LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] citalopram/cipramil: reageer!

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
julia1980
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 mar 2009 15:25

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door julia1980 »

Lieve Mamami,

Dankjewel voor je warme woorden, en voor je verhaal. Dat soort dingen helpen om te lezen. Sinds een paar dagen is er een soort berusting over me gekomen. Na bijna een jaar heb ik gedaccepteerd wat er met me is, en dat beter worden, herstellen, nu het allerbelangrijkste is. Belangrijker dan werk. Gisteren een heel goed gesprek met de psycholoog gehad, die stelde voor om een poosje naar een herstellingsoord te gaan en ze gaat met de huisarts overleggen wat mogelijk is. Ik voel er wel wat voor.
Mijn collega's en leidinggevende zijn erg warm en begripvol. Ik ga straks even naar mijn werk om koffie te drinken.
Ik gebruik de citalopram nu 4 dagen. Heb vooral last van slapeloosheid, smorgens erg trillen (nu dus) en zweten.
Hoe slaat bij jou de hogere dosis aan? Heb je dan weer opnieuw bijwerkingen, of valt dat mee? Heel veel sterkte voor jou en de anderen hier in ieder geval.

tobber
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 feb 2009 15:42

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door tobber »

Ondanks dat ik al een week of 4 op 20 mg zit (na 3 weken 10 mg)moeten jullie weten dat ik nu pas de moed heb gevonden om iets op het forum te schrijven.
De kracht van het forum moeten jullie niet onderschatten. Ik heb er HEEL veel aan gehad. Zonder het forum was ik in de 2e week 20 mg al afgehaakt. Ik vond het middel erger dan de klachten.
Het ergste was in de ochtend. Ik werd al wakker met een gevoel in mijn maag dat eigenlijk ook wel opstandig genoemd kan worden. Nergens, maar dan ook nergens moest ik aan denken, alles was met te veel.
En dan te weten dat ik vanaf die tijd nog maar 4 weken te gaan had tot mijn vakantie... Ik moest er niet aan denken. Dan kom je dus in het dilemma, annuleren, niet annuleren. Maar als je je zo vervelend voelt als je in Cuba zit leek me ook niet optimaal.
Ik heb toen het drastische besluit genomen tot die tijd, alles, maar dan ook alles af te zeggen. Leuk of minder leuk, eerst zelf zorgen dat ik beter werd. De dokter heeft me er toen 10 mg oxazepam voor in de ochtend bij gegeven. Hij zal dit niet doen zonder onderbouwing dus ik ben het braaf gaan slikken. En het hielp, met de dag werd ik rustiger en kreeg de citalopram de kans om te gaan werken. Nu 2 weken later, slik ik af en toe s'morgens nog een half tabletje. Zoals vanmorgen toen ik wakker schrok omdat de buurjongetjes boven iets boven mijn hoofd lieten vallen. Kan gebeuren, maar voor mij niet de fijnste manier om wakker te worden! Volgende week donderdag dus op reis, ik ga me er nu een beetje op verheugen. Zal jullie in ieder geval laten weten hoe ik het gehad.
Groet van Gemma

Mamami
Berichten: 29
Lid geworden op: 11 feb 2009 17:09

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Mamami »

@Julia

Het trillen en zweten herken ik, van slapeloosheid heb ik gelukkig geen last gehad. Wel had ik last van (heftige!) paniekaanvallen, een 'dikke' keel, maag- en darmklachten en was ik erg moe. Ik heb een paar dagen in bed moeten doorbengen, maar gelukkig is alles tijdelijk...

Tot nu gaat het goed met de 30 mg. Ik heb (nog?) geen last van extra bijwerkingen. Omdat ik 's ochtends vaak moeite had met wakker worden neem ik, op advies van de psychiater, de citalopram nu na de lunch in (i.p.v. na het avondeten).

Nog een vraagje: hoe ziet een behandeling bij een herstellingsoord er uit?


@Gemma
Fijn dat het forum je geholpen heeft om door te zetten. De begintijd kan inderdaad een heel vervelende tijd zijn. Waar gebruik jij citalopram voor (of tegen)?

Alvast een hele fijne vakantie en ik ben benieuwd hoe het je vergaat op Cuba!

tobber
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 feb 2009 15:42

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door tobber »

Hallo Julia
Ik was door een zeer heftige periode op kantoor zeer overspannen. Zolang we natuurlijk geen bloed, koorts of iets in het gips hebben, dan kachelen we gewoon door toch?
Door deze overspannenheid kreeg ik allemaal psychosomatische klachten. Het was net het ei of het ei. Ben ik nerveus door deze klachten of maken deze klachten mij nerveus. Toen schreef de huisarts citalopram voor. Ben ook bij een haptotherapeut maar die heeft slechts 1x in de 3 weken tijd. Schiet dus niet erg op. En van de vragen hoe voel je je nu en wat voel je nou, daar krijg ik een beetje de kriebels van.
Ben wel benieuwd of je weer opnieuw bijverschijnselen krijgt nu je opgehoogd wordt. Ik ga dinsdag nog terug naar de huisarts, maar ik denk niet dat ik wil ophogen. Ik heb hier mijn handen al vol aan!
Heel veel sterkte, en echt, niets doen waar je geen zin in hebt. Laat de anderen nu maar eens rekening mij jou houden!
Groet van Gemma

Happy Frog
Berichten: 117
Lid geworden op: 09 mar 2009 16:52

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Happy Frog »

Ik zou graag 2 weken naar Spanje gaan. Even er helemaal uit. Misschien begin juni. Ik ga er even over denken. :!:
Laatst gewijzigd door Happy Frog op 18 mar 2009 14:12, 1 keer totaal gewijzigd.

greetje22
Berichten: 68
Lid geworden op: 26 nov 2008 14:12

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door greetje22 »

ik heb frisium gekregen van de huisarts. Dit is een middel wat ze vaak voor mensen met epilepsie voorschrijven maar soms ook als slaapmiddel.
Heeft iemand hier ervaring mee? Zo ja, is het inderdaad een doorslaper en heb je er nog nawerkingen van de volgende dag?

vhid
Berichten: 55
Lid geworden op: 19 aug 2008 21:38

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door vhid »

Het is al maanden dat ik hier ben geweest. In de afgelopen 6 maanden ben ik gegaan van 5 paniek aanvallen per dag naar 3 keer in de afgelopen 6 maanden. Dit dankzij citalopram en zo nu en dan een pammetje!

Nu lijkt het wel of ik mega moodswings heb. Ik kan zo 2 weken helemaal in mezelf duiken, moeilijk concentreren en heel veel energie kwijt zijn om bij de realiteit te blijven. Ik krijg geen hulp, slik gewoon de pillen en klaar.
Ik leef op de 1 of andere manier in zo'n periode heeel graag in mijn eigen wereld, daar is alles zoveel beter!!
En mijn aandacht gaat dan niet naar de kinderen of mijn man. Ik vergeet daardoor alle afspraken, en soms zelfs valt er wat om zoals een vaas of kaarsen omdat mijn kinderen ermee spelen en ik gewoon niet op let omdat ik met mijn gedachten met seconde weg kan zakken naar hele fijne momenten in mijn hoofd.

Dit gebeurd altijd rond mijn menstruatie, dokter kan op zijn kop staan maar heeft er wel degelijk iets mee te maken...zulke buien duren meestal 1 of 2 weken soms zelfs, en daarna voel ik me weel kip lekker! en vervolgens 1 of 2 dagen voor mijn menstruatie, gebeurd het weer!!

Iemand hier ervaring mee? Iemand die mij tips kan geven? Ik slik 30 mg per dag, maar ga liever na 20 denk ik als dat mij kan voorkomen om zo weg te dwalen in mijn hoofd.

liefs, helen

Mamami
Berichten: 29
Lid geworden op: 11 feb 2009 17:09

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Mamami »

@Helen

Ik heb het ook! Bij mij begint de ellende halverwege de cyclus en het wordt pas beter nadat mijn menstruatie is begonnen. In die 2 weken wordt ik een heel ander mens en heb ik veel meer paniekaanvallen. Na de bevallingen van mijn kinderen is het steeds erger geworden. Volgens de psychiater reageert mijn lichaam erg sterk op veranderingen (hormonen, medicijnen, zwangerschap etc.) en ben ik juist in periodes waarin er bijvoorbeeld hormoonschommelingen in het lichaam plaatsvinden extra gevoelig voor klachten. Mogelijke oplossing is het verhogen van de dosis medicijnen. Maar daarmee los je het probleem natuurlijk niet op, alleen de symptonen. Na wat speurwerk heb ik contact opgenomen met Eileen Engels. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van pre- en postnatale depressies en pms-klachten. Ze werkt altijd in overleg met je eigen huisarts. Als ik een tijdje gewend ben aan de hogere dosis citalopram ben ik van plan bij haar in behandeling te gaan. Als je meer wilt weten kun je op haar website kijken of haar boek 'Kraamtranen' lezen (staat ook e.e.a. in over pms).

@ Gemma

Ja, dat doorkachelen dat ken ik. Vooral doorgaan en niet zeuren. Totdat het helemaal misgaat, zoals nu... Ik had veel bijwerkingen toen ik van niets naar 20 mg citalopram ging. Vier dagen geleden ben ik van 20 naar 30 mg en ik heb nog steeds geen last van bijwerkingen. Ik voel me zelfs verbazingwekkend goed! Nu nog even afwachten of het standhoudt.

Groeten,
Mamami

Mamami
Berichten: 29
Lid geworden op: 11 feb 2009 17:09

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Mamami »

Helaas... Heb een uur geleden toch een paniekaanval gekregen. Snel een oxazepam en het zakt nu gelukkig af. Maar wil toch graag weten of ieman dit herkent.

Wie heeft er bij het verhogen van de dosis (in mijn geval van 20 naar 30 mg) nog meer pas na een paar dagen last gehad van bijwerkingen?

vhid
Berichten: 55
Lid geworden op: 19 aug 2008 21:38

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door vhid »

ophogen duurt weer 8 weken voordat je de resultaten van je ophoging gaat ervaren in de tussen tijd zijn paniek aanvallen en alle andere bijwerkingen van citalopram niet onbekend en komen gewoon weer opduiken. elke keer als je ophoogt of verlaagt duurt het minimaal 8 weken.. Ik zou zeggen volhouden. Ik zit op 30 en ik voel me nu beter dan ooit in mijn leven ervoor, alleen zijn die nare dingen tijden mijn menstruatie wel erg jammer. Ik zat te denken om een spiraaltje te laten zetten, maar dan krijg je constant hormonen natuurlijk, is dat dan wel ok of ga ik dan flippen?

greetje22
Berichten: 68
Lid geworden op: 26 nov 2008 14:12

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door greetje22 »

ik kreeg tijdens mijn menstruatie de meest erge paniekaanvallen, wat een hel zeg. Ik ben niet eens aan de pil, weet dus ook niet of je er door een spiraaltje meer last van kan krijgen. Persoonlijk zou ik het niet aandurven, mede omdat een spiraaltje ook niet zo geweldig is. Je pijnklachten kunnen heel erg worden of de bloeding heviger. Maar ja, condooms zijn ook niet alles.
Gemma, mijn klachten komen redelijk overeen met jouw klachtenpatroon. Ook overspannen/oververmoeid en allerlei psychosomatische klachten en ik loop ook bij een haptotherapeut.
Je hebt helemaal gelijk; laat ze maar eens met ons rekening houden!
Greetje

Mamami
Berichten: 29
Lid geworden op: 11 feb 2009 17:09

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Mamami »

Ik heb in juli de Mirena-spiraal gekregen en een maand later begonnen mijn angst- en hyperventilatieklachten. Toeval? Ik weet het niet, maar de afgelopen maanden zijn mijn pms-klachten veel erger geworden. Advies ingewonnen bij huisarts en apotheek. Wat blijkt? Een spiraal (met hormonen) kan bij een kleine groep vrouwen o.a. een depressie en angstklachten veroorzaken of verergeren. Voor de zekerheid heb ik de spiraal vorige week laten verwijderen. Ik was er niet echt blij mee...

Liesje82
Berichten: 42
Lid geworden op: 24 nov 2008 19:59

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Liesje82 »

Hallo allemaal!
Al de verhalen zijn heel herkenbaar. Ook ik heb maanden moe en met rugpijn doorgewerkt totdat ik hele dagen duizelig was en paniekaanvallen kreeg. Al met al zit ik nu een jaar thuis en ben voorzichtig aan het opkrabbelen. Eerst een half jaar thuis gezeten met schuldgevoelens, angst en kon mijn situatie niet accepteren. Nu ik het wat meer kan accepteren en er voor uit durf te komen gaat het ook ietsje beter.
Ik ben de laatste 4 weken iets gaan verhogen: van 20 mg naar 24 mg op aanraden van de psychiater. Ik merk wel dat ik er rustiger van ben geworden. Paniekaanvallen en angst heb ik nog steeds helaas, maar er is beter mee om te gaan. Het is geen wondermiddel helaas en het is hard werken naar verbetering.

Wel merk ik ook dat ik zo'n 10 dagen voor mijn menstruatie veel meer paniekklachten heb. Dus dat herken ik wel. Mijn temperatuur is dan een stuk hoger (wel 0,5 graad)en heb dan meer klachten als anders. Misschien dat er inderdaad wel een combinatie is?

Greetje: Hoe gaat het met de Efexor?

Liefs

greetje22
Berichten: 68
Lid geworden op: 26 nov 2008 14:12

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door greetje22 »

Hoi Liesje,
Ik moet nog twee weken op 75 mg blijven en daarna kijken we weer verder. Ik heb de eerste week wat bijwerkingen gehad maar dat viel best mee. Het kan ook zijn dat ik er na drie maanden al een beetje gewend aan begin te raken. Slapen is nog steeds verschrikkelijk en dat breekt me heel erg op. Wat naar zeg dat je er al een jaar uit bent. Ik denk dat als je elke dag thuis moet zitten je dan vanzelf wel een depressie ontwikkelt.
Vannacht heb ik een slaaptablet geprobeerd maar mijn dochter is ziek en die maakte ons regelmatig wakker dus ik weet nog niet of het enig effect heeft. Ik hoop zo van wel want dit houd ik niet lang vol. Ik krijg er allerlei geestelijke problemen van (depersonalisatie, concentratiestoornissen etc.)
Ik merk nog niet het positieve effect van efexor. We zijn de topjes van de paniek eraf maar ik ben niet vrolijk of energiek, terwijl ik bij citalopram even twee dagen daarvan heb mogen proeven. Jammer dat het daarna weer zo slecht ging. Ik vind het bij jou trouwens ook wel lang duren hoor. Ik hoop echt dat het voor je gaat werken.

Essentielle
Berichten: 3
Lid geworden op: 14 mar 2009 17:43

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Essentielle »

Hallo iedereen,

Ik heb inmiddels een half jaar lang last van paniekaanvallen, stress en depressie. De eerste maand dacht ik dat het vanzelf wel zou overgaan, maar ik voelde me werkelijk met de dag slechter. Uiteindelijk ben ik toch langs de huisarts geweest en heb ik mijn verhaal gedaan. Ik heb gisteren citalopram (20 mg) voorgeschreven gekregen.

Ik zit al uren achter het internet te googlen naar reacties/ervaringen van anderen. Ik ben enorm bang voor de bijwerkingen! Uiteindelijk ben ik op dit forum terecht gekomen waar ik een aantal reacties heb gelezen. Het doet me wel goed om te horen dat het medicijn bij de meeste na een tijdje wel aanslaat. Ik heb gelezen dat de klachen de eerste week kunnen verergeren, maar dat dit al gauw overgaat. Ik ben sowieso van plan om de eerste week te beginnen met een half pilletje en daarna een hele, gewoon om het een beetje op te bouwen en natuurlijk mijn lichaam eraan laten wennen.

Anyway ik ben van plan om vanavond mijn eerste pil in te nemen. Hebben jullie direct na het innemen van de eerste pil een verschil gemerkt? Ik bedoel treden de bijwerkingen snel op? Oh en ik heb nog een vraag. Ik was net de bijsluiter voor de 80ste keer aan het doornemen en zag onder de bijwerkingen staan dat men ook last kan krijgen van huiduitslag. Wat voor huiduitslag verstaat men hieronder? Roodheid van de huid, bultjes, blauwe plekken? Zijn er mensen die hier last van hebben gehad en trekt het ook weg? Jeetje wat een vragen haha. Ik ben gewoon heel erg bang om te beginnen!

Alvast bedankt!

Groetjes,
Essentielle

Happy Frog
Berichten: 117
Lid geworden op: 09 mar 2009 16:52

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Happy Frog »

Ik ben nu 8 weken bezig. 20mg. Geen huiduitslag. Ik ben elke nacht 2 keer 3 minuten wakker en ben nu om 5:20 uur wakker elke ochtend ipv om 7u of 8u. Erg moe smiddags. :!:
Laatst gewijzigd door Happy Frog op 18 mar 2009 14:14, 1 keer totaal gewijzigd.

tobber
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 feb 2009 15:42

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door tobber »

Heel raar, de eerste dagen dat ik slikte voelde ik me stukken beter. Daarna begonnen de bijwerkingen, in mijn geval het extreem nerveus in de ochtend. Nu ik deze week veel moet regelen voor mijn vakantie merk ik dat dit weer de kop op gaat steken. Ik neem gewoon een halve oxazepam en zeg tegen mezelf dat ik er niet in wil blijven hangen.
Afleiding is voor mij het beste medicijn. Ik werk halve dagen ( 3 dagen per week) en die dagen voel ik me eigenlijk het beste. Vandaar dat nu ik vrij ben, ik een beetje het gevoel krijg dat ik aan het zwabberen ben. Mocht je last krijgen van nervositeit, vraag er dan wat voor, zo geef je de citalopram ook de kans om aan te slaan.
En lees alle bladzijden van het forum, dan zie je dat meer dan 80% er baat bij heeft.
Heel veel sucees.
Happy Frog, misschien dat je toch met je arts moet bespreken of je de 20 mg niet in een keer moet gaan slikken. Op deze manier blijf je op de klok kijken en ben je steeds met je rot voelen en je medicijnen bezig! Zelf slik in 's-avonds en heb dit ook nooit veranderd. Ik heb toch het idee dat het dan de volgende ochtend al wat is ingewerkt. Slapen gaat op en af, maar dat was voor de citalopram ook al zo, dus daar heb ik met allang bij neergelegd!
Succes allemaal.
Gemma

Happy Frog
Berichten: 117
Lid geworden op: 09 mar 2009 16:52

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Happy Frog »

Neem de medicijnen om 7u en 9u in. Werken is beter dan bankliggen. Woensdag langs huisarts. :!: [/b]
Laatst gewijzigd door Happy Frog op 18 mar 2009 14:15, 1 keer totaal gewijzigd.

Essentielle
Berichten: 3
Lid geworden op: 14 mar 2009 17:43

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Essentielle »

Bedankt voor je reactie Happy Frog. Het is echter wel zo dat iedereen de bijwerkingen anders kan ervaren. Ik hoop in ieder geval dat het bij mij wel zal meevallen. Het is denk ik gewoon een kwestie van wennen!

Ik slaap soiewieso erg slecht, dus ik hoop dat ik er wel wat beter door zal gaan slapen. Haha al betwijfel ik dat. Vandaag is de derde dag dat ik een pilletje heb ingenomen en ik moet zeggen dat ik me echt heel erg misselijk en duizelig voel. Ik hoop dat dit gevoel gauw over zal gaan..

Anyway, jij ook succes!

Happy Frog
Berichten: 117
Lid geworden op: 09 mar 2009 16:52

Re: citalopram/cipramil: reageer!

Ongelezen bericht door Happy Frog »

Ik praat meer. Pijn in de kaken. Minder introvert. Eetlust is terug. :!:
Laatst gewijzigd door Happy Frog op 18 mar 2009 14:17, 1 keer totaal gewijzigd.

Gesloten