LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] gevolgen lijfrente AEGON

Heb je vragen omtrent verzekeringen? Of je hebt een duidelijke mening over verzekeraars? Geef hier jouw mening.
BJa
Berichten: 8
Lid geworden op: 13 okt 2006 16:06

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door BJa »

Beste ledenjes,

hoe kan ik het beste deze berekening maken :oops: ? Is er misschien een bepaald programma hiervoor...... :?:

BJa

BJa
Berichten: 8
Lid geworden op: 13 okt 2006 16:06

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door BJa »

Nogmaals beste ledenjes,

Als ik het goed begrijp gaat het als volgt:
De verzekeringsmij Fortis/ASR houdt de belasting (hoogste percentage) in, alsmede 20% revisierente. Op het moment dat ik het in mijn aangifte heb verwerk(box ?), kan ik een verklaring van de belastingdienst krijgen dat alles is afgewikkeld. Vervolgens kan ik met die verklaring het geld van de verzekeringsmij terugkrijgen. klopt het zo een beetje of zit er naast ? :roll:

BJa

Gerborgh
Berichten: 381
Lid geworden op: 27 jun 2006 18:02

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door Gerborgh »

Bja, De verzekeraar draagt de belasting (52%) en revisierente af aan de fiscus. Als achteraf blijkt dat er teveel is ingehouden omdat je niet in de 52% schaal zit óf omdat je de Belastingdienst hebt weten te overtuigen dat het inhouden van revisierente bovenproportioneel is, dan zal je het teveel betaalde terugkrijgen met je belastingaangifte. De verzekeraar is in dit geval dan ook puur een "uitvoerder" van de regels die de Belastingdienst aan de verzekeraars heeft opgelegd.

wallybally
Berichten: 139
Lid geworden op: 11 okt 2006 07:59

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door wallybally »

Echter het teveel betaalde krijg je niet van de belastingdienst, maar de verzekeraar.

ledenjes
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 sep 2006 10:23

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door ledenjes »

Beste Bja,

voorzover ik weet, is er geen programma dat dit voor je kan berekenen.
Dat zul je handmatig moeten doen. Je zult dan ook de revisierente voor elk belastingjaar moeten weten. Als je dat wil, wil ik het wel eventueel voor je uitrekenen. Ik hoor het wel.

De stelling dat je van de verzekeraar het teveel ingehouden bedrag terugkrijgt, is niet echt juist. De stelling dat het teveel ingehouden bedrag via je belastingaangifte wordt rechtgetrokken, klopt ook niet helemaal. Het is van allebei een beetje, in feite.

Immers:

Fortis zal een bedrag bestaande uit 52% inkomstenbelasting + 20% revisierente inhouden.
Dit bedrag houdt Fortis gereserveerd totdat aan jou door de Belastingdienst de definitieve aanslag inkomstenbelasting/premies volksverzekeringen is opgelegd danwel indien de Belastingdienst Fortis schriftelijk ontheft van de inhoudingsplicht. Zodra je de definitieve aanslag aan Fortis overlegt, danwel Fortis van de Belastingdienst een schriftelijke ontheffing van inhouding ontvangt zal Fortis de 72% geheel aan je overmaken.

Het vervelende is dat de Belastingdienst zeer waarschijnlijk eerst een voorlopige aanslag inkomstenbelasting/premies volksverzekeringen aan je zal opleggen. Uit hoofde van deze aanslag moet je de op grond van de afkoop verschuldigde inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen al aan de Belastingdienst overmaken, terwijl Fortis het door hen ingehouden bedrag nog niet aan je mag overmaken. Dat mag immers pas nadat de definitieve aanslag is opgelegd. Dat is in de wet zo bepaald.

Je betaalt dus in feite maar liefst eerst twee keer belasting en premies volksverzekeringen, alvorens je het door Fortis ingehouden en gereserveerde bedrag "terugkrijgt".

Een mogelijkheid om de hiervoor aangegeven ongewenste situatie te voorkomen, is om de Belastingdienst te verzoeken Fortis toe te staan om het ingehouden bedrag rechtstreeks aan de Belastingdienst over te maken. Ondanks dat dit hoogst ongebruikelijk is, is dit het proberen waard. Alsdan draagt Fortis gewoonweg teveel af aan de Belastingdienst en kan dit worden gecorrigeerd middels de belastingaanslag die de Belastingdienst vervolgens aan je oplegt. Hetgeen teveel is afgedragen, krijg je dan van de Belastingdienst terug.

Hopelijk heb ik het een beetje begrijpelijk uitgelegd voor je.

Als je vragen hebt, hoor ik het graag.

Groetjes,

Ledenjes.

senseo
Berichten: 158
Lid geworden op: 06 okt 2005 21:35

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door senseo »

Leuker kunnen we het niet maken !

ledenjes
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 sep 2006 10:23

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door ledenjes »

Inderdaad, senseo.
Helaas ook niet makkelijker... :wink:

Ledenjes

noja
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 mar 2008 11:43

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door noja »

Hallo allemaal,
Wij hebben ook een vraag, het volgende is het geval.
Mijn moeder is vorig jaar overleden en wij kregen een polis van de rvs met een lijfrenteverzekering die mijn moeder voor mij heeft afgesloten.
De lijfrenteverzekering is premievrij.
Nu hebben wij ook verzocht om afkoop, maar kregen een brief dat dit niet mogelijk is.
Wat is nu het slimste om hier mee te doen, gewoon laten staan?
Het overzetten in een andere verzekering?
Graag tips en adviezen.
Vast bedankt.

ledenjes
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 sep 2006 10:23

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door ledenjes »

Beste noja,

als de lijfrenteverzekering op of na 1 januari 1992 tegen koopsom of periodieke premiebetaling werd gesloten, danwel op of na 16 oktober 1990 werd gesloten en er vanaf 1 januari 1992 nog premies werden betaald klopt het dat de lijfrenteverzekering niet mag worden afgekocht.

Er rust dan op deze lijfrenteverzekering civielrechtelijk een afkoopverbod. Dat wil zeggen, in de verzekeringsvoorwaarden staat dat de lijfrenteverzekering niet afgekocht mag worden. Dat is een van de voorwaarden waaronder een (voormelde) lijfrenteverzekering gesloten moet worden (tenzij de premies niet aftrekbaar hoefden te zijn).

Als ik het goed begrijp, kregen jullie de lijfrentepolis ieder voor een deel via de notaris toebedeeld? Jullie traden als erfgenaam in de plaats van je moeder die verzekeringnemer was van de lijfrentepolis. Je bent in een dergelijk geval verplicht om de verzekering door te laten lopen (ook al is deze premievrij). Het beste wat je kunt doen, is afwachten totdat de lijfrenteverzekering vanzelf tot uitkering komt.

Ledenjes.

noja
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 mar 2008 11:43

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door noja »

Beste ledenjes,
Mijn moeder heeft deze polis afgelosten voor mij en deze staat inmiddels ook op mijn naam.
We hebben geen polis en ook geen polisvoorwaarden.
Het enige wat we hebben is een jaaroverzicht met de waarde's.
We weten niet waar deze gebleven zijn......dus weten we ook (nog) niet wanneer deze is afgesloten en wanneer er tot uitkering zou worden overgegaan.
Inmiddels wel info opgevraagd bij de RVS.
Mijn vraag is eigenlijk als deze polis blijft staan, houd deze zijn waarde nog of is het beter om deze lijfrenteverzekering in een andere verzekering te stoppen?
Vast bedankt.

ledenjes
Berichten: 9
Lid geworden op: 22 sep 2006 10:23

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door ledenjes »

Beste noja,

het beste kun je contact opnemen met het Klant Contact Center van RVS: 0318 - 66 20 54. Wat je nodig hebt, is een duplicaat (een kopie, dus) van je lijfrentepolis en de bijbehorende voorwaarden. Het Klant Contact Center van RVS kan je daaraan helpen.
Als het goed is, kunnen ze je ook alvast aan de telefoon vertellen wat voor lijfrentepolis je hebt.

Wat overigens belangrijk is om te weten, is of RVS kosten blijft inhouden op je lijfrenteverzekering nu deze premievrij is. Op zich kan dat logisch zijn (met name, als de lijfrente op beleggingsbasis is), Als dat zo is en de looptijd is nog lang terwijl de lijfrente niet zoveel (beleggings)waarde heeft, kan het zomaar zijn dat de lijfrentepolis leegloopt.

Je kunt de lijfrentepolis normaliter voortzetten in een andere soortgelijke lijfrente ("oversluiten"), Dat wil zeggen, voortzetten bij dezelfde of een andere verzekeraar. Als je lijfrentepolis op beleggingsbasis is, is het mijns inziens mogelijk om deze premievrij voort te zetten in een lijfrentepolis die op "rentebasis" is. Het voordeel is, dat deze een uitkering garandeert, afhankelijk van de betaalde premies. Bij een lijfrentepolis op beleggingsbasis is de eindwaarde afhankelijk van de waarde van de beleggingen in de polis op de einddatum. Alleen zijn aan het oversluiten kosten verbonden. Die kunnen aanzienlijk zijn. Laat je daarom daarover goed informeren.

In ieder geval kun je het KCC van RVS vragen of je de lijfrenteverzekering eerder kunt laten ingaan. De uitkeringen zullen dan lager zijn, maar je "verliest" tenminste geen waarde (als het zo is, dat RVS kosten onttrekt van je premievrije lijfrentepolis).

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door kweenie »

ledenjes, noja schreef
"We hebben geen polis en ook geen polisvoorwaarden.
Het enige wat we hebben is een jaaroverzicht met de waarde's.
We weten niet waar deze gebleven zijn......"

Dan wordt het moeilijk om met het kcc contact op te nemen als je daarvoor "een duplicaat (een kopie, dus) van je lijfrentepolis en de bijbehorende voorwaarden" nodig hebt.

En Noja, het hangt ook heel erg af van het soort polis wat kan, mag en handig is. Was het een bestaande, aan haar uitkerende, lijfrente polis met een z.g. contraverzekering voor jou (dat de uitkeringen na haar overlijden door gaan naar jou), dan betekent dat dat je waarschijnlijk weinig aan de uitkeringsmethode kunt veranderen.

Maar het kan ook zijn dat ze een overlijdensrisicoverzekering voor jou heeft afgesloten met de bedoeling dat jij tot een bepaalde leeftijd (of gedurende een x-aantal jaar) een bepaald bedrag per maand/kwartaal/jaar zou krijgen. Dan is het zo dat als zij de premies heeft afgetrokken, dat jij dan van het verzekerde bedrag een lijfrenteuitkering moet kopen. En over die uitkeringen moet jij dan belastingen betalen. Heeft je moeder de premies niet afgetrokken, dan hoef jij volgens mij in principe van dat kapitaal geen lijfrente te kopen, maar kun je het ook in een keer laten uitbetalen. Maar aangezien er blijkbaar een polis moest worden gekocht, denk ik dat dit laatste niet het geval is.

noja
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 mar 2008 11:43

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door noja »

Beste Kweenie,
Laten we dan eerst maar even afwachten om wat voor polis het precies gaat.......Ik heb de RVS om informatie over de polis gevraagd.
Even afwachten dus.
Bedankt voor je antwoord.

eagle911
Berichten: 4
Lid geworden op: 29 mei 2008 23:56

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door eagle911 »

Hoi,

Na alles te hebben gelezen heb ik een vraag.

Er is in 2004 een lijfrenteverzekering afgesloten bij interlloyd.
Deze is na 19 maand premiebetaling premievrij gemaakt.
(er was een kind op komst dus het geld was ergens anders nodig)
Nu willen we de lijfrenteverzekering afkopen, omdat de waarde "verdampt".

Totaal betaalde premie is € 475,-
De waarde nu is € 237,79
Kosten die er nog afgaan zijn € 109,38
Afkoopwaarde nu is € 128,41

Er is nooit lijfrentepremie van de belasting afgetrokken.

Wat zijn nu de fiscale gevolgen van afkoop van deze lijfrenteverzekering mbt revisierente ed.
Ik hoop dat er iemand mij een antwoord hierop kan geven ivm niet afgetrokken premies.

Schiermonnikoog
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 okt 2009 13:39

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door Schiermonnikoog »

Naar aanleiding van een brief die Aegon heeft gestuurd naar aanleiding van het akkoord met de Stichting Woekerpolis overweeg ik mijn Aegon Equity-Fund lijfrente af te kopen. Ik heb op 29 december 1999 in guldens 200.000 ingelegd. In eerste instantie voor een periode van 15 jaar. Heeft iemand enig idee wat het mij zou opleveren (of kosten) wanneer ik 'm nu afkoop?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door kweenie »

Gaat het om de opbouw of al om de uitkering? Ik neem aan dat het om een koopsompolis gaat en niet om de uitkerende lijfrente? En wat is de aanleiding van de polis? Is het een gouden-handdruk of zo?

Ik neem aan dat je in het verleden de premie hebt kunnen aftrekken, of (in geval van bv. een gouden handdruk) er geen belasting over betaald is. Als je die polis voortijdig laat uitkeren, dan moe tje over de waarde van de polis in een keer inkomstenbelasting betalen, wat dus ongeveer de helft van het kapitaal opsnoept. Daarnaast zul je waarschijnlijk van de fiscus een boete krijgen van zo'n 20%, omdat je je nie taan de fiscale regels voor die polis houdt. Uiteindelijk gaat er zo dus veel verloren.

De waarde van de polis zelf is ook wat achteruit gegaan. Het fonds is in die tijd ongeveer 9% in waarde achteruit gegaan. Daarnaast zullen er wat kosten in de polis hebben gezeten, maar misschien dat je ook wat bonus-aandelen krijgt, ter compensatie van het overlijdensrisico. Dat hangt ook af van hoeveel de polis uitkeert bij overlijden. Daarover is dus op voorhand weinig te zeggen.

testcase
Berichten: 605
Lid geworden op: 03 jun 2007 01:03

Re: gevolgen lijfrente AEGON

Ongelezen bericht door testcase »

@schiermonnikoog.

Kan je gewoon opvragen bij de verzekeraar en dan krijg je ook gewoon antwoord.

Gesloten