LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
Esther1978
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 nov 2009 22:29

Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door Esther1978 »

Hallo allemaal,
ik hoop dat iemand me kan helpen, want zo diep als ik nu zit, heb ik nog nooit gezeten. Toen ik 19 jaar was kreeg ik last van angsten en ben hiervoor naar een psycholoog geweest. Hij deed vrij weinig, behalve zeggen wanneer ik mocht beginnen met praten en wanneer de sessie afgelopen was. Ik kreeg rustgevende medicatie vd huisarts, maar werkte niet echt. Via goede verhalen van anderen heb ik mijn huisarts om seroxat gevraagd. Dit gekregen en voelde me een ander mens. Na een jaar of 5 besloot ik dat ik in de toekomst graag kindjes wilde en ben het heel langzaam gaan afbouwen. Toen ik op 10 mg zat, kwamen alle angsten weer terug en besloot dan maar weer op te bouwen naar 20 mg. Dat heb ik geweten, wat een ontzettende hel was dat. Ben wederom naar een (andere) psych gegaan en door cognitieve gedragstherapie en de medicijnen die weer aansloegen, ben ik er weer bovenop gekrabbeld. Heb me nooit meer zo goed gevoeld als in die eerste 5 jaar, maar het was leefbaar. Totdat ik op een gegeven moment paraxotine kreeg. Dut ging niet goed en heb mijn huisarts gevraagd om de originele seroxat weer te mogen gebruiken. Dit ging redelijk, maar wederom leek de werking minder. Daarom ook hulp gezocht bij een angstkliniek, maar zij wilden me alleen helpen als ik met de medicatie zou stoppen. Na 2 x in die hel te zijn geweest, zag ik hiervan af en wilden ze mij niet verder helpen. Inmiddels had ik me erbij neergelegd dat zwanger worden zonder seroxat voor mij geen optie was. En toen was t zover. Mijn grootste wens kwam uit, ik was zwanger!!! Ik raakte totaal in paniek en de ene na de andere angst kwam weer boven drijven. Ben meteen naar het angstcentrum gegaan en daar werd me nog even onder de neus gewreven dat die medicijnen hun werk toch helemaal niet deden, waar ik me al die tijd achter verscholen had!!! Ben naar de huisarts gegaan en het leek hem beter om over te stappen op prozac, ook ivm de zwangerschap. Inmiddels ben ik 7 weken zwanger en 2 weken geleden van de een op de andere dag overgestapt op prozac. Ik ga al 2 weken door de grootste hel die ik ooit heb meegemaakt. Heb nog geen seconde kunnen genieten van t feit dat ik zwanger ben, ben constant doodsbang, wil dood, kokhals de longen uit mijn lijf en hen nergens meer zin in. Heb hierover de huisarts ingelicht en na contact gehad te hebben met een psychiater gaf hij aan dat het niet zozeer de opbouw vd prozac is waar ik zoveel last van heb, als wel t afkicken vd seroxat. Hij heeft me een lichte dosis xanax voorgeschreven om de dagen door te komen. Het enige dat xanax doet is me rustiger maken en ik man beter slapen. Maar ik wil dit alles helemaal niet voor mijn kindje!!!! Mijn man heeft het er ook heel zwaar mee en ik kan het niet meer volhouden. Is er iemand die advies, raad, hulp voor me heeft? Ik wil nl helemaal niet dood, maar heb die gevoelens wel constant. Bedankt voor elke reactie, want hoop dat iemand me begrijpt.

Da silva
Berichten: 719
Lid geworden op: 31 jul 2008 09:01

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door Da silva »

Hoi Esther.
Ten eerste is het heel belangrijk dat je je realiseert dat je angsten niet reeël zijn,ze worden versterkt door het stoppen met Seroxat.
Je doodswens komt ook door het stoppen met Seroxat,onthoud dat!
Dit is tijdelijk,maar uiterst moeilijk om doorheen te komen,er zijn manieren om het te vergemakkelijken.
Zorg voor veel beweging,ga wandelen,probeer je gedachten af te leiden van je angsten en hou jezelf voor dat dit overgaat.
Ga de deur uit,praat met mensen over je angsten en benoem ze,je zult merken dat dat de druk er vanaf haalt.
Praat ook over je doodswens,hou het niet voor jezelf,praten helpt,geloof me!
Blijf de Prozac gebruiken,op een gegeven moment gaat het de afkick van de Seroxat tegen en zul je merken dat het minder wordt.
Vraag aan je psychiater om therapie voor je angsten,het is grote flauwekul dat jij aan de antidepressiva zit voor angsten daar heb je therapie voor.
Na de therapie zou je kunnen overwegen te stoppen met antidepressiva,nu niet!
En last but not least,probeer je voor te stellen dat je baby rust nodig heeft,die rust moet jij geven,ga zitten en haal rustig adem en hou je voor dat je baby doet wat jij doet.
Kalmeer je baby en je zult merken dat als je je hierop focust dat je vanzelf kalm wordt,maar focus je niet op je angst,die is nep!
Je baby is echt,zorg voor je baby,dan zorg je tegelijkertijd voor jezelf.
Ik kan je uit ervaring vertellen dat het goedkomt,ik kan je wat dat betreft ook gerust stellen,hoe moeilijk je het nu ook hebt,het komt goed.
En alsjeblieft,laat je niet gek maken,het is tijdelijk.
Sterkte meid!

Harmien
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 nov 2009 21:59

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door Harmien »

Hoi Esther,

Ik heb niet veel tijd om een mailtje te schrijven, maar als ik meer tijd heb dan wil ik je best mijn verhaal en ervaringen vertellen. Maar ik wil je nu eigenlijk even meegeven, dat je niet zo streng moet zijn voor jezelf. Je dwingt je gevoelens niet af!!! Het klinkt heel hard, maar het genieten komt nog wel. Je hebt nog heel wat weken te gaan en de tijd voor jou en je kindje komt nog wel. Je moet nu eerst alles voor jezelf op een rijtje zetten. Je kindje groeit wel in je buik. Als jij voor jezelf weer gezond bent dan is dat ook beter voor je kindje.
De medicijnen die je gebruikt en waar je meestopt doet natuurlijk van alles met je. Onderschat dat niet. Wees gewoon vrij om de medicijnen nu even de schuld te geven van jou enge gevoelens. Dit zijn allemaal geen oplossingen, die kan ik je niet geven en iemand anders ook niet. Jij bent de enige die dat kan. Ik heb zelf gedurende mijn 2e zwangerschap Efexor gebruikt. Niet zoveel als voor de zwangerschap maar ik kon niet helemaal zonder. Dit ging natuurlijk ook niet zonder slag of stoor. Dat is het kutte van dit soort medicijnen, die stomme bijwerkingen. Het enige wat je kan doen is doorzetten. Laat je goed vasthouden door je man.

Voor de man van Esther:
Het enige wat jij kan doen is haar vasthouden en haar het gevoel geven dat het niet erg is dat ze deze gevoelens heeft en dat je haar steunt. Geef haar een veilig gevoel. Hoe gek ze soms ook doet en hoeveel ze soms ook huilt en schreeuwt, houd haar vast en geef haar het gevoel dat ze niet alleen is. Hoe lang dit ook mag duren.
(het klinkt misschien heel dwingend... maar zo bedoel ik het niet. Eigenlijk schrijf ik gewoon op wat ik graag van mijn man wilde ik 'onze periode')

Meid, houd moed!!! Je kan het!

Esther1978
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 nov 2009 22:29

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door Esther1978 »

Hallo allebei,
Ontzettend bedankt voor jullie lieve reacties. Het doet me heel erg goed dat er mensen zijn die de moeite nemen om te reageren, me niet veroordelen en zelfs begrijpen. Een groot probleem dat ik elke keer krijg als ik met de afbouw/opbouw/stop van de seroxat kreeg/krijg en waar ik me heel erg voor schaam is dat ik moet kokhalzen. Een van mijn angsten is overgeven, dus dan snap je hoe ik me daarbij voel. Doordat ik constant bang ben om te kokhalzen, wek ik het zelf op en raak ik in paniek en zo blijft de cirkel doorgaan. Ik durf daarom nu ook niet naar mensen toe te gaan, ben bang om te bellen, etc, omdat ik het dan weer kan krijgen. Dus erop uit gaan en met mensen praten is voor mij geen optie. Woensdag heb ik een afspraak bij de therapeute en zelfs die wil ik het liefste afzeggen omdat ik bang ben dat ik moet kokhalzen. In het verleden is dit minder geworden/overgegaan zodra de ad's weer aansloegen. Nu word ik er zo wanhopig van dat ik het gevecht gewoonniet meer aan kan en het liefst in bed wil blijven liggen, de hele dag. Neem daarbij de onrust, angstgevoelens en de depressiviteit en snap dat ik het niet meer zie zitten.
Mijn man is overigens heel lief voor me, maar hij weet ook niet meer wat hij met me aan moet.
Dank weer voor het luisteren.
Liefs,
Esther

spooks
Berichten: 12
Lid geworden op: 14 nov 2009 10:23

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door spooks »

denk aan jezelf en de baby, idd seroxat kan dit allemaal teweeg brengen en je kan het altijd weer gaan gebruiken na je zwangerschap. Probeer vooruit te kijken naar wat je te wachten staat en ook dat is zwaar. het is geen schande seroxat te gebruiken, maar nu niet goed voor de baby. Zonder dit medicijn lijkt alles veel zwaarder en donkerder dan het is, hou dat in je achterhoofd.... en tijdens je zwangerschap, praat met iemand. Probeer het positieve wel te zien, nu is het zwaar, strax kan je het weer oppakken. Na je zwangerschap voel je je vast anders.

marije h
Berichten: 44
Lid geworden op: 02 nov 2009 22:56

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door marije h »

beste Esther,

Wat ontzettend verdrietig dat je je tijdens je zwangerschap zo ontzettend rot voelt. Zit zelf nog in het proces van afbouwen ivm kinderwens, maar dit gaat elke keer fout, ben nu ook weer terug bij af. Misschien stom dat ik over mezelf begin, maar je verhaal raakt me enorm, ik weet hoe moeilijk het is. Mijn ervaring met paniekaanvallen is, dat ik ze niet meer ging vermijden maar de confrontatie aanging en mezelf dan steeds moed in ging praten dat er niks aan de hand is en mezelf zo rustig proberen te krijgen. En proberen rustig adem te halen. En proberen je gedachten uit te dagen, waarom voel je je zo, is het reeel dat je bang bent en proberen er een positieve gedachte tegenover te zetten, jezelf kalmeren. Ik weet dat het moeilijk is, ik wil je heel erg veel sterkte wensen.

lieve groet marije

Esther1978
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 nov 2009 22:29

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door Esther1978 »

Dank voor jullie reacties. Marije, wat vreselijk dat jij ook zo zit. Maar, als ik het nog eens over mocht doen, deed ik het zoals jij, eerst afbouwen of andere medicatie en dan zwanger proberen te worden. Maargoed, dat is nu toch te laat. Ik had me, na het zoveel keer misgaan met afbouw/opbouw, voorgenomen om dan maar met medicatie mijn grootste wens uit te laten komen. Dat mijn zwangerschap zo zou beginnen had ik nooit verwacht en ook zeker niet gewild.
Het is nu 3,5 week geleden en nog steeds geen verbetering (de enige verbetering die ik voel komt door de Xanax die ik eigenlijk helemaal niet wil gebruiken, maar gewoon niet anders kan). Morgen zou de dokter me terugbellen, want ik weet niet meer wat te doen. Kan het zijn dat de Prozac nog aanslaat? (na 3,5 week niks gevoeld te hebben) of moet ik een ander medicijn vragen en dan weer minstens 3 weken door deze hel gaan??? Ik weet niet wat wijsheid is, weet alleen dat ik het zo niet meer kan volhouden. Iemand die misschien ervaring heeft met Prozac en dat dit langer duurt dan een andere ad met aanslaan? Of werkt het gewoon niet bij mij? Pffff, ik word hoe langer hoe wanhopiger en voel me steeds schuldiger naar mijn kindje toe. Het zit al 8,2 weken in mijn buik en ik heb er nog geen seconde van genoten! Hoe ziek is dat????
Lfs Esther

marije h
Berichten: 44
Lid geworden op: 02 nov 2009 22:56

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door marije h »

beste esther,

Kun je zelf niet in direct contact komen met een psychiater inplaats van via de huisarts? Ik sta onder behandeling van psych, en zij weet precies wat wel en niet kan met medicatie. Wat je zei over het afbouwen is waar, maar het heeft ook een andere kant volgens mijn psych. Zelf wil ik graag helemaal medicijn vrij zijn, maar mijn psych geeft wel aan dat als ik zonder medicijnen zwanger raak en weer een bv psychose krijg, dit voor de baby heel slecht kan zijn, er gebeurt dan veel in je lichaam en je moet dan in een keer veel medicijnen gaan slikken wat ook niet goed kan zijn. Dus dat je wat neemt nu is denk ik niet meteen het slechtste, maar ik denk dat je een goed advies moet krijgen van iemand die er veel verstand van heeft wat wel en niet kan met medicatie. Ik zou mijn psych kunnen vragen naar een arts (ik weet dat die er is omdat ik daar misschien nog heen wil gaan) die heel veel weet van zwanger zijn met medicijnen.

lieve groet marije

Esther1978
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 nov 2009 22:29

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door Esther1978 »

Hoi Marije,
Dank voor je reactie. Weet je wat het probleem is? De meeste psychiaters hebben geen flauw benul van hoe heftig anti-depressiva is. Ze denken dat je binnen een weekje kan afbouwen en binnen een paar weken overal vanaf bent. Ik ben nog nooit serieus genomen door een psych (zij lezen alleen alles uit boeken), zelfs een gespecialiseerde instelling hier in de buurt met verschillende artsen/psychiaters/psychologen etc geven aan dat een ad helemaal niet verslavend is en je er zo vanaf kunt komen. Ik ben hier tegenin gegaan en als antwoord kreeg ik dat het 'broodje aap' verhalen zijn en helemaal niet kloppen. Tja, wat moet je dan? Mijn huisarts is iemand die wel degelijk op de hoogte is van de risico's en bijwerkingen van ad's en daarom heb ik contact met hem. Goed van je dat je zonder ad zwanger wilt worden. Ik heb dit ook geprobeerd, maar helaas niet gelukt.
Zou fijn zijn als jij mensen kent die wel meer ervaring hebben.
Maar we hebben het nu steeds over mij, hoe gaat het met jou?
groetjes,
Esther

marije h
Berichten: 44
Lid geworden op: 02 nov 2009 22:56

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door marije h »

hoi Esther,

Jammer dat jij deze ervaringen hebt, die van mij zijn totaal anders. Mijn psych laat mij echt heel erg langzaam afbouwen, ik wil zelf veel sneller maar dat mag absoluut niet. Ik heb ook elke week contact met mijn casemanager en zij houd het ook goed in de gaten hoe het gaat en zo. Zo jammer dat ik dat vaak lees dat mensen slechter ervaring hebben in de hulpverlening, gelukkig heb ik dat niet.
Wat zou het fijn voor jou zijn dat jij ook die ervaring zou hebben ik gun het je van harte, dan sta je er niet alleen voor.
Met mij gaat het redelijk, erg teleurgesteld dat ik weer bijna op mijn dosis van het begin zit. Ik moet drie verschillende soorten afbouwen en had een van de drie bijna afgebouwd. Over 2 enhalve tablet heb ik ongeveer 12 weken gedaan, dat vind ik niet snel.
Het gaat tot nu toe elke keer fout en dan ben ik weer terug bij af, ik moet er maar gewoon op vertrouwen dat het wel een keer gaat lukken en anders mij erbij neerleggen dat een kindje voor ons niet gaat lukken, hoe erg ik dat ook vind.
groetjes marije

marije h
Berichten: 44
Lid geworden op: 02 nov 2009 22:56

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door marije h »

oja dat was ik nog vergeten, had je nog belang bij die arts waar ik het over had?

Esther1978
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 nov 2009 22:29

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door Esther1978 »

Hoi Marije,
Over welke arts heb jij het? Ik dacht dat jij iemand wist, heb ik het misschien verkeerd begrepen? Wat super dat jij zulke goede ondersteuning hebt en vergeet niet hoe belangrijk het is om het langzaam af te bouwen. Beter 100 x te langzaam dan 1 x te snel. Wacht maar, jullie kindje komt ook nog wel, je hebt goede begeleiding. Welke ad's gebruik jij nu dan?
Tja, ik zou een psych moeten kunnen vinden die weet en snapt hoe heftig het kan zijn, maar daar ben ik er nog geen van tegen gekomen. Morgen de huisarts maar eens vragen.
Groetjes,
Esther

marije h
Berichten: 44
Lid geworden op: 02 nov 2009 22:56

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door marije h »

hoi esther,

Volgens mij kent mijn psychiater een arts die gespecialiseerd is in medicatie tijdens de zwangerschap wat wel en niet. Ik zou het morgen aan haar kunnen vragen, maar ik wil me niet opdringen. Ik gebruik depakine, chlomipramine en seroquel xr, zijn antidepressiva en anti psychotica. Je hebt helemaal gelijk ik moet gewoon geduld hebben, maar we willen het als zo lang ik "wacht nu al 2 en half jaar" en dat is misschien niet lang maar als je iets heel graag wilt wel. Maar moet gewoon afwachten.

groetjes marije

Esther1978
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 nov 2009 22:29

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door Esther1978 »

Hoi Marije,
Dat zou heel fijn zijn als je dat zou willen vragen!! Bedankt alvast en anders stuur ik je wel een pb( als dat hier kan) dan kunnen we er verder over praten.
Groetjes!

marije h
Berichten: 44
Lid geworden op: 02 nov 2009 22:56

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door marije h »

hoi esther,

Ik zal het morgen even vragen, oke?

groetjes marije

Esther1978
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 nov 2009 22:29

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door Esther1978 »

Hoi Marije (en anderen),
heb vandaag contact gehad met mijn huisarts en hij weer met een psychiater. Ik mag wat hem betreft overstappen op cipramil. Heb gezegd dat ik hierover zou nadenken. Kijk, de prozac duurt max 6 weken voordat ik zeker weet of t werkt. As donderdag is het 4 weken dat ik het gebruik. Als ik nu zou overstappen moet ik weer door n opbouwfase heen en het is ook niet zeker of cipramil bij mij werkt. Ik vind het heel moeilijk welke beslissing de juiste is. Heb nu met mijn man afgesproken dat ik sowieso tot donderdag wacht om te kijken of er verbetering optreedt.
Weet trouwens niet hoe ik een pb moet versturen.
Bedankt alvast voor het vragen!
Groetjes,
Esther

marije h
Berichten: 44
Lid geworden op: 02 nov 2009 22:56

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door marije h »

Hoi Esther,

Wat goed dat je contact hebt opgenomen, ik zag net op het forum reacties over cipramil, maar heb jij vast ook al gezien. Ik denk dat je moet doen wat voor jezelf het beste voelt, maar wel lastige beslissing lijkt me. Het is me vandaag niet gelukt, ik bel morgen de psych, en hoop je dan te kunnen helpen.

groetjes marije

marije h
Berichten: 44
Lid geworden op: 02 nov 2009 22:56

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door marije h »

hoi esther,

Hoe gaat het met je?
Ik heb mijn psych gevraagd naar die arts en ze wist het niet uit het hoofd, ze zoekt het voor me op en laat het mij dan weten, sorry dat ik nog niks weet. Mijn psych vertelde dat er ook een site over is die ga ik nu proberen op te zoeken, als het wat is laat ik je het weten.

groetjes marije

Esther1978
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 nov 2009 22:29

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door Esther1978 »

Hoi Marije,
Dank voor alle moeite die je voor me doet!! Toen ik vanmorgen wakker werd en me weer zo slecht voelde als de afgelopen dagen heb ik de dokter gebeld en aangegeven dat ik het niet meer volhield en er totaal geen verbetering was. Hij heeft me nu cipramil voorgeschreven, dus morgenochtend het eerste pilletje. Vind het doodeng om weer door de opbouw heen te moeten, maar zie geen andere oplossing. Wordt vervolgd dus.....
Hoe gaat het met jou?
Groetjes!

marije h
Berichten: 44
Lid geworden op: 02 nov 2009 22:56

Re: Met seroxat zwanger geworden,nu prozac

Ongelezen bericht door marije h »

hoi Esther,

Ik kan die site nog niet vinden. Ik hoop dat de medicijnen gaan helpen, op het forum lees ik er wel positieve ervaringen over. Ik had een idee, om op een andere site verder te chatten? Dat mag volgens mij niet op dit forum, die site heet www.zwangerworden.nu.. Is dat een idee?

groetjes marije

Gesloten