk 150 euro kwijt. Het systeem deugt voor geen meter!

marieke2407

Re: gemiddelde behandelingen: dbc en eigen risico??

Ongelezen bericht door marieke2407 »

hallo

gewoon even een praatje..even buiten de dcb.
vroeger ,nou ja voor 2004 was een specialisten bezoek ook al niet goedkoop,dat weet ik want mijn man was particulier ,man wat je dan voor bedragen zag voor 10 min kno arts ook!!

nu ben ik een wandelend wrak wat een hoop hier wel weten,dus ik mag niet zeuren doe ik ook niet want ik jaag iedereen op kosten,nee seriues ,ik kan er niks aan doen dat ik nu 12 jr ziek ben en 11 jr thuis..
maar het is wel zo...jullie betalen ook voor mij...maar ja?ik kan er ook niks aan doen..even ik bekijk het realistich niet boos he :D

maar nu moest ik voor mijn schouder ,nou ja moest,ik heb hier 1 operatie gehad en het is heelmaal fout gegaan,ik wilde naar het erasmus op verzoek van de huisarts,niet schrikken....dec belde ik..voor een afspraak ik zou een brief thuis krijgen..kreeg ik in jan dat ik sept terecht kon aaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhh
dus ik oz gebeld en die zeiden ja je hebt iemand nodig die heel veel van schouders weet en er zit een goede in antwerpen..
nou ja ff over nadenken,rugklachten uur rijden,man dan ik niet meer uur terug ahhhhhh maar ja als het bij e 3 keer bleef?
wij gedaan...week later kon ik terecht...weet je wat die vragen voor een consult...met alles erop en eraan in zin prive en ziekenhuis praktijk?25 euro?en dan zit ik op mijn gemak...niks geen haast..injectie als het moet oh is goed..niks geen declaraties daarna naar oz nu cz.

ik ben in totaal nu 3x daar geopereerd en de schouder is gewooon niet meer te redden die man heeft zijn best gedaan en het leuke is nou ja...alle mensen die ik de tip heb gegeven ga naar hem want hij is goed zijn allemaal genezen aaaaaaaaaaaaamaaai is dat wat..
daarom vind ie het zo rot voor me,nou ja niks aan te doen.
maar het gaat erom ,de ziekenhuis rekening met overnachting en operatie is een schijntje!!!!!!!!!!!!!!!
kan me voorstellen dat cz me graag daar heen ziet gaan en sterker nog ..je wordt heeeeeeeeeeeeeel goed en lief geholpen..

verders loop ik hier nu ook bij een orthopeed voor de rug heup enz enz enz ....
dus ik ganiet weer naar belgie hoor..
maar waarom moeten de artsen hier tonnen verdienen...was vorige week op tv....oke eerlijk is eerlijk ze hebben geleerd en hoe...maar die ...ahum die mijn schouder eerst beoordeeld heeft op een foto en niks zag...9 mnd 13 injecties(wist ik veel) nu wel...en toen 10 mnd later dacht nou we doen maar eens een echo..de arts die erbij kwam schrok zich dood...
toen werd ik ineens overwchts geopeerd door zijn collega dat hoorde ika chteraf....die hechte het net of het 40-45 was..met staaldraad was...niet om aan te zien en te voelen!
nee die horen geen tonnen te verdienen.als hij het goed had aangepakt had het niet zo ver gekomen...

maar goed het gaat om de bedragen waarom in belgie zo laag en hier torens hoog?
k heb fam in belgie wonnen en die zeggen het zelfde het is veel beter...

marieke..ook kwa premie

Gesloten