LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] pensioen na scheiding

Discussieer hier over pensioenregelingen, levensloopregelingen en aanverwante zaken.
daika
Berichten: 61
Lid geworden op: 10 jun 2005 20:15

pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door daika »

Goedeavond,

in 1994 ben ik na 15 jaar huwelijk gescheiden van mijn man, er is door mijn advocaat niets geregeld mbt het pensioen, nu wordt mijn ex in augustus 65 en ik vraag me af of ik ook recht het op pensioen. Nu wil ik dus niet dat mijn ex van zijn eigen pensioen moet gaan inleveren, maar hoe is dat eigenlijk, moet hij dan geld inleveren of komt dit geld uit een of ander potje, wil ook zeker geen rechtzaak aangaan, al die ellende weer,

hopelijk is er iemand die mij hier meer over kan vertellen,

met vriendelijke groet,

Karin

plumber
Berichten: 1738
Lid geworden op: 16 jun 2008 20:00

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door plumber »

In die 15 jaar dat hij met U getrouwd is geweest en pensioen
heeft opgebouwd moet hij de helft van dat bedrag aan U
betalen minus de helft van de eventuele pensioen die U in die periode
heeft opgebouwd.Gaat van zijn pensioen af. Maar door die
premie die hij in die tijd betaald heeft bent U ook tekort gekomen.
Dus al met al gewoon laten betalen.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door kweenie »

Niet handig dat het toen niet geregeld is. Want er kunnen namelijk een heleboel manieren zijn om het pensioen 'op te splitsen', en voor al die manieren is wel iets te zeggen.

Wat kan is dat op het moment van scheiden de opgebouwde pensioenwaarde wordt 'gehalveerd' en dat dat wordt verdeeld tussen man en vrouw. Een probleem hierbij is dat de waarde bestaat uit ouderdomspensioen plus nabestaandenpensioen. Die twee waardes worden opgeteld en gehalveerd. De niet-werkende partner krijgt dan het nabestaandenpensioen-recht plus een (klein) deel van het ouderdomspensioen en de werkende partner krijgt een groot deel van het ouderdomspensioen. Het lijkt dan oneerlijk dat de werkende veel meer ouderdomspensioen krijgt dan de niet-werkende partner, maar dat zit 'm dus in de waarde van het nabestaandenpensioen dat ook meetelt. (Eventueel kan het pensioen van beide partners dan in aparte polissen worden gezet.)

Wat ook kan zijn is dat er bij de scheiding is geredeneerd dat jij niets hebt te maken met of hij met pensioen gaat of niet, maar dat jij gewoon een x-bedrag nodig hebt. Dan kan het zijn dat je na zijn pensioen gewoon recht blijft houden op het zelfde bedrag, of op een iets verlaagd bedrag omdat ook zijn inkomen dan verlaagd is.

Ik zou dus kijken of er iets op papier staat over wat er gebeurt na zijn 65ste, of als zijn inkomen verandert.

vladja
Berichten: 537
Lid geworden op: 10 okt 2004 10:39

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door vladja »

Scheidingen tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995

Bent u tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 gescheiden en heeft de deling van de boedel (na een scheiding) na 27 november 1981 plaatsgevonden, dan valt u niet onder de regeling van de ‘Wet verevening pensioenrechten bij scheiding’, maar onder de regeling in het arrest van de Hoge Raad van 27 november1981.

De regels die de Hoge Raad in het pensioenarrest heeft gegeven komen in het kort op het volgende neer. Onder bepaalde voorwaarden vallen de waarde van een deel van het ouderdomspensioen en de waarde van een deel van het bijzonder nabestaandenpensioen in de gemeenschap. Als het huwelijk eindigt en aan die voorwaarden is voldaan, moet bij de scheiding en deling van de gemeenschap het totaal van beide waarden tussen de ex-partners worden verdeeld. Omdat de waarde van het ouderdomspensioen hoger is dan de waarde van het bijzonder weduwenpensioen, moet de man de helft van het verschil aan de vrouw uitbetalen.

Dat kan meteen gebeuren, al dan niet contant, of later als het pensioen ingaat, bijvoorbeeld in een percentage van het pensioen.

De waarden van de pensioenen zijn vrijwel altijd berekend aan de hand van tabellen met de gemiddelde sterfteleeftijden van mannen en vrouwen, zoals die worden gebruikt door pensioenuitvoerders en levensverzekeraars. Tegenwoordig worden ook wel sexe-neutrale sterftetabellen gebruikt.

De regels die de Hoge Raad heeft gegeven, waren voor de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Vandaar dat bij scheiding nogal eens de waarden van de pensioenen onverdeeld zijn gebleven. En als er al werd verdeeld, werd het vaak niet gedaan op de manier die de Hoge Raad in het pensioenarrest heeft aangegeven. Zijn de pensioenaanspraken niet (helemaal) verdeeld, dan zou in een aantal gevallen het pensioen alsnog gescheiden en gedeeld kunnen worden. Bijvoorbeeld door degene die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd een percentage te geven.
In welke gevallen

Hoe weet u nu of bij pensionering van de ene ex-partner de ander nog aanspraak kan maken op een deel van het ouderdomspensioen. Daarvoor moet u de volgende drie vragen beantwoorden.

1. Was er op het moment van scheiding ouderdomspensioen opgebouwd? (Alleen de waarde van het ouderdomspensioen dat toen aanwezig was, komt in aanmerking om te worden verdeeld. Later opgebouwd pensioen telt niet mee.)

2. Viel de waarde van het ouderdomspensioen in enige gemeenschap van goederen? (Als u getrouwd was in koude uitsluiting, dat wil zeggen buiten iedere gemeenschap van goederen, hebt u geen aanspraak.)

3. Is er bij de scheiding en deling van de pensioenwaarden volledig rekening gehouden met het pensioenarrest van de Hoge Raad?

Beantwoordt u de eerste twee vragen met ‘ja’ en de derde vraag met ‘nee’, dan zal er in beginsel alsnog een scheiding en deling van de pensioenwaarden moeten plaatsvinden.

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen is het denkbaar dat de ene partner geen aanspraak kan maken op een deel van het pensioen van de andere partner. Als er alsnog gescheiden en gedeeld wordt, kan dat direct gebeuren maar ook als het pensioen wordt uitgekeerd.

Wilt u meer weten over de verdeling van pensioen bij een scheiding tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995, dan kunt u het beste contact opnemen met een gespecialiseerde advocaat. Namen en adressen van de laatsten zijn te achterhalen via de Vereniging voor Personen- en Familierecht Advocaten (zie adres achterin deze brochure). Zij zijn het beste in staat de bijzondere omstandigheden per geval te beoordelen. Een advocaat brengt kosten in rekening.

Bron:

http://www.xs4all.nl/~advocare/folder10 ... mei%201995

Vladja

nimloth
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 jan 2009 21:07

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door nimloth »

Ik las over dit onderwerp op het forum en had hier al enige tijd vragen over. En wel deze. Ik ben in september 1992 gescheiden, Was buiten gemeenschap van goederen getrouwd, koude huwelijksvoorwaarden.
Ik ben er heel slecht uitgekomen omdat de (gezamelijke) advocaat mij niet op allerlei dingen attent had gemaakt waar ik recht op had.
Het pensioen is b.v. nooit ter sprake geweest.
Ik ben bijna 25 jaar getrouwd geweest en heb zelf nooit gewerkt, mijn exman studeerde in het begin en ik heb gezorgd voor een uitkering(geen studiebeurs) zodat hij zijn studie af kon ronden.
Ook ben ik 10 jaar directeur van zijn bedrijf geweest. Hiervoor ontving ik geen salaris.
Ook heeft er elk kalenderjaar nooit een afrekening plaatsgevonden. Ik heb begrepen dat zoiets wel had gemoeten. Er is mij zelfs verteld dat wanneer dit nooit heeft plaats gevonden, alle regelingen wat betreft de huwelijkse voorwaarden, deze vervallen.
Er schijnt in 1994 een wet te zijn aangenomen dat partners die buiten gemeenschap van goederen waren getrouwd toch pensioen kregen, ik was dus 2 jaar te vroeg gescheiden?!
Mijn vraag is: Heb ik alsnog recht op pensioen omdat het niet is verwerkt in de scheiding en is doordat de jaarlijkse afrekeningen nooit hebben plaats gevonden de hele huwelijkse voorwaarden vervallen? Want dan heb ik wel rechten begrijp ik?
Kan dit alsnog aangevraagd worden bij de rechtbank, ik ben tenslotte 25 jaar getrouwd geweest en heb bijgedragen in wat hij ten tijde van de scheiding had bereikt.
Kan ik alsnog de jaarlijkse verrekeningen opeisen?
Ik ben niet weer hertrouwd en heb zelf geen enkele pensioenopbouw. Mijn exman is wel hertrouwd.
Het is mij bekend dat ik wel recht heb op nabestaanden pensioen.
Mijns inzien ben ik er zeer slecht uitgekomen, mijn ex heeft een zeer goed inkomen, ik zit op een uitkering op bijstandsniveau.
Ik voel me financieel zwaar bedrogen want ik ben hier niet op attent gemaakt, kortom het is bewust gebeurd.

Sophie88
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 feb 2009 14:04

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door Sophie88 »

Heb ook een vraag. In 1998 gescheiden, onze beide pensioenen zouden verevend worden (staat in echtscheidingsconvenant). Ik (vrouw) heb daartoe een formulier ingevuld (dat dient binnen 2 jaar na de scheiding te gebeuren). Ex niet (herseninfarct waarbij het korte termijn geheugen was beschadigd, kortom chaos in alle gebieden). ZwitserLeven (pensioenfonds ex) wil dit niet corrigeren, hoewel ex en ik samen een brief hebben geschreven, waarin verklaard wordt waarom dit niet is gebeurd en deze brief ook samen hebben ondertekend.
Wat kan ik nog doen?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door kweenie »

Waarschijnlijk kan/mag het op dit moment wettelijk niet meer bij het pensioenfonds worden gesplitst.

Wat je dan nog wel kunt doen is als je man met pensioen gaat, het hele pensioen bij hem uit te laten keren, en dat hij vervolgens jou deel weer aan jou doorstort. Daarvoor zul je dan wel moeten nagaan welk deel van jou is en welk deel van hem. Een tweede mogelijkheid is de waarde van het pensioen te bepalen, dat in tweeën delen en hem vervolgens jou jou helft in een keer uit te laten betalen. Daarvoor zou je dan eventueel een uitgestelde lijfrente kunnen kopen. Maar daarvoor heeft hij dan natuurlijk wel een heleboel geld nodig.

Sophie88
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 feb 2009 14:04

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door Sophie88 »

Dank voor je snelle antwoord, kweenie! Probleem bij jouw oplossing is, dat bij overlijden ex sophie nog met lege handen staat.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door kweenie »

Bij de eerste oplossing, het 'doorsluizen' van een deel van het pensioen via de partner, wel, maar bij het door de ex laten uitbetalen van de helft van de waarde van het pensioen heb je dat probleem niet.

Overigens heb je dan nog wel het nabestaandenpensioen...

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door kweenie »

Trouwens, u geeft in feite zonder het zelf te weten ook al antwoord op uw vraag. Even uitgaan van de kwade wil van sommige mensen. Stel dat ook na 10 jaar nog de pensioenen kunnen worden verevend. Als de verdienende partner na 10 jaar ziek blijkt te zijn en vermoedelijk veel korter heeft te leven dan de ex-partner, dan zouden ze alsnog kunnen besluiten om de boek te verevenen, en zo de helft van het pensioen 'veilig te stellen'. Andersom, als de ex vermoedelijk veel korter te leven heeft, nou, dan laat je de boel bij het oude en dan betaalt de verdienende partner die paar jaar wel het deel van de ex. Als de ex dan zou overlijden, dan heeft de verdienende partner de rest van de tijd een lekker hoog pensioen.

Het klinkt misschien bot, maar om te voorkomen dat mensen in de toekomst met terugwerkende kracht zulk soort dingen zouden kunnen gaan regelen, afhankelijk van de 'levensverwachting' van de ex-partners, is er een harde grens van 2 jaar gesteld.

Wat misschien nog te proberen is, is om een soort hardheidsclausule in te roepen. In veel pensioenreglementen staat een soort clausule of artikel met de strekking 'In alle bij dit pensioenreglement niet voorziene gevallen neemt het bestuur een beslissing naar analogie van de bepalingen van dit pensioenreglement.' Wellicht zou je dus naar het bestuur van het pensioenfonds (dit is dus wat anders dan Zwitserleven!) een brief met kopieën van al je papieren kunnen sturen, zoals bv. ook van het convenant, omdat het in dit geval wel redelijk duidelijk lijkt dat er in elk geval wel de intentie was om de boel binnen 2 jaar te regelen, maar het door onvoorziene omstandigheden niet kon. Ik denk niet dat je heel veel kans hebt, maar baat het niet, dan schaadt het ook niet. Dus proberen het pensioenreglement te achterhalen en te zien bij wie je zou moeten zijn voor zulke 'onvoorziene gevallen waarin het reglement niet voorziet'.

Sophie88
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 feb 2009 14:04

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door Sophie88 »

Merci kweenie, goede tip, dan heb je in ieder geval alles geprobeerd :idea:

ludwi-wendy
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 mei 2009 09:22

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door ludwi-wendy »

hallo,

mijn a.s. man en zijn ex willen beiden afstand tekenen van elkaars pensioen maar nu willen we graag weten of we dat gewoon onderling in een brief kunnen regelen die ze allebei tekenen?
en zo ja.. waar kan ik een voorbeeld brief vinden? wat moet er allemaal in staan?
alvast bedankt!

groetjes, wendy

mal.voorn
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 jun 2009 13:36

Re: pensioen na scheiding

Ongelezen bericht door mal.voorn »

Geachte

Op uw site las ik dat ingeval bij echtscheiding pensioen verevening heeft plaatsgevonden ( zoals opgesteld in het echtscheidingsconvenant), dat je binnen 2 jaar ná echtscheiding een formulier moet invullen. Ik ben ik 1997 gescheiden en heb pensioenverevening laten opnemen in het convernant. Van een formulier invullen is nooit sprake geweest. Hoe kom ik erachter of die verevening ( man ex man is reeds 6 met pensioen) nu wel of niet van toepassing is ? Ingeval de verevening niet van toepassing is betekent dat ik dan nog recht hebt op een deel van zijn pensioen( ben 22 jaar getrouwd geweest)? en mijn ex op mijn pensioen? Over 10 jaar ben ik 65 jaar dus dat duurt nog even.

mvrgr.Marianne

Gesloten