Ook hier werd Dexia veroordeeld tot terugbetaling van 2/3 van de inleg en kwijtschelding van 2/3 van de restschuld.
In deze zaak was wel sprake van “onaanvaardbare last”
4.10. Thans moet worden vastgesteld of de lease-overeenkomsten een onaanvaardbare financiële last voor [X] met zich brachten. Op grond van de berekening zoals weergegeven in de aan dit vonnis gehechte bijlage I is de kantonrechter van oordeel dat nakoming van de onderzoeksplicht zou hebben uitgewezen dat de lease-overeenkomsten een onaanvaardbare financiële last op [X] zouden hebben gelegd.
De uitspraak is hier te lezen:4.13. Al het voorgaande betekent dat, na verrekening van voordeel, zowel de uit de maandelijkse termijnen bestaande schade als de uit de restschuld bestaande schade voor 1/3 voor rekening van [X] moet blijven. Onder verwijzing naar de aan dit vonnis gehechte bijlage II weergegeven berekening, brengt het voorgaande mee de conventionele vorderingen wordt toegewezen tot een bedrag van € 8.712,--.
http://www.platformaandelenlease.nl/uit ... 022010.htm
Hoe de rechtbank Amsterdam de draagkracht/lasten berekent is hier te lezen:
http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/Rec ... normen.htm
Dit is een overzicht van de basisnormen en woonlastennormen waarvan de rechtbank Amsterdam gebruik maakt bij berekeningen die ten grondslag liggen aan beslissingen in zaken betreffende effectenlease-overeenkomsten. Deze normen zijn afgeleid uit de door het Nibud door de jaren heen gepubliceerde gegevens.
Groeten,
Piet